Beneficiile uleiurilor esențiale pentru sănătate

O mulțime de plante acoperă Pământul în diferite forme și mărimi, culori și arome. Multe dintre acestea conțin compuși care nu pot fi văzuți cu ochiul liber – se ascund în rădăcini, flori, semințe sau scoarța plantei. Acești compuși sunt cunoscuți ca uleiuri esențiale, extrem de concentrate și potente, care dau plantei aroma ei și o protejează împotriva dăunătorilor, condițiilor aspre de mediu și au un rol în polenizare.

Uleiurile esențiale pure au devenit o alternativă extrem de populară în ultimii ani pentru gestionarea sănătății fizice și emoționale. Zeci de milioane de oameni din jurul lumii se bucură de beneficiile lor, iar știința începe să certifice efectele lor pozitive asupra sănătății, cunoscute de sute sau chiar mii de ani.

Folosirea uleiurilor esențiale datează încă din anii 3000 – 2500 î.Hr., existând dovezi care atestă întrebuințarea acestora în diverse culturi. Timp de secole, plantele aromatice, uleiurile și esențele au fost folosite în scop medicinal, ca bază pentru remedii, pentru îngrijirea personală, în cadrul ceremoniilor religioase sau pentru pregătirea și conservarea alimentelor.

Uleiurile esențiale în istorie

Istoria uleiurilor esențiale este strâns legată de istoria plantelor medicinale. Cu toate că termenul de ‘aromaterapie’ a apărut abia în sec. 20, bazele ei se regăsesc acum sute de ani.

Chinezii sunt printre primii care au folosit plante aromatice în scopul îmbunătățirii stării fizice și psihice. Practicile lor presupuneau arderea de tămâie pentru a crea armonie și echilibru.

Mai târziu, egiptenii au inventat o distilerie rudimentară care le-a permis să extragă ulei de cedru crud. Se presupune că Persia și India au inventat la rândul lor mașini de distilat ulei crud, dar nu există suficiente dovezi.

Egiptenii au început să folosească plantele aromatice în scopuri medicinale și cosmetice, precum și la procesul de îmbălsămare.

Astfel, putem deduce ca populația Egiptului Antic și faraonii cunoșteau deja puterea miraculoasă a uleiurilor esențiale și le considerau ca fiind daruri ale zeilor.

Vechii egipteni le foloseau în ameliorarea si vindecarea bolilor fizice, în ritualuri spirituale și în cosmetică. Hieroglife de pe pereții templelor și piramidelor descriu numeroase amestecuri și rețete de uleiuri esențiale, considerate ca fiind daruri ale zeilor.

Egiptenii foloseau rășini, balsamuri și uleiuri parfumate pentru ceremoniile medicale și religioase dar și pentru îmbălsămare sau ofrande aduse zeilor.

Dacă mergem spre estul istoric, în China și în India se foloseau proprietățile fizice și psihologice ale uleiurilor parfumate în aceeași perioadă cu Egiptul antic.

Noțiunea de untdelemn sau uleiuri esențiale, era cunoscuta încă din cele mai vechi timpuri iar in Biblie sunt 264 de referințe și sunt menționate 33 de uleiuri esențiale.

Rene-Maurice Gattefosse  – chimist și cosmetician este considerat părintele Aromaterapiei. In 1907 începe studiul uleiurilor esențiale împreună cu un grup de savanți pentru ca în anul 1937 să publice volumul –  Aromaterapia.

Știința din spatele uleiurilor esențiale

Atunci când auzi cuvântul “volatil” poți crede că are o conotație negativă, dar nu este așa. În cazul uleiurilor esențiale, asta înseamnă că substanța are capacitatea de a-și schimba rapid starea. Această proprietate face ca uleiurile esențiale să se răspândească rapid în aer – de aceea simți aroma puternică a unui ulei esențial imediat după ce ai deschis sticluța, chiar de la distanță.

Până în prezent, au fost descoperite peste 3.000 de tipuri de compuși activi, așa că este important de știut că acești compuși determină beneficiile, aroma și felul fiecărui ulei esențial.

Cum se obțin uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale reprezintă compușii volatili extrași din plante. Prin procesul de obținere al uleiurilor se captează parfumul și aroma unei anumite plante, sau ceea ce numim „esență”. 

Principalele metode de extracție folosite pentru realizarea uleiurilor esențiale sunt:

1. Prin presarea la rece, care constă în stoarcerea materiei vegetale. 

2. Distilarea la abur, acest procedeu implică purificarea unui lichid prin încălzire.

Cum se realizează distilarea la abur

Uleiurile esențiale se extrag din planta proaspătă, printr-un procedeu industrial, numit distilare la abur: florile, frunzele, tulpinile înflorite sau semințele sunt puse în apă la temperatura de fierbere. Astfel substanțele utile se evaporă, și sunt colectate ulterior sub forma uleiurilor esențiale integrale. 

Este un proces relativ simplu, dar costisitor, pentru că necesită cantități uriașe de plante pentru distilare. Pentru o sticluță de 10 ml de ulei volatil sunt necesare între 5-50 kg de plante proaspăt culese.

Spre exemplu, pentru a umple o sticluță de 15 ml de ulei esențial de lămâie este nevoie de coaja de la 50 de lămâi, pentru cel de lavanda, de 13 kg de lavandă, iar cel mai prețios și mai scump este uleiul de trandafiri caz în care, pentru a umple un recipient de 5 ml, este nevoie de 47 kg de trandafiri.

Uleiurile esențiale sunt între 100-10.000 de ori mai eficace decât plantele. Beneficiile uleiurilor esențiale sunt vaste, iar utilizările variază de la:

  • aromaterapie
  • produse de curățare pentru uz casnic
  • îngrijire personală
  • tratamente medicinale naturale

De ce să folosești uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale reprezintă o alternativă la medicamentele tradiționale, care te ajută să scapi de diferite afecțiuni medicale și îți oferă totodată o stare de bine. Mai mult decât atât, deși acestea au fost folosite de mii de ani, în era actuală au devenit calitative și sigure, fiind acum accesibile și ușor de folosit în fiecare zi. În plus, există tot mai multe dovezi științifice și cercetări care demonstrează eficiența uleiurilor esențiale.

Deși există zeci de uleiuri esențiale care te ajută să lupți cu probleme de sănătate, astăzi îți vom prezenta câteva dintre cele mai populare uleiuri volatile și beneficiile lor aduse sănătății.

Uleiul de Eucalipt

Uleiul de Eucalipt este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale, cunoscut pentru zonele vaste de aplicare, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătatea fizică și mentală. Acesta este un adevărat aliat al persoanelor care suferă de infecții ale sinusurilor, gripei, răceală și alte boli respiratorii.

Totodată, prezintă o multitudine de proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, astfel fiind folosit în tratarea rănilor, leziunilor și vânătăilor. Ajută la îmbunătățirea circulației, creșterea concentrării, ajutând totodată la înlăturarea stresului și a oboselii fizice și mentale.

Nu în ultimul rând, masajul cu ulei de eucalipt diluat într-un alt ulei (ulei de măsline, ulei de cocos) ajută la tratarea durerilor musculare. Este recomandat și persoanelor care suferă de reumatism, lumbago, ligamente și tendoane luxate, rigiditate musculară, fibroză, dureri ale nervilor.

Uleiul de Lavandă

Lavanda este o plantă foarte cunoscută pentru proprietățile sale de calmare și creare a unei stări de pace și calm. Câteva picături de ulei volatil de Lavandă, aplicat pe încheietura mâinilor vă va oferi o senzație de calm și liniște. În plus, puțin ulei de lavandă pulverizat pe așternuturi, îți vor oferi un somn profund și liniștit. Acesta mai este folosit și în tratarea leziunilor, pentru tratarea dermatitei, pentru combaterea răului de mașină și pentru hidratarea buzelor crăpate.

Uleiul de Mentă dulce

Uleiul de Mentă dulce ajută în indigestie, este util pentru îngrijirea cavității bucale; este ideal pentru îndepărtarea stărilor de greață și ameliorarea durerilor de cap. Totodată, uleiul de Mentă dulce are un efect antispastic, fiind deseori folosit în timpul gastroscopiei, colonoscopiei și clismei cu bariu. Nu în ultimul rând, este folosit ca aliat în lupta cu stresul fizic și psihic.

Uleiul de Grepfrut

Uleiul de Grepfrut este un remediu natural folosit deseori în îngrijirea personală. Acesta are proprietăți care ajută părul să capete o strălucire sănătoasă și înlătură excesul de sebum, fiind recomandat a fi folosit mai ales de persoanele care prezintă un scalp gras. Totodată, datorită proprietăților sale purificatoare, este des folosit în tratarea coșurilor și a altor probleme ale pielii.

Folosirea uleiurilor esențiale: principalele întrebuințări

Pentru uzul extern

Uleiurile esențiale sunt recunoscute pentru proprietățile terapeutice, fiind eficiente în ameliorarea unor afecțiuni dermatologice, hepato-biliare, renale, reumatice și în gestionarea stărilor de depresie, anxietate și stres. Iată cum poți să utilizezi aromele preferate de uleiuri esențiale și care sunt beneficiile acestora.

1. Aromaterapie

Robert Tisserand, un expert în uleiuri esențiale și aromaterapie, din California, afirmă că studiile clinice au demonstrat faptul că sesiunile de aromaterapie prin inhalare au beneficii reale. Acestea sunt eficiente în cazul persoanelor care se confruntă cu anxietate, stări depresive sau dureri menstruale.

Există diverse modele de difuzoare pentru aromaterapie pe care le poți utiliza pentru eliberarea vaporilor de ulei esențial. Atenție însă: nu folosi mai mult de una până la maxim trei picături pentru a evita reacțiile adverse.

2. Sesiuni de inspirare 

Pune o picătură sau maxim două pe o dischetă din bumbac și inspiră de câteva ori. Secretul este să îți menții respirația relaxată pe măsură ce inspiri și să inspiri profund de fiecare dată. În acest fel, corpul va trimite semnale creierului să se relaxeze, astfel că vei ajunge să te simți la rândul tău relaxat și calm.

Totodată, inhalarea uleiurilor esențiale este benefică și pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Dacă te numeri printre persoanele care suferă de insomnii, încearcă să folosești uleiurile esențiale în acest scop.

3. Inhalare cu aburi

Această metodă este benefică pentru a desfunda sinusurile și pentru a combate simptomele răcelii. Este necesar să fierbi 2 – 3 căni de apă, să le torni într-un bol și să adaugi între 2 și 5 picături de ulei esențial

Ulterior, acoperă-ți capul cu un prosop, apropie-te cu fața deasupra bolului și inhalează ușor aburul. În cazul în care simți vreo senzație de iritație sau disconfort, renunță la inhalarea cu aburi. 

4. Cosmetică

Uleiurile esențiale sunt un ingredient de bază în pregătirea săpunurilor homemade, cu mireasma favorită. De asemenea, unele sortimente de uleiuri esențiale sunt potrivite și pentru îngrijirea tenului.

De exemplu, uleiurile pe bază de lemn de santal, trandafir, arbore de ceai, patchouli, mușețel sau lavandă pot contribui la ameliorarea unor probleme ale tenului, la tonifierea pielii și la redarea strălucirii acesteia. Pentru aplicarea uleiului esențial, picură o cantitate mică de ulei pe o dischetă din bumbac și aplică pe zona dorită. 

Totodată, uleiurile esențiale pot fi utilizate în măștile naturale pentru păr, contribuind la reducerea excesului de sebum sau la stimularea creșterii părului

Nu uita ca înainte de folosirea uleiului esențial, să îl testezi pe o suprafață mică a pielii pentru a evita posibilele reacții alergice. ⚠️⚠️⚠️

5. Băi de relaxare

Ce poate fi mai reconfortant la finalul unei zile agitate decât o baie lungă, care să te ajute să îți recapeți forțele? Poți folosi câteva picături de ulei esențial alături de sarea de baie favorită și te vei bucura de momente de răsfăț și relaxare chiar la tine acasă.

6. Masaj 

Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate pentru a fi folosite nediluate. Poți însă să le diluezi cu alte uleiuri vegetale pentru a beneficia de efectele terapeutice ale masajului. 

7. Pentru împrospătarea hainelor

Uleiurile esențiale sunt eficiente și pentru a menține parfumul hainelor și a ține moliile la distanță. Picură uleiul preferat pe o dischetă din bumbac și așeaz-o în dulap. 

Pentru uzul intern

Există sortimente de uleiuri esențiale dedicate uzului intern. Proprietățile antiinflamatoare și antiinfecțioase ajută în cazul unor diverse afecțiuni: urinare, probleme ale sistemului nervos sau sistemului respirator. De asemenea, ingerarea uleiurilor esențiale acționează și ca un stimulent digestiv. 

Pentru folosirea internă a acestora, îți recomandăm să soliciți sfatul unui medic și să respecți indicațiile acestuia. ⚠️⚠️⚠️

Uleiurile esențiale interzise pentru uz intern

Pe de o parte, există uleiuri esențiale care nu sunt recomandate pentru ingestie și unele care sunt interzise din acest punct de vedere. Printre ele se numără:

  • „Arborele vieții”
  • Ulm
  • Cedru
  • Chiparos
  • Eucalipt
  • Brand alb
  • Wintergreen

Când se recomandă uleiuri esențiale pentru uz intern

  •  Dacă ne confruntăm cu tulburări digestive, precum sindromul colonului iritabil, ne putem ajuta de uleiul esențial de Mentă (Peppermint). El este văzut ca fiind mai eficient decât alte medicamente, care pot avea efecte adverse. În plus, uleiul de portocală amară (Petitgrain) poate să fie de ajutor în caz de leziuni gastrice.
  • În cazul în care nu este vorba despre probleme digestive, nu este încă foarte clar cum ne putem folosi de uleiurile esențiale. Astfel, se derulează tot mai multe cercetări menite să arate cum acestea pot fi utile pentru diferite afecțiuni, testându-se inclusiv nanoemulsiile, în care uleiurile esențiale sunt amestecate cu apă pentru a se crea combinații puternice, utile pentru situațiile în care uleiurile vor fi administrate intern.

Concluzia este că fiecare persoană reacționează diferit la fiecare substanță nouă, inclusiv la uleiurile esențiale. Odată ce te-ai hotărât să consumi un anumit ulei, la recomandarea unui specialist, orientează-te spre unul de o înaltă calitate, produs de o companie de încredere. Nu uita să ai mereu în vedere dozele care ți s-au recomandat.

 Utilizarea corectă a uleiurilor esențiale

Sortimentele de uleiuri esențiale sunt foarte concentrate, de aceea trebuie să respecți câteva reguli de folosire pentru a beneficia de proprietățile acestora: 

  • Folosește-le întotdeauna diluate în uleiuri vegetale sau în alimente precum: sare, lapte, zahăr sau miere.
  • Utilizează uleiurile esențiale doar în cantități moderate.
  • Evită să le folosești pentru uzul intern fără recomandarea unui medic. ⚠️
  • Testează mereu dacă ești alergic la un anumit sortiment de ulei esențial prin picurarea unei cantități mici pe o suprafață redusă a pielii. Așteaptă câteva minute pentru a observa dacă ai reacții alergice.
  • Evită contactul cu ochii sau folosirea uleiurilor esențiale în jurul nasului, gurii și a urechilor.
  • Nu folosi uleiuri esențiale înainte de expunerea la soare, deoarece acestea cresc gradul de sensibilitate al pielii la soare. Recomandat este să eviți acele sortimente pe bază de bergamotă, grapefruit sau alte citrice. 
  • Citește cu atenție informațiile de folosire înscrise pe ambalajul produselor și respectă instrucțiunile aferente.
  • Păstrează uleiurile esențiale într-un loc întunecat și răcoros și asigură-te că închizi foarte bine recipientul, pentru că altfel există riscul să se oxideze. 

Cine NU poate folosi uleiuri esențiale?

Folosirea uleiurilor esențiale nu este recomandată:

  • Femeilor însărcinate sau care alăptează, fără acordul medicului.
  • Persoanelor alergice la anumite plante sau rășini
  • Copiilor cu vârsta de până la 10 ani, în lipsa indicațiilor unui medic specialist.
  • Persoanelor care suferă de epilepsie sau de alte afecțiuni severe. 

Concluzie

În concluzie, uleiurile esențiale au efecte benefice dovedite științific atât asupra fizicului, cât și a psihicului. Important este să alegi un produs 100% natural, pentru a beneficia din plin de avantajele acestora. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.