Beneficiile passiflorei și recomandări pentru utilizare

passiflora

Descoperă din rândurile următoare mai multe informații despre passiflora, care sunt proprietățile și beneficiile acesteia, cum poate fi integrată în dietă și care sunt contraindicațiile ei.

Ce este passiflora?

Passiflora incarnata sau floarea pasiunii este o specie exotică de plantă cățărătoare, cu flori mov sau albastre, cu petale curbate precum niște tentacule. Passiflora se consideră a avea beneficii și proprietăți multiple, în special asupra stărilor psiho-emoționale, ameliorând anxietatea, insomniile sau chiar durerea.

Passiflora este originară din America de Sud, dar se cultivă în zilele noastre peste tot în lume, în Europa, Asia, Africa sau Australia. Specia face parte din familia Passifloraceae, în care este inclus și fructul pasiunii. Subspecia incarnata, despre care vom vorbi în continuare, a fost utilizată încă din secolul al XVI-lea în scopuri medicinale.

Se consideră că această plantă acționează la nivelul GABA, sau acidul gamma-aminobutiric, considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitori centrali, ceea ce înseamnă că ar putea avea efecte calmante. Totuși, mai multe studii sunt necesare, deși persoanele care consumă passiflora devin mai relaxate și mai bine dispuse.

Passiflora: Proprietăți de bază

Compușii din floarea-pasiunii, în special din fructe, frunze și flori, arată modul în care acționează această plantă medicinală asupra organismului. Cei mai importanți dintre acești compuși sunt:

  • Taninurile – un tip de polifenoli, solubili în apă; studiile științifice au demonstrat potențialul antioxidant și antibacterian al acestora;
  • Flavonoidele – compuși bioactivi, care pot avea un rol important în scăderea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative, având un efect antioxidant foarte puternic;
  • Crisina – este eficientă în tratarea anxietății;
  • Tirozina – aminoacid care poate oferi suport pentru îmbunătățirea capacității de memorare sau învățare, mai ales în situațiile stresante;
  • Cumarina – numeroase cercetări au demonstrat proprietățile farmacologice ale acesteia: antiinflamatoare, anticoagulantă, antibacteriană, antifungică, antivirală, antihipertensivă, antioxidantă și un bun neuroprotector;
  • Alcaloizii beta-carbolina – utili în tratarea depresiilor și a bolii Parkinson;
  • Glicina – aminoacid neesențial (unul dintre cei 20 de aminoacizi proteinogeni) pe care organismul îl folosește pentru a produce proteine;
  • Vitaminele A, B, și C;
  • Fructele conțin o cantitate mare de fibre, magneziu, fier și calciu.

Beneficiile passiflorei

Ajută în stările de anxietate și agitație psiho-motorie

Passiflora acționează, cel mai probabil, la nivelul inhibitorului GABA, inducând stări de liniște și relaxare. Aceasta este utilizată de sute de ani pentru efectele calmante, care ameliorează anxietatea și te scapă de gândurile obsesive. Pe baza aceluiași principiu, dacă bei ceai de passiflora înainte de culcare, vei dormi bine și te vei trezi mai odihnit, iar mintea va fi mai limpede.

În tradiția populară, Passiflora este cunoscută ca planta care alungă teama și neliniștea, datorită proprietăților sedative. Extractele din frunze de Passiflora ar putea avea beneficii semnificative asupra sistemului nervos central, având efecte anxiolitice, anticonvulsivante și sedative.

Poate ameliora tulburările gastro-intestinale

Studiile pe animale confirmă că plantele din speciile passiflora ar putea avea efecte benefice asupra mucoasei stomacale, ajutând la refacerea acesteia. Suplimentele cu passiflora sunt întrebuințate ca adjuvant în tratarea colitelor sau a gastritelor. Planta calmează spasmele de la nivelul tractului intestinal, fiind utilă și în sindromul colonului iritabil.

Diminuează durerea

Passiflora are un efect ușor analgezic și antiinflamator, calmând durerile, precum cele menstruale sau durerile ocazionale de cap. Totodată, diminuează durerile femeilor care intră la menopauză, dar și stările de nervozitate și furie.

Passiflora: Top 3 produse recomandate

Tablete și comprimate cu extract de passiflora

Comprimatele și tabletele cu Passiflora sunt o modalitate simplă de a beneficia de efectele de relaxare și liniște, dar și de a trata durerile minore sau stările de nervozitate.

Încearcă doza recomandată de producător, cu acordul medicului, și observă care sunt rezultatele și dacă te ajută în problemele pe care le ai. Passiflora este o plantă sigură, având foarte rar efecte secundare, pe care merită să o adaugi pe lista soluțiilor naturiste.

Citește cu atenție prospectele și indicațiile producătorului, pentru a ști ce subspecii de passiflora s-au folosit pentru extracte și ce părți din plante au fost incluse în suplimentul alimentar. Unele variante sunt îmbogățite cu alte vitamine și minerale sau conțin concentrații mai mari din anumite substanțe ale plantei, pentru efecte sporite în cazul unei probleme specifice.

Tinctură din extract lichid de passiflora

Tinctura de passiflora este o altă modalitate de a consuma această plantă, fiind o variantă care se absoarbe repede la nivel celular, efectele fiind mai intense. Picăturile se diluează în apă, iar modul de întrebuințare este menționat în prospect. Doza recomandată nu trebuie depășită, iar consumul îndelungat trebuie supravegheat de un medic specialist.

Ceai de passiflora

Ceaiul de passiflora are beneficii pentru organism, în special pentru sistemul nervos central. O cană de ceai înainte de culcare calmează și induce o stare de liniște, ajutând la obținerea unui somn odihnitor, de calitate. Trezirea, a doua zi, nu va fi una greoaie, ci cu mintea limpede. Ceaiul va ameliora stările depresive, anxietatea și gândurile negative.

Passiflora: Contraindicații

Passiflora nu are, în general, efecte secundare sau contraindicații majore, însă ar putea cauza ușoare amețeli, somnolență sau confuzie. Femeile însărcinate sau cele care alăptează și copiii au nevoie de aprobarea medicului pentru a consuma passiflora.

De asemenea, Passiflora nu trebuie administrată împreună cu medicamente sedative și nici atunci când ai de condus mașina, deoarece prin efectele de relaxare ar putea să îți scadă concentrarea și atenția la volan.

Passiflora este o plantă ale cărei beneficii merită să le încerci, fiind sigură pentru consum și ajutând în stările de nervozitate, neliniște, agitație sau stres. La Planteea găsești diverse produse cu extract de passiflora, care îți pot fi de folos în tratarea problemelor psiho-emoționale cauzate de o supraîncărcare a sistemului nervos central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.