Boabele de muștar – beneficii, proprietăți și tratamente

Încărcate cu vitamine și minerale, boabele de muștar sunt un ingredient popular, răspândit în bucătăriile multor culturi din întreaga lume. Aceste semințe de mici dimensiuni, cu diametrul de 1-2mm, au fost folosite pentru prima dată în zonele temperate ale Europei și au devenit încet populare în regiunile din Africa de Nord, Asia, iar acum întreaga lume se bucură de beneficiile lor pentru sănătate.

Există peste 40 de varietăți de plante de muștar, însă 3 cele mai comune rămân: boabele de muștar galbene, negre și brune. Proprietățile lor oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate și au fost folosite în scopuri medicinale de mii de ani.

O altă parte a acestei plante care este comestibilă sunt frunzele. Acestea sunt, de asemenea, încărcate cu vitamina C, A, K, precum și cu minerale(calciul și cuprul).

Istoria și originea boabelor de muștar

În antichitate, medicii le foloseau în scop medicinal, ajungând în prezent să fie un condiment foarte consumat în lumea largă. Planta muștarului este originară din orientul Mijlociu și Europa de Sud, făcând parte din familia cruciferelor și crește, cel mai adesea, în zone cu climă temperată.

În Biblie, Iisus amintește de Pilda bobului de muștar, atunci când nu există plan material (rodul muncii fiecăruia dintre noi) fără cel spiritual. O altă referire la boabele de muștar se găsește într-o veche povestire indiană, de pe vremea lui Buddha.

Încă din vremurile precreștine, planta creștea sălbatică în Europa Centrală. Cultivarea plantei de muștar a început încă din antichitate, fiind utilizată atât ca remediu, cât și drept condiment în bucătărie.

Se presupune că romanii au fost primii care au produs pasta de muștar amestecând boabele măcinate cu mustul, de aici provenind și denumirea de muștar.

În prezent, planta de muștar este una dintre cele mai cunoscute plante culinare din lume, iar acest lucru se datorează în mare măsură lui Carol cel Mare. Împăratul (747 – 814) a dispus, printr-un ordin emis, ca anumite plante aromatice, printre care și muștarul, să fie cultivate în fiecare grădină de mănăstire din imperiul său. Astăzi, muștarul este cultivat în întreaga lume, în Europa, printre altele, în Franța, Germania și Olanda.

Boabe de muștar -Valoare nutrițională

1 lingură (6,3 g) cu boabe de muștar conține:

  • 32 Kcal
  • Proteine – 1,64 g – 3,28% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
  • Lipide – 2,28 g – 6,51% din DZR
  • Carbohidrați – 1,77 g – 1,36% din DZR
  • Fibre – 0,8 g – 2,11% din DZR
  • Calciu – 17 mg – 1,7% din DZR
  • Fier – 0,58 mg – 7,25% din DZR
  • Magneziu – 23 mg – 5,48% din DZR
  • Fosfor – 52 mg – 7,43% din DZR
  • Potasiu – 46 mg – 0,98% din DZR
  • Sodiu – 1 mg – 0,07% din DZR
  • Zinc – 0,38 mg – 3,45% din DZR
  • Cupru – 0,041 mg – 4,56% din DZR
  • Mangan – 0,154 mg – 6,70% din DZR
  • Seleniu – 13,1 micrograme – 23,82% din DZR
  • Vitamina B1 – 0,051 mg – 4,25% din DZR
  • Vitamina B2 – 0,016 mg – 1,23% din DZR
  • Vitamina B3 – 0,298 mg – 1,86% din DZR
  • Vitamina B5 – 0,051 mg – 1,02% din DZR
  • Vitamina B6 – 0,025 mg – 1,92% din DZR
  • Vitamina B9 – 10 micrograme – 2,50% din DZR
  • Colină – 7,7 mg – 1,4% din DZR
  • Vitamina C – 0,4 mg – 0,44% din DZR
  • Vitamina E – 0,32 mg – 2,13% din DZR
  • Vitamina K – 0,3 micrograme – 0,25% din DZR
  • Triptofan – 0,016 g – 3,64% din DZR

Ce afecțiuni tratează boabele de muștar ?

Boabele de muștar sunt mai mult decât un condiment cu gust iute. Acestea pot ajuta sau chiar trata un număr vast de afecțiuni, precum: cancerul, astmul, problemele cu greutatea, pierderea părului – si multe altele.

Pentru a beneficia de proprietățile sale, boabele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite pentru bai detoxifiante cu pudră de muștar. Pentru afecțiunile inflamatorii ajută aplicarea de ulei de muștar pentru ameliorarea problemelor legate de artrită. Oricum am alege sa utilizăm aceste semințe unice, putem fi siguri că avem de-a face cu un remediu foarte eficient.

Ce substanțe nutritive conțin boabele de muștar și ce beneficii aduc ?

Boabele de muștar sunt o sursă importantă de seleniu, dar și de alte minerale precum: mangan, magneziu și fosfor. De asemenea, boabele mai conțin și triptofan, un aminoacid utilizat pentru sinteza vitaminei B3 și a producției de serotonină („hormonul fericirii”) și care nu poate fi sintetizat de către organism în mod natural.

Acizii grași Omega 3 din compoziția lor ajută la scăderea tensiunii arteriale și mențin inima sănătoasă.

Boabele de muștar conțin cantități importante de vitamine din complexul B, esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, reglarea metabolismului și a digestiei.

Uleiul din boabe de muștar are proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și antiseptice, iar în India este folosit în nenumărate afecțiuni, de la probleme digestive până la cele circulatorii. Muștarul mai este folosit și ca vomitiv eficient fără a priva organismul de substanțele nutritive esențiale.

Previn cancerul

Boabele de muștar sunt bogate în acizi grași Omega-3 și o substanță numită glucozinat. Moleculele de bază ale acestei substanțe întăresc sistemul imunitar, crescând rezistența organismului la a dezvolta cancer. Potrivit studiilor, glucozinolații din plante pot combate creșterea tumorilor cancerigene.

Printre plantele care conțin glucozinolați se află și hreanul japonez, cunoscut sub denumirea de wasabi, dar și cruciferele, precum broccoli.

Un studiu publicat în revista „International Journal of Vitamin and Noutrition“ a demonstrat proprietățile anticancerigene pe care le are pudra de muștar. Rezultatul a fost că acești glucozinolați ar ajuta în lupta împotriva unor tipuri de cancer, în special al celui pulmonar.

Împiedică progresul cancerului la vezica urinară

Un studiu publicat in revista Carcinogenesis a descoperit că un compus al boabelor de muștar, Allyl Isothiocyanate (AITC), reduce cancerul la vezica urinară în testele din laborator. Cercetătorii au hrănit animalele supuse testelor cu pudră de muștar și au observat o reducere cu 34.5% în creșterea tumorii la vezica urinară și blocarea invaziei musculare în procent de 100%. Echipa a concluzionat că boabele de muștar galben sunt o „metodă foarte bună de distribuire a AITC și inhibă cu succes dezvoltarea și progresul cancerului la vezica urinară.”

Alte beneficiile ale consumului boabelor de muștar

  • Ajută la păstrarea siluetei: muștarul are un conținut scăzut de calorii și colesterol; furnizează organismului nutrienți și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal;
  • Este un remediu foarte bun pentru gripă: se pun cataplasme cu boabe de muștar pentru a scădea febra si decongestionează căile respiratorii;
  • Luptă împotriva apariției bolii Alzheimer: muștarul galben este cel care luptă împotriva apariției acestei boli;
  • Este benefic pentru bolile de inimă, artrită si reumatism: are proprietăți antiinflamatorii și ajută la scăderea presiunii arteriale. Substanțele muștarului ajută la protejarea inimii și împiedică apariția anumitor boli sau atacuri legate de sistemul cardiovascular;
  • Luptă împotriva cancerului: Semințele de muștar conțin fitonutrienți care împiedică atât formarea celulelor canceroase cât si dezvoltarea cancerului gastrointestinal. Prin consumul semințelor de muștar se stimulează sucul gastric, secreția biliară și tranzitul intestinal;
  • Lupta împotriva intoxicațiilor: are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și poate fi utilizat ca stimulent al sistemului gastrointestinal. De aceea este eficient împotriva intoxicațiilor alimentare;
  • Luptă împotriva constipațiilor cronice: deoarece stimulează sistemul gastrointestinal, constipația este tratată și apoi prevenită. Consumul boabelor de muștar îmbunătățește tranzitul, stimulează arderile iar constipația și balonările dispar;
  • Muștarul, tratament pentru înfrumusețare: este constituit din 28% uleiuri, motiv pentru care se folosește la crearea măștilor pentru ten sau pentru păr. Semințele ajută în lupta împotriva eczemelor și a acneei;
  • Dieta cu muștar: un remediu împotriva obezității. In timpul dietei trebuie sa renunțăm la alimentele bogate în zahăr și grăsimi. Rețeta este foarte simplă: se pun 3 lingurițe de boabe de muștar crude și zdrobite într-un pahar cu apă, se amestecă și se consumă înainte de mesele principale. Muștarul oferă o stare de sațietate, ajutând în curele de slăbire. Are conținut scăzut de zahăr, calorii și colesterol.

Tratamente cu boabe de muștar

Pudra din boabe de muștar este cunoscută în medicina Ayurvedica pentru creșterea circulației, oxigenarea și eliminarea toxinelor. Este un ingredient excelent pentru o baie terapeutică. O rețetă ce poate fi realizată chiar la noi acasă este următoarea:

Ingrediente pentru 4 bai terapeutice:

Se pun toate ingredientele într-un borcan și se agită bine. Se adaugă 4 linguri in cadă în timp ce se umple și se amestecă în apă. Pentru o baie caldă la picioare se folosesc doar 1-2 linguri.

Sinuzită, răceală, febră

Se recomandă cataplasme sau comprese cu făină de muștar amestecată cu apă caldă. Aplicăm pe piept pasta obținută pentru scăderea temperaturii. Boabele de muștar conțin un ulei gras, care în contact cu pielea are un efect excitant și stimulator asupra circulației sangvine și asupra glandelor sudoripare. Sunt recomandate în stările febrile severe și în gripă.

Ceai din boabe de muştar împotriva febrei

Acționează rapid și scade temperatura corpului. Se obține turnând o ceașcă de apă clocotită peste o lingură de boabe de muștar. Lăsăm la infuzat câteva minute și consumăm acest ceai la fiecare 2 ore, până la scăderea temperaturii.

Dureri reumatice, artrită

Sunt indicate băile locale pentru membrul afectat. Se pun boabe de muștar în apă călduță și se înmoaie mâna sau piciorul pentru 5-10 minute.

Sindromul colonului iritabil

Pentru decongestionarea și vindecarea colonului se consumă zilnic câte 3 lingurițe de boabe de muștar, înghițite cu apă dimineața, la prânz și seara. Pentru reglarea scaunului în constipații severe, se poate urma un tratament cu câte 3 lingurițe de boabe de muștar și o linguriță de miere. Tratamentul durează 30 de zile. Rezultatele sunt miraculoase și asupra colesterolului, având un efect de reglare a lipidelor din sânge.

Compresele cu pudră de muștar redau mobilitatea articulațiilor


Durerile articulare, cunoscute în termeni medicali drept atralgie, nu au vârstă. Ele pot afecta atât copiii, cât și adulții, dar mai ales vârstnicii.

Dacă ne confruntăm cu o astfel de problemă ce face dificilă chiar și cea mai simplă activitate, sunt recomandate compresele cu făină de muștar.

Amestecăm 50 g făină de muștar cu apă, până obținem o consistență cremoasă, după care se aplică pe zona dureroasă. Procedeul este util atât în durerile musculare, articulare, de tendoane, cât și în tratarea virozelor respiratorii sau afecțiunilor bronhopulmonare. Singurul deficient poate fi acela că pielea se poate irita și de aceea e bine să nu aplicăm direct pe piele, ci pe o peliculă de unguent de gălbenele sau pe o pânză.

Rețetă: muștar de casă 100% natural, fără conservanți

Ingrediente:

Mod de preparare:

Punem toate ingredientele într-un bol de sticlă și îl acoperim cu o folie alimentară. Lăsăm la loc răcoros 2-3 zile. Nu este nevoie să amestecăm sau orice altă operațiune cât stau boabele la macerat. Dacă punem amestecul la frigider, atunci îl ținem 3-4 zile.

După trecerea timpului de macerare, punem totul într-un blender și mixăm atât cât ne place de fin. Pentru a simți bobițele de muștar, mixăm mai puțin.

Contraindicații

Boabele de muștar nu le sunt recomandate persoanelor alergice la acest condiment. Consumul excesiv irită stomacul. Persoanele care se știu suferind de alte afecțiuni, este necesar să ceară sfatul medicului înainte de utilizare. În cazuri rare, pot apărea iritații ale pielii atunci când boabele de muştar sunt aplicate direct. Persoanele care au probleme cu tiroida este nevoie să le consume moderat, întotdeauna gătite deoarece semințele crude şi frunzele conțin goitrogeni – compuși care încetinesc funcția glandei tiroide.

18 thoughts on “Boabele de muștar – beneficii, proprietăți și tratamente

  1. Îmi place foarte mult rețeta de muștar de casă prezentată, cu siguranță o să o încerc pentru că în acest mod pot să știu sigur ce ingrediente am folosit și știu că acestea sunt naturale!! Mulțumesc!

  2. Buna! Am auzit ca boabele de mustar sunt bune la reducerea LDL cholesterol.
    Cit timp trebuie luat tratamentul si cum?
    Va multumesc!

    1. De 3 ori pe zi se iau boabe de mustar , cate o linguriță, inainte de mâncare cu 30 minute.
      Timp de 3 saptamani.
      După 4 luni faceti analizele din nou, ldl.

      Se poate repeta cura cu boabele de muștar 1 data pe an.

      1. De 3 ori pe zi se iau boabe de mustar , cate o linguriță, inainte de mâncare cu 30 minute. Se înghit fara a fi mestecate, cu putins apa.
        Timp de 3 saptamani.
        După 4 luni faceti analizele din nou, ldl.

        Se poate repeta cura cu boabele de muștar 1 data pe an.

        1. De 3 ori pe zi se iau boabe de mustar , cate o linguriță, inainte de mâncare cu 30 minute. Se înghit fara a fi mestecate, cu putina apa.
          Timp de 3 saptamani.
          După 4 luni faceti analizele din nou, ldl.

          Se poate repeta cura cu boabele de muștar 1 data pe an.

  3. Bună ziua, Blog Planteea !
    Am citit articolul cu boabele de muștar galbene, este foarte interesant !
    Pentru aceasta vă mulțumesc. Dacă nu deranjez asi vrea să-mi trimite-ți articole direct pe e-mail, pot să le fac cunoscut tuturor colegilor și prietenilor mei.
    Cu sănătate și mulțumiri ! Miroslav

  4. Bună ziua! Dacă am hipertiroidism,glanda tiroidă autoimuna,hipertensiune,din cauza glandei tiroide și vezica biliara leneșă,se poate să-mi recomandați un tratament (eu având tratament medicamentos de 4 ani)? Vă mulțumesc!

  5. Cate lingurițe de mustar pulbere se pot folosi ? Din păcate am luat mustar pulbere…pentru a face mustar handmade.
    Multumesc.

  6. am auzit de aceste boabe de mustar, dar stiti cum e,daca nu te doare nu mergi la dentist….am sa cumpar si pudra si ulei insa nu spuneti cum aplicam in dureri anumite si inflamatii motivate de unele boli chiar autoimune,cancer la modul general este putin confuz ! eu va multumesc si doresc detalii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.