Goji – Beneficii, proprietăți și contraindicații

Goji fac parte din categoria fructelor de pădure și mai sunt cunoscute sub denumirea de „fructele lupului de pădure”, sau cel puțin așa li se mai spune în China, de unde acestea sunt originare. Goji sunt fructe ale unei plante cu același nume care sunt folosite în rețete de medicină tradițională de peste 2000 de ani. Unele legende spun că acestea era consumate cu regularitate de către călugării din Munții Himalaya, după ce erau îmbibate în apă fierbinte, pentru a-i ajuta să mediteze mai profund, dar și pentru a le menține sănătatea, vitalitatea și longevitatea la cele mai înalte nivele. 

Cu un conținut scăzut de calorii, fără grăsimi și bogat în antioxidanți, superalimentul este un puternic energizant și este cunoscut pentru proprietățile sale de a oferi rezistență fizică celor care îl consumă. Beneficiile fructelor de goji mai includ și capacitatea acestora de a ajuta la combaterea radicalilor liberi, principala sursă a bolilor, fiind recunoscute și pentru capacitatea lor de a gestiona în mod eficient greutatea și de a ajuta la o digestie mai bună. De obicei consumate crude, uscate sau sub formă lichidă ori sub formă de pulbere, fructele versatile de goji conțin o gamă largă de fitonutrienți, vitamine și urme de minerale.

Dacă te interesează să afli toate informațiile legate de beneficiile, proprietățile și contraindicațiile fructelor de goji, ai ajuns unde trebuie. În rândurile de mai jos vei găsi toate aceste date. Iată ce ți-am pregătit.

CUPRINS

  • Ce sunt, mai exact, fructele de goji?
  • Informații nutriționale pentru fructele de goji
  • Diferențe nutriționale între fructele de goji și alte alimente
  • Beneficii ale fructelor de goji
  • Riscuri, efecte secundare și contraindicații ale fructelor de goji
  • De unde poți cumpăra și cum poți utiliza fructele de goji?
  • Ce gust au goji?
  • Cum se consumă goji?

Ce sunt, mai exact, fructele goji?

Fructele de goji, care au denumirea științifică Lycium barbarum, cresc pe un tip de plantă de boxthorn care aparține familiei de plante Solanaceae. Această familie de plante include și alte fructe și legume, precum cartofii, roșiile, vinetele și ardeiul iute. Boabele de goji sunt, de obicei, uscate și au o culoare portocalie-roșiatică strălucitoare, cu o aromă dulce și acidulată.

Goji sunt originare din Asia, mai exact din China, unde sunt cultivate atât în ​​regiunile nordice, cât și în cele sudice. Astăzi sunt cultivate două tipuri principale de plante cu fructe de goji: L. Chinense, care crește în sudul Chinei, și L. Barbarum, care este populară în zona de nord a țării.

Utilizarea medicinală a fructelor de goji în medicina tradițională chineză datează de cel puțin 200 î.Hr. Beneficiile boabelor de goji au fost menționate chiar și în Shen Nong Ben Cao Jing, o carte veche, care detaliază cunoștințele medicinale și agricole ale împăratului chinez Shen Nong, dar și în cea mai veche carte despre ierburile chinezești existente la acea vreme. Pe lângă fructele de goji, și alte părți ale plantei de goji, inclusiv floarea, frunza, semințele și coaja rădăcinii, au fost de-a lungul istoriei lăudate pentru beneficiile lor.

Informații nutriționale pentru fructele de goji

Putând fi savurate sub formă de gustare surprinzător de bogată în proteine, fructele de goji conțin, de asemenea, o doză impresionantă de fibre, peste 20 de vitamine și minerale diferite și, desigur, o mulțime de antioxidanți.

Informațiile nutriționale pentru fructele de goji pot varia foarte mult, în funcție de tipul exact de fructe de pădure de acest tip despre care vorbim, de cât de proaspete sunt și de modul în care sunt conservate. 

Iată câteva informații nutriționale pentru 30 de grame de fructe de goji uscate (adică aproximativ 5 linguri):

Diferențe nutriționale între fructele de goji și alte alimente

O porție relativ mică de fructe de goji uscate are un scor de capacitate de absorbție radicală a oxigenului (ORAC), cea care măsoară valoarea antioxidantă a diferitelor alimente, de 4.310. Prin comparație, un măr are un scor ORAC de 2.568, stafidele, un scor de 3.406, afinele, un scor de 4.633, iar semințele de rodie, un scor de 4.479.

Toate fructele menționate sunt surse bune pentru diverși antioxidanți, dar ceea ce face ca fructele de goji să se deosebească de celelalte și să le depășească în valoarea nutrițională sunt aminoacizii adică proteinele, acizii grași și antioxidanții specifici. Este neobișnuit ca un fruct să furnizeze aminoacizi, în special 11 tipuri care sunt considerate a fi esențiale, deoarece organismul nu le poate produce în mod natural de unul singur.

Mai mult decât atât, e important să știi că, în comparație cu o portocală întreagă, fructele de goji conțin de până la 500 de ori mai multă vitamina C, ceea ce, din nou, este un aspect neobișnuit pentru o porție mică de alimente.

fructe si goji

Beneficii ale fructelor de goji

Fructele de goji au fost îndelung studiate vreme de ani buni de către nutriționiști din toate părțile lumii. S-a descoperit faptul că au o capacitate incredibilă de a îmbunătăți trăsăturile neurologice și psihologice, de a sprijini o mai bună sănătate gastro-intestinală și funcțiile intestinului, de a ajuta la construirea unor sisteme musculo-scheletice mai puternice și de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Vestea minunată despre aceste fructe-minune este că sunt ușor de consumat alături de alte alimente, pentru a crește nivelul de energie și performanța fizică.

Beneficiile nutriționale ale fructelor de goji includ capacitatea de a:

1. Fructele de goji conțin niveluri ridicate de antioxidanți și nutrienți

La fel ca majoritatea celorlalte superalimente, fructele de goji sunt o sursă excelentă de antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează organismul de niveluri ridicate de stres oxidativ și inflamație, deoarece luptă împotriva daunelor radicalilor liberi.

Unul dintre beneficiile surprinzătoare ale fructelor de goji despre care s-ar putea să nu fi aflat până acum este că fiecare porție conține aproximativ patru grame de proteine ​​și 18 aminoacizi diferiți, plus peste 20 de alte urme de minerale, inclusiv zinc, fier, fosfor și riboflavină (vitamina B2). Fructele de goji oferă mai mult betacaroten decât morcovii și mai mult fier decât soia și spanacul, ceea ce le face o sursă excelentă pentru a preveni anemia.

2. Fructele de goji îmbunătățesc funcția imună și luptă împotriva cancerului

Fructele de goji sunt foarte asemănătoare cu alte fructe de pădure, cum ar fi afinele și zmeura, prin faptul că furnizează niveluri ridicate de antioxidanți, adică vitamina C și vitamina A. Acestea sunt doi nutrienți cheie pentru construirea imunității și prevenirea bolilor comune, cum ar fi o banală răceală, dar și bolile cronice mai grave, cum ar fi cancerul sau afecțiunile neurodegenerative.

Dintre antioxidanții prezenți în fructele de goji, carotenoizii precum zeaxantina și precursorii vitaminei C sunt cei mai importanți. Nivelurile ridicate ale acestor compuși le conferă fructelor de goji reputația de a lupta împotriva celulelor canceroase, de a lupta împotriva creșterii tumorale, de a scădea nivelului inflamator și de detoxifiere a organismului.

Beneficiile fructelor de goji se extind și la alte zone ale corpului, datorită polizaharidelor și compușilor lor glicoconjugați, care promovează activități unice imunomodulatoare, antitumorale și antioxidante bioactive în creier, ficat, organe de reproducere și tractul digestiv.

De asemenea, fructele de goji au proprietăți anti-îmbătrânire și prezintă activități anti-tumorale împotriva diferitelor tipuri de celule canceroase ale pielii prin inhibarea creșterii tumorale și inducerea apoptozei.

3. Fructele de goji lasă în urmă o piele sănătoasă

Similare cu beneficiile pe care le putem obține din consumul altor fructe de pădure, fructele de goji sunt încărcate cu beta-caroten, un pigment găsit în anumite plante și fructe, care ajută la promovarea pielii sănătoase și chiar acționează ca un tratament natural al cancerului de piele.

Rezultatele studiilor făcute de-a lungul timpului arată că un consum regulat de suc de fructe de goji crește protecția împotriva daunelor provocate de radiațiile solari. Goji oferă o protecție suplimentară pentru persoanele care sunt susceptibile la cancer de piele și alte afecțiuni ale pielii.

goji si cereale

4. Goji întrețin sănătatea ochilor

Beneficiile fructelor de goji includ, de asemenea, capacitatea de a proteja ochii de bolile legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, principala cauză de orbire în cazul persoanelor în vârstă. Fructele de goji reprezintă un tratament natural pentru degenerescența maculară și benefic pentru o vedere impecabilă, datorită nivelului ridicat de antioxidanți, în special zeaxantina, care poate ajuta la oprirea deteriorării cauzate de expunerea la lumina UV, a radicalilor liberi și a altor forme de stres oxidativ.

Alte studii arată că boabele de goji beneficiază de sănătatea ochilor prin protejarea retinei de celulele ganglionare, ceea ce înseamnă că antioxidanții gojiului acționează ca un tratament natural pentru glaucom.

5. Fructele de goji întrețin energia

Consumul regulat de goji poate ajuta la creșterea nivelului de energie. Ideal ar fi să consumi o porție modică de goji ca gustare înainte de un antrenament la sală pentru a-ți mări rezistența la efort. 

6. Consumul de goji poate spori fertilitatea

În mod tradițional, chinezii cred că un consum regulat de goji aduce beneficii sistemului reproductiv și oferă o fertilitate crescută. Se crede că fructele de goji măresc numărul de spermatozoizi și vitalitatea spermei. Dovezile arată că beneficiile suplimentare ale fructelor de goji includ tratarea infertilității feminine la pacientele cu insuficiență ovariană prematură și incapacitatea de a ovula în mod normal.

Rezultatele unui studiu realizat de Colegiul de Sănătate Publică de la Universitatea Wuhan din China au arătat că fructele de goji protejează împotriva deteriorării țesuturilor testiculare induse de expunerea la căldură, cresc activitatea antioxidantă a superoxidului dismutază în sistemul reproductiv, cresc nivelul hormonilor sexuali și protejează împotriva deteriorării oxidative a ADN-ului. Aceste descoperiri susțin reputația populară că goji sunt eficiente pentru combaterea infertilității.

goji

Riscuri, efecte secundare și contraindicații ale fructelor de goji

Care sunt efectele secundare ale fructelor de goji? În timp ce majoritatea oamenilor pot tolera bine fructele de goji, posibilele efecte secundare ale fructelor de goji pot include dureri de stomac sau reacții alergice, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari.

Și, ca toate fructele deshidratate, fructele de goji conțin zahăr, deci controlul porțiilor este important. Consumul de multe fructe uscate nu este neapărat o alegere bună pentru persoanele cu dezechilibre ale zahărului din sânge. 

Consumul de goji mă pot îmbolnăvi? Persoanele care utilizează medicamente care subțiază sângele sau cele care iau medicamente pentru diabet pot avea o reacție negativă consumând o cantitate mare de fructe de goji.

Poți dezvolta o alergie la goji? În ceea ce privește alergiile, goji nu sunt încadrate pe lista alergenilor obișnuiți și sunt potrivite și pentru copii. Dacă ai fost diagnosticat cu o alergie la alte fructe de pădure, îți recomandăm să ai grijă și să discuți cu medicul tău înainte de a le consuma. Dacă observi instalarea unor simptome precum furnicături în gură, erupții pe piele, mâncărime sau alte semne de alergii, atunci va trebui să eviți consumul de fructe de goji.

De unde poți cumpăra și cum poți utiliza fructele de goji?

Considerate atât fructe, cât și plante medicinale, fructele de goji se găsesc adesea de cumpărat în magazinele naturiste sau se vând vrac în piețe. Le poți comanda și de pe Planteea.ro, prin simpla tastare a cuvântului „goji” în bara de căutare de pe siteul nostru. Poți găsi acest superaliment atât sub forma sa uscată, cât și ca sirop sau supliment alimentar. 

Ce gust au goji?

Fructele de goji au un gust natural dulce-acrișor, foarte asemănător cu cel al merișoarelor. Unii oameni simt, de asemenea, o aromă de plantă imediat după degustarea lor, ceea ce face ca aceste fructe de pădure să fie deosebit de bune atât în rețetele sărate, cât și pentru cele dulci. Goji arată ca stafidele, deoarece sunt în mod normal uscate, dar au o culoare mai strălucitoare, mai intensă..

bol cu goji

Cum se consumă goji?

Există o mulțime de moduri de a consuma fructele de goji, prin simpla lor adăugare la mesele preferate, în special la mic dejun sau gustări. În mod tradițional, fructele de goji erau gătite înainte de consum în China și folosite în rețete cum ar fi congee de orez, jeleu de migdale și supe tonice chinezești sau în combinație cu pui sau porc, legume și alte alimente vegetale benefice, cum ar fi ignamul sălbatic sau rădăcina de lemn-dulce. 

Poți mânca fructele de goji ca atare, crude sau îmnuiate în puțină apă fierbinte până când acestea se hidratează suficient. Alte moduri populare de a te bucura de ele sunt adăugarea lor în smoothie-uri, iaurturi sau salate. Poți, de asemenea, încerca mierea cu goji, pentru un tonifiant și un energizant desăvârșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.