Gymnema sylvestre – Planta care poate vindeca diabetul zaharat

Diabetul reprezintă un grup de tulburări metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei, induse de defecte în secreția de insulină și/sau sensibilității la insulină. Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina așa cum trebuie. 

Ce este insulina ?

Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează precum o cheie ce permite glucozei din alimentele consumate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (fenomen cunoscut ca hiperglicemie). Nivelele crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului și insuficiența de organe și țesuturi.

În anul 2014, 8, 5% din adulții cu vârste de peste 18 ani aveau diabet. 

În anul 2015, diabetul a fost cauza principală pentru 1,6 milioane decese, iar în anul 2012 hiperglicemia a fost cauza pentru alte 2,2 milioane decese.

România are un Program Național de Diabet, finanțat integral din bugetul Ministerului Sănătății, care urmărește îmbunătățirea stării de sănătate, creșterea speranței de viață a bolnavilor, precum și asigurarea accesului la tratament al acestora. 

O abordare holistică 

Ayurveda încurajează folosirea plantelor medicinale în gestionarea diabetului zaharat prin reglarea metabolismului carbohidraților. Una dintre aceste plante este Gymnema sylvestre cunoscută pretutindeni în lume ca “distrugătorul de zahăr”, deoarece în vremurile antice medicii ayurvedici au sesizat că frunza plantei estompează gustul zahărului, reglând nivelul glicemiei. Denumirea de Gymnema derivă din cuvântul hindu “gurmar” (limba hindi gur-mar), însemnând „distrugător de zahăr”.

Este utilizată în tratamentul diabetului zaharat de peste 2000 de ani. Practicanții de Ayurveda (medicina tradițională de indiană) considerau această plantă un adevărat distrugător al nivelului crescut de zahăr din sânge. Gymnema are o relație de dublă coincidență cu zahărul: când e plasată pe limbă blochează senzația de dulce iar atunci când este administrată la nivel intern, are capacitatea de a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet

A fost menționată în Materia Medica din India și utilizată în tratarea afecțiunilor provocate de stilul de viață: diabet, stres, hemoroizi, hipertensiune etc.

În India existau numeroase triburi, fiecare având specificul său în utilizarea acestei plante, creditând-o astfel cu multiple efecte – antidiabetic, stimulent, stomahic, diuretic, laxativ, acru, anti-icter, astringent, expectorant, emetic, cardiotonic și antihelmintic, efecte ce îi oferă plantei un spectru foarte larg de utilizări în diferite afecțiuni precum diabetul, artrita, anemia, osteoporoza, hipercolesterolemia, cardiopatia, astmul, constipația, infecțiile microbiene, indigestia

Gymnema sylvestre este sigura plantă capabilă să vindece diabetul de tip I si II prin refacerea celulelor pancreatice secretoare de insulină (celulele beta din insulele Langerhans). Extractul de Gymnema sylvestre are ca principali constituenți activi acidul gymnemic si gurmarinul, dar și rășini, saponine, stigmasterol, quercitol, betaină, colină, trimetilamină.

Studiu:

Într-un studiu realizat în anul 2010, participanților cu diabet zaharat de tip 2 li s-au administrat 500 de miligrame (mg) de Gymnema sylvestre pe zi, timp de trei luni. Rezultatul cercetării a fost următorul:

–  Au fost reduse simptomele asociate diabetului zaharat, inclusiv oboseala și setea 

–  Niveluri de glucoză din sânge reduse, inclusiv nivelurile de glucoză în timpul fastingului și nivelurile de glucoză după masă 

– Niveluri îmbunătățite ale lipidelor

Despre Gymnema sylvestre 

Gymnema sylvestre este o plantă lemnoasă cățărătoare ce își are originile în pădurile tropicale din India și Sud-estul Asiei. Frunzele plantei gymnema sunt utilizate în preparatele pe bază de plante medicinale. Componentele bioactive principale ale acestui remediu natural sunt reprezentate de grupul saponinelor numite acizi gimnemici. Acizii gimnemici au proprietăți antidiabet și antiinflamatorii. Alți constituenți semnificativi sunt parabina, glucoza și carbohidrații

Cum acționează suplimentele cu extract de Gymnema sylvestre ?

Potrivit dr. Sharol Tilgner, un maestru botanist, doctor naturopat și autor al „Herbal Medicine From the Heart of the Earth”, gymnema poate aduce beneficii importante legate de sănătate. Gymnema are o acțiune hipoglicemică, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea nivelului ridicat al glicemiei. Acest lucru ar putea fi foarte important pentru diabetici. De asemenea, gymnema ajută la scăderea numărului de lipide din fluxul sangvin și acționează pentru prevenirea aterosclerozei. Acțiunea împotriva aterosclerozei a plantei gymnema ajută la prevenirea formării plăcii pe pereții arterelor.

Suplimentele pe bază de Gymnema sylvestre sunt indicate în gestionarea diabetului zaharat de tip I și II, obezitate, hiperinsulinism și hipercolesterolemiei.

Substanțele conținute au ca efect: 

– refacerea celulelor din insulele Langerhans secretoare de insulină, de aceea Gymnema Sylvestre se poate utiliza și d către persoanele cu diabet zaharat de tip I; 

– cresc secreția de insulină; 

– cresc capacitatea celulelor de a utiliza glucoza; 

– determină inhibarea absorbției glucozei în intestin; 

– reduc pofta de dulce și dependența de dulciuri; 

– reduc nivelul seric al colesterolului și trigliceridelor;

Cum utilizăm suplimentele cu Gymnema sylvestre  ? 

Gymnema are câteva întrebuințări importante. Dr. Michael Murray, medic naturopat, expert în medicina botanică și autor al cărții „The Healing Power of Herbs” („Puterea vindecătoare a plantelor”), precizează că gymnema este una dintre cele mai practice plante recomandate pentru o reglare mai bună a glicemiei la diabetici. Acizii gimnemici contribuie la desensibilizarea papilelor gustative la alimentele dulci atunci când acestea se află în contact direct cu limba, putându-i ajuta astfel pe diabetici, dar și pe alte persoane să consume mai puține calorii. Cercetările sugerează că gymnema este una dintre puținele plante medicinale care pot crește producția de insulină în organism.

Glicemo este un supliment alimentar 100% natural, destinat, în principal, persoanelor diabetice sau al celor cu glicemie ridicată, dar și celor care au valori ridicate ale colesterolului sau ale trigliceridelor, precum și celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare cronice

În componența acestui produs inovator se află extracte de înaltă puritate, cu efecte antidiabetice. De asemenea, toate aceste ingrediente protejează vederea, ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor, stimulează activitatea rinichilor, acestea fiind elemente de maximă importanță pentru calitatea vieții diabeticilor.

Ce conține suplimentul ?

Gymnema sylvestris – printre cele mai bune reglatoare ale nivelului de zahăr din sânge, fiind folosită pe scară largă contra diabetului și complicațiilor asociate bolii, dar și pentru reglarea greutății corporale. Gymnema este recomandată tuturor celor care au o dietă de tip occidental, cu multe produse care conțin zahăr sau amidon, cu produse de tip fast-food sau procesate industrial.

Măslin – extractul obținut din frunzele sale are un efect foarte puternic de scădere a glicemiei, sesizabil la cele mai multe persoane, la câteva zeci de minute după ingerare. De asemenea, ajută la prevenirea afecțiunilor cardiace și vasculare ce apar ca și complicații ale diabetului.

Anghinare – stimulează secreția endocrină și exocrină a pancreasului, protejează vasele de sânge, ajutând la prevenirea unor complicații ale diabetului, cum ar fi arterioscleroza sau arterita obliterantă. 

Frunze de Coacăz negru – recomandate pentru ameliorarea tulburărilor funcționale de cauză circulatorie, prin stimularea circulației venoase și limfatice, favorizează eliminarea lichidelor și a apei din anumite organe și țesuturi, contribuie la sănătatea tractului urinar, ajută la funcționarea normală a articulațiilor prin îmbunătățirea mobilității acestora și contribuie la creșterea rezistenței organismului împotriva stresului și a factorilor nocivi din mediul înconjurător. 

Frunze de păpădie – bogate în fier, calciu, vitamina A, C și K. Folosite în mod regulat în dietă, frunzele de păpădie contribuie la reglarea digestiei, detoxificarea organismului, curățarea sângelui de grăsimi și prevenirea obezității.

Precauții:

Produsul contribuie la scăderea glicemiei, astfel că persoanele care iau medicație antidiabetică vor lua produsul numai sub supravegherea medicului specialist.

Pe lângă abilitățile sale de a regla insulina și a controla diabetul, în studiile pe șobolani, gymnema a dovedit ca are și proprietăți neuroprotectoare împotriva simptomelor de neuropatie diabetică.

Suplimente cu extract de Gymnema sylvestris – Alte beneficii

Pierderea greutății 

Gymnema este considerat remediul perfect pentru milioane de persoane care luptă cu obezitatea, fiind dependenți de carbohidrați și zahăr. Extractul de Gymnema atacă atât cauza, cât și efectele unei astfel de dependențe, motiv pentru care este considerat antidotul perfect al obezității.

Acidul gimnemic s-a dovedit că are efecte antidiabetice și anti-obezitate, fiind eficient în reducerea masei corporale prin suprimarea apetitului. Un supliment alimentar pentru cei care doresc să iasă învingători în lupta cu kilogramele în plus este Diabeticum, supliment alimentar cu rol în combaterea obezității.

Imunitate 

Alte studii efectuate asupra frunzelor de gymnema au arătat ca pot stimula mieloidul și componentele limfoide ale sistemului imun, restabilind funcția imunitară ereditară. 

Antimicrobian 

Frunzele gymnema sylvestre au fost cercetate cu un screening împotriva a 13 agenți patogeni și au arătat un spectru larg de activitate împotriva E coli, Staph aureus (MRSA) ș Pseudomonas aeruginosa. A fost demonstrată și activitatea antifungică împotriva Candida albicans. Timpul de eliminare a fost comparabil cu antibioticele standard, fără efecte nedorite sau toxicitate. 

Sistemul digestiv 

Aceste frunze și-au dovedit eficacitatea și la repararea căptușelii intestinale, inclusiv inhibarea ulcerelor gastrice induse de aspirină. Un studiu a arătat că șobolanii au creat o dependentă de gymnema, datorită efectului protector al deteriorărilor cauzate de ingestia alcoolului; efectul a fost acela al îngroșării peretelui mucusului stomacului, ceea ce a dus la prevenirea gastritei. Gymnema are, de asemenea, și un efect laxativ.

Reguli de prevenție:

Recomandările IDF privind alimentația sănătoasă:

  • Alegeți apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe sau alte băuturi îndulcite cu zahăr. 
  • Mâncați cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv verdețuri. 
  • Mâncați până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi. 
  • Alegeți pentru o gustare nuci, o bucată de fruct proaspăt, sau iaurt neîndulcit. 
  • Limitați consumul de alcool.
  • Alegeți carnea albă, pui sau fructe de mare în loc de carne roșie sau procesată. 
  • Alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată sau gem. 
  • Alegeți pâine, orez, paste din făină integrală, în loc de pâine, orez, paste din făină albă. 
  • Alegeți grăsimi nesaturate (uleiuri de măsline, porumb sau floarea-soarelui), în loc de grăsimi saturate (unt, grăsime animală, uleiuri de cocos sau de palmier)

2 thoughts on “Gymnema sylvestre – Planta care poate vindeca diabetul zaharat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.