Ceaiuri diuretice: Aliat în menținerea sănătății rinichilor

cana de ceai diuretic si menta

Consumul zilnic de lichide ne poate feri de apariția infecțiilor de tract urinar, pietre la rinichi, dar și cancer renal. Însă, pe lângă cei doi litri de apă, pe care este esențial să îi consumi zilnic, specialiștii recomandă și consumul de ceaiuri diuretice, pentru un plus de protecție asupra acestor organe. Iată cinci ceaiuri diuretice excelente recomandate pentru sănătatea rinichilor!

Rinichii sunt organele vitale, responsabile cu filtrarea toxinelor, ce au capacitatea de a echilibra nivelul electroliților și de a produce anumiți hormoni care îmbunătățesc circulația sângelui și mențin sănătatea oaselor. Pentru a preveni apariția anumitor afecțiuni renale, este indicat să introduci în obiceiurile zilnice și consumul de ceaiuri pentru rinichi, dar și să introduci în dieta alimente bogate în fibre, pentru a ține sub control nivelul glicemiei. Din articolul de mai jos vei afla ce sunt ceaiurile diuretice, cum te pot ajuta acestea și care sunt ceaiurile bune pentru rinichi pe care poți începe să le bei chiar de mâine. 

Ceaiurile diuretice: Aliat în menținerea sănătății rinichilor

Ce sunt ceaiurile diuretice?

Cum te pot ajuta ceaiurile diuretice să menții sănătatea rinichilor?

Top ceaiuri diuretice care protejează sănătatea rinichilor

Ceai de turmeric

Ceai de urzică

Ceai de păpădie

Ceai de cozi de cireșe

Ceai de ochii soricelului

Contraindicații în utilizarea ceaiurilor diuretice

Ceaiuri diuretice – ce sunt? 

Ceaiul diuretic sau ceaiul pentru rinichi este esențial în ajutarea rinichilor să elimine toxinele și apa în exces din organism. De asemenea, ceaiurile bune pentru rinichi pot calma simptomele infecțiilor de tract urinar și grăbi vindecare acestora. Prin tratamentul pentru rinichi cu ceaiuri diuretice te asiguri că aceștia sunt mereu sănătoși și elimină orice sedimente sau bacterii care pot provoca infecții și blocaje. 

Cum îți menții sănătatea rinichilor cu ceaiuri diuretice?

Ceaiurile diuretice sunt folosite îndeosebi în tratamentul și prevenția afecțiunilor renale precum pietrele la rinichi sau calculii renali. Nu doar că ceaiurile vor ajuta rinichii să elimine toxinele prin lichid, acestea vor ajuta și la mutarea pietrelor și a nisipului prin tractul urinar. 

Top ceaiuri diuretice care protejează sănătatea rinichilor 

Găsești mai jos o listă cu ceaiuri bune pentru rinichi, disponibile și în oferta noastră. 

Ceai de turmeric

Datorită proprietăților antiinflamatoare, turmericul ajuta la menținerea sănătății rinichilor și contribuie la dizolvarea pietrelor la rinichi formate din proteine și săruri. Substanța principala din turmeric, curcuminul, este eficientă pentru tratarea bolilor renale cronice, la fel ca enalapril (medicamentul folosit in bolile renale) deoarece are o toxicitate mai scăzută decât medicamentul. De asemenea, ingredientele antioxidante ale curcuminului sunt agenți chimioterapici recomandați împotriva tumorilor renale. Ceaiul de turmeric ajută la inhibarea formării și creșterii chisturilor și poate fi un agent terapeutc ce ajută pacienții bolnavi de glomerulonefrită. De asemenea, consumul regulat de ceai de turmeric atenuează disfuncția renală și stresul oxidativ.

Ceai de urzică 

Plantă cu acțiune antiinflamatorie și detoxifiantă, ceaiul de urzică pentru rinichi poate reduce semnificativ riscul de infecții de la nivelul tractului urinar și cancerul renal. Ceaiul are proprietăți diuretice și este un excelent detoxifiant pentru organism. Ajută la eliminarea excesului de calciu și acid uric din corp, principalele elemente care duc la apariția pietrelor la rinichi. De asemenea, ceaiul de urzică este recomandat și în dietele de slăbit deoarece ajută la eliminare toxinelor din colon si ameliorează digestia.

Ceai de păpădie

Beneficiile ceaiului de păpădie sunt cunoscute încă din antichitate, datorită proprietăților curative. Ceaiul este o metodă naturală prin care îți poți proteja ficatul și rinichii. Are proprietăți diuretice și antibacteriene, care ajuta la distrugerea microbilor ce duc la apariția infecțiilor. Consumat cu regularitate, ceaiul de păpădie ajută la eliminarea infectiilor prin urină. În paralel cu tratamentul recomandat de medic, ceaiul de păpădie este recomandat pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, dar și pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

Ceai de cozi de cireșe

Datorită sărurilor de potasiu, taninurilor și flavonoizilor din compoziție, care au efecte antiinflamatoare, diuretice și antioxidante, ceaiul de cozi de cireșe ameliorează colicile renale și previne formarea și dezvoltarea pietrelor la rinichi. Ceaiul este recomandat pentru prevenirea cistitelor, a nefritei (boala inflamatorie a rinichilor) și pentru prevenirea uretritelor.

Ceai de ochii șoricelului

Cunoscut și sub denumirea de chanca piedra – spărgătorul de pietre, ceaiul de ochii șoricelului ajută la prevenirea apariției pietrelor la rinichi, dar și la tratarea pietrelor care au apărut deja. Ceaiul reduce riscul formării pietrelor deoarece substanțele active din compoziția plantei intervin în momentul formării pietrei, relaxează uterul și fac ca eliminarea pietrei să nu mai fie la fel de dureroasă. În cazul în care ești într-un moment de eliminare a unei pietre, este nevoie de o doză de ceai concentrată de ceai de ochii șoricelului, dar și de suplimente alimentare unde doza de substanțe este mai mare.

Contraindicații în utilizarea ceaiurilor diuretice

Cel mai bun ceai pentru rinichi poate avea totuși și efecte adverse. Contraindicațiile pentru ceaiurile diuretice includ:

  • Urmarea unui tratament pentru tensiune arterială.
  • Deshidratarea survenită în urma diareei severe, vărsături sau insolație. 
  • Prezența unui dezechilibru electrolitic în corp. 

Consumul de ceai este recomandat zilnic, împreună cu tratamentul recomandat de către medicul specialist. O dietă corespunzătoare, un consum zilnic de cel puțin 2 litri de lichide și un ceai pe zi te pot ajuta să stai departe de infecțiile de tract urinar, pietre la rinichi sau chiar cancer renal.

2 comentarii la „Ceaiuri diuretice: Aliat în menținerea sănătății rinichilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.