Laptele de soia – beneficii, riscuri, mod de preparare și rețetă de pancakes

laptele de soia

Ce este laptele de soia?
Beneficii
Riscuri
Mod de preparare acasă
Rețetă de pancakes

Laptele de soia și, în general, orice produs care are la bază această plantă, prind un avânt extraordinar pe piață. Deși soia este utilizată de mii de ani, popularitatea și-a căpătat-o destul de recent, in anii 1900.

Oamenii aleg din diferite motive sa elimine laptele de origine animală din dieta lor, cum ar fi: conținutul ridicat de colesterol dăunător organismului, îngreunarea procesului digestiv, intolenață (aproximativ 65% din populație este intolerantă la lactoză), alergie, motive etice sau religioase. Există persoane care aleg acest tip de lapte pentru gust și textură. Astfel, cea mai cunoscută alternativă a laptelui de vacă este laptele de soia, bogat în numeroși nutrienți.

Îl putem găsi pe piață în supermarket-uri, iar prețurile sunt medii. Un mare avantaj al laptelui de soia, față de alte tipuri de lapte vegetal, este că sortimentele de pe piață sunt variate, deci avem de unde alege.

Un alt avantaj al laptelui de soia este că poate fi preparat ușor acasă. Mai mult, poate fi consumat și în combinație cu alte tipuri de lapte vegetal.

Beneficii
  • Conține multe proteine
    Laptele de soia poate fi un înlocuitor potrivit al laptelui de origine animală, datorită fapului că aduce în corp suficiente proteine. Față de laptele de migdale, care este sărac în proteine, laptele de soia prezintă acest major avantaj. Așa că, persoanele care consumă multă energie și forță fizică (sportivi, muncitori etc.), pot sta liniștite când încep să utilizeze lapte de soia.
  • Este bogat în fibre
    Fibrele sunt elemente foarte importante ale organismului uman, iar laptele de soia conține din plin.
  • Perfect pentru persoanele care vor să slăbească
    Celor care decid să înceapă o dietă pentru eliminarea kilogramelor în plus le este recomandată substituirea laptelui de vacă cu cel de soia din două motive principale: conține mai puțin zahăr și conține mai puține calorii. Sigurul risc este că unele brand-uri adaugă zahăr în laptele de soia. Totuși, dacă vreți să scăpați și de acest inconvenient, puteți prepara laptele de soia chiar acasă.
  • Echilibrează nivelul de energie
    Laptele de soia conține enzime, precum riboflavină, care reușește să echilibreze în corp aportul de energie și să îl dozeze corespunzător. Laptele de soia, de asemenea, datorită elementelor care îl alcătuiesc, este mult mai ușor de digerat față de laptele de vacă, iar acest lucru reduce consumul de energie din organsim.
  • Previne bolile de inimă
    Laptele de soia conține aminoacizi care sunt extrem de benefici pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Însă, laptele de soia trebuie să vină ca un plus la un stil alimentar deja echilibrat. Antioxidanții prezenți în laptele de soia ajută, de asemenea, la reducerea colesterolului din sânge.
  • Crește imunitatea
    Acesta, datorită efectelor pe care le produce în organism, ajută sistemul imunitar să se întărească.  
  • Previne diabetul
    Datorită faptului că nu conține grăsimile dăunătoare pe care laptele de origine animală îl are, laptele de soia este recomandat ca o măsură de siguranță împotriva diabetului.
  • Alte avantaje
    Oamenii aleg să consume lapte de soia datorită: gustului, modului în care este digerat, din motive etice sau religioase etc.
Riscuri
  • Poate conține aditivi
    Datorită faptului că se produce pentru a fi vândut, unii producători aleg să adauge zahăr și alte substanțe dăunătoare corpului. Alegerea laptelui de soia este importantă: căutați în magazine laptele de soia care conține cei mai puțini aditivi, dar care conține alte substanțe importante corpului uman, spre exemplu: vitamine. Analizați produsele de pe piață înainte de a face acest pas.

Cum preparăm laptele de soia acasă?

Înainte de a vă prezenta modul de preparare, trebuie să menționăm faptul că laptele de soia pregătit în casă are un gust diferit față de cel de pe piață. Nu se recomandă înlocuirea completă a laptelui de origine animală cu lapte de soia făcut în casă, căci acesta are totuși deficit în niște substanțe importante corpului. Puteți alterna produsele de pe piață cu cele făcute în casă.

Pentru prepararea laptelui de soia aveți nevoie de:

  • 400 g boabe de soia (prețul de pe piață este foarte accesibil);
  • apă plată;
  • un blender;
  • o sită pentru filtrare.
Pasul 1: Introduceți, după ce le-ați spălat în prealabil, boabele de soia într-un recipient care poate fi închis.
Pasul 2: Adăugați 600g apă și închideți capacul.
Pasul 3: Lasați recipientul închis pentru o zi sau două.
Pasul 4: Ziua următoare extrageți boabele de soia și puneți-le într-un bol cu apă proaspătă. Veți observa că boabele de soia au o anumită peliculă pe deasupra, care trebuie îndepărtată manual.
Pasul 5: Adăugați 800 g apă proaspătă în blender, alături de boabe.
Pasul 6: Blend-uiți foarte bine amestecul, până iese unul uniform.
Pasul 7: Extrageți produsul și puneți-l într-o sită specifică pentru filtrarea brânzei sau a laptelui. Separați lichidul de partea solidă.
Pasul 8: Adăugați laptele de soia obținut într-o oală pentru fierbere. Fierbeți laptele la foc mediu, însă supravegheați atent pe tot parcursul fierberii lichidul. Depinzând de tipul de boabe și de modul în care a fost preparat la acel moment, laptele de soia poate fierbe între 10 minute și 30. Cu cât fierbe mai mult, cu atât va avea un gust mai dulce.
Pasul 9: Serviți laptele simplu sau alături de sirop.

Nu uitați de partea solidă care rămâne în momentul filtrării. Aceasta este extrem de bogată în proteine și poate fi utilizată în diferite rețete.

Rețete cu lapte de soia

  • Pancakes

Aveți nevoie de:

  • 200 g făină albă;
  • lapte de soia;
  • 2 lingurițe mascarpone;
  • zahăr sau alți îndulcitori (opțional);
  • ou;
  • ulei/unt pentru procesul de coacere.
Pasul 1: Adăugați într-un recipient 200g făina albă, alături de zahăr, dacă doriți. Adăugați două lingurițe de praf de copt. Amestecați. Adăugați oul și amestecați până când făina se transformă în mici bulbi.
Pasul 2: Adăugați, gradual, laptele de soia, până când compoziția devine mai lichidă, însă tot un pic groasă. Adăugați două lingurițe de masarpone și amestecați.
Pasul 3: Mai adăugați lapte până devine compozitia specifică clătitelor.
Pasul 4: Puteți adăuga în compoziție, dacă doriți, ciocolată, arome, etc.
Pasul 5: Ungeți tigaia cu un șervețel cu ulei, după care creați forma de pancake.
Pasul 6: După ce pancake-urile au fost făcute, serviți cu înghețată, fructe de pădure etc.

Poftă bună!

5 thoughts on “Laptele de soia – beneficii, riscuri, mod de preparare și rețetă de pancakes

    1. Eu am încercat să consum lapte de soia crud însă are un gust neplăcut din punctul meu de vedere. N-aș putea spune că mi-a plăcut prea mult după fierbere, însă am pus zeamă de lămâie și am făcut tofu și a fost cu totul altceva… Puteți să încercați totuși să vedeți dacă vă place crud căci este mult mai sănătos crud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.