Sarea de Himalaya – beneficii, proprietăți, utilizări

Importanța mare pe care o are sarea în viața de zi cu zi este un lucru pe care îl descoperim chiar din copilărie. Cine nu a citit povestea Sarea în bucate ? Este însă bine de știut că rolul benefic al sării în viața noastră nu se limitează la prepararea mâncărurilor gustoase, iar sarea de masă este doar unul din tipurile de sare care pot fi utilizate într-o gospodărie.

Ce este sarea ?

Sarea este o substanță minerală compusă în principal din clorură de sodiu (formula chimică NaCl) a cărei formă primară este cea de minereu. Sarea (și în special sodiul din ea) este un element esențial pentru existența vieții și se găsește în natură într-o multitudine de forme și surse.

Cantități mari se găsesc în mine și în apa mării, dar în cantități mici aceasta se găsește și în sânge, în plante și în rădăcini comestibile. La origine, sarea din mine provine tot din ape, însă este vorba în acest caz de depozite de sare sedimentate după secarea unor foste întinderi de apă sărată.

Tipuri de sare

Tipurile de sare care există în natură sunt nenumărate, iar clasificarea lor se face după următoarele criterii principale:

  • sursa lor sau modul de extragere: sare de mină și sare de mare
  • gradul de rafinare: de la sarea grunjoasă până la cea extrafină
  • substanțele pe care le conține în afară de clorura de sodiu: acestea pot fi atât urme ale altor compuși chimici care se găsesc în mine și în ape, cât și substanțe adăugate la procesarea acesteia, cea mai comună pe piața noastră fiind iodul.

Există multe tipuri de sare care poartă în denumirea lor numele zonei geografice din care provin, cum ar fi sarea roz de Himalaya, sarea din Marea Moartă sau sarea celtică. Ceea ce le deosebește de alte săruri și le explică clasificarea în funcție de zona de proveniență se reduce însă tot la compușii sedimentați laolaltă cu clorura de sodiu. Există mai multe areale geografice din care se extrage sare cu anumite formule specifice, în funcție de ce alte substanțe și minerale se găsesc în zona respectivă.

În funcție de substanțele pe care le conțin, diferitele tipuri de sare pot prezenta diferențe de gust și de culoare. Diferențele de culoare pot fi observate cu ochiul liber, diferențele de gust sunt mai greu sesizabile, mai ales atunci când sarea este râșnită fin.

Dintre cele mai cunoscute tipuri de sare se disting următoarele:

Sarea de masă – aceasta se extrage de regulă din mine și este cel mai procesat și mai rafinat tip de sare.

Sarea de mare – obținută prin evaporarea apei de mare, este folosită încă din vremuri preistorice.

Sarea roz de Himalaya – este extrasă din a doua cea mai mare mină de sare din lume, aflată în Pakistan; culoarea ei roz, datorată oxizilor de fier, o face ușor de recunoscut.

Mina de sare Khewra

De ce este important să consumăm sare ?

Sare joacă o mulțime de roluri în organismul uman:

  • este o componentă majora a plasmei sanguine, fluidului limfatic, fluidului intracelular și chiar a lichidului amniotic
  • conduce nutrienții către și din celule
  • menține și reglează tensiunea arterială
  • sporește celulele gliale din creier, responsabile pentru gândirea creativă și planificarea pe termen lung
  • susține comunicarea dintre creier și mușchi

Ce este sarea de Himalaya ?

Cu circa 200 de milioane de ani în urmă, erau straturi de sare de mare cristalizată acoperite de lavă. Fiind păstrate în acest mediu curat, neatins care a fost înconjurat de zăpadă și gheață pentru atât de mulți ani, înseamnă că sarea a fost protejată de poluarea din zilele de astăzi. Mulți oameni cred ca această sare roz din Himalaya este cea mai pură sare ce poate fi gasită pe planetă.

Acest tip de sare provine din minele de sare aflate la poalele Munților Himalaya. Sarea de aici s-a format în decursul a milioane de ani, din acest motiv fiind mult mai pură decât alte variante de sare (Se spune că puritatea ei este în jur de 99%).
Pentru că este mai bogată în minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier), sarea de Himalaya poate să aibă și nuanțe de roz sau chiar de roșu. De asemenea, faptul că în ea se află mai multe minerale îi va conferi și un gust cu totul diferit față de sarea de masă obișnuită.

Minerale și energie

Sarea Himalayana conține aceleași 84 de minerale si oligoelemente care sunt găsite în corpul uman. Câteva dintre aceste elemente includ: clorura de sodiu, sulfatul de sodiu, calciu, potasiu și magneziu. Când utilizezi această sare,  primești de fapt mai puțin sodiu pe porție, datorită faptului că aceste cristale sau sfărâmături ocupă mai puțin loc per volum decât varietatea de sare de masă puternic procesată.

Mineralele din această sare există sub formă coloidală, ceea ce înseamnă că ele sunt destul de mici pentru a fi absorbite cu usurință de celulele noastre.

Diferențele dintre sarea de Himalaya și sarea de masă obișnuită

Sarea pe care o avem cu toții acasă și al cărei consum ar trebui limitat este tratată chimic. Este purificată la maxim pentru a fi convertită în clorură de sodiu, deci nu mai conține niciun nutrient.

Același lucru se întâmplă cu zahărul alb. Departe de a ne oferi vreun beneficiu, ceea ce face este să ne inflameze și să modifice funcția multor organe.

Astăzi, o mare parte din mâncarea pe care o consumăm conține acest tip de sare, cum este cazul conservelor, preparatelor gătite în prealabil, alimentelor congelate, aperitivelor sau cârnaților. Chiar și produsele de patiserie industriale sunt bogate în sare, deoarece aceasta îmbunătățește și mai mult aroma.

O alternativă la sarea de masă ar fi, fără îndoială, sarea de Himalaya. Poate fi puțin mai scumpă din cauza originii sale selecte. Totuși, este mai sănătoasă.

Sarea de Himalaya, uimitoarele beneficii pentru sănătate

Aport de minerale esențiale 

Unul dintre principalele avantaje ale sării roz de Himalaya este aportul său generos de minerale esențiale. Aceste minerale contribuie la buna funcționare a organismului, sprijinind sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului muscular. Consumul regulat de sare roz de Himalaya poate asigura un aport suplimentar de minerale necesare pentru menținerea unui organism sănătos și echilibrat.

Ameliorează problemele respiratorii 

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, sarea roz de Himalaya elimină mucusul în exces și îndepărtează factorii alergeni. Aceasta poate fi folosită în haloterapie (n.r. terapia salină, cu aerosoli).

Reglarea echilibrului electrolitic

Sarea roz de Himalaya ajută la menținerea echilibrului electrolitic în corpul tău. Electroliții precum sodiul, potasiul și calciul sunt esențiali pentru funcționarea optimă a celulelor și a sistemului nervos. Prin consumul sării roz de Himalaya, poți susține un echilibru adecvat al acestor electroliți și poți contribui la starea generală de bine.

Echilibrează pH-ul organismului 

Fiind bogată în minerale, sarea roz de Himalaya echilibrează pH-ul din organism. Un pH echilibrat încurajează o digestie bună și întărește sistemul imunitar.

Îmbunătățește digestia 

Sarea de Himalaya stimulează digestia și echilibrează aciditatea stomacului. Aceasta poate ajuta la creșterea secreției de enzime digestive și poate îmbunătăți procesul de descompunere a alimentelor în stomac. Prin urmare, corpul tău va putea absorbi și utiliza mai eficient substanțele nutritive din alimente.

Purificator pentru aer 

Sarea roz de Himalaya poate fi folosită pentru a purifica aerul dintr-o încăpere. Lămpile din sare de Himalaya sunt ideale pentru curățarea aerului. Dacă tu sau copilul tău suferiți de alergii, o asemenea lampă va fi de mare ajutor întrucât elimină alergenii din aer.

Asigură un somn odihnitor 

Sarea roz de Himalaya favorizează somnul profund datorită conținutului ridicat de minerale.

Detoxifierea și purificarea organismului 

Această sare minunată are și proprietăți detoxifiante. Poți folosi sarea roz de Himalaya în băi de detoxifiere pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul pielii. Această metodă veche și naturală de detoxifiere poate contribui la revitalizarea organismului și la o senzație generală de purificare și răsfăț.

Mai mult decât atât, băile cu sare de Himalaya sunt foarte recomandate pentru ameliorarea durerilor reumatice, pentru tratarea problemelor pielii, pentru revitalizarea tegumentului și pentru relaxare și refacerea energiei.

Datorită conținutului ridicat de minerale esențiale, puteți să pregătiți o baie fierbinte și relaxantă, cel puțin o dată pe lună. În acest fel, porii de deschid, astfel încât componentele sării de Himalaya să pătrundă în corp.

Fiind un mineral atât de pur și fără chimicale, vom obține beneficii mari. Trebuie doar să umpleți cada și să adăugați 200 grame de sare de Himalaya. Stați în această apă vindecătoare timp de o jumătate de oră.

Tratarea acneei

Datorită acțiunii sale exfoliante și detoxifiante și principiilor sale active benefice, sarea de Himalaya este un remediu care poate ajuta la reactivarea sănătății pielii; servește pentru a îndepărta tot felul de impurități. Trebuie să faceți următoarele:

Ingrediente:

Cum se pregătește?

  • Amestecați toate ingredientele într-un castron până obțineți un amestec omogen.
  • Folosiți discheta de bumbac pentru o curățare profundă. Exfoliați și lăsați pielea să absoarbă acest remediu.
  • Lăsați-l să acționeze 10 minute și apoi spălați-l cu apă proaspătă. Faceți acest lucru timp de 3 zile la rând.

Alte beneficii ale sării de Himalaya: 

  • previne retenția de apă în organism, 
  • ajută la reglarea zahărului din sânge
  • facilitează absorbția nutrienților în organism, 
  • previne crampele musculare, 
  • previne îmbătrânirea prematură
  • întărește sistemul osos, 
  • asigură buna funcționare a glandei tiroide,
  • ameliorează problemele ce apar la nivelul sinusurilor,
  • ajutor pentru sănătatea vasculară,
  • sprijin pentru plămâni sănătoși și o bună funcție respiratorie,
  • reducerea semnelor de îmbătrânire,
  • sporirea libidoului,
  • sporește hidratarea,
  • îmbunătățește circulația sanguină,
  • detoxifiază corpul de metalele grele.

Cum se consumă și cum mai poate fi folosită sarea roz de Himalaya

La gătit – sarea de Himalaya poate fi folosită în timpul gătirii alimentelor. Sarea roz de Himalaya este o alegere excelentă pentru a înlocui sarea de masă obișnuită în bucătărie. Poți folosi această sare în prepararea diferitelor feluri de mâncare, cum ar fi legumele, carnea sau peștele. Ea poate adăuga un gust subtil și o notă distinctă preparatelor tale. Fii creativ și experimentează cu această sare pentru a descoperi combinațiile de arome care îți plac cel mai mult.

La conservarea alimentelor – atunci când pui murături poți folosi sare roz de Himalaya.

Pentru îmbăiere – poți să pui sare de Himalaya în apa în care faci baie pentru a beneficia de efectele sale benefice. O baie cu sare roz va stimula circulația, va detoxifia organismul și va induce starea de relaxare.

Ca exfoliant și tratament Spa – Datorită texturii sale cristaline, sarea roz de Himalaya poate fi utilizată ca un exfoliant natural pentru îngrijirea pielii. Poți amesteca sare roz de Himalaya cu uleiuri esențiale și apoi să folosești această pastă pentru a exfolia și hidrata pielea corpului tău.

Pentru purificarea aerului lămpile cu sare de Himalaya pot fi folosite pentru purificarea aerului.

Alegerea sării roz de Himalaya poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea și bunăstarea ta. Aceasta este o alternativă naturală, bogată în minerale și cu o compoziție chimică unică. Beneficiile sale includ aportul de minerale esențiale, reglarea pH-ului, detoxifierea organismului și promovarea unui somn odihnitor.

Concluzie

Nu trebuie niciodată să trecem cu vederea faptul că aportul excesiv de sare este în detrimentul sănătății. Dacă trebuie să alegem între sarea de masă și sarea de Himalaya, este mai bine să optăm pentru aceasta din urmă. Sarea obișnuită conține doar clorură de sodiu. Aceasta suprasolicită corpul și ne îmbolnăvește.

One thought on “Sarea de Himalaya – beneficii, proprietăți, utilizări

  1. Folosesc sarea de Himalaya și am ales să o folosesc pentru că am aflat de beneficiile sale, de faptul că aceasta conține mult mai multe minerale. Cu toate acestea, uneori mă îngrijorează faptul că uneori marketinkul are rolul de a exagera unele aspecte, informații pe care bineînțeles noi, consumatorii, de cele mai multe ori le luăm de bune și nu avem posibilitatea să le verificăm.

    Ce părere ai despre acest aspect? Pe lângă acest lucru, cred că ai observat faptul că sarea de Himalaya vine la pachet în combinație cu iod, adică este „îmbunătățită” fără ca noi să cerem acest lucru..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.