Făina de cocos: beneficii, calorii, rețete

Făina din nuca de cocos a devenit substitutul favorit pentru făina din grâu, nu numai pentru că nu conține gluten în mod natural, ci și pentru că este bogată în fibre și proteine, dar săraca în carbohidrați. Este o sursă importantă de mangan, care ajută la asimilarea mai rapidă a unor nutrienți și vitamine. De asemenea, susține sănătatea oaselor, funcționarea sistemului nervos și a glandei tiroidei.

Ce este făina de cocos?

Făina de nucă de cocos este un aliment nutritiv, deoarece conține 50% fibre dietetice, proteine și minerale. În plus, cel mai important lucru este conținutul scăzut carbohidrați și amidon. Grăsimea pe care o conține este complet sănătoasă. Are gust și miroase delicios și este, de asemenea, foarte hrănitoare. Am decis să evidențiem următoarele caracteristici ale făinii de cocos:

  • Este o alternativă bună la făina de grâu, deoarece nu conține gluten și lactoză.
  • Conține aproximativ 45% fibre. Astfel, poate favoriza tranzitul intestinal.
  • Este bogată în grăsimi bune. Potrivit unui articol publicat în revista Progress in Cardiovascular Diseases, aceasta conține un acid gras numit acid lauric. Acest acid gras nu afectează negativ sănătatea cardiovasculară și crește, de asemenea, nivelul bun de colesterol.
  • Este nevoie de mai puțin din această făină pentru a găti, ceea ce compensează faptul că este mai scumpă decât făina de grâu.
  • Este potrivită pentru vegani.

Cum se obține făina de cocos ?

Pe cât de benefică este pentru organism, pe atât de ușor este de obținut. Procedeul în sine presupune în primă fază răzuirea miezului (a pulpei) din interiorul nucilor și extragerea laptelui existent. Miezul este uscat în cuptor la o temperatură mică iar ulterior măcinat până la obținerea unei pudre fine și uniforme.

Principala caracteristică a făinii de cocos este gradul ridicat de absorbție, așadar aceasta trebuie păstrată în recipiente cu capac etanș, a căror închidere perfectă ține la distanță umezeala.

Cui îi este recomandată ? 
  • ✅ Vegetarienilor
  • Diabeticilor
  • ✅ În dieta Paleo,
  • ✅ În alimentația fără gluten, inclusiv pentru cei ce suferă de boala celiacă sau au o sensibilitate la gluten
  • ✅ Persoanelor cu probleme digestive, cum ar fi sindromul intestinului permeabil (leaky gut), cei alergici la nuci etc.

Făina de cocos: conținut nutritiv și calorii

Făina de cocos este un produs alimentar bogat în fibre, potasiu, fier și proteine din plante. Calculele efectuate au arătat că un sfert de cană de făină de cocos, aproximativ 28 de grame conține: 

  • 120 de calorii;
  • 18 g carbohidrați;
  • 6 g zahar;
  • 10 g fibre;
  • 6 g proteine;
  • 3 g grăsimi;
  • fier – 11% din necesarul zilnic calculat;
  • potasiu – 13% din doza zilnică.

Faina de cocos are mai puține calorii comparativ cu orezul brun și făina de migdale și un conținut foarte mare de fibre față de alte variante de făină, fiind astfel ideală pentru cei care urmează dieta keto.

8 Beneficii ale făinii de cocos pentru sănătate

1. Bogată în fibre

Este bogată în fibre. De fapt, conține 45 până la 60 de grame de fibre la 100 de grame. Merită menționat faptul că făina de cocos conține mai multe fibre decât tărâțele de grâu, semințele de chia, semințele de in, tărâțele de ovăz sau prunele uscate.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Practică Clinică, datorită acestei caracteristici, făina de cocos poate ajuta tranzitul intestinal. De asemenea, joacă un rol important într-o dietă echilibrată care urmărește scăderea colesterolului și ajută la accelerarea apariției senzației de sațietate.

2. Controlează zahărul din sânge

Făina de cocos ar putea oferi ajutor în menținerea nivelului optim de zahăr în sânge. O porție de făină de cocos conține o cantitate de 4 ori mai mare de fibre, față de alt tip de făină. Din cercetările efectuate a rezultat că dietele bogate în fibre alimentare sunt de un real ajutor pentru persoanele cu diabet zaharat deoarece reduc zahărul din sânge și scad nivelul de insulină. 

Conținutul scăzut de carbohidrați, dar bogat în proteine din făina de cocos promovează reglarea sănătoasa a zahărului din sânge. În adaos cu alte tipuri de faină folosite la realizarea diverselor produse de panificație, făina de cocos scade indicele glicemic.

3. Conține o cantitate mare de acid lauric

Acidul lauric este un acid gras saturat, ce acționează ca un stimulent pentru activarea sistemului imunitar și a glandelor tiroide. Proprietățile antimicrobiene ale acestui acid gras sunt studiate împotriva virușilor precum HIV, herpes sau rujeolă.

4. Nu contine gluten

Făina de cocos este o alternativă la făina de grâu, fiind o variantă potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten, alergie la grâu sau cu boala celiacă, deoarece nu conține gluten. Glutenul este o proteina existentă în grâu, orz și secară, care determină la persoanele sensibile unele simptome precum: gaze, crampe, dar se poate ajunge la forme severe de alergie, diaree, leziuni intestinale sau chiar malabsorbția nutrienților.

Consumul de făină de cocos este recomandat și persoanelor care se confruntă cu tulburări autoimune precum boala Crohn și artrita reumatoidă.

5. Sprijină epiderma

Acidul lauric din faina de cocos are proprietăți antibacteriene puternice, motiv pentru care acest produs alimentar a fost utilizat ca remediu împotriva acneei. Acidul gras este responsabil de inhibarea iritației pielii, dar si de scăderea riscului de apariție a bacteriilor rezistente la antibiotice.

6. Susține sănătatea inimii

Potrivit mai multor cercetări, fibrele din nuca de cocos au un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare. Potrivit unei cercetări mai vechi, douăzeci și unu de participanți și-au suplimentat dieta cu fulgi de nucă de cocos timp de două săptămâni. La sfârșitul studiului, toți participanții au experimentat reduceri semnificative ale nivelurilor de trigliceride și colesterol LDL („rău”). În plus, nu au existat modificări ale nivelurilor de colesterol HDL („bun”) la niciun participant la studiu. 

Ba mai mult, suplimentarea cu fulgi de cocos a redus trigliceridele și raportul dintre colesterolul LDL și HDL, despre care se crede că scade riscul de boli de inimă. 

7. Ajută metabolismul

Făina de cocos conține niveluri ridicate de acizi grași cu lanț mediu. Cercetările arată că acizii grași cu lanț mediu acționează ca regulatori importanți ai nutrienților și metabolismului. Acești acizi grași se digeră ușor și au capacitatea de a influența pozitiv metabolismul.

8. Previne constipația

1/4 cană de făină de cocos asigură 25% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Pentru a evita constipația, este important să consumăm suficiente alimente bogate în fibre. Fibrele din făina de cocos ajută la dezvoltarea bacteriilor probiotice și susțin digestia, ajutând la prevenirea constipației.

Cum gătești cu făină de cocos

Făina de cocos poate fi folosită atât în rețete dulci, cât și sărate. Este neîndulcită și are un ușor miros și gust de nucă de cocos, dar aceasta se amestecă ușor cu alte ingrediente din rețete. Deși are un aspect și o textură ușoară, aerisită atunci când este uscată, făina de cocos devine destul de densă când este amestecată cu lichidele, precum apa sau laptele.

Fursecuri low-carb din făină de cocos

Timp: 30 minute

Ingrediente pentru 5 biscuiți: 1/3 cană de făină de cocos, ¼ cană de amidon, ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, ¼ linguriță de sare, 1/3 cană de ulei de cocos rece, 1 lingură de miere, 1 ou, 2 albușuri.

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă făină de cocos cu amidonul, cu bicarbonatul de sodiu și cu sarea. Amestecă bine și adaugă apoi și uleiul de cocos.  Separat, într-un alt vas, bate albușurile, adaugă oul întreg, dar și mierea, apoi încorporează acest amestec în cel preparat mai devreme. Lasă-l să stea un minut pentru a se îngroșa.
Împarte aluatul în 5 biscuiți pe care îi vei pune pe hârtia de copt și îi vei coace preț de 10-15 minute.

Gogoși cu făină de cocos, glazurate cu ciocolată

Timp: 25 minute

Ingrediente pentru 12 porții: ½ cană de ulei de cocos, ½ cană de miere naturală, 6 ouă, 1 linguriță de esență de vanilie, ¾ cană de făină de cocos, ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de sare.

Pentru glazură: 1 lingură de ulei de cocos, ½ cană de ciocolată neagră.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Topește, în cuptorul cu microunde, jumătate de cană de ulei de cocos. Încălzește apoi și mierea preț de 20 de secunde până când devine lichidă.
Folosește blenderul pentru a amesteca ouăle și mierea. Adaugă apoi și uleiul de cocos și esența de vanilie. Adaugă, treptat, făina de cocos, bicarbonatul de sodiu și sarea în amestecul de ouă din blender. Folosind o lingură, ia compoziția și pune-o în tava cu forme de gogoși. Coace gogoșile preț de 15 minute, lasă-le la răcit și scoate-le apoi din tavă. Pentru topping, topește ciocolata alături de uleiul de cocos și acoperă suprafața gogoșilor cu toppingul obținut. Bagă gogoșile la frigider pentru ca glazura să se întărească, apoi servește-le.

Chec cu iaurt grecesc și făină din nucă de cocos

Ingrediente pentru 8 porții: 190 de grame de făină de cocos, 150 de grame de iaurt grecesc, 50gde grame de stevie, 20 de mililitri de ulei de cocos, trei ouă, coaja rasă a unei portocale, praf de copt.

Mai întâi pornește cuptorul, reglând temperatura la 180 de grade. Sparge ouăle într-un castron, adăugă stevia și mixează bine totul până când amestecul devine spumos și alb. Apoi, încorporează făina de cocos și uleiul.

Odată ce adăugi uleiul, mărește viteza de mixare.  Făina cerută se adaugă și ea în compoziție, la fel și praful de copt, iaurtul și, în cele din urmă, coaja de portocală rasă.

Tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt. Toarnă în tavă compoziția și dă-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 35 de minute.

Checul este gata atunci când trece testul scobitorii.

Concluzie:

Gătitul cu făină de cocos este de cele mai multe ori o provocare pentru toţi cei care sunt obişnuiţi cu făina albă de grâu de pildă. Întrucât nu conţine gluten, aceasta nu este lipicioasă precum alte sortimente, iar datorită gradului ridicat de absorbţie, cantitatea de lichide (iar cel mai des de ouă) din rețete trebuie suplimentată.

Deşi gătitul cu acest aliment poate fi un pic mai pretenţios, merită din plin deoarece făina de cocos este nutritivă şi întotdeauna o alegere inspirată pentru sănătate.

Ce zici, accepți provocarea noastră de a găti cu făină de cocos? Ți-am pregătit o selecție atentă de produse din care să alegi pentru cele mai bune deserturi şi preparate culinare! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.