Untul pământului – Remediu natural împotriva bolilor reumatice

Conform Centrului Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății (NCCDPHP) al CDC, unul din 4 adulți suferă din cauza bolilor reumatice.

Reumatismul sau bolile reumatice reprezintă un termen-umbrelă folosit pentru a descrie afecțiunile care provoacă durere cronică. Acestea afectează articulațiile și țesuturile conjunctive. Termenul de „reumatism” nu este atribuit unei afecțiuni specifice, ci el acoperă cel puțin 200 de boli diferite.

Ce este reumatismul, mai exact ?

Bolile reumatice (sintagma sinonimă cu reumatismul) sunt cele care afectează tendoanele articulațiilor, ligamentele, oasele și mușchii. Printre afecțiunile reumatice există multe tipuri de artrită, un termen folosit pentru bolile care ne afectează articulațiile. Uneori, acestea sunt numite afecțiuni musculo-scheletale. 


Reumatismul inflamator este un alt termen generic folosit pentru a „acoperi” zeci de afecțiuni. Acestea sunt, de obicei, denumite și boli reumatice (numite mai rar și reumatismale). Ele sunt afecțiuni care au legătură cu articulațiile inflamate, cu mușchii inflamați și cu țesuturile inflamate care conectează sau susțin organele și alte părți interne ale corpului.

Cauzele bolii

Cu toate ca nu s-au descoperit cauzele tuturor bolilor reumatice, exista o serie de factori favorizanți. În această categorie intră expunerea prelungită la frig și umezeală, factorii genetici, anumite infecții manifestate în primul rând la nivelul danturii, amigdalelor și vezicii biliare, obezitatea (implicit excesul ponderal) și anumite dereglări ale sistemului imunitar. 

Untul pământului – un remediu fitoterapeutic de succes

Untul pământului este o plantă bogată în minerale și alte substanțe binefăcătoare pentru sănătatea oaselor. Reprezintă un remediu excelent pentru tot ce înseamnă durere de spate, dureri de articulații sau de oase. De asemenea, este recomandat în cazurile de pneumonie (prin masarea spatelui) și în tratarea sinuzitei. Un excelent remediu natural cu rol antiinflamator, diuretic, purgativ și rubefiant. 

De la această plantă se folosește în scop medicinal numai rădăcina, sub formă de alifie, unguent sau tinctură. Substanțele din compoziția acestei rădăcini sunt benefice pentru tratarea durerilor reumatismale, cronice sau acute.

Untul pământului este recomandat în tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Reumatism, dureri musculare, articulare, de menisc
  • Artrită, artroze, contuzii, cârcei
  • Monturi și ciocuri osoase
  • Degerături, umflături, vânătăi
  • Acnee, eczeme uscate, dermatoze purpurice
  • Zona Zoster
  • Varice
  • Sinuzite frontale și maxilare
  • Spondiloză cervicală
  • Lombosciatică
  • Bronșită și pneumonie

Despre planta Untul pământului 

Untul pământului este o plantă erbacee, cu tulpină lungă de 2-4 metri, care se agață de alte plante sau pe pietre, dezvoltă o rădăcină lungă până la jumătate de metru și groasă cât un braț. În România crește spontan în zona subcarpatică în pădurile de foioase, în locuri umbroase și pietroase, unde rădăcina sa se ascunde fiind dificil de scos. Această plantă este folosită de localnici fiind un leac vechi în medicina populară empirică; 

Rădăcina este cărnoasă, cu miezul alb, de unde îi vine și denumirea. În trecut a fost folosită pentru tratarea loviturilor, traumatismelor, durerilor reumatice dar și pentru întărirea organismelor slăbite.

Denumirile populare cu care este asociată sunt: „viţă neagră”, „fluierătoare” sau „brie”. Toamna are fructe de culoare roșie și poate fi ușor de recunoscut. 

Ce substanțe conține Untul pământului ?

Această plantă are în compoziția sa alcaloizi, saponine, oxalat de calciu, histamină, flavonoizi, vitamine (A, C, complexul B), săruri minerale de calciu, mangan, magneziu, zinc, acizi grași mono și polinesaturați, alantoină și taninuri. 

Un ajutor pentru a servi tuturor persoanelor care se confruntă cu durerea și inflamația articulară este gelul antireumatic ReumaSev, de la SEVA PLANT

Ambalat manual și produs în România, 100% natural, din plante atent selecționate. Important de specificat este și faptul că a fost produs într-un laborator performant, bazat pe un sistem de management al calității certificat TUV Austria cu ISO 22000:2018.

Este un gel activ cu extracte din 18 plante medicinale, printre care Untul pământului, Tătăneasă, Arnică, Spânz. Conform studiilor, ingredientele active din compoziția gelului au avut un efect benefic în ameliorarea si tratarea simptomelor precum: dureri la nivelul membrelor, ale spatelui și a gleznelor, artrită, artroză sau alte afecțiuni reumatice. Producătorul a dorit să ajute la eliminarea acestor dureri articulare printr-un produs natural, la îndemâna oricui.
Nu conține parabeni sau alte substanțe cu potențial nociv. De asemenea, nu conține ingrediente de origine animala și nu este testat pe animale.

Descrierea ingredientelor active din compoziția gelului:

Untul Pământului –  în compoziția sunt alcaloizi, saponine, oxalat de calciu, histamină, flavonoizi, vitamine (A, C, complexul B), săruri minerale de calciu, mangan, magneziu, zinc, acizi grași mono și polinesaturați, alantoină și taninuri. Substanțele conținute de această plantă sunt benefice pentru a trata reumatismul articular, guta, sinuzita, artrita, spondiloza cervicală, degerături, acnee, dermatoze purpurice și anumite traumatisme. 

Spânzul – plantă utilizată ca adjuvant în tratamentul extern al afecțiunilor reumatice și durerilor musculare. Vine cu o serie de calități curative impresionante, dar în egală măsură este o plantă extrem de toxică. Atât puterea, cât și toxicitatea sa crescută i-a determinat pe români să o trateze ca pe o adevărată plantă magică. În popor se vorbea pe vremuri de o așa numită putere ascunsă a spânzului. În România, majoritatea speciilor de spânz cu potențial medical sunt încă foarte bine reprezentate, iar calitatea unică a spânzului românesc a fost recunoscută de specialiștii străini.

Tătăneasa – recunoscută pentru efectele ei miraculoase de a diminua inflamațiile și de a vindeca rapid rănile. Datorită alantoinei, tătăneasa deține proprietăți antitumorale și anticancerigene.

Rădăcina de Gheara Diavoluluicalități antiinflamatoare, recomandat în calmarea durerilor reumatice, relaxarea și regenerarea tonusului muscular, regenerarea cartilagiilor și  îmbunătățirea circulației sângelui. Gheara diavolului este indicata în cazul tuturor afecțiunilor care provoacă durere, regenerând tonusul muscular cu un efect răcoritor și relaxant după masaj. 

Extract din flori de Arnica – acțiune antiinflamatoare, antiseptică, facilitează vindecarea rapidă a rănilor. Arnica este o planta medicinală, extrem de eficientă în tratamentul vânătăilor și a iritațiilor pielii. Indicată în grăbirea procesului de vindecare în caz de entorse, contuzii și crampe musculare, grăbirea procesului de vindecare in caz de vânătăi, diminuarea durerilor reumatice, tratarea erupțiilor cutanate, eczemelor si pielii iritate.

Extract de Ardei iute – o mulțime de beneficii atât pentru revigorarea și relaxarea corpului după efort fizic și sport, cât și pentru atenuarea durerilor de spate și picioare. Substanța activa din ardeiul iute este Capiscum, ce oferă beneficii precum: efect puternic antiseptic, revigorant și revitalizant, ameliorează durerile musculare prin relaxarea acestora, crește vascularizarea și stimulează circulația sângelui. Indicat pentru calmarea durerilor musculare, de spate și de picioare

Extract de Castan  ajută la elasticizarea venelor, stabilizează și tonifică sistemul venos. Reprezintă un remediu idea pentru senzația de “picioare grele” și obosite, dureri cauzate de statul în picioare timp îndelungat.  Recomandat în accident vascular, artroze, dureri musculare și articulare, reumatism, afecțiuni ale venelor, varice, entorse, paralizie, echimoze, tromboze. Se mai folosește și pentru tratarea picioarelor umflate, și a aspectului de vene varicoase. Este leac și pentru spasmele și crampele musculare dureroase.

Codita șoricelului – reduce inflamațiile, are proprietăți cicatrizante și calmante. 

Extract de gălbenele – acțiune calmantă, cicatrizantă și antiinflamatoare, benefic în tratarea plăgilor, rănilor, înțepăturilor de insecte, degerăturilor, arsurilor, iritațiilor, edemelor, micozelor interdigitale, varicelor, precum și în îngrijirea călcâielor.

Uleiul de camfor – eficient in pregătirea musculaturii si a articulațiilor pentru efort. Ajuta la vascularizarea, tonifierea si oxigenarea mușchilor. Se recomandă a fi utilizat înainte de a depune efort fizic, în sporturi care necesită o suprasolicitare musculară, precum ciclism, alergare, fotbal, rugby, volei, baschet, hochei, handbal etc. Reduce timpul de încălzire, înainte de antrenament sau competiție.

Mod de utilizare:

Aplicații locale de 2-3 ori/zi, la nivelul zonelor afectate, prin masaj ușor de jos în sus. Pentru o eficiență crescută a efectului se recomandă administrarea timp îndelungat.

Cum se folosește Untul pământului ?

Rădăcina de Untul pământului poate fi găsită în magazinele naturiste, sub formă de unguente, geluri sau tincturi. De cele mai multe ori, alifiile în a căror compoziție se află această plantă pot să conțină și alte ingrediente, printre care vom aminti: hreanul, gălbenelele, lanolina sau tătăneasa. În stare proaspătă, Untul pământului poate fi găsit la piață.

În continuare vom vorbi despre câteva remedii naturale pentru tratarea unor afecțiuni des întâlnite:

Reumatism – rădăcina în stare proaspătă se dă pe răzătoare, se învelește într-o pânză curată, unsă în prealabil cu o cremă de gălbenele. Se aplică pe zona afectată de reumatism și se lasă timp de 15-20 de minte, timp în care locul respectiv începe să se încălzească iar durerea va dispărea treptat. Tratamentul se repetă zilnic iar după o perioadă se va observa o mobilitate mai bună a articulațiilor. 

Dureri de spate – În cazul durerilor de spate, cel mai bun aliat îl reprezintă tinctura de untul pământului și tătăneasă. Se aplică o compresă cu tinctură timp de 30 de minute și se învelește zona dureroasă cu un material călduros. Tratamentul se repetă ori de câte ori este necesar.

Sinuzită – Se realizează un amestec dintr-o linguriță de tinctură de untul pământului și o linguriță de hrean proaspăt, dat pe răzătoare. Amestecul obținut se așează într-un tifon și se aplică pe frunte timp de 10 minute. Treptat se va instala o senzație de arsură iar pe cale nazală se vor elimina multe secreții. Durerea se remediază în cel mai scurt timp. Acest tratament se repetă de 2 ori pe zi în caz de sinuzită acută și de maxim 12 ori pe zi în caz de sinuzită cronică.


Pneumonie și bronșită – 3 linguri de rădăcină de Untul pământului în stare proaspătă, 2-3 linguri de hrean și 4 linguri de semințe de in, se dau prin răzătoare iar semințele de in se macină. Alifia obținută se aplică pe torace și se acoperă zona cu un material de bumbac și o bucată de lână, timp de 30 de minte, zilnic, 5 zile la rând. Acest tratament ușurează respirația  și ajută la eliminarea secrețiilor.

Contraindicații: 

Untul pământului nu se recomandă în cazurile de piele sensibilă, întrucât pot apărea reacții alergice cutanate. Din acest motiv, se va folosi la început cu prudență, doar pe porțiuni restrânse de piele, crescând ariile tratate progresiv, atunci când observăm că reacția este normală. În prealabil, se recomandă ungerea locului cu o alifie pe bază de gălbenele sau ulei de măsline. Astfel vom împiedica o posibilă agravare a efectului revulsiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.