Ce sunt antioxidanții și care este rolul lor în organism?

Cu siguranță ai tot auzit vorbindu-se de antioxidanți, de calitatea acestora de a menține corpul tânăr și pielea fermă. Chiar dacă acest termen este prezent mai peste tot, puțini sunt cei care știu cu adevărat ce sunt aceștia și cum anume funcționează. De aceea, ne-am gândit să dedicăm un material întreg antioxidanților, din care și tu vei avea ocazia să afli tot ce ar trebui să știi despre ei.

CUPRINS

Ce sunt antioxidanții?

Cum funcționează radicalii liberi?

Tipuri de antioxidanți

Alimente bogate în antioxidanți

Suplimente alimentare cu antioxidanți – sunt sau nu recomandate?

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din corpul tău. Acum probabil te întrebi ce sunt radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compuși care, în cantități semnificative, ne pot afecta serios starea de sănătate. Ei sunt vinovați pentru declanșarea mai multor boli mortale, așa cum sunt și diabetul, bolile de inimă sau cancerul. 

În mod natural, organismul uman deține propriile sale sisteme de apărare antioxidante, care pot ține sub control, până la un punct, radicalii liberi. Însă din pricina unei alimentații dezechilibrate, care nu conține suficiente fructe, legume, cereale integrale sau vitaminele C și E, corpul nostru se regăsește în imposibilitatea de a evolua sănătos.

Cum funcționează radicalii liberi?

Radicalii liberi se formează constant în corpul corpul nostru, însă aceștia sunt imediat înlăturați cu ajutorul antioxidanților. În lipsa acestora, radicalii liberi își fac pur și simplu de cap, ceea ce poate provoca daune severe într-un timp foarte scurt, ceea ce poate duce destul de repede la moarte. 

Totuși, rolul radicalilor liberi nu este întru totul unul negativ. De exemplu, mulțumită lor, celulele noastre care au rol în asigurarea imunității pot combate eficient infecțiile. Așadar, ca în oricare altă situație, cuvântul de bază este echilibrul. Organismul nostru are nevoie, deopotrivă, de antioxidanți și radicali liberi, însă într-un raport ponderat.

Atunci când radicalii liberi depășesc numărul antioxidanților apare stresul oxidativ, care, atunci când este prelungit, poate deteriora molecule importante din organism sau se poate răsfrânge negativ chiar și asupra ADN-ului. Acest efect nefast pentru corp poate crește riscul de cancer și poate accelera procesul de îmbătrânire celular. 

Stresul prelungit, stilul de viață haotic și mediul poluat pot favoriza formarea excesivă a radicalilor liberi. Iată de ce ar trebui să te ferești:

  • aerul murdar
  • fumul de țigară
  • consumul de alcool

Se știe că mai mulți factori de stil de viață, stres și mediu favorizează formarea excesivă de radicali liberi și stresul oxidativ, inclusiv:

  • poluarea aerului
  • fumul de țigară
  • consumul de alcool
  • toxinele
  • nivelurile ridicate de zahăr din sânge (excesul de dulciuri)
  • aportul ridicat de acizi grași polinesaturați 
  • radiațiile, inclusiv expunerea prelungită la soare fără protecție
  • infecțiile bacteriene, fungice sau virale
  • aportul excesiv de fier, magneziu, cupru sau zinc 
  • prea mult sau prea puțin oxigen în corp 
  • exercițiile intense și prelungite, care provoacă leziuni tisulare
  • aportul excesiv de antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E 
  • deficitul de antioxidanți 

Tipuri de antioxidanți

Antioxidanții pot fi de două feluri:

  • antioxidanți solubili în apă
  • antioxidanți solubili în grăsimi

Antioxidanții solubili în apă își pot desfășura activitatea în interiorul sau exteriorul celulelor organismului nostru, în vreme ce antioxidanții solubili în grăsimi pot acționa în principal la suprafața membranelor celulare. 

Cei mai importanți antioxidanți sunt:

  • vitamina C – reprezintă un nutrient dietetic esențial și este solubilă în apă 
  • vitamina E – joacă un rol extrem de important în protejarea membranelor celulare împotriva deteriorării oxidative, deci este un antioxidant solubil în grăsimi
  • flavonoidele – se regăsesc în mod natural în plante

Alimente bogate în antioxidanți

Așa cum îți spuneam și mai sus, antioxidanții sunt esențiali pentru supraviețuire. E bine să știi că îi poți asimila, în primul rând, din mâncare. O alimentație bazată pe legume și fructe reprezintă cea mai bună sursă de antioxidanți, dar și cea mai la îndemână. Varietatea de antioxidanți pe care organismul tău le poate primi dintr-o dietă bogată în plante este incredibilă.

Totuși, există și alte locuri din care îți poți lua doza de antioxidanți necesară unei vieți sănătoase. Ți-am pregătit mai jos un top cu cele mai indicate alimente pentru un aport optim de antioxidanți. 

  1. Ciocolata neagră

Avem o primă veste bună pentru iubitorii de ciocolată. Varianta neagră a acestui desert este foarte hrănitoare și conține multă cacao, perfectă pentru un nivel de energie debordant, minerale, dar și foarte mulți antioxidanți. Aceștia din urmă au fost corelați cu un risc mai mic de apariție a inflamațiilor, dar și cu o incidență mai mică în ceea ce privește bolile de inimă în rândul celor care consumă ciocolată neagră în mod regulat. 

  1. Nucile Pecan 

Nucile Pecan sunt originare din Mexic și America de Sud și reprezintă o sursă bună de grăsimi și minerale sănătoase, pe lângă cea de antioxidanți. Un studiu a arătat faptul că că persoanele care au consumat 20% din caloriile zilnice din nuci Pecan au prezentat un nivel semnificativ de antioxidanți din sânge. Deși nucile pecan sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, ele sunt, de asemenea, bogate în calorii. Așadar, este important să le consumi cu moderație pentru a nu scăpa de sub control silueta. 

  1. Afinele

Deși sunt sărace în calorii, afinele mustesc de nutrienți și antioxidanți. Nutriționiștii susțin chiar că afinele conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre toate fructele și legumele din lume! De asemenea, specialiștii în medicină mai spun și că afinele au calitatea de a întârzia scăderea funcției creierului, efect ce tinde să apară odată cu înaintarea în vârstă. În plus, s-a demonstrat că antioxidanții din afine, în special un tip numit antociani, reduc factorii de risc pentru bolile de inimă, scăzând nivelul colesterolului „rău” și tensiunea arterială. 

  1. Căpșunile

Căpșunile sunt printre cele mai populare fructe de pădure de pe planetă. Sunt dulci, versatile și reprezintă o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți. Mai mult, căpșunile conțin un tip de antioxidant numit antocianine, care le conferă culoarea roșie. Cercetările au arătat că antocianinele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin reducerea nivelului de colesterol „rău” și creșterea colesterolului „bun”. 

  1. Anghinarea

Anghinarea este o legumă delicioasă și hrănitoare, chiar dacă nu este atât de populară în bucătăria românească. Planta este folosită de sute de ani în diferite rețete naturiste, oamenii din vremurile străvechi folosindu-i frunzele ca remediu pentru a trata afecțiunile hepatice precum icterul. Anghinarea este, totodată, o sursă excelentă de fibre alimentare, minerale și antioxidanți. Leguma conține o cantitate generoasă de un anumit tip de antioxidant cunoscut sub numele de acid clorogenic. Studiile sugerează că beneficiile antioxidante și antiinflamatorii ale acidului clorogenic pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Suplimente alimentare cu antioxidanți – sunt sau nu recomandate?

E important să reții că orice supliment alimentar trebuie administrat numai după o recomandare a unui medic. Altfel, riști să ai un aport de vitamine, minerale sau antioxidanți mult prea mare pentru nevoile tale, ceea ce poate duce la o accelerare a deteriorării oxidative, adică efectul invers a ceea ce dorești să obții. Acest fenomen mai poartă numele de paradox antioxidant

Consumul de alimente proaspete este o idee mult mai bună pe care o poți aplica. În plus, studiile arată că alimentele reduc daunele oxidative într-o măsură mai mare decât suplimentele.

Așadar, cea mai bună strategie pentru a asigura un aport adecvat de antioxidanți este să urmezi o dietă bogată în diverse legume și fructe, alături de alte obiceiuri sănătoase, printre care se numără și renunțarea la fumat.

Totuși, suplimentele dozate corespunzător, cum ar fi multivitaminele, pot fi benefice dacă ai o deficiență în ceea ce privește anumite substanțe nutritive sau nu poți urma o dietă sănătoasă.

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vitamina-antioxidant-vegetarian-planta-5273272/

sursa foto: https://unsplash.com/photos/-JeZAUkvhYU

sursa foto: https://unsplash.com/photos/aA-XL5tj7Vw

sursa foto: https://unsplash.com/photos/4qujjbj3srs

sursa foto: https://unsplash.com/photos/q9aNUIq-eB8

sursa foto: https://unsplash.com/photos/sVXHGvi5RQ0

4 thoughts on “Ce sunt antioxidanții și care este rolul lor în organism?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.