Mugurii și semințele de pin – beneficii pentru sănătate și metode de consum

muguri de pin

Mugurii și semințele de pin, pe cât de mici, pe atât de prețioase   

Mugurii și semințele de pin sunt comestibile și au o putere terapeutică uriașă. Sunt, în același timp, alimente foarte gustoase și bogate în proprietăți benefice pentru organism. 

Pinul face parte din familia Pinaceae, fiind o plantă care provine din țările nordice și care cuprinde peste 170 de specii de conifere. Spre deosebire de alte plante, pinul are o cantitate mai mare de rășină si o mulțime de proprietăți terapeutice și benefice pentru organism.

Conurile de pin sunt de obicei recoltate între octombrie și aprilie și apoi lăsate să se usuce la soare. Primăvara are loc recoltarea și curățarea propriu-zisă a conurilor de pin. Mugurii și semințele de pin sunt apoi decojite și ambalate pentru a fi utilizate în gastronomie. În Europa, acestea sunt folosite de sute de ani, iar în rețetele tradiționale ale multor țări se regăsesc atât mugurii, cât și semințele de pin. Mugurii și semințele de pin reprezintă o sursă importantă de nutrienți pentru sănătatea corpului nostru

Mugurii și semințele de pin sunt bogate în minerale , cum ar fi fierul, fosforul, manganul, potasiul, zincul și cuprul. De asemenea, sunt prezente și vitaminele B și E.  

Proprietățile mugurilor de pin 

Mugurii de pin conţin uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii şi expectorante. În plus, mugurii conțin acid folic, acid oleic și un complex de vitamine B, compus din niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), riboflavină (vitamina B2), tiamină (vitamina B1), piridoxină (vitamina B6), precum și vitamina K. 

Ceaiul de muguri de pin are proprietăți diuretice și, în cazul răcelilor, are proprietăți antiinflamatorii şi antiseptice ale căilor respiratorii. 

Pe lângă toate acestea, mugurii de pin au și alte beneficii și pot îmbunătăți sănătatea organismului. Iată care sunt: 

  • Au efect energizant și stimulează activitatea sportivă. Mugurii de pin sunt un aliment energizant și, așa cum am spus, bogate în substanțe nutritive. Din aceste motive, sunt excelenți pentru a combate oboseala în timpul zilei, pentru a oferi un stimulent în activitățile sportive intense. Pentru cei care au nevoie de concentrare pentru studiu, mugurii de pin fac minuni. Mugurii de pin sunt recomandați femeilor însărcinate și care alăptează. Ei mai sunt recomandati copiilor și adolescenților mai fragili, tocmai  pentru că oferă cantități bune din toți nutrienții. Evident, fiind foarte calorici, nu trebuie să exagerați în aportul de muguri de pin, căci sunt suficiente 20 g pe zi. 

Mugurii de pin sunt de mare ajutor în lupta cu bolile sezoniere. Mugurii de pin sunt utili și pentru combaterea bolilor clasice sezoniere, cum ar fi răcelile, gripa , febra și tusea. De fapt, mugurii de pin au o acțiune naturală antibacteriană, antivirală și antiinflamatorie, care acționează prin susținerea sistemului nostru imunitar. Consumul de muguri de pin este cel mai bun sfat pentru a menține afecțiunile la distanță. 

Mugurii de pin ajută la reglarea tranzitului intestinal și sunt foarte utili în caz de constipație. Datorită prezenței fibrelor dietetice vegetale, aceștia facilitează tranzitul intestinal și mișcarea intestinului. Vitamina K conținută în mugurii de pin ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, în timp ce magneziul ameliorează crampele de origine musculară. Magneziul, așa cum îl știm, ajută și în lupta cu oboseala și stresul în general. 

Îmbunătățesc vederea. Ei conțin luteină, un antioxidant care ajută ochii să filtreze razele ultraviolete, prevenind deteriorarea maculei și reducând riscul de apariție a cataractei. 

Mugurii de pin conțin acid linolenic. 

Prezența acidului linoleic (omega 3) este cea care permite mugurilor de pin să controleze nivelul colesterolului din sânge. Să ajute la reechilibrare în caz de colesterol ridicat. Sunt, de asemenea, indicați pentru a ajuta la dilatarea pereților vaselor de sânge atât ale venelor, cât și ale arterelor. Această proprietate este utilă în caz de hipertensiune sau pentru prevenirea atacurilor de cord. Bogăția vitaminelor și luteinei face din mugurii de pin antioxidanți naturali excelenți prin contracararea acțiunii radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară din corpul nostru. 

În plus, mugurii de pin sunt capabili să ofere energie, fără a crește senzația de foame. De fapt, conțin anumite substanțe, cum ar fi acidul pinolenic, care ajută la încurajarea unor hormoni capabili să acționeze prin limitarea senzației de foame.  

Cum trebuie păstrați mugurii de pin? 

Păstrați mugurii de pin într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumină și, eventual, la frigider, pentru a nu risca râncezeala. Muguri de pin pot fi păstrați fără probleme până la 3 sau 4 luni. Oricine are alergie la fructele uscate ar trebui să acorde atenție consumului de muguri de pin. Dacă aveți dubii, cel mai bine este să vi se efectueze de către un alergolog un test specific pentru alergii la pin. 

Proprietățile semințelor de pin 

Semințele de pin au multe proprietăți nutriționale care contribuie la sănătatea unei persoane. De asemenea, sunt foarte bogate în potasiu, zinc și magneziu, fosfor, fier, calciu, carbohidrați, vitamine. Sunt considerate un aliment energetic datorită cantității de grăsime pe care o conțin. Completat cu cantitatea sa mare de fibre, sunt foarte benefice atât pentru persoanele care practică un anumit tip de activitate fizică intensă, cât și pentru copiii de vârstă școlară. 

Semințele de pin sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, datorită conținutului ridicat de fier și vitamina E.

Semințele de pin stimulează sistemul nervos și reglează dispoziția emoțională. Datorită magneziului din compoziția semințelor de pin, consumul lor a fost corelat cu diminuarea anxietății, depresiei și stresului. Conținutul de fosfor al semințelor de pin recomandă acest aliment în cazul celor care suferă de epuizare nervoasă, căci regenerează și conferă vitalitate celulelor creierului. 

Metode de consum 

Iată câteva curiozități despre mugurii și semințele de pin în bucătărie. 

Cum poți să adaugi mugurii și semințele de pin în dietă? Mugurii și semințele de pin sunt foarte versatili și se pretează la prepararea multor feluri de mâncare. Mugurii și semințele de pin sunt utilizați în principal pentru prepararea deserturilor caracteristice, cum ar fi ștrudelul de mere. Dar sunt folosiți și pentru prepararea sosului pesto, pentru a da aromă fripturii de porc, fripturii de vită, mistrețului și raței.  

Iată câteva rețete: 

  • Sos pesto cu muguri de pin: Amestecă mugurii de pin cu brânză, usturoi, busuioc, ulei de măsline și gata sosul pesto! 
  • Paste/ Salate cu semințe de pin: Adaugă-le crude sau prăjite în salate sau preparate din paste. 
  • Iaurt cu fructe și muguri de pin: presară câțiva muguri de pin în iaurt, fructele preferate și vei obține un parfait deosebit. 

One thought on “Mugurii și semințele de pin – beneficii pentru sănătate și metode de consum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.