Fulgii de porumb: beneficii, calorii și rețete

Toată lumea cunoaște importanța primei mese a zilei, adică a micului dejun. Un mic dejun sănătos asigură energia necesară de-a lungul întregii zile, îmbunătățește performanțele fizice și psihice. De asemenea, un mic dejun echilibrat înseamnă un mic dejun sărac în grăsimi și colesterol, dar bogat in vitamine si minerale. Fulgii de porumb fără zahăr sunt cerealele ideale pentru o sănătate de fier. Sunt realizați prin extrudarea porumbului măcinat, astfel încât să permită folosirea mai ușoară a substanțelor nutritive si vitaminelor.

Istoria fulgilor de porumb

Au trecut peste o sută de ani de când fulgii de porumb au intrat în alimentația oamenilor, dovedindu-se a fi o hrană sănătoasă, o excelentă sursa de carbohidrați, amidon, fosfor și vitamine (mai ales cele din complexul B). Ideea preparării unui astfel de produs a apărut din întâmplare, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în împrejurările în care medicul John Kellogg și fratele sau, William Keith, căutau o soluție pentru îmbunătățirea dietei celor internați la Battle Creek Sanitarium(SUA).

Acest “Sanitariu” nu era propriu zis un spital (sanatoriu), ci un centru de sănătate în care John Kellogg încerca să aplice regulile unei vieți echilibrate, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, într-o manieră destul de riguroasă, dictată de convingerile sale de adept al Bisericii adventiste de ziua a șaptea.

In 1906, William Keith Kellogg decide să lanseze produsul pe piață, creând societatea Kellogg’s. Pentru a da fulgilor de porumb (Corn flakes) un gust mai bun și pentru a avea, în felul acesta, un impact mai mare asupra cumpărătorilor, s-a gândit să le adauge malț și zahăr, motiv de ceartă cu fratele sau, John, care considera că zaharul scade valoarea, pentru sănătate, a produsului. Cu toate acestea, Kellogg’s a început să producă 33 de pachete de fulgi de porumb, pe zi.

În prezent, produsele sale sunt fabricate în 17 țări și comercializate în peste 180, în toate colturile lumii.

Fulgi de porumb – Valoare nutrițională

Porumbul nu numai că oferă caloriile necesare pentru un metabolism sănătos, dar este, de asemenea, o bogată sursă de vitamine(vitamina A, vitamina B, vitamina E și multe minerale). Conținutul său ridicat de fibre asigură faptul că acesta joacă un rol semnificativ în prevenirea bolilor digestive precum constipația și hemoroizii și cancerul colorectal. Antioxidanții prezenți în porumb, de asemenea, acționează ca agenți anti-carcinogeni și previn boala Alzheimer.

33 de grame de fulgi de porumb oferă:
  • 0,858 mg Vitamina B2
  • 0,667 mg Vitamina B1
  • 4,39 mg Fier
  • 27,85 g Carbohidrat
  • 0,198 mg Vitamina B6
  • 211 mg Sodiu
  • 1,584 mg Vitamina B3
  • 20 µg Vitamina B9
  • 29 mg fosfor
  • 13 mg magneziu
  • Carbohidrați: 84.6g
    – din care zaharuri 8.4g,
  • Proteine: 7.9g
  • Grăsimi: 1.2g
    – din care grăsimi saturate 0g
  • Fibre: 1.9g
  • Sare: 1.1mg
  • Umiditate: max 12%

Cum poți consuma fulgi de porumb

Dacă îți dorești un mic dejun simplu, echilibrat, fără adaos de zahăr, poți înmuia fulgii de porumb în lapte (inclusiv lapte vegetal), iaurt vegetal sau suc de fructe. Fulgii de porumb se înmoaie singuri, nu este necesar să îi fierbi, însă se vor înmuia mult mai repede în lichidele fierbinți.

Poți adăuga la fulgii de porumb diverse fructe proaspete (de exemplu: fructe de pădure, mere, banane, citrice, mango etc.), fructe uscate, diverse nuci sau alte semințe crude.

Îi poți mânca și singuri, ca pe o gustare sau îi poți adăuga la unele preparate mai complexe, mai ales dulci, dar și sărate. Te invităm să urmărești în continuare secțiunea de rețete pentru mai multă inspirație în bucătărie.

Fulgi de porumb fără zahăr – beneficii

Fulgii de porumb eliberează gradat energie și conferă sațietate de lungă durată, prevenind creșterile bruște ale glicemiei datorită conținutului bogat în carbohidrați complecși. Aduc în alimentație un aport echilibrat de fibre, vitamine A și B, în special tiamină (importantă pentru metabolismul carbohidraților și funcțiile cerebrale) și folat (stimulator al creșterii celulelor și țesuturilor, esențial în timpul sarcinii). Stimulează motricitatea intestinală și ajută la prevenirea constipației, având un ușor efect laxativ.

Câte calorii au fulgii de porumb fără zahăr?

O porție medie de fulgi de porumb fără zahăr (aprox. 50g) conține 188 de kilocalorii.

Fulgii de porumb fără zahăr de la SEVA FOOD sunt o alternativă ideală pentru un mic dejun sănătos. Acești fulgi nu conțin gluten sau alți alergeni. Nu conțin adaos de zahăr și pot fi incluși în orice tip de dietă. În perioadele de post, pentru cei care postesc, pot fi serviți cu lapte vegetal sau cu iaurt vegetal, atunci când avem nevoie de o gustare rapidă.

Cel mai bun mod prin care putem selecta produsele de post/vegane pe care dorim să le includem în dietă este accesarea unui magazin naturist online. Astfel putem analiza fiecare produs în parte, comparăm prețurile și-l alegem pe cel potrivit nouă, în funcție de buget, ingrediente și calitate.

Rețete cu fulgi de ovăz

Batoane cu unt de arahide și fulgi de porumb

Vrei să te bucuri de o gustare dulce, rapidă, ușor de pregătit, complet vegană (adaptată chiar și pentru perioadele de post)? Încearcă o rețetă de batoane nutritive precum cea care urmează! Ai nevoie pentru aceasta de doar patru ingrediente:

Mod de preparare:

Tapetează cu hârtie de copt o tavă pătrată (de aproximativ 20 x 20 cm) și pune-o deoparte. Adaugă într-un bol fulgii de porumb. Într-o oală medie, topește la foc mic, pe aragaz, untul de arahide împreună cu siropul de arțar până când se omogenizează foarte bine. Oprește focul, adaugă fulgii de porumb și amestecă până când aceștia sunt bine încorporați în amestec. Toarnă amestecul în tava tapetată și cu mâinile ușor umezite în prealabil, apasă cu fermitate aluatul pentru uniformizare. Deasupra adaugă un strat de toping de ciocolată. Pune tava la frigider pentru cel puțin 30 de minute sau până când aluatul se întărește. Taie sub forma unor batoane și servește-le!

Aceste batoane pot fi păstrate la temperatura camerei pentru o consistență mai lipicioasă sau pot fi ținute la frigider, dacă îți dorești batoane ferme. Păstrate în frigider, au o durată de valabilitate mai mare.

Fursecuri învelite în crustă de fulgi de porumb

Pentru a obține aceste fursecuri crocante și delicioase, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 115g unt topit
  • 90g zahăr brun
  • 50g zahăr granulat
  • o linguriță de extract de vanilie/semințele unei păstăi de vanilie
  • un ou mare
  • 210g făină de grâu
  • o jumătate de linguriță de bicarbonat
  • 75g fulgi de ciocolată
  • 45g fulgi de porumb

Mod de preparare:

Tapetează cu hârtie de copt două tăvi pentru cuptor. Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Într-un bol mare, adaugă untul și zahărul și bate-le cu mixerul (1-2 minute) până când obții un amestec cremos. Adaugă vanilia și oul și amestecă până când sunt bine încorporate. Cerne făina și adaug-o împreună cu bicarbonatul la amestecul anterior, amestecând bine. Apoi, încorporează fulgii de ciocolată. Zdrobește ușor cu palmele fulgii de porumb, într-un bol separat.

Formează biluțe de aluat cu ajutorul unei linguri (folosind o lingură și jumătate de aluat pentru un fursec) și trece-le prin fulgii de porumb zdrobiți, apăsându-i pentru a intra în aluatul fursecului. Plasează fursecurile pe tăvile deja pregătite, lăsând suficient spațiu între acestea, pentru a avea loc să crească. Coace fursecurile aproximativ 12-13 minute sau până când devin aurii. Transferă cu grijă pe un suport sau pe o farfurie întinsă, lăsându-le să se răcească.

Caserolă delicioasă cu cartofi, brânză și fulgi de porumb

O rețetă de această dată sărată, cu același ingredient inedit în compoziție și anume, fulgii de porumb. Îți sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 3 linguri de ulei de rapiță
  • o cană de ceapă tocată
  • o cană de ardei roșu tocat cubulețe
  • un kg cartofi curățați și tăiați
  • o jumătate de linguriță de sare
  • un sfert de linguriță de piper negru
  • o cană și două treimi (12/3) lapte
  • 2 linguri făină de grâu
  • 2/3 cană iaurt grecesc
  • 120g brânză cheddar rasă (sau un alt tip de brânză cu o consistență tare)
  • 3 căni de fulgi de porumb
  • o lingură și jumătate de unt topit

Mod de preparare:

Preîncălzește mai întâi cuptorul. Pune o tigaie mare la foc mediu cu o lingură de ulei la încins, după care adaugă ceapa și ardeiul și călește-le timp de 5 minute. Adaugă apoi cartofii tocați, acoperă cu un capac și ai grijă să reduci focul, lăsând amestecul pe aragaz încă minim 10 minute sau mai mult, până când cartofii sunt făcuți aproape trei sferturi. Adaugă sare și piper la compoziție și amestecă periodic.

Combină laptele cu făina, folosindu-te de un tel, după care adaugă amestecul rezultat în tigaie, lăsând încă 3 minute pe foc și amestecând continuu până când laptele combinat cu făină devine un sos gros, ce învelește celelalte legume și apar, de asemenea, bule de aer în compoziție. Ia tigaia de pe foc, adaugă în amestec iaurtul și brânza cheddar rasă. Răstoarnă apoi conținutul tigăii într-o tavă potrivită ca dimensiune, unsă în prealabil cu puțin ulei.

Pune fulgii de porumb într-un bol, adaugă untul și restul de ulei de rapiță și amestecă pentru a omogeniza topping-ul. Întinde amestecul de fulgi de porumb peste compoziția din tavă. Pune tava în cuptor și lasă la copt până când observi că la marginile tăvii apar bule de aer, topping-ul devine crocant, iar cartofii sunt bine făcuți. Poți verifica aceasta, folosind o furculiță. Când este gata, oprește focul, porționează și servește mâncarea caldă sau după preferințe.

Beneficiile consumului de fulgi de porumb

sursă bogată de carbohidrați complecși – cu un conținut în mod natural de aproximativ 81,4% glucide, dintre care doar 3% este constituit din zaharuri și prin aportul de fibre, fulgii de porumb sunt asociați cu o absorbție mult mai lentă în sânge a glucidelor. Acest tip de carbohidrați au rolul de a preveni diferențele bruște de glicemie. Totodată, eliberează gradat energie și conferă sațietate pentru o lungă perioadă, fiind foarte hrănitori. Carbohidrații complecși se regăsesc mai ales în cereale și leguminoase.

sursă de nutrienți, vitamine și minerale – fulgii de porumb conțin vitamina A, vitamine din complexul B (în special B1, B3 și B9, dar și B6, B2), vitamina E și minerale precum: fier, magneziu, mangan, fosfor, calciu, potasiu, sodiu. Vitamina B9 (folatul) susține formarea unor noi celule și creșterea țesuturilor, fiind benefic în timpul sarcinii. Vitamina B3 (niacina) împreună cu vitamina B9 pot previn apariția bolii Pellagra. De asemenea, vitamina B1 (tiamină) are rolul de a accelera metabolismul carbohidraților, stimulează producția de energie și, în același timp, susține funcțiile cerebrale și sănătatea nervoasă. Conținutul bogat în fier menține sănătatea sângelui și previne anemia.

sursă de proteine – mai mult de 6g în compoziția a 100 g de fulgi. Combinate cu lapte (inclusiv vegetal), diverse nuci și semințe, vei crește în mod categoric aportul de proteine în alimentație. Proteinele sunt esențiale pentru repararea țesuturilor corpului, întărirea sistemului imunitar, echilibrul enzimelor și cel hormonal.

susțin buna funcționare a sistemului digestiv – conținutul de fibre al fulgilor de porumb poate fi sporit prin adăugarea de fructe proaspete, nuci, pentru a susține digestia, motricitatea intestinală, putând preveni astfel constipația și diverse afecțiuni ale colonului. Fulgii de porumb au un ușor efect laxativ.

ajută la menținerea sănătății plămânilor – datorită conținutului de beta-criptoxantină, un carotenoid similar beta-carotenului. Beta criptoxantina este un antioxidant eficient ce poate reduce efectele stresului oxidativ asupra organismului, eliminând efectele nocive ale radicalilor liberi. Caracterul antioxidant al acestui compus ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, prin intermediul acestui carotenoid, porumbul poate facilita menținerea sănătății plămânilor și prevenirea cancerului la plămâni.

contribuie la menținerea sănătății oculare – fulgii de porumb conțin luteină, un carotenoid cu rol benefic pentru vedere și pentru sănătatea ochilor.

Concluzie

Fulgii de porumb sunt o sursă bogată de substanțe nutritive și fibre esențiale, care luptă împotriva multor boli și afecțiuni. Sunt gustoși și crocanți, putând fi integrați atât într-o gustare, cât și într-o masă principală. Se recomandă a fi însoțiți, în alimentație, de fructe uscate, lapte vegetal sau iaurt. Una dintre cele mai ușoare metode de a prepara fulgii de porumb este cu lapte cald, fructe proaspete, nuci si semințe. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.