Ce este glucoza si cat de importanta este pentru sanatate?

Ce este glucoza si cat de importanta este pentru sanatate?

Foto: pixabay.com

Glucoza mai este cunoscuta si sub numele de dextroza si este un indulcitor natural ce este continut de fructe sau in anumite procariote. Ca atare, sucul dulce din fructe sau plante este extras de cei ce fabrica astfel de indulcitori naturali si apoi totul este transformat in produsul finit. De asemenea, mierea contine glucoza si fructoza, astfel ca am putea spune ca acest indulcitor poate fi extras chiar si din acest produs.

Atunci cand iti dorești sa inlocuiesti zaharul obisnuit cu un indulcitor natural ar trebui sa stii ca oferta este destul de variata, dar mai ales sanatoasa. Sirop de agave, zahar de cocos, xylitol, dar si dextroxa sunt cativa dintre indulcitorii naturali, buni pentru sanatate. Cu toate acestea, glucoza are un indice glicemic mare, dar si un numar mai mare de calorii. Pentru cei ce vor sa slabeasca si totuși nu se pot desparte de gustul dulce, pot alege astfel de variante dulci, insa consumul glucozei trebuie facut cu multa grija și doar cu scopul de a atrage mai multa energie necesara pentru ca dieta sa fie dusa pana la capat.

Ce este glucoza?

Am putea spune despre aceasta ca este baza carbohidratilor, astfel ca majoritatea lor contin cantitati uriase de glucoza. In plante, aceasta este stocata sub forma de amidon, iar in organismul uman este un produs al glicogenului. Atunci cand organismul are nevoie de glucoza, va putea sa isi produca necesarul prin glucogeneza.

Completarea necesarului de glucoza se va face mai ales de sportivii de performanta, in timpul antrenamentelor acestia pierzand cantitati uriase de energie ce trebuie refacuta printr-un astfel de aport.

Forme si mod de utilizare

Dextroxa poate fi gasita in forma finita sub mai multe feluri. Siropul de glucoza, glucoza tehnica, dar si glucoza sub forma de tablete, cu o concentratie foarte mare, sunt variantele in care poate fi cumparata spre a fi utilizata de cei ce iubesc gustul sau isi doresc sa indulceasca anumite alimente cu ajutorul sau.

Glucoza poate fi folosita fie pentru diluarea unor medicamente, dar si pentru o buna hidratare, avand aceasta proprietate. De asemenea, am putea spune ca glucoza este un bun diuretic osmotic, astfel incat este folosita adesea pentru tratarea edemelor.

Un consum exagerat de glucoza ar putea conduce la cateva reactii și efecte nedorite, precum aparitia cariilor dentare, boli cardiovasculare, dar si reactii alergice la gluten, aceasta putand avea cateva urme al acestui compus.

Dextroza se regaseste in farmacii, dar chiar si în magazinele de profil. Am putea spune despre ea ca este un bun supliment nutritiv, astfel ca ar putea ajuta organismul sa se refaca usor, fiind principala sursa de energie a acestuia. In ultima perioada, sportivii de performanta consuma acest indulcitor natural, tocmai datorita acestui efect pentru organism.

Strugurii si merele sunt fructele care contin dextroza si care ne pot oferi o cantitate in plus de energie si tocmai de aceea trebuiesc introdusi frecvent in alimentatie.

In timpul unor cure de slabire, organismul are nevoie de energie. Ca atare, pentru sustinerea dietei va fi nevoie de consumul a circa 2 grame/kilogram/corp/zi, insa totul difera in functie de tipul dietei, dar si de efortul fizic facut in timpul acesteia. Recomandarea medicului nutritionist este hotaratoare cu privire la administrarea dextrozei in acest caz.

Tinand cont de indicele glicemic ridicat, dar si de numarul mare de calorii este recomandata consumarea sa cu precautie, crescand repede nivelul de insulina din corp.

Cu toate ca indicele glicemic este mai mare, iar aportul caloric este si el ridicat, glucoza influentează pozitiv dietele de slabire, oferind energie organismului slabit. Asa ca, nu este de mirare daca nutritionistii vor recomanda celor ce vor sa scape de kilogramele in plus cateva grame de glucoza la un anumit interval.

16 thoughts on “Ce este glucoza si cat de importanta este pentru sanatate?

  1. Am mîncat o glucoză întreagă timp de 10 minute nu mi sa întîmplat nimic, poate să facă rău în timp?

    1. Buna, Marius!

      Da, glucoza poate fi benefică organismului atunci când vrem să slăbim, oferind corpului nostru energia de care are nevoie. De asemenea, fiind cea mai importantă sursă de energie, constituie un rol extrem de important de refacere în urma unui efort fizic de intensitate mare.

  2. Dar atunci cand consumi 3 bucatele dintr-o tableta doar pt. gust, chiar daca nu ai facut efort si esti minor si nu trebuie sa slabesti???

    1. Nu se întâmplă nimic. Eu personal am mâncat glucoză tablete de când aveam vreo 10 ani… Doar acorda atenție igienei dentare.

  3. Dar daca vrei sa consumi 3 bucatele dintr-o tableta intr-o zi, doar pt. gust? Chiar daca esti minor si nu ai nevoie sa slabesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.