Băutura Kombucha – de ce este populară, beneficii și savoare

kombucha

Ce este kombucha?

Beneficii

Dezavantaje

Cum se prepară acasă?

Ce este Kombucha?

Kombucha este una dintre cele mai cunoscute băuturi răcoritoare, iar nenumăratele beneficii pentru sănătate, alături de o gamă largă de arome pe care le are, fac din ea alegerea perfectă pentru zilele caniculare de vară.

Kombucha se obține prin fermentarea ceailui verde sau negru. Ea poate ajuta organismul în combaterea anumitor boli și poate, de asemenea, elimina unele dintre bacteriile care reprezintă un risc pentru corpul nostru.

Se poate găsi cu ușurință pe internet, iar prețurile sunt medii, accesibile.

Chiar dacă a început recent să fie populară pe piață, băutura Kombucha a fost folosită cu secole în urmă pentru beneficiile și proprietățile sale.

Haideți să le aflăm împreună!

Beneficiile băuturii Kombucha

1. Potențială sursă de probiotice

Kombucha se formează, în principal, prin fermentarea ceaiului (verde sau negru) cu zahăr și drojdie, timp de minim o săptămână. Astfel, se formează un produs de probiotice, benefice pentru organismul uman. La ce folosesc probioticele? Deși și corpul produce singur aceste bacterii vii, suplimentele (cum e băutură kombucha) ajută în prevenirea riscului adus de anumite bacterii în organism, îmbunătățesc activitatea sistemului digestiv și „curăță” întreg organismul.

2. Sursă puternică de antioxidanți

Antioxidanții sunt extrem de importanți pentru sănătate, iar o alimentație bogată în aceștia previne organismul de multe dintre boli.

În arderile din organism, multe dintre celule suferă și încep să funcționeze defectuos, iar antioxidanții sunt extrem de importanți pentru prevenirea acestui fenomen. De asemenea, aceștia au rol și în reducerea numărului de radicali liberi, care în exces pot produce mutații ale ADN-ului și probleme grave ale pielii.

3. Poate omorî bacteriile

4. Detoxifiere

Kombucha ajută în detoxifierea ficatului și ajută sistemul digestiv să lucreze mult mai ușor.

De asmenea, băutura kombucha este recomandată persoanelor care vor să slăbească, dar care vor să consume și alte băuturi în afară de apă.

5. Gustul

Mulți oameni spun că băutura kombucha are gust de cidru, în diferite arome. Pe piață există o gamă largă, precum: ghimbir, aronia, mentă, papaya, scorțișoară, trandafir, soc etc.

Dezavantaje

1. Poate conține multa cofeină

Ceaiul din care sunt făcute unele băuturi kombucha conține cofeină, iar pentru persoanele care au probleme cu inima sau care, din diverse motive, nu vor sau nu pot să consume cofeină, poate fi un mare dezavantaj.

2. Unele persoane au reacții adverse

Coprurile nostre diferă, iar unele dintre ele nu primesc la fel de bine această băutură ca celelalte. Nu reprezintă un risc major: puteți încerca băutura, vedeți dacă aveți vreun fel de reacție. Majoritatea, însă, se împacă foarte bine cu kombucha.

3. Poate conține prea mult zahăr

Anumite băuturi de pe piață conțin zahăr în exces, iar alegerea trebuie făcută cu atenție, ținând cont de acest aspect. Kombucha este o băutură care conține zahăr, ideea este să nu fie în exces.

Cum să prepari kombucha acasă?

Mulți se îndrăgostesc de gustul băuturii kombucha. De obicei, aceasta se cumpără, dar poate fi preparată și acasă. Gustul diferă puțin, însă poate fi interesant procesul de a face ceai fermentat (kombucha) acasă.

Aveți nevoie de:

– 1 scoby (cultură de ciupercă kombucha pentru prepararea ceaiului în casă);

– 16 căni de apă filtrată;

– 12 pliculețe de ceai verde;

– 1 cană de zahăr alb;

– 1 cană de kombucha naturală.

Pași:

1. Puneți 8 căni de apă la fiert, după care adăugați pliculețele de ceai și lăsați-le la fiert 20 de minute.

2. Scoateți pliculețele și adăugați zahărul.

3. Amestecați până se dizolvă.

4. Adăugați cele 8 căni de apă rămasă și așteptați răcitea preparatului sub 90 de grade.

5. Adăugați scoby-ul alături de cana de kombucha.

6. Aduăugați conținutul într-un borcan, acoperiți cu un prosop curat și sigilați cu un elastic.

7. Puneți totul într-ul loc în care temperatura este aproape de 23 de grade și lăsați preparatul la fermentare pentru 7-10 zile, până când capătă culoarea aurie specifică.

Degustare plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.