Făina de cânepă – istorie, proprietăți, beneficii

Povestea cânepei e veche și a fost multă vreme umblată prin popor. Firul istoric ne poartă până în istorisirile cu moși, strămoși, în care tracii și dacii foloseau culturile de cânepă pentru țesătura straielor de port. Se spune că nu exista boier sau țăran, care să nu aibă în posesie o plantație de cânepă, iar azi, vorbim despre ea ca plantă medicinală, ce conține uleiuri volatile, proteine, lipide, substanțe minerale și acizi grași. Tradiția românească o ține departe de negurile timpului și o păstrează încă în multe dintre cele mai cunoscute rețete de sărbători, precum cunoscuta julfă.

Despre planta cânepă

Cânepa (Cannabis sativa) este o subspecie a Cannabis sativa, specie care face parte din genul Cannabis, familia Cannabaceae. Cannabis Sativa sunt plante înalte și subțiri cu frunze înguste, care au o culoare verde-deschis și ramificații voluminoase. Cresc foarte repede și pot să ajungă la o înălțime de peste 3 metri într-un singur sezon.

Cânepa în istorie

Cânepa este probabil una dintre cele mai timpurii plante cultivate. Un sit arheologic din Insulele Oki, din apropierea Japoniei, a descoperit boboci de cânepă cu o vechime de aproximativ 8000 de ani. Utilizarea cânepei datează arheologic din epoca neolitică, în China. Amprente din fibră au fost găsite pe ceramica de cultură Yangshao din mileniul al V-lea î.Hr. Chinezii au folosit-o ulterior pentru a face haine, încălțăminte, frânghii și o formă de hârtie timpurie.

Cânepa – proprietăți nutritive

Meritele acestei plante vin în special din proprietățile sale miraculoase. Cânepa este un important protector pentru inimă, datorită acizilor grași din compoziție: Omega 3 și Omega 6.  

Secretul tinereții fără bătrânețe vine odată cu bogăția de minerale. Dintre acestea, amintim potasiul, magneziul, zincul, fierul, calciul și fosforul.

Colina, macronutrient cu acțiune importantă pentru ficat, nervi, activitatea musculară și dezvoltarea normală a creierului. De asemenea, cânepa conține toți cei 21 de aminoacizi existenți, care alături de antioxidanți, sprijină sistemul imunitar și îmbunătățesc starea generală de sănătate.

Dintre beneficiile principale ale acestor nutrienți enumerăm:

Potasiul ajută sistemul nervos și bătăile regulate ale inimii și, cu ajutorul sodiului, ajută echilibrul de apă al organismului
Magneziul este necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru sănătatea mușchilor
Fierul, în cantități moderate, facilitează producția hematiilor (globulelor roșii) și a energiei
Zincul întărește sistemul imunitar, susține vindecarea rănilor și este important pentru sănătatea sistemelor de reproducere
Calciul este esențial pentru regularizarea bătăilor inimii, dinți/oase sănătoase și impulsurile nervoase
Sulful ajută organismul să reziste invaziilor bacteriilor și îl protejează împotriva substanțelor toxice
Colina este produsă din lecitină și este necesară la impulsurile nervoase ale creierului în întregul sistem nervos și pentru funcțiile ficatului și ale bilei; derivatul său acetilcolină, substanță deficitară la pacienții cu Alzheimer, este crucială pentru memoria de scurtă durată.

De ce este important să consumăm cânepă ?

  1. Cânepa conține acid linoleic din familia Omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia Omega 3, numiți și acizi grași esențiali (AGE), elemente absolut esențiale pentru o bună funcționare a organismului. Trebuie precizat faptul că aceștia nu pot fi sintetizați de corpul uman, așadar sursa din care îi putem procura este chiar alimentația noastră.
  2. Studiile au demonstrat faptul că, din întreg regnul vegetal, cânepa este singura plantă care ne asigură necesarul de proteine, ce sunt 100% asimilate de către corpul uman. 65% din conținutul său proteic este constituit de edestina, sau proteina globulară. Aceasta este uşor de digerat și ne ajută în sporirea imunității prin stimularea de anticorpi împotriva agenților atacatori și nocivi. Proteina din cânepă este bogată în toți cei 21 de aminoacizi, dintre care 8 aminoacizi esențiali nu pot fi sintetizați de organismul nostru.

Top 9 beneficii ale consumului de cânepă

  • Sistemul digestiv: cânepa conţine în proporţie de 92% fibre insolubile, cu rol esenţial în curăţarea tractului digestiv, menţinerea sănătăţii florei intestinale şi înlăturarea constipaţiei;
  • Menopauză: datorită conţinutului său de acid gamma-linoleic, canepa este recomandată în prevenirea şi tratarea sindromului premenstrual, a simptomele asociate cu menopauza şi menţinerea echilibrului hormonal.
  • Afecţiuni articulare: artrita reumatoidă poate fi prevenită prin consumul de cânepă deoarece acizii graşi din familia Omega 3 conduc la producerea de prostaglandin 3 (PG3), substanţă cu rol antiiflamator. Seminţele de canepa conţin aceşti acizi graşi, atât de necesari în tratarea pe termen lung a bolilor artritice.
  • Perioada maternităţii: având în vedere proprietăţile sale nutritive, canepa nu ar trebui să lipsească din dieta viitoarelor mămici, dar şi în timpul alăptării. Studiile au arătat că un nivel crescut de Omega 3 în organismul mămicilor reduce riscul naşterii premature şi implicit duce la o creştere a greutăţii copiilor la naştere. Este indicată şi în alimentaţia bebeluşilor cu vârsta peste 18 luni deoarece conduce la o sporire notabilă a inteligenţei.
  • Diabet: cânepa este indicată în regimul persoanelor care suferă de diabet deoarece are un index glicemic foarte scăzut, iar elementele sale nutritive atenuează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, surse ştiinţifice arată că 300 mg acid gamma-linoleic elimină înţepăturile şi amorţeala din picioare, simptome specifice diabeticilor.
  • Stres: stresul este combătut imediat datorită magneziului şi proteinelor de calitate din seminţele de canepa. Acestea sunt recomandate în perioadele solicitante, cu mult stres, readucandu-ne la starea normală de echilibru.
  • Sistemul cardiovascular: consumul uleiului de canepa are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, prin diminuarea colesterolului precum şi a numărului de trigliceride.
  • Sănătatea şi frumusețea pielii: uleiul de cânepă este benefic în menţinerea sănătăţii şi tonusului pielii. Acizii grași din compoziție menţin membranele celulelor flexibile şi au proprietăți antifungice, antivirale şi antibacteriale. S-au întâlnit cazuri de vindecare cu acest ulei în ceea ce priveşte anumite afecţiuni de piele cum ar fi psoriazis sau eczeme.
  • Sistemul nervos: cânepa este benefică în susținerea echilibrului sistemului nervos. Acizii grași sunt importanți pentru menținerea scutului de mielină, învelișul celulelor nervoase. În ceea ce privește copiii, acizii Omega 3 și Omega 6 contribuie la creșterea armonioasă a creierului precum și dezvoltarea funcțiilor cognitive. Se recomandă ca adjuvant în cazurile de probleme de comportament precum și în situațiile de hiperactivitate.

Cum folosim cânepa în alimentație ?

Semințele plantei pot fi consumate crude, măcinate în făină, încolțite sau transformate în pulbere uscată. Semințele de cânepă pot fi, de asemenea, transformate într-un lichid și utilizate pentru coacere sau pentru băuturi, cum ar fi lapte și ceai de cânepă. Uleiul este presat la rece din sămânță și este bogat în acizi grași nesaturați. Frunzele plantei, deși nu sunt la fel de nutritive ca și semințele, sunt comestibile și pot fi consumate crude, ca legumele, cu frunze, în salate și presate pentru a face suc.

Făina de cânepă este obținută prin măcinarea la rece a turtei de cânepă. În făina de cânepă întâlnim un procent mare de fibre alimentare 40%, cel mai ridicat comparativ cu toate celelalte seminţe de făină comerciale.  De asemenea, conţine acizi graşi esenţiali Omega 6 şi Omega 3 în raportul optim de 3:1.

Uleiul de cânepă este un aliment care se obţine prin presarea la rece a seminţelor plantei de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă este cunoscut ca “uleiul perfect echilibrat al naturii”, deoarece conține raportul ideal 3:1 de Omega 6 și Omega 3. Consumul regulat de ulei de cânepă poate contribui la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, menținând inima sănătoasă. În afară de Omega 3 şi Omega 6, uleiul de cânepă conține vitamina E, care este un antioxidant natural.

Unde se găsește cânepa ?

Există o gamă largă de produse bazate pe cânepă. Ele se găsesc în supermarket-uri, în magazinele naturiste și la raioanele dedicate produselor bio. De asemenea intră pe site-ul nostru și poți cumpăra o diversitate de produse care conțin respectiva plantă.

Rețetă: Biscuiți cu semințe și făină de cânepă

Ingrediente (pentru măsurare folosește o cană de 250 de ml)


– o cană de semințe decorticate de cânepă
– 2/3 cana de făină de cânepă
– 100 g zahăr brun
– 2 gălbenușuri mari
– 2 linguri unt moale (nu topit, doar moale, 2 linguri fiind cca 30 g)
– o linguriță oțet
– o linguriță praf de copt
– o linguriță extract de vanilie
– o linguriță scorțișoară
– o linguriță nucșoară proaspăt măcinată
– un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare:

Mixăm untul moale cu zahărul brun, până când s-au omogenizat bine și au devenit o spumă.

Peste spuma de unt punem gălbenușurile și mai mixăm puțin.

Apoi adăugăm făina de cânepă, semințele, praful de copt, sarea, condimentele, oțetul și vanilia. Mixăm bine de tot, 2-3 minute, la viteză medie.

Încinceam cuptorul la 200 de grade și punem hârtia de copt pe o tavă mare (tava aragazului). Modelăm mingiuțe din compoziția pentru biscuiți, puțin mai mari decât o cireașă. Le punem în tavă, cu cel puțin 3-4 cm intre ele, pentru că se lățesc la copt.

Coacem biscuiții 5 minute sau până când sunt ușor rumeniți pe margini, apoi îi scoatem pe un grătar și îi lăsăm să se răcească de tot.

Pot fi serviți lângă un pahar de lapte/cafea la micul dejun sau ca mici gustărele în timpul zilei.

Poftă bună!

Ți-a plăcut articolul ? Trimite-l și prietenilor tăi! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.