Fructele de goji: proprietăți, beneficii, cum să le consumați

fructele de goji

Fructele de goji sunt fructe mici, sănătoase, bogate în proprietăți benefice și ușor de utilizat în dieta zilnică

Fructele de goji sunt un aliment care, în ultimii ani s-a remarcat printre iubitorii de sănătate naturală și bunăstare. Dar care sunt proprietățile și beneficiile acestor fructe de origine tibetană? Află cum să le folosești în dietă și beneficiile pe care le oferă.

Boabele de goji sunt considerate un superaliment datorită proprietăților lor benefice pentru sănătate

Fructele de goji sunt folosite de ani de zile în medicina tradițională chineză, fiind bogate în antioxidanți și proprietăți medicinale, dar nu numai. Au o aromă și un gust foarte plăcute, care pot îmbogăți mâncărurile dulci sau sărate.

Ce sunt fructele de goji?

Fructele de goji sunt fructele Lycium barbarum sau Lycium chinense, doi arbuști originari din Asia aparținând familiei Solanaceae, care includ cartofi, roșii și vinete. Ele au o culoare roșie și o formă ușor alungită. Boabele de goji se remarcă printr-un gust dulce-acrișor și reprezintă un aliment valid pentru a contracara îmbătrânirea și a îmbunătăți sau menține sănătatea cardiovasculară, a sistemului imunitar și a ochilor.

100 g de boabe de goji deshidratate oferă:

  • 349 kcal
  • Proteine 14,3 g
  • Grăsimi 0,4 g
  • Carbohidrați 77,1 g
  • Zaharuri 45,6 g
  • Fibre 13 g

De ce sunt aceste fructe incluse pe lista superalimentelor?

Fructele de goji sunt adesea denumite „superalimente”, tocmai pentru că au proprietăți benefice semnificative pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:
  • Conțin antioxidanți. Printre cele mai interesante proprietăți ale fructelor de goji se numără bogăția în antioxidanți. Mai presus de toate flavonoide, carotenoide și acid linoleic, utile pentru combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, a îmbătrânirii celulare. Acesta este motivul pentru care Goji este considerat un fruct al longevității. 
  • Sunt pline de vitamine și minerale. Consumul unei cantități potrivite de fructe de goji îți ofera un aport de vitamine (în special vitamina C) și minerale. Aceste fructe mici, printre altele, sunt bogate și în aminoacizi avand în general  un efect energizant. 
  • Ajută sistemul imunitar. Datorită conținutului lor de vitamina C și minerale, fructele de goji sunt un bun suport pentru sistemul imunitar în apărarea zilnică împotriva virușilor, bacteriilor și a altor microorganisme. 
  • Reglează zaharurile din sânge. Aceste fructe au un indice glicemic scăzut și ajută la menținerea zahărului din sânge. 
  • Stimulează metabolismul și reglează intestinul. Printre beneficiile fructelor de goji se numără capacitatea de a stimula metabolismul, ceea ce înseamnă că pot fi folosite și în dietele de slăbire, pentru a avea un efect mai mare de ardere a grăsimilor. Datorită prezenței fibrelor, acestea ajută la reglarea mai bună a funcțiilor intestinale.
  • Au puține calorii si ofera senzatia de sațietate. Boabele de goji aduc puține calorii corpului tău proporțional  consumului  recomandat (de fapt, se recomandă să consumi doar 15-20 de grame pe zi). Prin urmare, pot fi folosite pentru a pune capăt senzației de foame, chiar dacă urmezi o dietă de slăbit. 
  • Sunt benefice pentru sănătatea inimii. Datorită proprietăților lor, fructele de goji ajută la menținerea controlului colesterolului din sânge și la prevenirea oxidării acestuia. 
  • Sunt benefice pentru vedere. Datorită prezenței în aceste fructe mici a ingredientelor active precum beta-carotenul, luteina și zeaxantina, un consum constant de goji poate ajuta la sănătatea ochilor și a vederii.

Cum să consumi fructe de goji și care este doza zilnică recomandată

Fructele de goji sunt utilizate pe scară largă în arta culinară pentru prepararea supelor, combinate cu smoothie-uri, pentru a aroma mâncărurile și multe altele. În primul rând, însă, să începem prin a spune câte fructe de goji ar trebui să mănânci pe zi. Pentru a vedea beneficiile acestor fructe, se recomandă să consumi 1 lingură sau două de fructe de goji uscate în fiecare zi, timp de cel puțin 3 până la 4 săptămâni.

Modalități de a consuma fructele de goji:

  • Ceai de plante cu fructe de goji.

Este foarte ușor de preparat și are proprietăți antioxidante și de întinerire, datorită prezenței acestor fructe roșii. Pregătirea este foarte simplă: ai nevoie de o lingură de fructe de goji și suc de lămâie (opțional), apoi procedezi după cum urmează:
Pui aproximativ 200 ml de apă la fiert într-o cratiță; 
Oprești focul și torni o lingură de boabe de goji uscate; 
Se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute, se toarnă într-o ceașcă și, dacă se dorește, se adaugă sucul unei lămâi.
De asemenea, este posibil să bei până la 3 căni de ceai de plante pe zi, pentru perioade destul de lungi, de 3-4 săptămâni, apoi să faci o pauză timp de o săptămână.

ceai din fructe de goji
  • Fructe de goji ca adaosuri la iaurt. Fructele de goji sunt potrivite pentru a fi adăugate într-un iaurt natural, iaurt grecesc sau într-o o variantă din soia sau orez. Iaurtul cu fructe de goji este excelent pentru micul dejun, de exemplu, împreună cu alte fructe proaspete.
  • Fructele de goji se amestecă în smoothie-uri sau în salate de fructe

Aceste fructe pot fi folosite uscate sau sub formă de pudră pentru a da mai multă savoare și pentru a îmbogăți smoothie-urile de fructe și legume sau alăturate unei salate de fructe proaspete. 

  • Pentru a face un muesli original 

Poți combina fulgi de ovăz, fructe uscate după gust și o lingură de boabe de goji pentru a face un muesli „de casă”, care este întotdeauna ideal combinat cu lapte sau iaurt pentru un mic dejun sau o gustare sănătoasă. 

  • În salată

Boabele de goji pot fi, de asemenea, ideale pentru a fi adăugate la felurile de mâncare sărate, precum și o salată preparată cu morcovi, porumb, măsline etc.

Dacă te-am convins că fructele de goji sunt nemaipomenite pentru organismul tău şi vrei să te convingi, nu îţi rămâne decât să le integrezi în dieta ta zilnică.

One thought on “Fructele de goji: proprietăți, beneficii, cum să le consumați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.