Quercetina: proprietăți și beneficii pentru sănătate și imunitate

Quercetina Magazin Naturist Online

În ciuda cantității de informații despre alimente din prezent, se întâmplă să fim surprinși cu alimente, suplimente, vitamine sau produse al căror aport ne ajută să ne menținem sănătoși sau să remediem orice deficiență pe care am putea-o suferi.

Printre cele nu atât de cunoscute se numără quercetina, un compus natural care se găsește în multe plante, legume și fructe și ale cărui proprietăți raportează multiple beneficii pentru sănătatea organsimului, prevenind în același timp unele boli.

Ce este quercetina?

Quercitina este un fitonutrient pe care oamenii nu sunt capabili să-l producă. Însă îl putem accesa cu ușurință, deoarece se găsește în alimente obișnuite precum ceapă, struguri, mere, citrice, broccoli, măsline, roșii sau vin roșu.

Quercitina desfășoară diverse activități biologice esențiale pentru sănătatea organismului nostru.

Dar quercetina este cunoscută și renumită pentru unele proprietăți cu adevărat interesante care au un mare beneficiu asupra pielii și îmbătrânirii, dar și asupra imunității. Te invităm să descoperi în detaliu toate caracteristicile acestei substanțe, încercând să înțelegi în ce cazuri poate fi utilă și în ce cazuri este de evitat și multe altele.

Quercitina: proprietăți

Există mai multe proprietăți care au făcut quercetina cunoscută pe scară largă publicului, în special puterea sa antiinflamatoare și antioxidantă. Acest lucru permite substanței să joace un rol fundamental în tratamentul unor patologii strict legate de stresul oxidativ și care generează inflamații cronice. Poate fi folosită în tratamentul unor alergii, artrite și chiar în lupta împotriva bolii Alzheimer.

Potrivit studiilor cercetătorilor, quercitina posedă și calități antivirale foarte mari și protejeaza eficient sistemul imunitar, întărindu-l. Alte studii, aplicate domeniului sportiv, au aratat că quercetina este capabilă să crească rezistența în timpul activităților sportive.

De asemenea, quercitina are efecte benefice asupra pielii. Ea este capabilă să neutralizeze radicalii liberi care, după cum se știe, sunt cauza principală a îmbătrânirii celulare, în special a pielii.

Quercetina are beneficii și asupra prostatei, de fapt se dovedește a fi cu adevărat eficientă în tratamentul unor patologii care pot provoca inflamarea prostatei.

Ce alimente conțin quercetină?

Pe piață există multe suplimente pe bază de quercitină. Dar, întrucât quercitina este de origine vegetală, este mult mai bine să o consumi mâncând alimentele care o conțin. În acest fel va putea să lucreze împreună cu restul de vitamine și săruri minerale și să ofere beneficii suplimentare pentru sănătate. Să vedem în ce alimente găsești quercetină:

  • Cireșe: alimente bogate în flavonoide precum quercetina și care conțin alți nutrienți foarte importanți precum vitaminele C și A, calciu, potasiu și acid folic.
  • Varză: împreună cu quercetina, alte componente precum sulful, fosforul, Vitamina E și B contribuie la  o bună acțiune antiinflamatoare, capabilă să amelioreze durerea.
  • Capere: sunt poate alimentul cu cel mai mare conținut de quercetină. De asemenea, sunt excelente pentru combaterea colesterolului din sânge, precum și pentru îndeplinirea funcțiilor antitrombotice.
  • Ceapă roșie: încheiem cu ceapa roșie, sursa bogată în flavonoide dar și în fier, iod și zinc. Combinate, aceste substanțe sunt capabile să purifice organismul de particulele nocive și au, de asemenea, o acțiune diuretică.

Sars Cov-2 și quercetină: există vreo legătură?

În prezent, în centrul atenției este virusul Covid-19, care a provocat o pandemie la nivel mondial cu mii de victime și milioane de bolnavi. În lipsa unui tratament, se caută mijloace alternative. În acest sens, studii științifice recente au constatat că quercetina acționează ca un inhibitor specific al Sars Cov-2. Ea având un efect destabilizator asupra 3CLpro , una dintre proteinele folosite de virus pentru a se replica și prolifera. Cercetarea a fost realizată de Bruno Rizzuti de la Institutul CNR de Nanotehnologie din Cosenza cu un grup de savanți din Zaragoza și Madrid.

Conform celor publicate în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice, simulările pe computer au arătat că quercetina, legându-se exact la locul activ al proteinei 3CLpro, o împiedică să-și îndeplinească funcția corect, la fel ca cele mai bune antivirale disponibile împotriva coronavirusului. Alte molecule fuseseră deja raportate ca inhibitori, dar s-au dovedit a fi inutilizabile ca medicamente din cauza efectelor secundare,spre deosebire de quercetină care, în principiu, este perfect tolerată de om.

Quercetina: beneficii pentru sănătate

  • Proprietăți antioxidante. Quercetina se remarcă prin proprietățile sale antioxidante și acest lucru îi permite să protejeze organismul uman de radicalii liberi, acele molecule instabile care pot crește riscul de a contracta boli și pot accelera îmbătrânirea. Are o putere antioxidantă superioară vitaminelor C și E sau a beta-carotenilor.
  • Previne bolile neurologice. Quercetina poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau boala Parkinson. Stresul oxidativ contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative și acest lucru apare atunci când există un dezechilibru al radicalilor liberi în organism. Proprietățile antioxidante ale quercetinei pot ajuta la combaterea radicalilor liberi.
  • Ameliorează simptomele alergiei. Unele studii demonstrează că quercetina poate fi un antihistaminic eficient și poate chiar ajuta la tratarea unor afecțiuni precum astmul și bronșita.

Alte beneficii ale quercitinei

  • Previne infecțiile. Pe lângă proprietățile deja menționate, este și un antibacterian eficient, mai ales împotriva acelor bacterii legate de sistemul digestiv, piele, sistemul respirator și sistemul urinar.
  • Reduce riscul de a contracta cancer. Quercetina conține proprietăți anticanceroase care pot ajuta la prevenirea răspândirii celulelor canceroase și a creșterii tumorii. Studiile științifice au arătat că o dietă bogată în flavonoide, precum quercetina, poate ajuta la prevenirea cancerului. Fructele și legumele sunt pline de flavonoide, creșterea aportului din aceste alimente ar putea reduce riscul de a face multe tipuri de cancer.
  • Scade hipertensiunea arterială. Potrivit unui studiu al Asociației Americane de Inimă și AVC, administrarea de suplimente de quercetină ar putea fi o modalitate eficientă de a scădea tensiunea arterială. Alte cercetări au arătat că persoanele supraponderale care au luat un supliment de quercetină de 150 de miligrame (mg) pe zi au avut niveluri mai scăzute de colesterol în sânge, precum și tensiune arterială redusă.
  • Reduce riscul bolilor de inimă. Diverse lucrări științifice au arătat că quercetina poate îmbunătăți sănătatea celulelor vaselor de sânge și a fluxului sanguin prin artere la persoanele cu boli de inimă.

Quercetina: beneficii pentru imunitate

O altă activitate benefică pentru organism este cea pe care quercetina o are asupra apărării imunitare. De exemplu, promovează biogeneza mitocondriilor, considerate puterile celulelor. De asemenea, întărește și reduce permeabilitatea pereților capilari, cele mai mici vase de sânge din organism.

Studiile au evidențiat capacitatea potențială de a acționa ca agent antiviral și antibacterian: ca un puternic antioxidant, quercetina poate acționa direct asupra inflamațiilor care provoacă infecții virale, bacteriene și fungice.

În lunile de iarnă poate ajuta la ameliorarea răcelii și gripei. Într-un studiu efectuat pe 40 de sportivi, quercetina s-a dovedit a fi utilă pentru ameliorarea simptomelor răcelii și scăderea incidenței bolilor căilor respiratorii.

Acțiunea antiinflamatoare este benefică și pentru cei care suferă de alergii (în special rinita alergică). Quercetina poate împiedica eliberarea histaminei, o substanță inflamatorie care favorizează simptomele alergice, precum mâncărimea și strănutul.

Quercetina: contraindicații

Din păcate, quercetina nu este lipsită de contraindicații, așa că se recomandă utilizarea moderată. Efectele sale secundare sunt legate de marea acțiune antiagregantă. Quercetina are un efect anticoagulant care ar putea fi foarte problematic pentru subiecții care folosesc deja medicamente antiagregante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.