Silimarina – ce este, proprietăți, riscuri, unde se găsește?

Ce este silimarina?

Ficatul are un rol extrem de important în organismul uman. Este un organ indispensabil în procesul digestiv, având rolul de filtrare al toxinelor. În consecință, ficatul este expus unui risc continuu de intoxificare, cauzând probleme grave de sănătate. Luând în considerare aceste aspecte, este necesar să ne asigurăm că ajutăm corpul în eliminarea a tot ceea ce este dăunător. Silimarina, în acest caz, poate fi soluția.  

Silimarina este un complex de substanțe active, găsite in planta Ciulinul de lapte. Este de departe cea mai studiată și recunoscută plantă când vine vorba de efectele asupra bolilor hepatice. Ciulinul de lapte este folosit deseori ca remediu pentru cele mai multe dintre bolile ficatului, iar silimarina este o componentă importantă a acestuia. Se găsește pe piață sub formă de suplimente alimenare sau în diferite preparate farmaceutice și este, de fapt, un amestec format din mai multe substante, printre care: silibinină, izosilibinină, silicristină, silidianină și altele. Astăzi vom vorbi despre efectele ei pozitive, câteva prevenții ale consumului, dar și despre unde se poate găsi.

Avantaje

Silimarina este complexul de substanțe naturale cel mai recunoscut când vine vorba de tratarea bolilor ficatului. Mai mult, este asociat cu multe alte efecte pozitive, pe care le-am rezumat în următoarele:

  • Bun antioxidant
    Silimarina este un bun antioxidant pentru corpul uman, datorită efectului ei de reducere a radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt cauza unor probleme grave de sănătate, precum: cancer, diabet și boli de inimă. Mai mult decât atât, proprietatea acesteia de a fi un eficient  antioxidant, are efecte și în privința tenului. Este recomandat chiar și ca tratament de prevenire a îmbătrânirii. Organismul nostru are nevoie de un nivel echilibrat de radicali liberi (căci excesul acestora poate cauza grave probleme de sănătate), iar proprietatea silimarinei de antioxidant ajută corpul în eliminarea excesului.
  • Reduce alergiile
    Silimarina are un rol important în detoxifierea ficatului, iar, astfel, poate creea o mai mare toleranță a organismului față de anumiți alergeni.
  • Intoxicare
    Fie că vorbim de droguri, alcool, narcotice sau alte substanțe care aduc toxine foarte periculoase în organism, silimarina (și, în general, ciulinul de lapte) reușește să le elimine.
  • Detoxifiere
    Silimarina și componentele ei se găsesc în special în suplimentele alimentare recomandate procesului de detoxifere. Este bine-cunoscut faptul că ficatul stochează toxinele ajunse în corpul nostru (fie din alimente, din mediul înconjurător etc.), un lucru de nedorit având în vedere bolile care pot apărea în urma acestui nivel crescut de toxine. Silimarina vine, astfel, în ajutorul ficatului.
  • Lupta împotriva cancerului
    Studiile făcute până la acest moment au arătat o corelație între efectele siliarinei și lupta împotriva cancerului. Se vorbește și despre distrugerea celulelor canceroase ca efect al consumului de silimarină. De asemenea, pare a fi o solutie și pentru tratarea efectelor adverse ale chimioterapiei.
  • Potrivit pentru persoanele cu hepatită
    Silimarina, în același timp, a fost asociată cu îmbunătățirea strării de sănătate a celui infectat cu hepatită.
  • Silimarina luptă împotriva toxinelor rămase în urma consumului de alcool
    Silimarina, mai mult decât faptul ca are proprietăți de detoxifiere, le are și pe cele regenerante. Ficatul, mai ales după un consum excesiv de alcool, are nevoie de eliminarea tuturor toxinelor rămase, cât și ajutor pentru vindecare. Silimarina este considerată un ajutor extrem de important când vine vorba de regenerarea ficatului după un consum exagerat de alcool.
  • Poate ajuta in diminuarea acneei
    Conform Healthline.com, un studiu a arătat că persoanele care au luat 210 mg de silimarină zilnic, timp de 8 săptămâni, au observat o scădere a acneei cu aproape 55%.
  • Antidot pentru ciupercile Pale Toadstool
    Ciuperca Pale Toadstool este una dintre cele mai puternice. Silimarina a fost catalogată drept fiind un bun luptător împotriva acestei ciuperci toxice.
  • Reduce inflamația
    Silimarina și proprietățile ei chimice ajută organismal când vine vorba de inflamații.
  • Are rol preventiv
    Silimarina reușește să păstreze intactă membrana hepatocitelor (cele mai importante celule de la nivelul ficatului) și, astfel, impiedică intrarea substanțelor toxice în organism. Silimarina nu este recomandată doar celor care suferă de boli hepatice, ci este adresată și celor care au anumite sensibilități sau care vor doar să prevină eventuale probleme de sănătate.
  • Stimulează organismul  
    Silimarina încurajeză metabolic celulele hepatice și stimulează organismul în producerea proteinelor

Ca o concluzie generală a beneficiilor silimarinei, aceasta este utiliazată cu scop medical, ca un ajutor în eliminarea toxinelor și grăsimilor de la nivelul ficatului. Este un bun supliment pentru tratarea hepatitelor acute și cronice, ciroză și fibroză hepatică, tumori hepatice și insuficiență hepatică.

Prevenții

Unii oameni au acuzat câteva efecte negative datorate consumului de silimarină, care trebuie menționate:

  • dureri stomacale;
  • reacții alergice;
  • indigestie;
  • disconfort abdominal;
  • pierderea apetitului.

Când vine vorba de sarcini, nu există niciun studiu care să certifice că utilizarea silimarinei în această perioadă ar fi dăunătoare sau nu. Astfel, într-un sens preventiv, se recomandă oprirea administrării silimarinei pe timpul sarcinii.

Silimarina nu poate fi folosită ca unică soluție a detoxifierii ficatului. Un stil de viață general sănătos (cu mese regulate, bogate în nutrienți, alături de sport și eliminarea zahărului, a alcoolului, a cafelei, a alimentelor bogate în aditivi ș.a.m.d.) este absolut necesar pentru a putea vedea propriu-zis efectele acesteia.

Unde se poate găsi?

În primul rând, doza de silimarină administrată trebuie să fie atent calculată și adaptată nevoilor corpului dumneavoastră.

Pe piață, silimarina se găsește sub formă de suplimente alimentare, iar prețul acesteia variază în funcție de brand, de calitate și de origine. Pot fi cumpărate din supermarket-uri care conțin raion cu suplimente alimentare, dar și din farmacii. Prețul fluctuează și în funcție de magazinul din care alegeți să cumpărați.

Astfel, consumul silimarinei aduce în organismul nostru un aport extrem de important în păstrarea sau tratarea ficatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.