Cele mai bune suplimente pentru imunitate: topul produselor naturiste recomandate iarna

Sistemul imunitar este o colecție complexă de celule, procese și substanțe chimice care ne protejează în mod constant corpul împotriva agenților patogeni, inclusiv viruși, toxine și bacterii.

Menținerea sănătății sistemului imunitar pe tot parcursul anului, însă în special iarna, este esențială pentru prevenirea infecțiilor și a bolilor. Urmarea unui stil de viață sănătos prin consumul de alimente hrănitoare, orele suficiente de somn și practicarea exercițiilor fizice sunt cele mai importante modalități de consolidare a sistemul imunitar.

În plus, cercetările au arătat că suplimentarea cu anumite vitamine, minerale, plante și alte substanțe naturale poate îmbunătăți răspunsul imun și poate proteja organismul împotriva bolilor.

Îți prezentăm în acest ghid cele mai bune suplimente pentru imunitate. 

Vitamina D

vitamina D

Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, esențial pentru sănătatea și funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Vitamina D intensifică efectele de combatere a agenților patogeni ai monocitelor și macrofagelor (celule albe din sânge care au un rol important în apărarea imună) și scade inflamația, ceea ce ajută la declanșarea unui răspuns imun.

Multe persoane au deficiență de vitamina D, ceea ce poate afecta negativ funcția imună. De fapt, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infecții ale tractului respirator superior, inclusiv gripă și astm alergic.

Unele studii arată că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți răspunsul imun. Mai mult, cercetări recente sugerează că administrarea acestei vitamine poate proteja împotriva infecțiilor tractului respirator.

Alte studii au observat că suplimentele cu vitamina D pot îmbunătăți răspunsul la tratamentele antivirale în cazul persoanelor cu anumite infecții, inclusiv hepatita C și HIV. 

Zincul

Zincul este un mineral esențial pentru funcționarea sistemului imunitar, motiv pentru care suplimentele ce îl conțin sunt la mare căutare. Zincul este necesar pentru dezvoltarea celulelor imune, dar și pentru comunicarea dintre acestea și joacă un rol important în răspunsul inflamator.

Deficiența de zinc afectează în mod semnificativ capacitatea sistemului imunitar de a funcționa corect, ceea ce duce la un risc crescut de infecție și boli. Aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume sunt afectați de această deficiență, care este foarte frecventă în special în rândul adulților în vârstă. De fapt, până la 30% dintre adulții în vârstă se confruntă cu deficiența de zinc.

Numeroase studii arată că suplimentele pe bază de zinc pot proteja împotriva infecțiilor tractului respirator, cum este răceala. Mai mult, suplimentarea cu zinc poate fi benefică și pentru cei care sunt deja bolnavi. De asemenea, zincul poate ajuta la reducerea duratei răcelii.

Vitamina C

vitamina C

Datorită rolului său esențial în consolidarea sistemului imunitar, vitamina C este probabil cel mai popular supliment administrat pentru protecția împotriva infecțiilor. 

Acest nutrient susține funcția celulelor imune și le îmbunătățește capacitatea de a apăra organismul împotriva infecțiilor. În plus, vitamina C este necesară pentru eliminarea celulelor vechi și înlocuirea lor cu altele noi, proces care contribuie la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Vitamina C funcționează și ca un puternic antioxidant, protejând corpul împotriva daunelor provocate de stresul oxidativ, care apare odată cu acumularea de molecule reactive cunoscute sub numele de radicali liberi. Stresul oxidativ poate avea un impact negativ asupra sănătății imune și poate declanșa numeroase afecțiuni.

Utilizarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamina C s-a dovedit a reduce durata și severitatea infecțiilor tractului respirator superior.

O analiză a 29 de studii, la care au participat în total 11,306 de oameni a demonstrat că suplimentarea regulată cu vitamina C poate reduce durata răcelilor cu 8% în cazul adulților și cu 14% în cazul copiilor. De asemenea, analiza respectivă a arătat că administrarea consecventă a suplimentelor pe bază de vitamina C a redus cu 50% frecvența apariției răcelilor în rândul persoanelor supuse stresului fizic, cum ar fi cei care aleargă maratoane sau soldații.

Prin urmare, studiile analizate confirmă faptul că suplimentele cu vitamina C pot fi benefice pentru sistemul imunitar, în special în cazul persoanelor a căror dietă este săracă în acest nutrient.

Socul

soc

Socul, folosit de mult timp pentru tratarea infecțiilor, este cercetat pentru efectele sale benefice asupra sănătății imune. În studiile in vitro, extractul de soc prezintă un potențial antibacterian și antiviral puternic împotriva agenților patogeni bacterieni responsabili pentru infecțiile tractului respirator superior și tulpinile virusului gripal.

Mai mult, s-a demonstrat că socul sporește răspunsul sistemului imunitar și poate ajuta la scurtarea duratei răcelilor și ameliorarea la simptomelor infecțiilor virale.

O analiză a 4 studii la care au participat în total 180 de persoane a concluzionat că suplimentele pe baza de soc reduc reduc semnificativ simptomele cauzate de infecțiile virale. 

Ciupercile medicinale

ciuperci

Ciupercile medicinale au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a preveni și trata infecțiile și bolile. Multe tipuri de astfel de plante au fost studiate pentru potențialul lor de consolidare a imunității. În prezent, peste 270 de specii de ciuperci medicinale sunt recunoscute ca având proprietăți benefice pentru sistemul imunitar.

Codriceps, coama leului, shiitake, maitake, reishi (ganoderma) și coriolus versicolor (yun zhi sau turkey tail) se numără printre tipurile de ciuperci medicinale care s-au dovedit a fi benefice pentru imunitate.

Unele cercetări arată că utilizarea suplimentelor pe bază de anumite ciuperci medicinale poate îmbunătăți sănătatea sistemului imunitar, precum și ameliora simptomele anumitor afecțiuni, inclusiv astmul și infecțiile pulmonare.

Există, așadar, multe suplimente care pot contribui la îmbunătățirea sănătății imune. Zincul, socul, ciupercile medicinale și vitaminele C și D sunt doar câteva dintre cele care au fost studiate pentru potențialul lor de consolidare a imunității.

Nu uita, însă, că urmarea unei diete echilibrate, orele suficiente de somn și practicarea regulată a activităților fizice sunt modalități esențiale de a-ți întări sistemul imunitar.

Așadar, împreună cu un stil de viață sănătos, aceste suplimente te vor ajuta să te ferești de viruși, toxine și bacterii.

Ce alte beneficii poate avea consumul de suplimente?

Îți prezentăm în continuare câteva dintre principalele beneficii ale suplimentelor, pe lângă menținerea sănătății sistemului imunitar.

  • O stare generală de bine și energie. Vitaminele și mineralele ajută organismul să funcționeze în parametri normali, oferindu-ți o stare generală de bine și bucurându-te, totodată, de mai multă energie. În plus, unele suplimente pot avea un rol benefic în combaterea anxietății, depresiei și a stărilor proaste.
  • Un somn mai odihnitor. Fiindcă suplimentele pot reduce stresul, acestea pot, de asemenea, crește durata somnului și îmbunătăți calitatea acestuia.
  • Rol benefic pentru piele. Consumul unor suplimente de calitate poate face pielea mai elastică, mai flexibilă și mai hidratată. Mai mult, suplimentele sunt benefice și pentru articulații și ligamente, făcându-le mai sănătoase și mai puternice. Produsele care ajută la regenerarea articulară contribuie la creșterea mobilității, reducerea inflamațiilor articulare, neutralizarea durerii și a stresului oxidativ.
  • Accelerarea arderii grăsimilor. Există suplimente nutritive ce îți vor fi un aliat de încredere în lupta împotriva kilogramelor în plus, deoarece acestea pot accelera consumul caloriilor și implicit a grăsimilor, ajutându-te astfel să slăbești mai rapid.

Cunoscând toate aceste informații, vei putea alege în cunoștință de cauză suplimentele potrivite pentru menținerea sau consolidarea sănătății sistemului imunitar. De asemenea, vei ști și ce alte beneficii au aceste produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.