Anghinare – Beneficii și proprietăți terapeutice

Fitoterapia este o terapie experimentată în mii de ani, prin care substanțele plantelor și ierburile sunt utilizate în scopuri medicinale, pentru a preveni sau trata anumite probleme de sănătate. Este, de asemenea, o formă de medicină complementară, care are puterea de a potența efectele medicinei tradițional occidentale.

Una dintre aceste plante cu reale beneficii pentru sănătate este anghinarea, considerat un superaliment versatil, cu totul special atât din punct de vedere al gustului, cât și din perspectiva nutrițională.  

Recunoscută pentru calitățile sale benefice, anghinarea este o plantă cu nenumărate proprietăți benefice, terapeutice și curative, apreciate încă din cele mai vechi timpuri de vechii greci, egipteni și romani. Prima mențiune despre anghinare o găsim in scrierile filozofului și naturalistului grec Theophrastus (371-287 i.e.n.).

Anghinarea este tonică și digestivă fiind utilizată în special pentru calitățile sale detoxifiante, purificatoare și diuretice. Folosită atât în gastronomie pentru receptaculul floral, cât și în medicina naturistă, unde sunt utilizate în special rădăcina și frunzele, planta de anghinare este un adevărat hepatoprotector, care funcționează ca un adjuvant în afecțiunile de ficat și bilă prin favorizarea secreției bilei în celulele hepatice. De asemenea, promovează funcția de digestie a ficatului și vezicii biliare.

Despre Anghinare

Anghinarea, numită și anghinarea franțuzească, face parte din familia Asteraceae și este recunoscută științific sub denumirea Cynara scolymus. Poate fi descrisă ca fiind o plantă ierboasă cu tulpină subțire și dreaptă, care la maturitate ajunge la o înălțime de până la un metru și jumătate. Are frunze mari, cres­tate, de culoare verde închis pe față și cenușii-albicioase pe spate, care se recoltează începând cu luna iunie, atunci când planta înflorește. Florile sale seamănă cu cele ale ciulinilor de la noi. 

Originară din zona mediteraneană, a fost utilizată ca și aliment de către vechii greci si romani încă din secolul III i.e.n, care o prețuiau mai mult decât orice alte legumicole, fiind denumită ”hrana bogaților”, deoarece aceștia obișnuiau să o consume ca remediu în tratarea diverse afecțiuni. Totodată, i se atribuiau acestei plante si proprietăți afrodiziace. Grecii credeau ca anghinarea are rol în conceperea pruncilor de sex masculin. Romanii bogați mâncau anghinare murată în oțet si miere, asezonată cu chimion. 

In Africa de Nord încă se mai găsesc în stare sălbatică, semințele de anghinare au fost găsite în timpul săpaturilor din epoca romană Mons Claudianus, din Egipt. 

Arheologii au descoperit în Asia urme ale utilizării plantei de anghinare, care se spune că a început să fie consumată încă din secolul IX i.e.n. 

Astăzi, cei mai mari producători de anghinare sunt Italia, Spania și Franța. În America, California oferă aproape 100% din recolta de anghinare a Statelor Unite.
La noi se mai numește și angină, anghină, carcioafă, amăreală sau darul Sfintei Marii și este o plantă mare iubitoare de soare și de căldură, crescând doar în zonele sudice ale țării noastre, unde a fost adusă cu secole în urmă, din regiunea mediteraneană. La noi în România crește doar cultivată, fiind plan­tată în județe precum: Ilfov, Ialomița, Teleor­man, Olt, Dolj sau Constanța.

Anghinare – Proprietăți

Anghinarea are puternice proprietăți antioxidante. Conține o varietate bogată de antioxidanți (cum sunt compușii fenolici și antocianii) care reduc daunele provocate de radicalii liberi. Cercetările au demonstrat ca anghinarea are un conținut ridicat de inulină, substanță care îmbunătățește tranzitul intestinal, ajută la stimularea sistemului imunitar și crește asimilarea calciului și magneziului în organism. O importantă sursă de fibre alimentare, aproximativ 4,7g/100g. Substanțele conținute de această plantă diminuează riscul apariției cancerului de colon și ajută la instalarea senzației de sațietate. De asemenea, anghinarea este bogată în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea întregului organism.

Anghinarea este o plantă cu numeroase efecte terapeutice.

Conține foarte multa apă (aproximativ 75 – 80% din compoziția sa este reprezentată de apă). Are un conținut foarte scăzut de colesterol și grăsimi saturate.

Conține vitaminele C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A și este bogată în calciu, fier, potasiu, fosfor și iod. Anghinarea este un aliment alcalinizant, altfel spus el favorizează diminuarea efectelor negative ale alimentelor acidifiante, cum este carnea.
Vitamina C din anghinare este eficientă în mucozită, fibroze, cancer de sân iar extractul din frunzele de anghinare este folosit pentru a induce moartea celulelor bolnave și regenerarea celulară.

In compoziția plantei se regăsesc următoarele:

  • Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12,C, K, D, E 
  • acid folic, tiamina, niacina, riboflavina, polifenoli, cinarina, cynaropicrin, oxidaze, flavone, inulina calciu, fier, magneziu, zinc, mangan, fosfor

Anghinare – Valori nutriționale

In studiul Nutritive Value of Foods al USDA (United States Department of Agriculture) s-a dovedit că o anghinare de 100-120 g conține:

  • 60 kcal
  • 25% vitamina C; 
  • 24% vitamina K; 
  • 20% magneziu; 
  • 11% vitamina B6
  • carbohidrați – 19 g
  • fibre – 9 g 
  • proteine – 4 gr 
  • calciu – 76 mg 
  • fier – 2 mg 
  • sodiu – 160 mg 
  • potasiu – 590 mg 
  • fosfor – 12% DZR

Uimitoare beneficii pentru sănătate: 

  • Menține tranzitul intestinal la un nivel normal, datorită conținutului mare de fibre
  • Este considerată cel mai bun antioxidant și din acest motiv, unii specialiști cred că ar putea preveni cancerul
  • Îmbunătățește sănătatea inimii
  • Previne creșterea tensiunii arteriale, având o cantitate mare de potasiu 
  • Menține sănătatea ficatului, datorită antioxidanților
  • Este folosită ca tonic hepatic, reduce și elimină toxinele din ficat și din corp
  • Îmbunătățește sistemul imunitar, datorită conținutului mare de vitamina C 
  • Reduce șansele de apariție a osteoporozei, mulțumită magneziului, manganului și a fosforului
  • Îmbunătățește funcțiile metabolice
  • Deține calitate de vasodilatator, ceea ce permite să ajungă mai mult oxigen la creier
  • Previne și tratează anemia, fiind bogată în fier și cupru 
  • Ajută și în cazul mahmurelii.

Fitoterapeuții recomandă extracte lichide și tincturi, deoarece în stare lichidă intră în contact cu papilele gustative. De asemenea, consumul alimentar în stare proaspătă combate diareea cronică. Anghinarea este un optim adjuvant in tratarea diabetului, a hemoroizilor sau a migrenelor.

Dar cum în stare proaspătă nu este atât de ușor de procurat, ne orientăm spre o altă variantă: suplimentele alimentare. Anghinarea intră în compoziția multor suplimente cu rol hepatoprotector

Extractele SEVA PLANT conțin un profil complet de constituenți naturali și sunt extrase fără a utiliza solvenți toxici și/sau substanțe chimice dure

Această metodă unică surprinde adevărata esență a întregii plante, păstrând totuși o concentrație foarte activă și biodisponibilă de fitonutrienți.

Anghinare extract 350 mg – 60 de capsule – Seva Plant. 

În compoziția căruia se află: 

  • Anghinare (Cynara scolymus), frunze, extract apos uscat cu minim 2,5% derivați de acid cafeic: 175 mg
  • Anghinare (Cynara scolymus), frunze, pulbere: 175mg
  • Capsulă de origine vegetală.

Recomandări:

  • Susține digestia sănătoasă 
  • Susține funcționarea sănătoasă a ficatului 
  • Ajută la gestionarea sănătoasă a greutății 
  • Ajută la funcționarea vezicii biliare 
  • Detoxifică organismul

Administrare:

Adulți și tineri peste 15 ani: cate 1-2 capsule de 3 ori pe zi. 

Se recomandă cure de 3 luni cu 3 săptămâni pauză.

Anghinare – Beneficii

Contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Un studiu publicat de Science Direct menționează faptul că anghinarea ajută la reducerea nivelului glucozei post-prandiale și, implicit, nivelul insulinei. În plus, încetinește activitatea alfa-glucozidazei, o enzimă lizozomală care descompune amidonul în glucoză și care influențează reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Reduce nivelul de colesterol “rău” din sânge

Un studiu publicat de Research Gate demonstrează faptul că extractul din frunze de anghinare poate susține reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Cercetarea a fost realizată pe un grup de 143 de adulți diagnosticați cu hipercolesterolemie, cărora li s-a administrat extractul din frunze de anghinare, utilizat zilnic, timp de sase săptămâni. In urma studiului, s-a constatat o scădere cu 18,5% a nivelului de colesterol total, respectiv cu 22,9% a colesterolului „rau“ (LDL). Specialiștii susțin că motivul pentru care au fost obținute aceste rezultate constă în prezența luteolinei, un flavonoid existent in frunzele de anghinare, care are rol antioxidant.

Contribuie la detoxifierea ficatului și a vezicii biliare

Anghinarea este renumită pentru efectul hepatoprotector, fiind un remediu natural indicat pentru ameliorarea afecțiunilor ficatului. Este de reținut faptul că anghinarea conține 6% cynaropicrin și cinarin, substanțe antioxidante care stimulează secreția bilei. În plus, anghinarea favorizează detoxifierea ficatului, cât și a vezicii biliare. Conform unui studiu realizat de cercetătorii ucrainieni (Academia Medicală Kharkiv, Ucraina), extractul din frunze de anghinare este de ajutor în afecțiunea ficatului gras. Consumul regulat al acestui extract timp de 2 luni poate reduce inflamația ficatului, dar și depunerile de grăsime.

Contribuie la reglarea tensiunii arteriale

Anghinarea este o sursă bogată de potasiu, mineralul esențial care are un impact asupra numeroaselor sisteme de organe din organism. Explicația este aceea că potasiu contribuie la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut pentru creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, anghinarea acționează ca un vasodilatator și este deosebit de util pentru cei care iau deja medicamente pentru hipertensiune arterială. De asemenea, diabeticii sunt încurajați să mănânce anghinarea pentru a preveni complicațiile asociate cu tensiunea arterială și boala respectivă. Nu în ultimul rând o reducere a tensiunii arteriale poate scădea șansele de infarct miocardic și de boli coronariene.

Reglează tranzitul intestinal 

Datorita conținutului mare de fibre, consumul de anghinare poate contribui la reducerea constipației, ajuta la îmbunătățirea tranzitului intestinal și oferă suport în curele de slăbire. Conform specialiștilor, cele 9,1 grame de fibre pe care le conține o anghinare medie reprezintă aproximativ 25% din doza zilnică recomandată.

Studiile arată că anghinarea conține inulină, un tip de fibră care funcționează ca probiotic. Pe scurt, probioticele sunt cunoscute și drept „bacterii bune”, prezente în mod natural în organismul uman. Acestea luptă împotriva infecțiilor și a virusurilor, fiind ușor de identificat și la nivelul microflorei intestinale, unde joacă un rol activ în prevenirea tulburărilor digestive.

Ceai de anghinare

Cea mai simplă modalitate de a consuma anghinare este sub formă de ceai. 

Ceaiul de anghinare este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru efectele sale benefice asupra sănătății. Romanii și grecii consumau anghinarea pentru a trata dispepsia, icterul sau infecțiile urinare. De atunci, ceaiul de anghinare a câștigat foarte multa popularitate, răspândindu-se aproape în întreaga lume.

Utilizat ca adjuvant în:

  • hepatite cronice
  • ciroză hepatică 
  • insuficiență hepatică și renală 
  • inflamații ale căilor biliare 
  • hiperlipidemie 
  • angină pectorală 
  • hemoroizi 
  • constipație 
  • astenie 
  • intoxicații enterite

Contraindicații:

Consumul de anghinare poate fi nociv pentru persoanele alergice la această plantă.

De asemenea, dacă ești alergic la alte plante din aceeași familie, precum floarea soarelui, crizanteme, gălbenele sau margarete, nu este indicat să consumi anghinare. 

O altă contraindicație îi privește pe cei care se confruntă cu afecțiuni precum litiaza biliară, deoarece anghinarea ar putea duce la agravarea obstrucției canalului biliar prin creșterea fluxului biliar.

Nu în ultimul rând, mamele care alăptează sau femeile însărcinate ar trebui sa evite includerea anghinarei în dieta lor pentru că principiile active ale anghinarei pot diminua lactația, motiv pentru care nu este recomandată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.