Paella este o mancare traditionala valenciana, un amestec colorat de orez si diverse tipuri de carne, asezonat cu numeroase plante aromatice. Denumirea vine de la vasul in care se gateste acest fel de mancare, similar in mai multe limbi: patella in Latina, paele in franceza si paella in catalana.

Pana sa atinga gustul desarvasit pentru care este cunoscuta in prezent, paella a trecut prin cateva etape definitorii. Utilizarea orezului in bucatariile din Valencia a devenit foarte frecventa incepand cu secolul al XIII-lea. Initial, era folosit sub forma de gris si faina. Ulterior, arabii au introdus cultivarea cerealei in zona mediteraniana, proces care s-a raspandit cu repeziciune, gratie caracteristicilor potrivite ale solului.

De la sfarsitul secolul al XIII-lea – inceputul secolului al XIV-lea, orezul incepe sa fie gatit mai ales in combinatie cu carnea de pui sau de peste.

Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea paella s-a definitivat. Forma actuala a acestui fel de mancare a fost data de fermierii din munti, care obisnuiau sa amestece orezul cu carne de iepure sau de melc. Pentru ca munceau de dimineata pana seara la camp, barbatii carau cu ei doar ingredientele necesare pentru un pranz: paine, orez, sare, ulei, vin si cateva instrumente de mancat. Lucrand mereu in aer liber, aveau posibilitatea de a vana iepurii ce le ieseau in cale. Gateau ce vanau, impreuna cu ingredientele aduse de acasa si condimentele pe care le gaseau in preajma: rozmarin, cimbru etc. Traditional, barbatii sunt cei care gatesc paella, in aer liber. Din Valencia, unde s-a nascut reteta pentru Paella, s-a raspandit cu repeziciune in imprejurimi. Mai tarziu, gratie dezvoltarii economice accentuate, paella a suferit transformari: vasul in care era gatita s-a imbunatatit, a aparut carnea de pui printre ingrediente, sofranul, s-a schimbat modul de prezentare si de proportionare a ingredientelor pentru a putea fi gatita mai usor etc.

Paella a inceput sa fie gatita la petreceri: aniversari, evenimente sociale, devenind foarte populara in zilele de duminica. Initial, acest fel de mancare era cunoscut ca „orez valencian”, dar incet incet a luat numele vasului in care era gatit.

Paella are o serie de calitati foarte importante: un echilibru delicious intre ingrediente si arome, pret decenta, daptabilitate la diverse combinatii de alimente. Poate fi servita pe platouri adresate mai multor consumatori, se face usor, este sanatoasa.

Ce beneficii aduce paella organismului?

Prin ingredientele utilizate, paella este una din mancarurile cele mai sanatoase.

Uleiul de masline contine acid oleic, vitaminele A, D, K si E. In proportie de 70% contine acizi mononesaturati. Are efecte positive asupra colesterolului rau, favorizeaza digestia si stimuleaza vezica biliara. Este indicat impotriva bolilor de ficat si a constipatiei si are un efect de tonifiere si protejare ale pielii.

Orezul mentine sanatatea sistemului cardiovascular prin nivelele scazute de grasimi. Este o reala sursa de energie si de vitaminele din complexul B. Trateaza diareea, problemele intestinale si imflamatiile produse de consumul dea limente contaminate. De asemenea, orezul previne deshidratarea, in special in zilele excesiv de calduroase.

Legumele din paella aduc aportul de fibre si de lichide necesar organismului. Carotenoidele reduc riscul de cancer al sistemului digestive si al prostatei si previn afectiunile cardiovasculare. Vitaminele B din ciuperci ajuta la buna functionare a ochilor si la lubrifierea lor eficienta. Magneziul ne ajuta nervii, muschii si oasele.

Carnea Aceasta aduce resurse de proteine necesare functiilor vitale ale organismului. Stimuleaza cresterea, accelereaza vindecarea ranilor, protejeaza sistemul nervos si pielea. Vitamina B12 din carne ajuta in cazurile de anemie prin favorizarea inmultirii celulelor rosii.

Desi exista multe culturi care au feluri de mancare bazate pe orez foarte populare, paella este, fara indoiala, regina acestora. Gustul unic, aspectul colorat, faptul ca se gateste foarte usor, beneficiile pe care le aduce sanatatii explica popularitatea acestui fel de mancare.

Daca, insa, preferi o cina sau un pranz cu preparate vegane, atunci poti incerca o paella cu legume, la fel de gustoasa precum cea traditionala cu fructe de mare sau carne. Iata cum o prepari in aproximativ o ora:

Ingrediente necesare:


– 1 ½ lingurita de ulei de masline extravirgin
– 2 catei de usturoi, curatati si taiati marunt
– 1 ceapa medie, curatata si taiata fin
– 1 ardei gras rosu, fara seminte, taiat pe lung, se lasa 4 feliute deoparte
– 1 ardei gras verde, fara seminte, se lasa 4 feliute deoparte
sare de mare, dupa gust
– 50 g (1/4 cana) de fasole verde, tocata
– 2 rosii decojite, fara seminte, tocate
– 1 lingurita de paprika
– 360 g (1 ¾ cani de orez cu bob lung
– ½ lingurita fire de sofran (facute pulbere in mojar, cu un praf de sare), se dizolva in mancare
– 1 litru (4 cani) de supa vegetala saraca in sodiu, fierbinte
piper
– 50 g (1/4) boabe de mazare
– 50 g (1/3 cana) de capete de sparanghel
– 1 lingurita de patrunjel tocat foarte marunt
– 2 lamai medii, taiate sferturi

Preparare:

Se spala bine toate legumele si se pregatesc ingredientele. Se aduce supa de legume la punctul de fierbere, intr-o oala mica. Se adauga sofranul. Se lasa la foc mediu, ca sa fie fierbinte cand se adauga orezul.

Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie de paella sau o tigaie mare, larga, la foc mediu. Se adauga usturoiul si se soteaza cam 1 minut, pana devine auriu. Se adauga ceapa si ardeii grasi, plus 1 lingurita de sare, se gateste amestecand, timp de 1 minut.

Se reduce focul la mic. Se adauga orezul si se amesteca bine, timp de cateva minute, pentru ca boabele de orez sa se imbibe bine cu ulei. Se adauga rosiile si paprika, se amesteca si se lasa la foc mic-mediu. Se asezoneaza cu piper si, cand fierbe, se gusta si se mai adauga sare, daca este cazul. Din clipa cand incepe sa fiarba, la foc mic, nu se mai amesteca si se lasa pe foc , in tigaia neacoperita, timp de 12 minute. Se poate agita tigaia, ocazional, dar nu se mai amesteca.

Se toarna restul supei, impreuna cu boabele de mazare, sparanghelul si feliile de ardei grasi. Se fierbe la foc mic pana cand lichidul este absorbit si orezul este moale si gatit, cam 5 minute. Se ia mancarea de pe foc, se presara patrunjelul, se adauga lamaile si se lasa, acoperita, timp de 5 minute, inainte de servire. Orezul de dedesubt poate fi usor crocant, aceasta fiind partea delicioasa a paellei, numita in Spania “socarrat”.

Poftă bună! 🥘❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.