Pufulița – Remediu natural pentru problemele de prostată

Necunoscută până nu de mult ca plantă medicinală şi nemenţionată în nici o carte obişnuită despre plante terapeutice, pufuliţa a intrat într-un adevărat marş triumfal ca plantă medicinală contra bolilor de prostată.

Prostata este o glanda specifica sexului masculin, de mărimea și forma unei castane, care este situată în fața rectului (cuvântul din limba greacă din care provine este ”prostatos”, care înseamnă ”cel ce stă în față”, protector, gardian) și sub vezica urinară.

Aceasta, datorită poziționării, are o funcție deosebit de importantă, atât în timpul urinarii cât și în timpul ejaculării, pentru ca mușchii ei sunt cei care împing lichidele spre uretră. De asemenea, prostata produce lichidul prostatic, care este o componentă a lichidului seminal, în care sunt înglobați spermatozoizii, cărora le conferă motilitate.

In mod normal, prostata are o greutate de aproximativ 20 de grame și un diametru transversal de 4 cm și se dezvoltă până la vârsta de 20-25 de ani.

Prostata este alcătuită din 5 lobi: lobul anterior (istmul), lobul posterior, doi lobi laterali și lobul central iar in exterior, glanda este protejată de o capsulă fibroasă.

Afecțiunile de prostată se pot vindeca ?

Cea mai bună prevenție este controlul periodic al prostatei, în special peste vârsta de 40-45 de ani.

E destul de dificil sa previi apariția problemelor prostatei. Totuși, un stil de viață sănătos poate face diferența. Astfel că, un rol important în prevenția problemelor glandei prostatice, poate sa îl aibă alimentația bazată pe o dietă bogată în legume, fructe și grăsimi sănătoase. De asemenea, ar trebui să se acorde atenție sporită igienei intime și creșterilor excesive ale nivelului de testosteron prin alte metode.

Pufulița – Tratament și remediu natural în problemele de prostată

Pufulița este o plantă a căror efecte curative sunt prea puțin cunoscute în țara noastră. Deși nu are un renume format de zeci de ani precum alte plante, pufulița este o plantă extrem de valoroasă pentru cei ce suferă de afecțiuni biliare, hepatice, ciroze, diferite forme de cancer, hipertensiune arterială, ulcer și lista poate continua. Tinctura, infuzia și pulberea de pufuliță uscată sunt ideale pentru tratarea multor afecțiuni.

Despre Pufulița

Pufulița este o plantă ce face parte din flora spontană, fiind răspândită în întreaga Europa, iar în România se găsește mai ales pe marginea pârâurilor, a râurilor, lângă șanțuri, fiind plantă iubitoare de apă și de soare.

Cum arată?

Pufulița este o plantă cu o tulpină ce poate ajunge până la 80 cm, fiind acoperită cu un strat de perișori fini și la baza căreia cresc lăstari. Are frunze lanceolate, dințate, iar florile sunt mici și au o varietate de culori- de la roz închis la violet.

Ce conține Pufulița?

 Ca orice plantă care este folosită în scop terapeutic, pufulița conține o mulțime de substanțe benefice pentru organismul uman, printre care taninuri, acid cafeic, acid ursolic, elagic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esențiali, ulei volatil, aminoacizi, pectine.

8 acizi grași: palmitic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc.

Toate acestea îi accentuează calitățile, pufulița fiind un ideal cicatrizant, având acțiune coleretică, colagogă, decongestionantă, astringentă, antiinflamatorie, dezinfectantă, stimulând eliminarea bilei, reconstituentă a celulelor hepatice și prostatei etc.

Conține, de asemenea, vitaminele: B3, B6, C și mineralele: magneziu, calciu, potasiu, zinc, mangan.

Datorită efectului de reconstituire a celulelor hepatice și a prostatei, această plantă este recomandată în tratarea hepatitelor virale şi cronice, pancreatitei, litiazei urinare, cistitelor și cancerului de prostată.

Pufulița este, de asemenea, un leac adjuvant în cancerul genital, renal și scrotal. Stimulează eliminarea bilei și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Pe scurt: ce afecțiuni tratează Pufulița ?

  • dificultate la urinare
  • durere/senzație de arsură în timpul urinării
  • senzația că vezica urinară nu s-a golit complet
  • nevoia de a merge la baie de mai multe ori în timpul nopții
  • scăderea dorinței sexuale (din cauza durerii)
  • iar în unele cazuri mai rare, impotență
  • Deoarece conține taninuri, Pufulița este recomandată în cazul sângerărilor interne de diferite tipuri, precum ulcerul gastric, hemoroizi sau în cazurile unui ciclu menstrual excesiv de abundent

Taninurilor au și o acțiune antidiareică eficientă, astfel că pufulița utilizată în asociere cu urzica ajută în tratamentul diarrei cronice.

Pufulița este una din cele mai eficiente remedii pentru problemele prostatei și ale aparatului urinarFitoterapeuta austriacă Maria Treben a menționat în cartea sa: „Sănătate din farmacia Domnului” despre beneficiile uimitoare ale acestei plante, făcând-o remarcată ca plantă medicinală contra bolilor de prostată.

Autoarea vorbește despre capacitatea de vindecare a acestei plante:

Vindecă „din temelie” bolile de prostată.

„Forța ei curativă este atât de mare, încât adesea înlătură fulgerător supărările și durerile legate de bolile de prostată”

Un bărbat din Coburg, vindecat de o boală a prostatei îi scrie Mariei Treben:

„Pufuliţa m-a ajutat în durerile de prostată. Zăceam în spitalul din Coburg, bolnav de infarct miocardic. Pe lângă asta, aveam dureri de prostată și nu puteam fi operat din cauza stării proaste a inimii. Mi s-a spus că mi se va pune o sondă permanentă dacă situația se va înrăutăți. Datorită cărții dumneavoastră, am aflat despre minunata plantă Pufuliţa, care a ajutat atât de mulți bărbați cu suferințe similare. Am început să beau câte 3 ceşti de ceai pe zi; în câteva zile am scăpat de durerile de prostată. În prezent, continui să beau câte 2 cești pe zi, pentru refacere. Îi mulțumesc Lui Dumnezeu din toată inima. Vă doresc, doamnă Treben, să ajutați cât mai mulți oameni care se confruntă cu probleme de prostată. Este incredibil efectul benefic al plantelor medicinale”

Cum se prepară ceaiul de Pufulița ?

Se prepară o infuzie cu 1 linguriță (cu vârf) de plante, peste care se adaugă 250 ml de apă fierbinte şi se lasă să stea puțin. Ceaiul de Pufulița se consumă de 2 ori pe zi. Prima cană dimineața pe stomacul gol, iar a doua cană seara, cu jumătate de oră înainte de cină.

Tinctura de Pufulița

 Tinctura de pufulița se poate procura din magazinele naturiste și chiar din farmacii. Tinctura este ideală pentru tratarea adenomului de prostată, a hepatitei virale și a unor forme de cancer, fiind foarte repede asimilată de organism. Tratamentul cu tinctură este de lungă durată și se ia conform recomandării unui specialist fitoterapeut sau a unui medic.

Se administrează câte 30-50 de picături zilnic, de 3 ori pe zi, după mesele principale, timp de cel puțin 90 de zile.

Între indicațiile terapeutice ale tincturii amintim:

  • menține sănătatea prostatei
  • contribuie la buna funcționare a aparatului urinar
  • adjuvant în tratarea prostatitei
  • ameliorează hipertrofia de prostată
  • adjuvant în tratarea adenomului de prostată
  • contribuie la tratarea afecțiunilor renale și urinare
  • adjuvant în tratamentul hepatitelor
  • îmbunătățește activitatea hepatică
  • stimulează activitatea bilei
  • adjuvant în tratarea cancerului de prostată, rectal, genital, scrotal
  • contribuie la tratarea ulcerului gasto-duodenal și enteritelor
  • ameliorează nefrita, cistita și litiaza urinară
  • ameliorează tulburările de micțiune.

Tinctura din Pufulița cu flori mici și Ghimpe are efect antiinflamator, antitumoral, decongestiv, coleretic, colagog, astringent, hemostatic, dezinfectant, diuretic, depurativ, regenerant.

Contribuie la buna funcționare a prostatei și menținerea funcției urinare în limite normale la bărbați.

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, soluțiile hidroalcoolice 100% naturale sunt cel mai ușor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.

Produs realizat manual, cu mult respect și atenție față de oameni și natură.

Adjuvant în:

  • afecțiuni ale prostatei (adenom de prostată, prostatite etc.)
  • afecțiuni ale rinichilor și cailor urinare (infecții urinare, mai ales la bărbați – litiază renală etc.)
  • edeme
  • cancer de prostată
  • cancer al vezicii urinare
  • ciroza hepatica
  • hepatite acute/cronice

Comitetul pentru produse medicinale din plante a concluzionat că, pe baza utilizării sale îndelungate, pufulița se poate folosi de către pacienții cu hiperplazie benignă a prostatei (BPH) pentru ameliorarea simptomelor căilor urinare inferioare, cum ar fi dificultatea în inițierea urinării sau nevoia frecventă de a urina.

Pufulița trebuie utilizată numai după excluderea afecțiunilor grave de către un medic. BPH este o creștere necanceroasă a dimensiunilor glandei prostatice care înconjoară uretra, tubul care poartă urina de la vezică în afara corpului.

Cum se prepară tinctura de pufulița ?

Planta nu trebuie să aibă o vechime mai mare de 2 ani, deoarece atunci, proprietățile sale terapeutice scad simțitor.

Într-un borcan se pun 100 g de pufulița (aproximativ 20 de linguri de pulbere obținută prin măcinare cu râșnița electrică de cafea), 200 ml. (1 pahar) de apă și 200 ml. de alcool alimentar de 90 grade.

Se lasă totul la macerat timp de 12 zile (timp în care este bine să se agite recipientul de macerare de 2-3 ori pe zi), apoi se scoate și se filtrează prin tifon. Tinctura se păstrează în sticle bine închise, la loc întunecos și răcoros.

Precauții, atenționări și sfaturi

Produsul este bine tolerat, fără contraindicații semnalate până acum la dozele și ritmul de administrare recomandate.

CONTRAINDICAȚII:

  • Copiilor sub vârsta de 12 ani.
  • Persoanelor care au alergie la ingredientele produsului.
  • Persoanelor cărora le este interzis consumul de alcool.

AVERTIZĂRI:

  • Acesta este un supliment alimentar și nu înlocuiește un regim alimentar variat.
  • A se păstra la loc uscat și ferit de razele soarelui
  • A nu se lăsa la îndemâna copiilor
  • A nu se depăși doza zilnică recomandată
  • Nu conține coloranți, aditivi, conservanți sau arome.

După deschidere se păstrează la temperatura de 2 – 8˚C și se consumă în 30 de zile.

One thought on “Pufulița – Remediu natural pentru problemele de prostată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.