Semințele de floarea-soarelui: beneficii și proprietăți

Delicioasele semințe de floarea-soarelui nu sunt doar o simplă gustare; ele au o mulțime de beneficii. Totuși, trebuie consumate cu măsură, din cauză că au un aport caloric mare.

Semințele de floarea-soarelui sunt foarte populare în pâinea cu mai multe cereale, snacks-urile cu mix de nuci și semințe, dar și în batoanele nutrivite. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase, compuși vegetali benefici și mai multe vitamine și minerale.

Recoltate fiind din centrul unor flori mari cu petale galbene, semințele de floarea-sorelui au o istorie lungă și interesantă. Pe lângă faptul că aceste flori urmăresc soarele întreaga zi, ele sunt cultivate de aproximativ 8.000 de ani de către indienii nativi din America, care foloseau semințele pentru a face pâine.

În zilele noastre sunt cultivate de către fermieri două tipuri principale de floarea-soarelui. Astfel, există semințele cu coji negre, foarte uleioase de altfel. Acestea se folosesc în special pentru producția de ulei de floarea-soarelui prin presare, dar de asemenea sunt folosite și pentru hrănirea păsărilor. Cel de al doilea tip de floare de soare are semințe de mărimi mai mari, cu coajă în dungi alb-negru. Acest tip de semințe este folosit în alimentație, pentru produse cu un factor de procesare minim sau deloc. 

La sfârșitul anilor 1960, jucătorii de baseball mestecau semințe ca înlocuitor de tutun de mestecat. De altfel, semințele de floarea-soarelui decojite au câștigat popularitate printre vegetarieni și pasionații de alimente naturale, prin anul 1970.

Ce conțin semințele?

Semințele de floarea-soarelui conțin o cantitate mare de proteine, grăsimi mononesaturate și vitamina E. O porție mică (28 de grame) de semințe de floarea-soarelui conține:

  • 164 de calorii;
  • 2,4 grame fibre;
  • 5,8 grame proteine;
  • 5,2 grame grăsimi mononesaturate (numite grăsimi „bune”);
  • 6,4 grame acizi grași Omega-6;
  • 47% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E;
  • 27% din cantitatea zilnică recomandată de mangan;
  • 23% din cantitatea zilnică recomandată de magneziu.

Beneficii descoperite

Semințele de floarea-soarelui pot fi asociate cu reducerea inflamației la persoanele de vârsta a doua și la persoanele vârstnice, lucru care poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiace.

Un studiu observațional realizat pe mai mult de 6000 de adulți a arătat că un consum mare de nuci și semințe a fost asociat cu reducerea inflamației. Totodată, consumul de semințe de floarea-soarelui de 5 ori pe săptămână (sau de mai multe ori) a fost asociat cu niveluri reduse ale proteinei C-reactive, o substanță chimică esențială implicată în procesul de inflamație.

Un alt studiu a examinat dacă un consum de nuci și de semințe afectează sau nu valorile colesterolului din sânge în cazul femeilor aflate în perioada post-menopauză, care sufereau de diabet de tip 2. Femeile au consumat 30 de grame de semințe de floarea-soarelui sau migdale, ca parte dintr-o dietă sănătoasă, în fiecare zi, pentru o perioadă de trei săptămâni.

Până la finalul studiului, atât grupul de femei care a consumat migdale, cât și grupul de femei care a consumat semințe de floarea-soarelui au înregistrat o scădere a colesterolului total și a colesterolului LDL. Dieta ce includea semințe de floarea-soarelui a redus nivelul trigliceridelor în sânge mai mult decât dieta în care au fost incluse migdalele, scrie healthline.com. Cu toate acestea, și nivelul colesterolului HDL („bun”) a fost redus, sugerându-se astfel că semințele de floarea-soarelui ar putea reduce și colesterolul „rău”, dar și colesterolul „bun”. Astfel, este indicat un consum moderat și atent, fără exces.

Cât de multe grăsimi conțin semințele de floarea-soarelui

Specialiștii spun că semințele de floarea-soarelui sunt bogate în grăsimi, în mare parte în grăsimi polinesaturate. Potrivit Asociației Americane a Inimii, acizii grași polinesaturați pot să ajute la funcționarea inimii, însă acest lucru este valabil doar dacă sunt mâncați cu moderație și doar dacă sunt mâncați ca înlocuitori ai alimentelor bogate în grăsimi trans și grăsimi saturate.

Grăsimile polinesaturate:

  • pot reduce nivelul colesterolului LDL („rău”)
  • pot reduce riscul de atac de cord;
  • pot reduce riscul de accident vascular cerebral;
  • pot controla glucoza din sânge;
  • pot reduce tensiunea arterială.

Grăsimile sănătoase din semințele de floarea-soarelui sunt benefice pentru tine, însă mare atenție, deoarece te pot face să te îngrași dacă exagerezi. Sunt foarte mici, așa că este destul de simplu să mănânci mai multe decât ar trebui.

Alte beneficii ale semințelor de floarea-soarelui

  • Vitamina E, antioxidant vital, împiedică radicalii liberi să îți deterioreze celulele sănătoase din corp.
  • Seleniul este important pentru sinteza ADN-ului și ajută la reducerea stresului oxidativ de pe urma radicalilor liberi.
  • Niacina, numită și vitamina B3, ajută la repararea ADN-ului; poate să ajute la scăderea colesterolului total și la reducerea riscului de boli cardiace.
  • Vitamina B6 poate calma simptomele sindromului premenstrual.
  • Fibrele ajută tranzitul intestinal, ajută la scăderea colesterolului, țin sub control glucoza prezentă în sânge și contribuie la scăderea în greutate.
  • Acidul pantotenic îți ajută corpul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele în energie. Contribuie la vindecarea rănilor și poate să ajute la reducerea colesterolului.

9 sugestii pentru cum să le consumi

Iată câteva idei pentru a include mai des semințele de floarea-soarelui în alimentația ta:

  1. Adaugă-le în salata verde, salata de fructe, salata cu piept de pui sau în salata de ton;
  2. Amestecă-le în fulgii de ovăz de dimineață, pentru un mic dejun sănătos și hrănitor;
  3. Adaugă-le în smoothie-uri;
  4. Folosește-le ca un strat delicios, împreună cu iaurtul și fructele proaspete, pentru a crea un parfait;
  5. Presară-le pe iaurtul preferat sau pe înghețată;
  6. Adaugă-le sub formă decorticată, coapte și nesărate peste supa cremă;
  7. Amestecă-le cu alte nuci și alune, și servește-le ca o gustare hrănitoare;
  8. Adaugă-le în burgerii vegetali;
  9. Folosește-le ca înlocuitor de sâmburi de pin în sosurile pesto;

De asemenea, poți cumpăra unt de semințe de floarea-soarelui, este un înlocuitor foarte bun pentru untul de arahide, potrivit mai ales pentru cei care au alergie la nuci și alune.
 
Floarea-soarelui este o plantă cultivată în întreaga lume, fiind foarte adaptabilă la climă, temperatură și lumină. Cu toate că există foarte multe beneficii în urma unei diete care include și semințe de floarea-soarelui, mai există foarte multe zone cu deschidere către cercetare, care pot dezvălui și alte beneficii pentru sănătate ale acestor semințe. Spre exemplu, germinarea nu numai că modifică aspectul, aroma și gustul semințelor, dar, mai important, amplifică valoarea sa nutritivă deja valoroasă.

Transformările lipidelor, proteinelor și carbohidraților, precum și sintezele de compuși activi care au loc în această etapă, oferă ample zone de cercetare, ceea ce poate duce la beneficii nutriționale și farmacologice importante pentru om.

Dacă ești un fan al semințelor de floarea-soarelui prăjite, este important să știi că o porție de 1/4 de cană este de aproximativ 186 de calorii, iar semințele de floarea-soarelui prăjite în ulei au aproximativ 200 de calorii pe 1/4 de cană. De asemenea, este important de reținut că semințele de floarea-soarelui procesate sunt încărcate cu sare. Prea multă sare în dieta ta este dăunătoare pentru inimă și rinichi, de altfel, poate determina retenția de apă și duce la hipertensiune arterială. Astfel, pentru a păstra un nivel sănătos de sodiu în organizm, consumă semințe de floarea-soarelui crude și nesărate. 

TOP 16 beneficii ale consumului de semințe de floarea soarelui

1. Întăresc imunitatea

Efectele de stimulare a imunității ale semințelor de floarea soarelui se datorează prezenței vitaminei E, zincului și seleniului.Vitamina E îmbunătățește răspunsul imun și protejează împotriva mai multor boli infecțioase. Este, de asemenea, un antioxidant puternic și previne ca radicalii liberi să afecteze celulele sănătoase din corpul nostru.Zincul ne protejează organismul de inflamații, alergii și agenți patogeni invadatori, prevenind astfel infecțiile și crescând imunitatea generală.Seleniul reduce inflamația și mărește imunitatea. De asemenea, ajută la reducerea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

2. Reduc colesterolul

Conținutul de fibre din semințele de floarea soarelui scade nivelul de colesterol LDL(„rău”) din sânge iar vitamina B5 sau acidul pantotenic crește colesterolul HDL(„bun”) și reduce nivelul seric total al colesterolului. De asemenea, niacina sau vitamina B3 prezentă reduce nivelul de colesterol total și riscul de boli de inimă.

Un alt beneficiu este că pot influența metabolismul și procesul de acumulare al colesterolului deoarece sunt bogate în acizi grași mono și polinesaturați.Grăsimile saturate se găsesc în unt, margarină sau untură iarcând înlocuiești grăsimile saturate cu altele nesaturate, nivelul colesterolului poate scădea.

3. Au efecte cardioprotectoare

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în acid oleic și linoleic și sărace în grăsimi saturate și sodiu. De asemenea, conțin magneziu, potasiu și fibre.Ele ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol seric. Consumul acestora reduce, de asemenea, apariția aritmiilor. Toate aceste efecte ajută la protejarea organismului nostru de apariția tulburărilor cardiovasculare.

Aceste semințe conțin și proteine specifice, vitamina E și substanțe fitochimice precum heliantina care elimină radicalii liberi din sânge. Proteinele găsite în ele (cum ar fi pepsina și pancreatina) blochează, de asemenea, enzima de conversie a angiotensinei-I (ECA). Aceasta este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îngustează vasele de sânge, crescând astfel tensiunea arterială. Așadar, consumul de alimente care conțin inhibitori ai ECA poate fi benefic în afecțiuni cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, atacurile ischemice și aritmia.

4. Reduc riscul de cancer

Beta-sitosterolul, un fitosterol prezent în semințele de floarea soarelui, ajută la prevenirea cancerului de sân. Acestainhibă creșterea celulelor tumorale, scade dimensiunea tumorilor și, de asemenea, previne metastazele.Prezența antioxidanților puternici reduce, de asemenea, riscul de cancer iardatorită fibrelor, consumul acestora poate reduceșansele de cancer de colon.

5. Ajută în managementul diabetului

Semințele de floarea soarelui sunt utile în reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Ce este diabetul de tip 2? Este o afecțiune cronică care duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge, deoarece celulele nu răspund la insulină așa cum ar trebui. 

Mulți medici sugerează că diabetul poate fi controlat prin consumul de alimente potrivite.  Alimentele cu colesterol scăzut și cu IG scăzut, cum ar fi semințele de floarea soarelui, te pot ajuta să gestionezi diabetul. Aceste semințe au un indice glicemic scăzut de aproximativ 20 și nu conțin colesterol.Așadar, consumul lor și a semințelor de dovleac poate împiedica creșterea nivelului de zahăr din sânge (hiperglicemie).

Acizii grași nesaturați și compușii polifenolici din semințele de floarea soarelui au, de asemenea, efecte antidiabetice iar prin controlul nivelului de zahăr, îți protejezi indirect ficatul, pancreasul și alte organe vitale.

6. Îmbunătățesc funcția creierului

Semințele de floarea soarelui conțin vitamina B6 careîmbunătățește starea de spirit,  concentrarea, memoria și ajută la eliberarea serotoninei și norepinefrinei în corpul nostru.

7. Ajută la pierderea în greutate

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în proteine și fibre, așadar mențin senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, reduc aportul alimentar și, în final, reduc numărul de calorii consumate. Acest lucru ajută la reducerea greutății.

8. Îmbunătățesc digestia

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi semințele de floarea soarelui, nucile pecan, nucile, semințele de dovleacși alte nuci/semințele funcționează ca laxative pentru a ajuta la ameliorarea constipației. De asemenea, proprietatea antiinflamatoare a semințelor de floarea soarelui poate ameliora sindromul intestinului iritabil. Dar, ai grijă să bei apă împreună cu ele deoarecefără apă, fibra semințelor poate face mai mult rău decât bine.

9. Reglează dezechilibrele de estrogen

Semințele de floarea soarelui sunt una dintre cele mai bogate surse de fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt metaboliți pe bază de plante. Aceste substanțe fitochimice sunt similare structural și funcțional cu hormonii, în special cu estrogenul și testosteronul.Studiile arată că fitoestrogenii, lignanii și izoflavonele au câteva proprietăți benefice care pot ajuta la prevenirea cancerului de sân, a cancerului de prostată, a osteoporozei și a diferitelor tulburări postmenopauză.

Acești precursori de plante se leagă, de asemenea, de receptorii de estrogeni din corpul tău și pot afecta pozitiv funcționarea creierului, oaselor, ficatului, inimii și reproducerii.

10. Pot deține proprietăți antimicrobiene

Cercetătorii susțin că extractul de semințe de floarea-soarelui demonstrează proprietăți antibacteriene și antifungice.Taninurile, alcaloizii și saponinele din semințele de floarea soarelui interferează cu ciclul celular și sinteza proteinelor, ucigând astfel agenții patogeni bacterieni și fungici.Așadar, aceste semințe pot inhiba creșterea anumitor specii de bacterii, cum ar fi Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Vibrio holera. Când vine vorba de ciuperci, aceste semințe ar putea inhiba Aspergillus, Rhizopus stolonifer, Candida albicans și Fusarium oxysporum.

11. Cresc nivelul de energie

În timp ce nivelurile ridicate de proteine din semințele de floarea soarelui ajută la creșterea nivelului de energie, alți nutrienți precum vitamina B și seleniul te pot ajuta să îți menți corpul energizat. Vitamina B1 (cunoscută și sub numele de tiamină) prezentă în semințele de floarea soarelui te poate ajuta să transformi alimentele în energie, care te poate menține activ pe tot parcursul zilei iarseleniul poate crește fluxul de sânge și poate furniza mai mult oxigen corpului tău.

12. Ajută în tratamentul anemiei

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de fier iarconsumul acestora ajută la creșterea nivelului de fier din organism, prevenind apariția anemiei și ajutând la tratarea acesteia.

13. Ajută la detoxifierea organismului

Semințele de floarea soarelui au activitate antibacteriană puternică. Ele ajută la îndepărtarea eficientă a bacteriilor și germenilor din celule.De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru.

14. Îmbunătățesc aspectul pielii

Consumul de semințe de floarea soarelui ne menține pielea strălucitoare. Activitatea antibacteriană și antifungică a acestor semințe previne, de asemenea, infecțiile, menținându-ne astfel pielea curată.De asemenea, acizii oleic și linoleic, ajută la formarea colagenului și a elastinei, grăbind vindecarea rănilor și prevenind formarea cicatricilor.

15. Utile în timpul sarcinii

Semințele de floarea soarelui sunt încărcate cu vitamina E, care este un nutrient cunoscut a fi extrem de benefic pentru sănătatea prenatală. Aceasta înseamnă că vitamina E ajută la dezvoltarea bebelușului în uter. Prin urmare, semințele de floarea soarelui sunt o sursă eficientă de nutriție pentru femeile însărcinate și pentru bebelușii acestora.

16. Reduc inflamația

Persoanele care suferă de inflamație cronică pot găsi alinare consumând semințe de floarea soarelui fie ca atare, fie adăugându-le la cerealele pentru micul dejun sau chiar în supă sau salată. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de floarea soarelui includ proprietățile antiinflamatorii, datorate flavonoidelor, vitaminei E și a altor compuși. Experții au descoperit că, consumul de semințe de floarea soarelui ca parte a oricăreia dintre mesele tale de 3-5 ori pe săptămână a redus semnificativ vulnerabilitatea la afecțiuni cronice, cum ar fi artrita sau durerile articulare.

Efecte secundare 

Fiind un produs cu potential alergen crescut, persoanele care suferă de alergii pot prezenta simptome precum vărsături, erupții cutanate, probleme de respirație, umflare și mâncărime în jurul gurii etc.

Acestea pot provoca reacții adverse oricărei persoane le consumă în exces dând vărsături, dureri de stomac și constipație. De asemenea, fiind bogate în calorii, consumul acestora în exces poate duce la creșterea în greutate iarconținând urme de cadmiu, poate fi dăunător rinichilor noștri. Așadar, este recomandat să le consumi cu moderație, fără să depășesti o porție de 30g/zi.

Dacă dorești să experimentezi beneficiile semințelor de floarea-soarelui, acestea sunt ușor de încorporat în dieta ta. În multe țări, acestea sunt o gustare versatilă care poate fi consumată fie crudă, fie prăjită și sărată sau nesărată.Pe lângă consumul ca atare, le poți adăuga în smoothie-uri, iaurt, alături de fructe, le poți încorpora în salate, supe sau chiar alături de cereale. De asemenea, unii oameni folosesc semințele de floarea-soarelui ca ingredient pentru pâine sau chiar pentru prăjiturile dulci sau sărate.

Intră pe www.planteea.ro și comandă semințele preferate 🥰

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.