Pomelo: proprietăți, beneficii și rețete

Dacă te întrebi cum poți îmbina utilul cu plăcutul în materie de sănătate, atunci consumă mai multe citrice. Pe lângă gustul plăcut, acestea conțin un aport ridicat de vitamina C, fiind ideale pentru întărirea sistemului tău imunitar.

Gustul familiar de portocale și lămâi merită acompaniat de cel al unui alt citric mai exotic, originar din Asia: pomelo. Fructul se distinge prin dimensiunile impresionante și este foarte apropiat la gust de grapefruit, având însă o dulceață aparte. 

Curios să afli mai multe despre fructul de pomelo? Iată tot ce trebuie să știi despre beneficiile aduse organismului tău! 

Pomelo – Profil nutrițional

Pomelo conține vitamina Cvitamina B6magneziupotasiu și riboflavină (vitamina B2) în proporții mari. Astfel, un pomelo curățat, de aproximativ 600g, îți asigură: 

  • 41.2% vitamina C din doza zilnică; 
  • 28% potasiu din doza zilnică recomandată;
  • 12.16% vitamina B2 din doza zilnică.

În plus, pomelo este bogat în betacaroten și acid folic, nutrienți esențiali în timpul sarcinii, de mare ajutor atât pentru mamă, cât și pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Betacarotenul este totodată un antioxidant puternic care asigură organismului aportul necesar de vitamina A, esențială în susținerea imunității, consolidarea sistemului osos, menținerea sănătății ochilor și frumuseții pielii. 

De asemenea, acidul folic este un ajutor de încredere pentru sistemul imunitar, fiind eficient și în menținerea echilibrului sistemului nervos, prevenirea stărilor de anxietate și depresie, provocări care le afectează adesea pe proaspetele mămici și nu numai. 

Pomelo: beneficii pentru organism 

Dacă îți place să adopți cât mai multe obiceiuri sănătoase, include și consumul de pomelo pe lista ta de obiective, deoarece: 

  1. Susține sănătatea sistemului digestiv 

De regulă, un fruct de pomelo conține 6g de fibre. Pentru sănătatea organismului tău, este indicat să consumi 25g de fibre pe zi. Deși trebuie să plusezi cu alte surse de fibre precum lintea, fasoleasalatamerele sau perele, pomelo rămâne o alternativă alimentară de luat în calcul. 

Conținutul ridicat de fibre ameliorează tulburările digestive și este de ajutor în caz de constipație. De asemenea, fibrele care se regăsesc în fructe, așa cum sunt și cele din pomelo, aduc și alte beneficii: susțin sănătatea sistemului osos și mențin buna funcționare a creierului.

2. Menține greutatea corporală în parametrii normali

Pe lângă prevenirea tulburărilor digestive, fructul de pomelo are încă o „super-putere”: menține greutatea în parametrii normali, fiind de mare ajutor dacă îți dorești o dietă sănătoasă care să îți accelereze procesul de slăbire.

Un pomelo de aproximativ 600g conține în medie 230 calorii, o valoare redusă raportată la greutatea fructului. Mai mult, pomelo este bogat în fibre și proteine, ambele favorizând senzația de sațietate pentru timp îndelungat. Astfel, pomelo sprijină cu succes o alimentație săracă în calorii și favorizează pierderea kilogramelor nedorite. 

3. Previne infecțiile tractului urinar

Datorită vitaminei C din compoziție, pomelo împiedică bacteriile care cauzează infecțiile de tract urinar să se multiplice. În plus, se știe că una dintre posibilele cauze ale apariției acestor bacterii este un sistem imunitar slăbit, inconvenient pe care consumul de pomelo îl poate regla. 

Responsabil pentru răspândirea acestor bacterii, mai ales E.coli, este și deficitul de vitamina A, C și E, însă urmărind profilul nutrițional al fructului, poți vedea că acesta asigură organismului necesarul de vitamine A și C.

4. Funcționează ca un puternic antioxidant natural

Un alt avantaj oferit de consumul de pomelo este efectul său antioxidant, prevenind cu succes deteriorarea celulelor. Altfel spus, acest fruct funcționează pentru organismul tău ca un scut de protecție împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi. 

pomelo efact antioxidant

Pentru a înțelege cât de important este efectul antioxidant pentru organismul tău, trebuie să știi că radicalii liberi se definesc drept compuși chimici secundari, care apar adesea în urma unor factori externi nefavorabili: consumul de alimente procesate, poluarea, stresul sau lipsa de odihnă.

Radicalii liberi pot influența apariția unor afecțiuni precum diabetul, infarctul, atacul vascular cerebral sau chiar Alzheimer. De asemenea, aceștia pot cauza și o serie de afecțiuni oftalmologice.

Pentru a neutraliza impactul negativ al radicalilor liberi, organismul uman produce antioxidanți. Cantitatea de antioxidanți generată de organism în mod natural nu este însă suficientă pentru a face față agresiunii radicalilor liberi. De aceea, trebuie să te orientezi spre o alimentație sănătoasă, bogată în surse sigure de antioxidanți. 

În meniul tău este bine să incluzi pomelo, dar și alte fructe și legume precum murelestruguriimerișoarelelinteacartofii dulci sau spanacul.

Principalul antioxidant pe care îl regăsești în pomelo este naringenina, specific citricelor.

5. Susține buna funcționare a inimii

sustine sanatatea inimii

Printre beneficiile fructului de pomelo se numără și susținerea sănătății cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol și al trigliceridelor, grăsimi din sânge care influențează direct apariția bolilor de inimă. 

În lumea medicală, s-a demonstrat că pomelo poate reduce grăsimile din sânge, împiedicând absorbția completă a colesterolului din alimente în organism.

Datorită conținutului său de potasiu, fructul de pomelo contribuie și la reglarea tensiunii arteriale, cât și la oxigenarea eficientă a celorlalte organe.

3 idei de rețete delicioase cu pomelo

Deși odată curățat, pomelo este delicios și răcoritor consumat în stare naturală, pentru a sparge monotonia gustului, merită să încerci să-l incluzi și în alte combinații culinare.

Iată câteva idei de rețete care sperăm că îți vor stârni interesul!

Salată cu pomelo și creveți, de inspirație asiatică

salata cu pomelo si creveti

Ingrediente salată: 

  • 1 pomelo decojit;
  • 225 g creveți gătiți în prealabil și lăsați la răcit;
  • 1 salată verde tocată;
  • 2-3 lingurițe de alune sau migdale pisate (în funcție de preferință);
  • 1 ceapă verde tocată mărunt;
  • 1 eșalotă tăiată felii și călită (opțional).

Ingrediente dressing:

Mod de preparare:

  1. Mixează toate ingredientele pentru dressing și pune-le deoparte.
  2. Pas opțional: Pune puțin ulei de măsline într-o cratiță și călește eșalota tăiată până când capătă o nuanță aurie. Apoi transfer-o pe un șervețel de hârtie de bucătărie pentru a se scurge uleiul.
  3. Într-un bol, amestecă salata verde tocată cu bucăți de pomelo. Deasupra, pune creveții pregătiți în prealabil.
  4. Adaugă alunele/migdalele pisate, ceapa verde tocată mărunt și feliile de eșalotă călită.
  5. Presară dressing-ul peste salată, amestecă bine ingredientele și pregătește-te de servire.

Prăjitură savuroasă cu iaurt de cocos și pomelo

prajitura cu pomelo si iaurt

Ingrediente prăjitură:

Ingrediente glazură:

  • 130 g zahăr pudră;
  • 2 ½ linguriță de suc de pomelo (proaspăt stors).

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.
  2. Adaugă făina, praful de copt și sarea într-un bol încăpător.
  3. Într-un alt bol adaugă iaurtul, ouăle, zahărul, coaja de pomelo/lămâie rasă, extractul de vanilie și bate-le bine cu telul până obții un amestec omogen
  4. Folosește o spatulă de silicon pentru a incorpora conținutul primului bol în amestecul pe bază de iaurt. 
  5. Este momentul să incorporezi și uleiul de rapiță.
  6. Toarnă aluatul astfel obținut în tava deja pregătită și lasă-l la copt timp de 45-50 de minute. La final, aplică testul scobitorii.
  7. Între timp, pune sucul de pomelo și o linguriță de zahăr într-o oală mică. Pornește focul și amestecă până ce zahărul se dizolvă.
  8. După ce prăjitura este gata, permite-i timp de 10 minute să se răcească. Apoi toarnă peste aceasta mixul obținut din sucul de pomelo în combinație cu zahărul.
  9. Pentru glazură, amestecă bine sucul de pomelo cu zahărul pudră. Dispune glazura în mod egal pe suprafața prăjiturii.

Mix sănătos de fructe: smoothie cu pomelo

pomelo smoothie

Ingrediente:

  • ½ pomelo decojit, curățat de semințe;
  • 1 măr mare curățat, tăiat cubulețe;
  • 1 banană mare, curățată și tăiată;
  • 60 g de frunze de spanac;
  • 120 ml de lapte de migdale;
  • ½ linguriță de ghimbir pulbere (opțional);
  • 2-3 cuburi de gheață (opțional).

Mod de preparare:

  1. Adaugă ingredientele menționate într-un blender și mixează-le până obții o textură omogenă. 
  2. Dacă smoothie-ul este prea închegat, mai adaugă lapte de migdale sau apă.

Descoperă și alte idei de smoothie-uri sănătoase și răcoroase, ușor de preparat acasă!

Hotărât să încerci măcar una din rețetele propuse? O parte dintre ingrediente le găsești și pe planteea.ro!

Nu ezita să incluzi fructul de pomelo în dieta ta, adoptă obiceiuri alimentare echilibrate și bucură-te în fiecare zi de energie! 

Pe curând!

One thought on “Pomelo: proprietăți, beneficii și rețete

  1. M-a interesat 100% articolul tău. Deși sunt un laic complet pe această temă, sper să citesc mai multe postări de genul acesta. Încep să citesc și am sentimentul că nu voi fi dezamăgit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.