10 produse naturale pentru îngrijirea pielii uscate și iritate

Pielea uscată sau xeroza cutanată poate fi un motiv de îngrijorare estetic, mai ales în cazul în care apar și scuamele, acele cojițe care rezultă din descuamarea stratului cutanat. În plus, uscăciunea pielii creează disconfort, oferind o senzație neplăcută care persistă în special după duș. În anumite cazuri, xeroza cutanată este însoțită și de prurit(mâncărime), un motiv în plus să identificăm și să tratăm cauzele acesteia.

Această afecțiune apare atunci când bariera acesteia este compromisă. Pielea este protejată la suprafață de un strat hidrolipidic (constând în apă și substanțe grase – sebum), care previne pierderile de apă și are un rol protector împotriva agresiunilor externe.

Dezechilibrele pot fi de ordin genetic, în cazul tipurilor de piele uscată, însă uscăciunea cutanată și iritațiile pot să apară și din cauza unor factori climatici, a unor diferite patologii ale pielii ori ca urmare a unui tratament medicamentos.

Cel mai frecvente zone unde poate apărea pielea uscată sunt picioarele, mâinile și buzele. In funcție de cauzele care au dus la uscarea pielii, fenomenul poate fi întâlnit și în alte zone ale corpului.

CAUZE:

FACTORI GENETICI

Exista mai multe tipuri de piele, de la cea normală și până la cea sensibilă, iar, dintre acestea, pielea uscată este cea mai predispusă la apariția crăpăturilor și a descuamarii. De regulă, uleiurile produse de piele ajuta la reținerea umezelii și previn uscarea (ten normal, gras sau mixt). Însă, în cazul pielii uscate, glandele sebacee nu produc o cantitate optimă de substanțe uleioase care să împiedice uscarea. Astfel, pielea uscată este mult mai predispusă la crăpare. Tipul de piele poate să se modifice în timp, pe măsură ce înaintăm în vârstă.

La rândul ei, pielea uscată poate fi determinată de următorii factori:

  • Vremea rece ❄️ – în sezonul rece, temperatura și umiditatea scăzute favorizează uscarea pielii; de asemenea, și temperatura crescută din locuință duce la scăderea umiditatii;
  • Substanțe chimice iritante🩸 – produsele de curățenie și săpunul pot conține substanțe chimice care irită pielea și duc la uscarea ei;
  • Apa fierbinte 🛁 – dușurile cu apă fierbinte pot reduce umiditatea pielii;
  • Unele medicamente 💊 – pielea uscată poate fi un efect secundar al administrării unor medicamente.

📍 ECZEME

Eczemele reprezintă probleme ale pielii care duc la apariția roșetii și a pruritului. Eczemele pot să apară pe orice zonă a corpului, însă, de regulă, se dezvoltă pe față, pe mâini sau la nivelul genunchilor ori bratelor. Eczemele se manifestă prin uscarea excesivă a pielii, care apoi se crapă, iar ulterior apar următoarele simptome: exfoliere, mâncărime sau chiar pustule.

📍 PSORIAZIS

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică, cu predispoziție genetică și care duce la înmulțirea celulelor pielii într-un ritm rapid. Pielea capătă un aspect solzos și este inflamată, fapt care favorizează uscarea și crăparea acesteia. Psoriazisul apare cu precădere pe scalp, coate, genunchi sau pe partea inferioară a spatelui.

📍 DESHIDRATARE

Spre deosebire de pielea uscată, care este cauzată de un nivel scăzut de substanțe uleioase (sebum), cea deshidratată este o consecință a pierderii de către organism a unei cantități ridicate de apă. Deshidratarea reprezintă o problemă de sănătate generală.

Deshidratarea se manifestă atât la nivelul pielii, cât și prin simptome precum uscarea gurii, stări de amețeală, slăbiciune, urină închisă la culoare sau lipotimie (leșin). In această situație, este necesar un control medical. De asemenea, pentru a evita deshidratarea organismului, este necesar să consumăm o cantitate optimă de apă.

📍 ALIMENTAȚIE NECORESPUNZĂTOARE

Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește aspectul pielii. Pentru a preveni uscarea și crăparea acesteia, este important să consumăm fructe și legume, să bem apă, dar și să evităm alcoolul, cafeina în exces și fumatul. De asemenea, carențele de vitamine, precum B sau C, pot influența structura pielii mâinilor și picioarelor.

Alte cauze care pot favoriza apariția pielii crăpate sunt administrarea anumitor tratamente medicamentoase sau dereglări metabolice precum hipotiroidismul.

Simptomele pielii uscate

Semnele și simptomele care sunt asociate cu pielea uscată ori deteriorată pot să difere în funcție de vârstă sau starea de sănătate, însă, de regulă, aceasta se manifestă astfel:

  • Senzație de piele care strânge (care apare de multe ori după duș sau înot);
  • Senzație de piele aspră;
  • Prurit(mâncărime);
  • Piele lipsita de strălucire;
  • Piele solzoasă, care se descuameaza;
  • Piele cu riduri fine;
  • Roșeață;
  • Iritații;
  • Crăpături ale pielii, care uneori pot sângera (în cazurile de uscăciune extremă sau piele deshidratată).

Este important să mergem la medic dacă simptomele nu se ameliorează în timp, după adoptarea măsurilor recomandate. De asemenea, daca pielea crăpată este însoțită de iritații, infecții și răni deschise, care pot sângera. Ori dacă uscăciunea și pruritul creează probleme cu somnul ori dacă apar zone extinse cu piele care se descuamează.

Tipuri de piele uscată

Pielea uscată sau crăpată este însoțită de diferite simptome care se accentuează pe măsură ce aceasta devine din ce în ce mai deteriorată. În cazuri severe, pot să apară fisuri ale epidermului și inflamații, însoțite de pierderea elasticității. În funcție de etapa dezvoltării, se disting mai multe tipuri de piele deteriorată:

  • Piele uscată 🔆 – apare ca rezultat al lipsei de sebum și poate să producă un oarecare disconfort, putand fi însoțită de o ușoară descuamare
  • Piele foarte uscată 🔆 – aceasta produce un disconfort persistent, descuamare intensă, senzația de „piele care strânge” este puternică și pot apărea crăpături
  • Xeroza pre-atopică 🔆 – pielea devine aspră și dură, cu plăci scuamoase și iritații severe

PIELE USCATĂ PE CORP – FACTORI FAVORIZANȚI

Fenomenul de piele uscată pe corp poate să afecteze atât bărbații, cât și femeile, fiind favorizată de factori precum:

🟢 Vârsta – persoanele care au peste 40 de ani se pot confrunta cu această problemă

🟢 Traiul în zone cu climat rece și umiditate redusă;

🟢 Carențe de calciu, vitamine și colagen;

🟢 Colagenoză – boala autoimună care se manifestă la nivelul mâinilor prin umflarea degetelor și albirea la nivelul buricelor, după expunerea la temperaturi joase, dar și prin apariția iritației cutanate;

🟢 Dereglări metabolice, precum hipotiroidismul.

TRATAMENT PENTRU PIELE USCATĂ ȘI IRITATĂ – SOLUȚII NATURISTE 

Ca tratament pentru piele uscată, în afara recomandărilor medicului, există o serie de remedii naturiste pe care le putem încerca acasă și care sunt de ajutor în ameliorarea simptomelor.

🥥 Uleiul de cocos

Uleiul de cocos reprezintă o soluție pentru o mulțime de probleme ale pielii tale, inclusiv uscarea excesivă. Pe lângă proprietățile hidratante, el are și rol antibacterian, dezinfectant și calmant, motiv pentru care îl poți folosi cu încredere pe post de cremă de corp, cremă de mâini, demachiant, după expunerea la soare si chiar înainte de aceasta, după epilare, în loc de apă de gură și, pe lângă toate acestea și în orice preparat culinar în care până acum foloseai uleiul obișnuit.

Daca nu ai în casă ulei de cocos, să știi că poți obține rezultate foarte bune și cu uleiul de in. Acesta ajută organismul să fabrice colagen, din acest motiv fiind un aliat important în dobândirea și păstrarea frumuseții și sănătății pielii tale.

🌼 Mușetelul

Cunoscut pentru efectele calmante asupra sistemului nervos, ceaiul de mușețel poate fi folosit și pentru îngrijirea pielii. Înmoi puțină vată sau o dischetă demachiantă în ceai de mușețel neîndulcit și aplici pe zonele cu probleme.

Este eficient dacă suferi de iritații, eczeme, mâncărimi ale pielii, arsuri solare, dar și în cazul micilor tăieturi, deoarece grăbește vindecarea, având și rol antibacterian. Lași compresa să acționeze timp de 10 – 15 minute. De asemenea, poți pune și câteva picături de ulei esențial de mușețel în cadă, atunci când faci baie.

🫒 Uleiul de măsline

Uleiul de măsline conține acizi grași și antioxidanți care susțin hidratarea pielii uscate. Este indicat ca uleiul de măsline să fie ușor încălzit înainte de a fi aplicat pe zonele cu probleme. Acest tratament pentru piele uscată se realizează o dată pe zi. Pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, putem prepara un exfoliant pe baza de ulei de măsline și zahăr.

🌾 Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt, la rândul lor, o variantă foarte ieftină de a-ți asigura hidratarea pielii. Pune câteva linguri de fulgi de ovăz într-un săculeț de in și scufundă săculețul în cada cu apă caldă, în timp ce faci baie. Rămâi în apă cel puțin 20 de minute. Dacă vrei sa profiți la maxim de proprietățile fulgilor de ovăz, pregătește și aplică, în același timp și o mască pentru față și gât cu ajutorul acestora, combinându-i cu miere sau ulei de cocos.

🪴 Aloe Vera

Gelul din planta de aloe vera te ajută și el să combați uscăciunea pielii. Ideal și economic ar fi să ai în casă o plantă, situație în care pur și simplu tai o frunză suculentă, o storci bine și aplici lichidul rezultat pe piele. Stai așa timp de cel puțin un sfert de oră, apoi clătește. Se pare că cele mai bune rezultate se obțin de la plantele de aloe vera mature, de cel puțin 2 ani, lucru ușor de înteles daca ne gândim că, după această perioada de timp, frunzele au deja dimensiuni serioase.

O altă variantă sunt gelurile cu aloe vera din magazinele naturiste. Aplicăm pe zonele afectate și lăsăm să acționeze pe timpul nopții.

🍏 Vitaminele și hidratarea pielii uscate

Pentru un aport optim de minerale si vitamine pentru piele uscata este indicat sa consumam legume si fructe. Peștele gras precum somonul, macroul și heringul reprezintă o sursă importantă de acizi grași Omega-3 care ajută la menținerea unei pieli hidratate. Așa cum au evidențiat studiile, deficiența de Omega-3 este asociata cu pielea uscată.

Suplimentele naturale pot contribui la menținerea sănătății pielii și la prevenirea uscării acesteia. Pe lângă suplimentele pe baza de Omega-3, mai pot fi de ajutor și acelea pe bază de vitamina E, vitamina D, zinc sau luteină.

Un studiu a evidențiat faptul că suplimentele cu luteină susțin creșterea nivelului de hidratare și ajută la prevenirea crăpărilor pielii. Luteina poate fi găsită și în verdețuri, precum spanacul și varza kale.

Lavanda

Nu numai ca are un miros foarte frumos, însă lavanda este una dintre plantele care au puteri vindecătoare când vine vorba despre afecțiuni ale pielii. Are proprietăți antiinflamatoare, antifungice și antimicrobiene.

Poți pune câteva picături de ulei esențial de lavandă în apa în care faci baie. De asemenea, compresele cu infuzie obținută din această plantă grăbesc vindecarea eczemelor și îi ajută pe cei suferinzi de psoriazis si dermatită seboreică.

Studenița

Plantă medicinală erbacee, studenița (Stellaria Media) are proprietăți emoliente, putând fi utilizată pentru tratarea iritațiilor pielii. Prepari o infuzie concentrată, din 4-5 linguri de plantă, la jumătate de litru de apă și torni în apă în care faci baie.

Este eficientă contra iritațiilor provocate de mușcăturile de țânțari, contra mâncărimile provocate de pielea uscată, dar te ajută să ameliorezi și durerile de articulații, deoarece are proprietăți antiinflamatoare.

Poți să folosești suc preparat din această plantă, cu care să faci comprese pe care să le aplici pe eczeme, dacă ai psoriazis sau ulcerații ale pielii.

🍯🐝 Miere

Mierea este considerată cea mai bună sursa naturală de hidratare ce conține mulți antioxidanți și antimicrobieni.
Astfel, ajută la păstrarea hidratării naturale pentru a păstra pielea moale și catifelată. În plus, mierea are multe vitamine si minerale care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii tale. 

🍯 Înainte de baie sau duș 🚿 aplică miere pe tot corpul și las-o să acționeze 5-10 minute.
🍯 Amestecă cantități egale de miere, ceară de albine topită și ulei de măsline. Aplica acest amestec pe tot corpul și lasă să acționeze timp de 10 minute.

Ulei de migdale

Uleiul de migdale este o sursă importantă de vitamina E și, în consecință, este considerat un excelent emolient pentru pielea uscată. De asemenea, proprietățile antioxidante sunt perfecte pentru sănătatea pielii tale, indiferent de tipul acesteia. Este un ulei non-gras și se absoarbe cu ușurință absorbit în piele.

🫒 Încălzește puțin ulei de migdale și masează ușor corpul cu o jumătate de oră înainte de a face duș 🚿 . După duș, când pielea este încă umedă, aplică puțin lapte hidratant.
🍶 Bea un pahar de lapte călduț în care ai adăugat o linguriță de ulei de migdale înainte de culcare.

Atenție ⚠️  dacă ești alergic la migdale nu este indicat să folosești aceste remedii cu ulei de migdale.

Care sunt substanțele nutritive necesare pielii ?

Pentru a preveni pielea uscată, iritată și crăpată, este necesar să optezi pentru alimente bogate în:

  • Lipide (unt si uleiuri)
  • Acizi grași esențiali Omega-3 si Omega-6 din peste gras, precum somonul, sardinele, macroul și heringul. În mod ideal, ar trebui să fie incluși în meniu de două sau trei ori pe săptămână.
  • Fibre și antioxidanți din fructe și legume, care trebuie sa fie prezente la fiecare masă. 
  • Vitamina C, care promovează producerea de fibre de colagen în derm, rezultand o piele mai tonifiată. Se găsește în citrice, acerola, kiwi, pătrunjel, ardei gras etc.
  • Semințe oleaginoase, precum migdalele.
  • Zinc, care se găsește în stridii, fructe de mare și pește.
  • Seleniu, care are acțiune antioxidanta pentru epiderma și se găsește în alimente bogate în proteine, precum carne, pește, fructe de mare etc.

Mâini uscate și crăpate: cauze și remedii

Factorii de mediu sunt principalii care conduc la mâini uscate și crăpate. Iarna, umiditatea din aer scade, iar pielea tinde sa devina uscată. Desigur, mâinile sunt cele mai predispuse la această problemă pe tot parcursul anului, dar cu atât mai mult în sezonul rece. De altfel, spălarea frecventă a mâinilor, o etapă necesară pentru a menține igiena riguroasă a acestora, poate deshidrata pielea din aceasta zonă. Pentru a preveni sau ameliora simptomele mâinilor uscate și crăpate, trebuie să respectăm câteva reguli care țin de:

Hidratarea frecventă a mâinilor

Recomandate sunt cremele dedicate îngrijirii mâinilor, pe bază de emolienți și agenți de hidratare. De evitat sunt loțiunile parfumate care pot irita și mai mult pielea sensibilă a mâinilor. Un produs recomandat în acest caz este crema pentru mâini Q4U de la TIS.

Spălarea mâinilor cu produse blânde

Pentru curățarea mâinilor, trebuie să alegem un produs cu formulă delicată.

De asemenea, este ideal sa evităm apa fierbinte, deoarece va intensifica simptomele mâinilor uscate și crăpate. La final, este necesar să ne ștergem pielea folosind un prosop moale, după care să aplicăm crema hidratantă.

Pielea uscată pe picioare

Una dintre cauzele pentru care ne putem confrunta cu piele uscată pe picioare este că, în această zonă, pielea ia contact, prin frecare, cu hainele strâmte pe corp. Drept urmare, pielea tinde să se usuce și să se descuameze, mai ales la genunchi.

Călcâiele nu sunt nici ele ferite de această problemă, având în vedere ca susțin greutatea întregului corp. Cel mai adesea, călcâiele se usucă din cauza încălțărilor nepotrivite și a lipsei unei rutine de îngrijire potrivite. Iată care sunt metodele prin care putem îngriji pielea uscată de pe picioare:

  • Folosirea unui gel de spălare hidratant care hrănește pielea și îi menține hidratarea.
  • Evitarea băilor cu apă fierbinte.
  • Aplicarea unei creme hidratante pe pielea umedă, pentru a se absorbi mai bine în piele.
  • Folosirea unor măști pentru picioare, ideale pentru hidratarea călcâielor.

Ten uscat

Există numeroase remedii naturiste la care o persoană poate apela pentru a scăpa de pielea uscată a tenului.

Multe dintre ele pot fi folosite pe post de creme hidratante, altele pe post de măşti sau, de ce nu, produse de exfoliere. Cel mai bun moment în care să aplici produsele homemade pe ten este imediat după baie, când porii sunt încă deschişi.

Mască pentru ten uscat

  • 1 gălbenuș de ou

Un remediu eficient în combaterea senzației de uscăciune a tenului sunt uleiurile de migdale dulci și de cocos. Fiecare dintre acestea se poate amesteca într-o mască cu un gălbenuș de ou, care se va aplica pe față și se va îndepărta după 20-30 minute.

Vitamine pentru piele uscată 

Așa cum spuneam, xeroza cutanata(uscarea pielii) poate fi o consecință a unei avitaminoze. Prin urmare, este foarte important să știm care sunt acele vitamine pentru piele uscată, care pot remedia problema din interior.

Vitamina A

  • Previne uscarea pielii
  • Menține umiditatea în celulele pielii
  • Previne ridurile
  • Repară țesuturile

Complexul de vitamine B

  • Vitamina B1 încetinește procesul de îmbătrânire
  • Vitamina B3 menține pielea hidratată
  • Vitamina B6 oferă protecție împotriva factorilor externi și are proprietăți nutritive

Vitamina C

  • Este esențială pentru formarea colagenului

Vitamina E

  • Încetinește procesul de îmbătrânire 
  • Protejează împotriva agenților mecanici

Sfaturi utile pentru eliminarea factorilor declanșatori pentru pielea uscată

☘️ Eliminarea factorilor declanșatori poate reduce nevoia de tratament.

☘️ Evită săpunurile industriale, produsele de baie care conțin săpun și alte produse de curățare alcaline și orice produs pentru aplicare cutanată, care conține alcool sau parfum;

☘️ Poartă haine largi și evită țesăturile care pot produce iritația pielii. Îți recomand materialele din bumbac sau mătase;

☘️ Redu timpul petrecut la duș sau baie și evită apa foarte fierbinte care scad cantitatea de lipide din piele și poate favoriza iritația pielii;

☘️ Aplică emolienți de cel puțin două ori pe zi, în mod ideal chiar după duș 🚿.

☘️ Emolienții hidratează pielea prin atragerea apei din derm în epidermă datorită prezenței umectanților, de exemplu ureea și glicerolul. Au, de asemenea, un efect antinflamator conferind pielii o stare de bine.

☘️ Produsele emoliente pot fi schimbate în funcție de sezon, de stilul de viață al pacientului și de severitatea bolii.

Concluzie

De regulă, pielea uscată nu reprezintă o problemă de sănătate severă, însă este important să cunoaștem cauzele cu exactitate. Un control medical ne poate ajuta să aflăm cauzele care au condus la un dezechilibru la nivelul epidermei, fie că este vorba de factori climatici, de o alimentație necorespunzătoare, de boli ale pielii, precum psoriazis sau eczeme, ori de dereglări metabolice, precum hipotiroidismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.