Pătlagina – proprietăți, beneficii, contraindicații

Pătlagina (numită la noi și pătlagina mare) este o plantă care a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata numeroase afecțiuni, printre care constipația, tusea, rănile, pielea inflamată și dermatita.

Pătlagina este una dintre cele mai puternice plante medicinale, deși considerată de unii oameni doar o simplă „buruiană”. Începând cu sute de ani în urmă, pătlagina a fost folosită ca remediu și medicament natural iar motivele sunt multe. Ne-am obișnuit să o asociem doar cu tusea, cunoscând efectul său antitusiv, însă deține un potențial curativ vast, având beneficii în multe probleme și afecțiuni legate de sănătate.

Prezentare generală

Familia Plantago cuprinde aproximativ 200 de specii de plante erbacee, cunoscute sub numele generic de pătlagina. Cresc pe toate continentele, în habitate diverse. La noi cresc în flora spontană de la câmpie până la munte, iar cele mai cunoscute varietăți sunt plantago major (patlagina lată denumită popular iarba-mare, limba-boului, limba-oii, plăcințica-vacii, frunze late) și plantago lanceolata (pătlagina îngusta, cunoscută și ca limba oii, limba broaștei, limba șarpelui).

Sunt specii erbacee perene, înalte de 10-40 cm, frunze ovale sau lanceolate cu 5 nervuri longitudinale, vizibile ca niște șanțuri, tulpini florifere drepte, cu inflorescențe terminale de tip spic.

În medicina tradițională anglo-saxonă pătlagina este considerată una dintre cele 7 plante vitale pentru sănătatea organismului.

Principii active:

De la pătlagina se folosesc frunzele și semințele datorită substanțelor binefăcătoare pe care acestea le conțin și anume:

  • Frunzele contin: aucumbina sau aucubozida cu structura furanica, mucilagii (xiloza, acid poliuronic, pentozane etc.), tanin, alantoina, glicozizi, saponine, zaharuri, ulei volatil, rezine, substante proteice, carotenoizi, filochinona, substante minerale (potasiu, calciufosformagneziu, zinc, fier, sodiu, mangan, cupru, bor, molibden si  aluminiu), substanțe antibiotice, vitaminele A, C, K;
  • Semințele conțin: mucilagii și planteoză

Studiile în domeniu au demonstrat că pătlagina este eficientă atât ca remediu pentru vindecarea rănilor, cât și ca agent împotriva ulcerațiilor, agent antidiabetic, agent antidiareic, agent antiinflamator, agent antibacterian și agent antiviral. Totodată, pătlagina combate oboseala, fiind un bun antioxidant și un aliat împotriva radicalilor liberi.

Afecțiuni pentru care se recomandă

– intern: tuse, tuse convulsiva, afecțiuni ale aparatului respirator, astm pulmonar și bronșic, tuberculoză, abcese, amigdalită cronică, arterioscleroză, afte, infecții bucale, faringite, traheite, gastrită hiperacidă, ulcere și ulcerații;

Pătlagina este nu numai un renumit expectorant, ci și un depurativ cu o arie de acțiune foarte mare – purifica organe vitale precum plămânii, stomacul și sângele, contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

extern: acnee, răni, erupții și iritații cutanate, eczeme, umflaturi, furuncule, zona zoster, inflamații articulare, reumatism

Pătlagina – remediu pentru tuse în sezonul rece

In sezonul rece, tusea prevestește fie apariția unei răceli, fie a unei infecții la nivelul cailor respiratorii și poate cauza probleme atunci când nu este tratată la timp.

Majoritatea persoanelor aleg să trateze tusea folosind și unele remedii naturiste, printre care siropul de pătlagină.

Cu toții am băut în copilărie celebrul sirop de pătlagină, în momentele în care am fost răciți, am avut tuse și probleme respiratorii.

Cercetătorii din Bulgaria au descoperit că frunzele de pătlagină sunt eficiente împotriva bronșitei cronice. Pătlagina exercită un efect liniștitor asupra plămânilor, provocând producerea de mai mult mucus care ajută la ameliorarea disconfortului și a iritațiilor.

Siropul de pătlagină preparat în casa

Pentru a prepara acest sirop este nevoie de:

  • aproximativ 3 mâini pline cu frunze de pătlagină
  • 2 căni de zahăr granulat
  • borcan mare

Frunzele se spala și se toacă fin. Pe fundul borcanului  se pune aproximativ 1 cm din frunzele tocate si se adaugă 1 cm de zahăr. Apoi se repetă operațiunea. Amestecul se comprimă, se sigilează borcanul și se lasă la soare pe pervaz, până se transformă în lichid. După aceea se strecoară folosind o pânză sau un șervet și se depozitează în borcane sau sticle mici.

Siropul se poate păstra pana la un an, dacă este depozitat într-un loc răcoros, întunecat sau în frigider. Persoanele care suferă de răceală sau afecțiuni respiratorii pot lua o lingură de sirop de trei ori pe zi sau, daca doresc, pot adăuga siropul în ceai.

Siropul de pătlagină disponibil în farmacii/magazine naturiste

Siropul de pătlagină disponibil în farmacii sau magazine naturiste este un preparat pe baza de plante, având un efect expectorant și antiinflamator.

Sirop de pătlaginăSEVA PLANT este un produs 100% natural, obținut prin prelucrare manuală. Se administrează ușor, având un gust plăcut. Substanțele vindecătoare a acestei plante pătrund până la nivelul țesuturilor pentru a le hrăni, regenera, revigora și menține sănătoase.

Este un produs natural conceput pentru normalizarea secrețiilor bronșice și descongestionarea tractului respirator.

Recomandat în:

  • tuse
  • laringită
  • bronșită
  • astm bronsic
  • pneumonie
  • viroze respiratorii
  • stări gripale
  • ulcer gastric

Acțiuni:

  • expectorant recomandat în tratamentul bronșitei acute și cronice, traheo-bronșitei acute însoțite de tuse productivă
  • fluidifică secrețiile bronșice
  • ajută la degajarea de mucozități de pe căile respiratorii
  • susține mecanismele de autoapărare ale organismului

Administrare:

  • Copii 1-5 ani: 2-3 lingurițe pe zi (din 3 în 3 ore câte o linguriță)
  • Copii 6-12 ani: 4-5 lingurițe pe zi (din 3 în 3 ore câte o linguriță)
  • Copii peste 12 ani și adulți: 3-5 linguri pe zi (din 4 în 4 ore câte o lingură)
  • Se poate consuma și de către femeile însărcinate și mamele care alăptează
  • A se agita înainte de utilizare
  • Durata unei cure recomandate: este de la minim 5zile până la 1-2 luni
  • Nu conține: coloranți, aditivi, conservanți sau arome.

CONTRAINDICAȚII:

  • intoleranță la componentele produsului.
  • nu se recomandă în caz de diabet

AVERTIZĂRI:

  • Nu înlocuiește un regim alimentar variat.
  • A se păstra la loc uscat și ferit de razele soarelui cu temp. între 15-25°C.
  • A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
  • A nu se depăși doza zilnică recomandată.

Pătlagina – Beneficii pentru sănătate

Ajută sistemul gastrointestinal

Potrivit cercetătorilor ruși, pătlagina este un tratament eficient pentru colita cronică, gastrită acută, enterită și enterocolită.

Cu proprietăți liniștitoare, demulcente, pătlagina ajută la refacerea acoperirii de protecție a mucoaselor ca o căptușeală stomacală, care ajută la protejarea împotriva ulcerelor.

Sănătatea tractului digestiv

Conținutul ridicat de mucilagiu al frunzelor de pătlagină, împreună cu proprietățile lor antiinflamatorii fac din această plantă minunată remediul naturist pentru multe afecțiuni digestive. Frunzele de pătlagină bogate în mucilagii absorb toxinele din intestin și dau volum scaunului. Ele contribuie la reducerea timpului de tranzit intestinal prin absorbția apei în colon și crearea scaunului, un efect de umplere și de înmuiere.

Pătlagina are și proprietăți astringente care o fac eficientă în tratarea diareei, gastritei și colitei. Poate ajuta la refacerea echilibrului acid care reglează secrețiile gastrice și poate trata inflamațiile la nivelul stomacului și intestinelor.

Pătlagina întărește imunitatea

Frunzele de pătlagină au un conținut ridicat de vitamine A și C, vitamine ce fortifică sistemul imunitar. Conținutul ridicat de tanin oferă proprietăți astringente care reduc inflamația și combate infecția prin lipsirea bacteriilor de nutrienți.

Unul dintre ingredientele active mai puțin cunoscute ale pătlaginei este compusul plantamajoside. Are o structură moleculară similară cu ingredientul activ din echinacea, echinacosida și s-a dovedit că are o acțiune similară în modularea răspunsului imun.

Tratează înțepăturile și mușcăturile de insecte 

Frunza de pătlagină este unică, datorită capacității sale de a contribui la eliminarea toxinelor de la nivelul pielii, respectiv de la nivelul organismului. Pe vremuri, frunza de pătlagină era utilizată pentru a drena veninul în urma mușcăturii de șarpe, iar această acțiune ar putea fi extrem de eficientă și în cazul înțepăturilor de insecte. Poți aplica, de exemplu, o cataplasmă sau compresă cu pătlagină, pentru a preveni mâncărimile pielii și pentru a împiedica formarea unor zone umflate și înroșite la locul înțepăturii.

Pătlagina poate reduce inflamația

Se pare ca această plantă ar contribui la reducerea nivelului inflamației, datorită compușilor antiinflamatori, inclusiv flavonoide, terpenoide, glicozide și taninuri. In urma studiilor efectuate pe animale, s-a descoperit că administrarea extractului de pătlagină a scăzut nivelul inflamației și a redus enzimele hepatice, protejând ficatul împotriva leziunilor. 

Susține sănătatea cailor respiratorii

Pătlagina este cunoscută și datorită proprietăților de ameliorare a tusei și a altor probleme de ordin respirator. Frunzele conțin o cantitate însemnată de mucilagii, ce ajută la calmarea gâtului și la protecția sistemului respirator.

Tinctură de pătlagină

Tinctura de pătlagină este adesea recomandată în ameliorarea durerilor în gât și a tusei. De asemenea, susține sistemul imunitar, mai ales in zilele reci de iarnă. Este nevoie de doar doua ingrediente pentru a obține tinctura de patlagina, si anume frunzele plantei și alcool. Tinctura poate fi aplicată și topic, în cazul înțepăturilor de insecte, rănilor minore etc.

Tinctura: remediu pentru:

  • tuse ca expectorant
  • ameliorarea colitei, cistitei, problemelor diuretice sau constipatiilor;
  • tenul acneic, inflamații, înțepături de insecte, herpesuri și zona Zoster- se aplica comprese cu tinctură pe zonele în cauză
  • calmarea durerilor de dinți, prin spălături bucal

Ceai de pătlagină

Sub formă de ceai, frunzele uscate de pătlagină se recomandă la detoxifierea organismului și contribuie la tratarea răcelilor, gripelor și bronșitelor. În plus, promite să amelioreze disconfortul și iritațiile minore, formând o barieră protectoare peste membrana mucoasă afectată. Pătlagina poate ameliora tusea și alte probleme de ordin respirator.

Ceaiul de pătlagină devine util și în calmarea inflamației de la nivel gastrointestinal. Acesta se prepară din frunze uscate, dar și din frunze proaspete. Puneți două frunze proaspete, acoperiți-le cu apă clocotită și lăsați-le la infuzat timp de zece minute. Strecurați și adăugați puțină miere sau chiar lămâie, după gust.

Concluzii

Pătlagina este o plantă medicinală, cunoscută pentru proprietățile sale  terapeutice. Dintre aceste proprietăți menționăm :proprietăți anti-inflamatorii, anti-bacteriene, anti-fungice, anti-oxidante și anti-ulcerative. De asemenea, acționează ca un calmant (agent analgezic), dar are și proprietăți imunomodulatoare (referitoare la sistemul imunitar).

Se recomandă utilizarea acestei plante numai după ce am studiat cu atenție beneficiile și contraindicațiile. Informațiile prezentate în acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical. Pentru o părere avizată în privința consumului de pătlagină, pliată pe necesitățile personale, se recomandă să discutăm cu un medic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.