Sarea amară și beneficiile ei asupra organismului

Sarea amară nu este o sare, ci un sulfat de magneziu hidratat. Este un remediu popular, cu multiple beneficii în tratarea mai multor tipuri afecțiuni, dureri musculare sau artrozice, dar se crede că ar avea și efecte detoxifiante, în special în cazul îmbăierii.

Derivată din descompunerea rocilor minerale, sarea amară este neutră ca valoare a pH-ului. Oamenii o folosesc pentru a ușura problemele de sănătate, cum ar fi durerile musculare și stresul, în special.

Magneziul are un rol important în organismul nostru, fiind responsabil de buna funcționare a sistemului nervos și a mușchilor, iar sulfatul ajută la absorbția nutrienților, la eliminarea toxinelor și ameliorarea durerilor de cap. Sarea amară și beneficiile ei surprinzătoare nu sunt atât de cunoscute, așadar, în continuare, îți prezentăm o serie de întrebuințări ale acestui compus mineral.

Sare amară – 10 Beneficii pentru sănătate

  1. Reduce stresul și relaxează corpul

Stresul ne seacă organismul de magneziu și ne ridică nivelul de adrenalină. Atunci când sarea amară este dizolvată în apă, aceasta este rapid absorbită în piele și reface nivelul de magneziu din corp.

Studiile arată că magneziul crește energia și ajută la eliberarea serotoninei, care este responsabilă cu instalarea unei stări de calm și relaxare. Așadar, experții cred că băile cu sare amară, de 3 ori pe săptămână, te vor ajuta să arăți bine, să te simți bine și să capeți mai multă energie. Ionii de magneziu te vor ajuta să te relaxezi, reduc nivelul de adrenalină și ajută mușchii să funcționeze normal.

2. Ameliorează durerile și crampele musculare

Sarea amară reduce inflamațiile și calmează durerile, fapt pentru care băile cu acest compus mineral sunt extrem de benefice. De asemenea, vindecă tăieturile, iar un amestec de sare amară și apă caldă pus pe rană va grăbi vindecarea.

În cazul în care te confrunți cu picioare obosite, încearcă să le ți în apă amestecată cu sare amară. Aceasta va face pielea mai catifelată și va neutraliza și mirosurile neplăcute.

3. Ajută la buna funcționare a mușchilor

Sarea amară asigură buna funcționare a mușchilor, nervilor și enzimelor din organism prin reglarea nivelului de electroliți din corp, magneziul fiind principalul conductor de impulsuri electrice în corp.

4. Combate constipația

Când sarea amară este folosită în curele interne, aceasta lucrează precum un agent de detoxifiere în curățarea colonului. Sarea amară are efecte puternice laxative, deoarece absoarbe foarte bine lichidele, mărind astfel volumul de apă din intestin, fapt care poate fi un ajutor temporar în combaterea constipației. Cu toate acestea, înainte de a face o cură internă cu sare amară, este indicat să consultați un specialist.

5. Elimină toxinele din organism

Sulfatul din sarea amară ajută la eliminarea toxinelor din organism. În timpul băilor cu sare amară are loc un proces la nivelul pielii prin care sarea împreună cu toxinele dăunătoare sunt eliminate. Pentru o astfel de baie de detoxifiere adăugați 2 căni de sare amară în cadă cu apă și stați timp de 10 minute. Repetați acest tip de baie cel puțin 1 dată pe săptămână.

6. De ajutor în tratamentul ciupercii piciorului

Datorită efectului benefic pe care îl are asupra pielii, sarea amară vine în ajutor în tratamentul ciupercii piciorului. Amestecați o mână de sare amară în apă fierbinte și stați cu piciorul afectat în această apă, de 3 ori pe zi.

7. Ameliorează disconfortul gutei

Sarea amară ușurează disconfortul gutei și reduce inflamația prin adăugarea a 2-3 lingurițe de sare amară în apă, unde țineți partea afectată timp de 30 de minute. Apa trebuie să fie fierbinte, la un nivel termic confortabil.

8. Remediu pentru hemoroizi

Deoarece ajută la reducerea țesuturilor inflamate, sarea amară este foarte bună și în tratamentul hemoroizilor. Aceasta stimulează circulația sanguină de la nivelul întregului corp. Adaugă o cantitate mică de sare și fă o baie de șezut pentru a ameliora disconfortul provocat de hemoroizi.

9. Tratează arsurile solare

Sarea amară are efecte calmante și antiinflamatorii, astfel s-a dovedit a fi eficientă în tratarea arsurilor solare. O astfel de baie va accelera procesul de vindecare, reducând simptomele neplăcute.

10. Îmbunătățește calitatea somnului

Pentru cei care suferă de insomnie sau își întrerup în mod regulat somnul, este eficientă o baie cu sare amară cu o oră înainte culcare. Magneziul este un mineral prezent în celulele corpului și are un efect liniștitor. Când corpul primește mai mult magneziu, acesta este capabil să producă mai multă serotonină, fapt care îmbunătățește somnul și starea generală de bine.

Sarea amară în îngrijirea corpului

Conferă volum părului cu sare amară

Parul tău poate arăta mai bine și poate fi mai sănătos dacă înlocuiești, o dată pe săptămână, tratamentele obișnuite cu o mască handmade pe bază de sare amară. Aceasta se prepara foarte simplu, adăugând peste balsamul de păr o cantitate de sare amară (de regulă cele doua produse se combină în părți egale). Aplică amestecul pe păr și lasă-l să acționeze timp de 2 minute.

Exfoliază celulele moarte

Amestecă o mână de sare amară cu o lingură de ulei de măsline sau uleiul de baie preferat și masează pe tot corpul, pe pielea udă, la duș. Clătește bine, iar pielea ta va fi exfoliată și catifelată.

Îndepărtează punctele negre

Amestecă o lingură de sare amară cu apă clocotită și las-o să se răcească. 

Aplică amestecul pe zona afectată și lasă-l să acționeze până se usucă; ulterior se îndepărtează cu ușurință.

Curăță tenul

Pentru a-ți curăța și exfolia fața, amestecă o jumătate de linguriță cu gelul tău obișnuit de curățare. Masează blând pe toată fața și clătește bine.

Întărește unghiile

Un beneficiu mai puțin cunoscut al sării de baie este capacitatea de a întări unghiile și de a le îmbunătăți sănătatea. Un amestec cu sare amară și o picătură de ulei esențial de lămâie poate reduce îngălbenirea unghiei. Sarea de baie este un remediu extraordinar pentru a obține unghii frumoase și sănătoase. Înmoaie unghiile în soluția realizată din sare de baie, ulei esențial de lămâie și bicarbonat de sodiu, timp de 10 minute, apoi spală-te pe mâini și aplică o cremă hidratantă.

Secretul unei băi perfecte cu sare amară

Într-o cadă de dimensiuni normale, plină cu apă, adaugă sarea amară preferată. Pentru a beneficia din plin de proprietățile benefice ale sării amare, apa din cadă trebuie să fie cu 2 grade mai caldă decât temperatura corpului. 

Uleiurile esențiale împreună cu sarea amară oferă un efect de aromaterapie. Durata de îmbăiere recomandată este de minim 15-20 de minute, dar nu mai mult de 1 oră. După baie, aplică o cremă hrănitoare pe tot corpul cât pielea este încă ușor umedă.


Atenție! Băile cu sare amară nu trebuie să fie prea lungi sau prea frecvente. Pot provoca reacții adverse, cum ar fi diaree sau deshidratare.
Expunerea îndelungată la sulfatul de magneziu poate avea efect laxativ asupra organismului și, în funcție de cantitatea absorbită de organism, poate provoca în unele cazuri diaree. Limitarea băii la mai puțin de 20 de minute nu are efecte secundare neplăcute.
Băile lungi sau dese pot provoca o ușoară deshidratare, prin urmare este recomandat să vă limitați la astfel de băi de 2-3 ori pe săptămână.

Efecte secundare

Persoanele cu pielea sensibilă ar putea dezvolta o erupție cutanată sau dermatită de contact.

Următoarele categorii de persoane ar trebui să evite să consume sarea amară pe cale orală, deoarece pot avea efecte secundare nedorite și potențial periculoase:

  • persoanele care sunt însărcinate
  • persoanele care suferă de afecțiuni renale
  • persoanele care au boli de inimă
  • copiii sub 6 ani

Dacă o persoană consumă sare amară, aceasta poate prezenta următoarele efecte secundare:

  • amețeli sau leșinuri
  • dureri de stomac
  • diaree
  • vedere încețoșată
  • modificări ale obiceiurilor urinare
  • bătăi neregulate ale inimii
  • dificultăți de respirație
  • slăbiciune musculară
  • oboseală extremă

Mod de utilizare:

Uz extern:
– adaugă 2 cești de sare amară în apa caldă de baie; se recomandă sa stai în jur de 20 – 30 de minute în cadă
– pe zonele pielii afectate se folosesc comprese cu sare amară dizolvată în apă

Uz intern:
– Adulți și copii de peste 12 ani: o doză zilnică maximă de 10 – 30 grame de sare amară
– Copii intre 6 si 12 ani: o doza zilnică maximă de 5 – 10 grame de sare amară.

Concluzie

Sarea amară este un remediu natural folosit de sute de ani pentru a ameliora diverse simptome neplăcute și pentru a scăpa de probleme precum durerile musculare și articulare sau constipația. Nu există însă prea multe dovezi științifice care să confirme aceste beneficii. Cu toate acestea, cu puține excepții, este considerată sigură și este ușor de utilizat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.