Limba cerbului – actiuni terapeutice si mod de utilizare

Cunoscuta si sub numele de năvalnic, limba cerbului este o feriga ce sta vesnic verde si creste in padurile de fag, in zonele umbroase. Este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale recomandate atat in uz intern, cat si uz extern, datorita continutului ridicat de vitamine. Afla care sunt actiunile terapeutice ale ceaiului de limba cerbului si cum se prepara, pentru a te bucura de toate beneficiile!

Actiuni terapeutice limba cerbului – ceai de limba cerbului

Limba cerbului este folosita inca de pe vremea lui Hipocrate, datorita calitatilor acesteia. Este planta medicinala care ajuta la tratarea bolilor digestive, elimina pietrele la rinichi si fiere, vindeca racelile cronice si alergiile. Frunzele de limba cerbului au un continut ridicat de enzime, mucilagii, tanin si vitamine, iar ceaiul de limba cerbului are proprietati antiinflamatorii, detoxifiante, astrigente, ciuretice si cicatrizante.

Indicatii terapeutice limba cerbului:

  • Stimuleaza si regenereaza parul;
  • Adjuvant in bolile pulmonare;
  • Ajuta la scaderea febrei si stimuleaza transpiratia;
  • Amelioreaza tusea si elibereaza caile respiratorii;
  • Combate diareea.

Pietre la rinichi. Pentru eliminarea pietrelor la rinichi, toaca marunt frunzele de limba cerbului impreuna cu coaja de la o portocala si pune-le la infuzat pentru 5-7 minute. Bea ceaiul timp de 2-3 luni in fiecare dimineata si seara.

Sanatate orala. Ceaiul de limba cerbului poate fi folosit si pe post de apa de gura pentru a preveni formarea placii bacteriene.

Efect cicatrizant. Limba cerbului grabeste vindecarea ranilor si trateaza eczemele. Datorita efectului puternic cicatrizant, ajuta si in cazul arsurilor solare.

Indicatii terapeutice pentru uz extern. Limba cerbului este recomandata si pentru scalpul seboreic si pentru diminuarea senzatiei de mancarime. De asemenea, pentru regenerarea parului iti poti clati parul cu infuzie de limba cerbului.

Amelioreaza durerile in caz de hernie. Limba cerbului se aplica sub forma de compresa pe spate pentru ameliorarea durerii.

Tratamentul cu limba cerbului este recomandat si in tratarea bolilor de plamani, degajarea cailor respiratorii si calmarea tusei, datorita efectului expectorant.

Contraindicații ceai de limba cerbului

Tratamentul pe termen lung cu ceai de limba cerbului poate duce la un deficit de vitamina B1 in organism. Inainte de administrarea curei este indicat sa ceri sfatul unui medic.

Mod de preparare ceai de limba cerbului

Majoritatea fitoterapeutilor sustin faptul ca limba cerbului are mai multe beneficii in stare proaspata, verde. Odata cu procesul de uscare, se pierd si multe proprietati medicinale pe care planta le detine. Iata cum poti prepara ceai de limba cerbului acasa:

  • Pune 250 de ml de apa la fiert impreuna cu 1-2 lingurite de planta si lasa-le la clocotit. Dupa ce au fiert, se lasa la infuzat pentru 15 minute, dupa care strecoara ceaiul si lasa-l la racit. Consuma 3 cani mici de ceai pe zi. Ceaiul poate fi indulcit cu miere de albine.

52 thoughts on “Limba cerbului – actiuni terapeutice si mod de utilizare

  1. vreau si eu un sfat daca se poate ,,,am doi calculi de 17mm si unul de 14mm la bila , ceaiul de lmba cerbului este recomandat // ,sl pe ce perioada/……va multumesc

  2. Pietrele sunt in ficat și de acolo cad în fiere. Există o rețetă de curățare a ficatului și fierei. Eu am făcut-o de mai multe ori. O recomand. Căutați pe internet ,,curățarea ficatului și fierei Mihai Rapcea ” O să rămâneți uimiți ce eliminați.

  3. Piatra la rinichi se dizolvă cu rădăcină de pătrunjel și coajă de portocală,fără nici o durere. Căutați pe internet rețeta lui Valeriu Popa., Pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

  4. Buna ziua,
    am inceput tratamentul cu tinctura de limba cerbului de o luna jumatate si de atunci ma simt rau aproape in fiecare zi, nu stiu daca este normal, daca se actioneaza asupra fierei si de aceea ma simt asa? Am pietre mici si doua mai mari, cam de 1 cm. A mai patit cineva?
    Multumesc
    Luminita.

    1. Ceaiul de armurariu este foarte bun semințe de armurariu se găsește la plafar beți 3 căni pe zi dintr-o cutie va ies 2 litri de ceai și nu aruncați semințele fierbeți de 2 3 ori eu am hepatita c și mia făcut bine acest ceai

  5. Se găsește în munți,prin pădurile de fag,mai ales în locuri foarte umbroase și umede.Am observat că îi plac locurile abrupte,chiar și prin apropierea izvoarelor,prin locuri stâncoase,unde nu prea se vede soarele vreodată.În Banat am observat planta limba cerbului întâmplător pe drumul ce merge din Nădrag spre munți,drum ce o ia spre Caransebeș.

    1. Buna seara și eu am calculi la fiere și făceam creze foarte dese am.ajuns la spital am refuzat operația …și am luat pastile de limba cerbului că îmi era mai comod decât cu ceaiul având în vedere că pe atunci aveam o fetiță mică și de 2 ani vreau sa spun că de atunci nu am mai avut dureri ecograf nu am făcut să văd daca mai am sau nu dar bine că nu mai am.dureri sau sa îmi fie rău deci recomand

      1. Sa beti ceai de Limba Cerbului cu tinctura de Ghintura ,5 linguri pe zi ,eu beau de un an si ma simt foarte bine cu fierea ,nu ma mai doare si nu mai fac crize.
        Le puteti procura de la firma de ceaiuri Farmanat Poieni ,remedii naturiste din Bihor,eu asa le comand la telefon si in 2 zile le primesc, le spuneti de ce suferiti si ei stiu ce sa va dea ..sunt foarte seriosi !Au si pagina pe facebook
        Doamne ajuta sa va faceti bine !

    2. Eu am avut pietre la fiere de 10,14 mm, am consumat 3 luni de zile ceai de lb cerbului în loc de apa. La ecografie pietrele erau de 4mm.Am continuat cu 2l.pe zi de ceai, după 1 an și jumătate la ecografie, erau câteva depuneri.

    3. Am pietre la fiere , este bun ceaiul aceasta și cât ceai se bea pe zi ,cât timp , mulțumesc?

    1. Buna ziua,

      Nu, ceaiul de limba cerbului este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează.

      Zi frumoasa!

    1. Buna ziua,

      Da, ceaiul de limba cerbului este recomandat în tratarea calculilor biliari.

      Pe lângă acesta, se mai recomandă și ceaiul de flori de crețușcă, de păpădie, și de merișor.

        1. Ceai de limba cerbului cu coji de portocală,tratamentul sfântului arsenie boca il găsesti pe internet.Ceaiul de la plafar

          1. Ce rețeta ați folosit cu coji de portocala? Sunt interesata am dureri de cap de la o piatra la fiere.Va mulțumesc mult

          2. Exact și eu am scăpat de pietre la fiere după aceasta rețetă a lui Arsenie Boca ❤❤Dumnezeu a lăsat orice planta pentru a vindeca orice boala!🙏🙏🙏

            1. 1. Cum ați preparat ceaiul și câtă coajă de portocală ați folosit?
              2. Ce cantitate de ceai ați băut zilnic?
              3. Ce dimensiuni aveau calculii biliari la dvs?
              Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

          3. Sa fie coji de portocale netratate cu pesticide aveti grija ca puteti sa va imbolnaviti de alte boli mai grave , eu am scapat de operatie cu ceai de Limba Cerbului combinat cu Tinctura de Ghințura pe care le comand periodic prin telefon de la firma Farmanat Poieni -Remedii Naturiste din Bihor , au si pag. pe Facebook ! astea 2 fac minuni !

            1. Bună ziua! Ceaiul de Limba Cerbului și Tinctura de Ghințură le-am cumpărat și eu pt o piatră la fiere de 17mm să vedem rezultate !

      1. Va rog frumos sa mi relatati cum și cât ați folosit limba cerbului. Este important de știut și dimensiunea pietrelor. Eu am una de 7mm și mai multe de 3_4mm.la rinichi sunt de max 5mm. Va rog di suflet să mi răspundeți. Va mulțumesc din inimă.

    2. Da ,este f bun.Am scăpat de pietrele de la fierte,consumand acest ceai după reteta manastireasca a părintelui Arsenie Boca.O găsiți pe internet.

        1. Se găsește în munți,prin pădurile de fag,mai ales în locuri foarte umbroase și umede.Am observat că îi plac locurile abrupte,chiar și prin apropierea izvoarelor,prin locuri stâncoase,unde nu prea se vede soarele vreodată.În Banat am observat planta limba cerbului întâmplător pe drumul ce merge din Nădrag spre munți,drum ce o ia spre Caransebeș.

        2. Din intâmplare amvazut la un Tataie in Piata Cibin căuta sa – o vândă! Dar atunci nu auzisem de puterile miraculoase aleacestei plante! Sănătate multă tuturor!

    3. Daaaa …puteți lua pastile ..eu de când am.luat nu mai am probleme cu fiara sa fac crize sa am dureri sa stau îndoită in 2 că nu mai pot …acum vreau sa fac o cura iarăși de 3 luni că foarte bine m-am simțit după pastile pt mine au făcut minuni !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.