Curry este un termen care reprezintă mai multe lucruri, inclusiv o categorie de preparate savuroase, originare din India, care includ o varietate de ierburi și condimente, legume, lapte de cocos și care pot fi preparate doar din legume sau și cu diverse tipuri de carne. Cum pregătești un curry de legume delicios și ce beneficii pentru sănătate poate avea pudra de curry ?

Probabil că ai auzit cuvântul „curry” în contexte diferite și poate te-ai întrebat care este, de fapt, realitatea. Curry reprezintă, într-adevăr, mai multe lucruri: poate fi vorba de frunzele aromate de curry, care se folosesc cu preponderență în bucătăria indiană, poate fi vorba de pulberea de curry, care reprezintă o combinație de condimente uscate și pisate împreună, principal fiind turmericul, care se găsește cu ușurință și în magazinele de la noi, dar poate fi vorba și de un fel de mâncare. 

Frunzele de curry sunt utilizate pe scară largă în bucătăria asiatică, în special în India, Thailanda și alte țări din sud-estul Asiei, pentru a adăuga arome bogate și specifice în diferite preparate culinare. Gustul lor poate fi descris ca fiind ușor amărui, ierbos și picant.

Aceste frunze sunt folosite în mod tradițional pentru a aromatiza o varietate de preparate, în special curry-uri. Acestea pot fi adăugate întregi în mâncare în timpul gătirii pentru a-și elibera aroma sau pot fi, de asemenea, tocate fin și folosite pentru a parfuma uleiurile de gătit. La noi în țară se găsesc de obicei frunze de curry uscate, la plic sau pudră de curry la plic.

Istoria Curry-ului

Deși este considerat un condiment de origine indiană, pudra de curry a fost inventată în anii 1700 de către britanicii care au ajuns în India, după ce țara a devenit o colonie a Marii Britanii. La vremea respectivă, în India deja existau numeroase mixuri de condimente, denumite masala (de exemplu, garam masala, tandoori masala), pe care indienii le foloseau pentru a prepara curry – tocăniță cu legume sau cu carne pe care o savurau în mod simplu, cu felii de naan sau roti, un fel de pită locală. De asemenea, orezul basmati era o garnitură alăturată adesea mâncărurilor de tip curry.

Britanicii foloseau condimentele locale în încercarea de a replica mâncărurile indiene bogate în sos și au creat astfel propriul amestec de condimente, pe care l-au denumit “curry”. Astfel, în prezent termenul “curry” se referă atât la mixul de condimente cât și la preparatul de origine indiană.

Spre urmare, indienii nu folosesc curry în preparatele tradiționale, ci doar amestecurile de condimente locale, dar pentru că a fost creat în India, curry este considerat a fi un condiment indian.

Tipuri de curry

Legat de curry ca fel de mâncare, există o multitudine de rețete, unele cu pui, pește, fructe de mare sau alte tipuri de carne, altele cu leguminoase sau cu legume, în care se amestecă tot felul de condimente în combinații diferite. Unele curry-uri sunt uscate, gătite cu puțin lichid, altele sunt umede, cu mult sos, obținut din lapte de cocos sau din smântână ori iaurt, roșii pasate sau piure de legume. Și culorile diferă, evident, în funcție de ingrediente, unele curry-uri fiind roșii, altele galbene, altele verzi. Curry-ul este adesea servit cu orez, pâine plată (cum ar fi naan sau roti) sau paste, precum și cu garnituri precum chutney-uri, iaurt sau felii de lămâie pentru a adăuga un gust suplimentar. 

🟤 Curry Madras – această pudră de curry își are originea în orașul Chennai din India. Conține curcurma, chimion, coriandru și piper iute, pe lângă alte condimente, și este folosită mai ales în mâncărurile ce conțin creveți sau carne de pui și mai ales în restaurantele cu specific indian.

🔴 Curry roșu – amestec de condimente folosit în Asia de Sud și Thailanda. Conține ingredientele deja clasice – chimion, curcuma, schinduf, chili – dar și ingrediente specifice doar acestui amestec, cum sunt lemongrass-ul care contribuie la gustul ușor dulce și citric al pudrei de curry sau ghimbirul. Este folosit în mâncăruri precum curry, cartofi prăjiți și boluri de orez.

🟢 Curry verde – este mai mult dulce și mai puțin picant, fiind unul dintre condimentele de bază în bucătăria tailandeză: conține curcuma, coriandru, chimion, schinduf, chili, dar și foarte multe ierburi aromatice. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com

Este important de remarcat că această mâncare poate varia semnificativ în funcție de regiunea geografică și preferințele locale, ceea ce înseamnă că există o diversitate de preparate și arome asociate termenului curry: tikka masala, panang curry, massaman curry, curry japonez (kare), curry malaezian (rendang) și multe altele.

Pentru astăzi îți propun două rețete simple de curry de legume, care pot fi consumate la masa de prânz sau la cină.

Curry de cartofi, năut și mazăre

Pentru a prepara această rețetă ușoară, dar savuroasă de curry de legume, ai nevoie de câteva ingrediente autohtone, precum cartofii și usturoiul, dar și de unele exotice, precum ghimbirul sau laptele de cocos, care, însă, se găsesc în aproape orice supermarket.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 1 kg de cartofi albi sau roșii, curățați și tăiați cuburi mari
  • 1 ceapă galbenă medie, tocată
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 400 g de mazăre fiartă
  • 400 g de boabe de năut fiert
  • 400 g de lapte de cocos
  • 2 cm de rădăcină de ghimbir, curățată și mărunțită
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de pulbere de curry
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de fulgi de ardei (sau boia iute)
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de sare

Cum prepari curry-ul?

Pune cuburile de cartofi la fiert într-o oală cu apă sărată. Lasă-i pe foc 10-12 minute din momentul în care încep să fiarbă, apoi scurge toată apa și scoate-i într-un castron.
În aceeași oală, pune 2 linguri de ulei, ceapa și usturoiul și amestecă-le la foc mediu, până încep să se înmoaie (aproximativ 5 minute).
Adaugă peste ele chimionul, fulgii de ardei, pulberea de curry, sarea, piperul și ghimbirul și amestecă bine totul.
Apoi, pune în oală roșiile, năutul și mazărea. Mărește puțin focul, adaugă laptele de cocos și așteaptă până începe să fiarbă, apoi pune în oală și cartofii fierți.
Redu focul la minimum și mai lasă curry-ul la fiert încă 5 minute, apoi consumă-l fierbinte.
Notă: poți înlocui cartofii cu cartofi dulci, dacă îți plac mai mult, și boabele de năut cu boabe de fasole.

Curry de vinete

Ingrediente pentru 4 porții

2 vinete medii, tăiate cuburi
2 cepe roșii medii, tocate
4 căței de usturoi pisați
4 linguri de ulei de măsline
1 lingură de pulbere de curry sau de garam masala
1 lingură de coriandru pisat 
400 g de roșii pasate, fără coajă
400 ml de lapte de cocos
1 linguriță de sare 
1 linguriță de piper
1 cană de orez

Cum prepari curry-ul?

Fierbe orezul în apă cu sare, amestecă-l cu o lingură de ulei de măsline și apoi lasă-l deoparte, acoperit. 
Într-o tigaie mai mare, pune cuburile de vinete la prăjit în uleiul de măsline, pe foc mediu, cam 3-4 minute, amestecând constant ca să nu se lipească.
Adaugă și cepele tocate și mai amestecă timp de 5 minute, apoi pune și usturoiul, pulberea de curry și coriandrul pisat. Amestecă bine totul timp de încă 3 minute.
Toarnă în tigaie și roșiile, laptele de cocos și sarea, amestecă și lasă la fiert 15 minute, apoi oprește focul. Servește-le mesenilor acest curry de vinete împreună cu orezul fiert în prealabil.
Notă: dacă nu îți place coriandrul, având în vedere că are o aromă puternică de parfum care nu este pe gustul tuturor, îl poți omite din rețetă și îl poți înlocui, de exemplu, cu frunze tocate de pătrunjel, pe care le adaugi la final, după ce oprești focul.

Beneficiile pentru sănătate ale pulberii de curry

Pulberea de curry este, cum spuneam, un amestec de condimente, și beneficiile pentru sănătate asociate acesteia depind în principal de ingredientele individuale din compoziția sa. Pulberea poate varia în compoziție, în funcție de regiunea geografică și de preferințele personale ale celor care o prepară. Un amestec de pulbere de curry tipic constă în:

  • turmeric – un condiment de culoare galbenă intensă care adaugă nuanță și gust caracteristic amestecului de curry;
  • coriandru – semințele de coriandru măcinate sunt adesea incluse în amestecurile de curry pentru aroma lor parfumată și dulce;
  • chimion – pudra de chimion adaugă o notă de nucă și de pământ, precum și o ușoară iuțeală amestecului;
  • cardamom – semințele de cardomom pot fi incluse în pudra de curry pentru aroma lor puternică și picantă;
  • scorțișoară – scorțișoara măcinată poate adăuga o notă dulce și picantă în amestecul de curry;
  • piper negru – piperul negru măcinat poate oferi o iuțeală subtilă și poate ajuta la intensificarea altor arome din amestec;
  • ardei iute – pulberea de ardei iute sau semințele de ardei iute măcinate pot fi adăugate pentru un nivel suplimentar de iuțeală;
  • ghimbir – pudra de ghimbir poate fi inclusă în pulberea de curry pentru aroma ușor piperată;
  • ceapă și usturoi – uneori, pudra de curry poate conține pulbere de ceapă și pulbere de usturoi pentru a intensifica gustul final și aromele.

În general, aceste condimente utilizate în pulberea de curry au potențialul de a aduce beneficii pentru sănătate, dar este important să fie consumate în cantități rezonabile și să fie parte a unei diete echilibrate. Iată câteva beneficii posibile pentru sănătate asociate cu condimentele comune din pulberea de curry:

Proprietăți antiinflamatorii

Condimente precum turmericul, ghimbirul și cuișoarele conțin compuși cu potențial antiinflamator, care pot ajuta, deci, la reducerea inflamației în organism. Turmericul, în special, conține curcumină, un compus cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. Studii recente au concluzionat că o alimentație care conține și curcumină este utilă și pentru persoanele cu artrită, dar și pentru vârstnici, deoarece le reduce riscul de demență.

Antioxidanți

Multe condimente din pulberea de curry, cum ar fi scorțișoara, piperul negru și coriandrul, conțin antioxidanți care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative.

Digestie sănătoasă

Condimentele precum ghimbirul și coriandrul au fost asociate cu menținerea digestiei sănătoase și reducerea disconfortului abdominal.

Potențial anticancerigen

Curcumina din turmeric a fost studiată pentru posibilele efecte anticancerigene, deoarece poate inhiba creșterea celulelor canceroase și poate avea efecte antioxidante.

  • Compușii din frunzele de curry au demonstrat efecte anticancer puternice.
  • Un tratament combinând chimioterapia cu pastile de curcumin (prezent în curry) a fost de 100 de ori mai eficace în studii pe șoareci

Controlul greutății

Unele cercetări au sugerat că anumiți compuși din curry, cum ar fi piperul negru, ar putea ajuta la controlul greutății prin stimularea metabolismului. Cum spuneam, nu înseamnă că trebuie consumat în cantități exagerate, ci moderate, ca parte a unei alimentații echilibrate.

Susținerea sistemului imunitar

Condimentele din pulberea de curry pot contribui la susținerea funcționării bune a sistemului imunitar datorită conținutului lor de vitamine și antioxidanți.

Este important să menționăm că beneficiile pentru sănătate ale pulberii de curry sunt legate de ingredientele individuale și de cantitățile în care sunt consumate. De asemenea, unele condimente, mai ales dacă sunt consumate în exces, pot interacționa cu anumite medicamente, așa că persoanele aflate în tratamente pentru boli cronice trebuie să discute cu medicul despre ce au voie să mănânce și ce nu.

Protejează inima:

  • Curcuminul, un compus din curry, îmbunătățește funcțiile inimii și scade riscul de insuficiență cardiacă.
  • Alte substanțe din curry contribuie la menținerea tinereții celulelor și previn producerea anormală de proteine.
  • De asemenea, curry ajută la prevenirea deteriorării sistemului nervos și îmbunătățirea capacității de funcționare a creierului, prevenind astfel apariția maladiei Alzheimer 

Concluzie

Așadar, învață să gătești cu pudră de curry pentru a obține mâncăruri cu gust complex, aromă bogată și culoare vibrantă. Amestecul variat de condimente – curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chili, usturoi, fenicul, dar și alte condimente – nu doar că îți vor îmbogăți mâncarea, dar o vor și transforma într-un veritabil medicament natural, deoarece pudra de curry are beneficii dovedite pentru sănătate: combate inflamația din corp și are proprietăți antioxidante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.