Glucozamina – beneficii, recomandări, administrare

O perioadă lungă de timp, specialiștii din biomedicină au încercat să producă un supliment ușor digerabil pentru persoanele care au probleme cu articulațiile și cartilajele.

Rezultatul, sunt o mulțime de studii care au constatat că glucozamina este una dintre principalele substanțe cu rol important în procesele de formare a cartilajelor, în plus se absoarbe foarte ușor și nu îngreunează stomacul.

Glucozamina este unul dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare. Majoritatea studiilor clinice asupra glucozaminei, au analizat efectele sale benefice la pacienții cu osteoartrită de genunchi.

De aceea, suplimentele alimentare ce conțin acest compus sunt adesea folosite pentru ușurarea simptomelor date de afecțiunile articulare și nu numai. Află care sunt rolurile principale ale glucozaminei, ce beneficii majore aduce organismului, sub ce formă poate fi administrată și care este doza zilnică recomandată.

Ce este glucozamina?

Glucozamina este un compus natural, format dintr-un derivat al fructozei și aminoacidul glutamine, ce se găsește în mod natural în organism.

Glucozamina este necesară pentru a produce glicozaminoglican, o moleculă folosită în formarea și repararea cartilajelor și a altor țesuturi ale corpului. Suplimentele cu glucozamină sunt utilizate adesea pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor articulare, precum osteoartrita, deoarece producția de glucozamină scade odată cu vârsta

Studiile arată că administrarea unui supliment cu glucozamină, într-o cantitate de 1500 mg pe zi, stimulează producerea de condrocite, reduce durerea și îmbunătățește funcțiile articulațiilor.

În plus, sulfatul de condroitină poate inhiba mai multe enzime care degradează cartilajul articular, motiv pentru care acești doi compuși se administrează adesea împreună.

Cum funcționează glucozamina?

Atât glucozamina, cât și condroitina sunt compuși prezenți în mod natural în țesuturile conjunctive. Deși acestea pot fi găsite individual, cele mai multe suplimente alimentare mizează tocmai pe acțiunea sinergică a glucozaminei cu condroitina. 

Glucozamina și condroitina au proprietăți antiinflamatorii naturale și efecte anti-îmbătrânire. Protejează, totodată, cartilajele, printr-o varietate de mecanisme.

Glucozamina și condroitina protejează, mai exact, celulele condrocite, care ajută la menținerea structurii la nivelul cartilajelor. Astfel, suplimentele alimentare care conțin acești compuși au potențialul de a încetini deteriorarea cartilajelor de la nivelul articulațiilor și de a reduce durerea de la nivelul acestora.

Glucozamina poate contribui la o mai bună digestie și sănătatea intestinelor, asigură o mai bună mobilitate și în general sănătatea articulațiilor. Toate acestea, chiar și la persoanele sănătoase care nu au tulburări cronice ale articulațiilor sau probleme intestinale.

Testele de laborator au demonstrat o absorbție de 98% a Glucozaminei și având în vedere că moleculele sale sunt mici și simple, ele pot pătrunde direct în cartilaje, ajutând la construirea proteinelor speciale care să mențină cartilajul puternic și sănătos.

Pe scurt: în ce afecțiuni se recomandă glucozamina ?

Suplimentele cu glucozamină pot avea beneficii importante asupra sănătății:

  • Reducerea durerilor articulare – studiile indică această acțiune, cu precădere în rândul pacienților diagnosticați cu osteoartrită. De altfel, glucozamina este un compus folosit inclusiv ca substanță activă pentru anumite medicamente, nu doar ca supliment alimentar, în combinație cu metilsulfonilmetanul și condroitina. Suplimentele alimentare care conțin acești compuși sunt recomandate adesea persoanelor cu manifestări specifice artritei.
  • Reducerea inflamației – suplimentele cu glucozamină și condroitină pot contribui la reducerea inflamației cronice, asociată manifestărilor nedorite de la nivel osteo-articular. 
  • Îmbunătățirea sănătății sistemului osos – există studii care sugerează efectele benefice ale acestor compuși și asupra oaselor.

E important de știut că, în vreme ce tratamentele alopate pentru osteoartrită care conțin, de exemplu, acetaminofen sau ibuprofen, au efecte imediate, în cazul glucozaminei, durează 4-8 săptămâni până ce acțiunea de ameliorare a durerii să poată fi simțită.

Efectul benefic al glucozaminei durează 6-12 săptămâni, după terminarea tratamentului. Glucozamina nu ar trebui administrată perioade lungi sau în cure scurte și recurente.

Rolurile principale ale glucozaminei

Glucozamina acționează pe mai multe planuri pentru a menține sănătatea articulațiilor și nu numai. Iată care sunt cele mai importante roluri ale glucozaminei:

• Protejează articulațiile

Unul dintre rolurile principale ale glucozaminei este acela de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a țesuturilor dintre articulații, precum cartilajul articular. Acest tip de țesut neted acoperă capetele oaselor ce formează articulațiile și, împreună cu lichidul sinovial, minimizează frecarea oaselor între ele, permițând mișcarea nedureroasă la nivelul articulației.

În plus, glucozamina ajută la formarea mai multor compuși chimici implicați în crearea cartilajului articular și a lichidului sinovial.

Într-un studiu japonez la care au luat parte adulți cicliști s-a descoperit că suplimentarea cu până la 3 grame de glucozamină pe zi a redus degradarea colagenului de la nivelul genunchiului cu 27%, comparativ cu 8% în grupul placebo.

• Contribuie la reducerea inflamațiilor articulare

Glucozamina este folosită sub formă de supliment alimentar pentru a reduce inflamațiile asociate afecțiunilor sistemului osos.

Un studiu de laborator efectuat în Coreea arată că acest compus a avut un rol antiinflamator semnificativ atunci când a intrat în contact cu celulele implicate în formarea oaselor.

• Ușurează durerile articulare

Glucozamina contribuie la reducerea durerilor articulare, în special în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. Suplimentele care conțin atât glucozamină, cât și condroitină, s-au dovedit la fel de eficiente precum anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidine indicate în combaterea durerilor ce apar în bolile articulare.

Produsele topice care conțin atât glucozamină, cât și condroitină, au fost analizate în cadrul mai multor studii. Utilizarea unor astfel de produse a dus la reducerea semnificativă a durerilor articulare, după 8 săptămâni de tratament. În plus, oamenii de știință susțin că utilizarea glucozaminei poate ajuta la scăderea dozelor de antiinflamatoare nesteroidiene, folosite de către pacienții în controlul durerii.

Flexo suport articular SEVA PLANT acționează eficient asupra tuturor zonelor articulațiilor: genunchi, solduri, membre superioare și coloana vertebrală.
Substanțele active protejează, hrănesc și ajută la regenerarea cartilajelor.

Ingrediente Active:

Glucozamina este un compus care se regaseste in mod natural in organism si este formata din glucoza si aminoacizi de glutamina. Aceasta este necesara pentru a produce glicozaminoglican, o molecula folosita in formarea si repararea cartilajelor si a altor tesuturi ale corpului. Reduce durerea articulara. Ajuta la refacerea cartilajului.

Condroitina este o molecula produsa in mod natural de organismul uman ce da tesuturilor conjunctive posibilitatea sa absoarba lichidele si sa le retina, intarind cartilajele si ajutandu-le sa ramana sanatoase. Regenereaza si hidrateaza cartilajele. Reduce inflamatia si durerea articulara. Ajuta la lubrifierea tesuturilor afectate. Favorizeaza ameliorarea durerilor articulare.

Boswellia serrata este un arbore de dimensiuni medii ce creste in anumite regiuni din India, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Din tulpina acestui arbore este extrasa o rasina care contine monoterpene, diterpene, triterpene si alti acizi importanti. Contribuie la functionarea normala a sistemului osteo-articular si muscular. Este un cunoscut antiinflamator de sinteza.

Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens) originara din Africa de Sud, este o plantă târâtoare care crește în soluri nisipoase și climă aridă. Numele plantei provine de la fruct, care este oval, incapsulat într-o coaja lemnoasa, cu doi spini centrali mari și două rânduri de spini mai mici. Substanța activă se extrage din tuberculul și rădăcinile plantei. Reduce durerea în caz de afecțiuni ca osteo-artrită și afecțiuni lombare. Calmează tensiunile și durerea musculară. Contribuie la sănătatea și flexibilitatea mușchilor și tendoanelor.

Administrare Flexo suport articular – SEVA PLANT:

  • Câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, după mese
  • Cure de minim 2-3 luni

Precauții, atenționări și sfaturi

  • Contraindicat copiilor sub 3 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu intoleranță la lactoză, alergice la oricare dintre ingrediente sau cu ulcer gastric și duodenal.
  • A se consuma cu prudență și în caz de hiperglicemie/diabet tip 2, astm, hemofilie, afecțiuni cardiace
    severe.
  • Poate interacționa cu antitrombotice, anticoagulante, antiaritmice sau Aspirină la utilizare concomitentă.
  • Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
  • Este recomandat un stil de viata sănătos, bazat pe o alimentație sănătoasă, exerciții fizice si doi litri de apa zilnic.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • A se păstra la loc uscat, ferit de lumină și căldură.
  • A se consuma, de preferinţă, înainte de sfârșitul perioadei de valabilitate înscrisă pe ambalaj.

Care sunt beneficiile glucozaminei?

Glucozamina s-a dovedit a fi eficientă în combaterea afecțiunilor sistemului osos, cât și în ușurarea simptomelor cauzate de alte boli precum cistita interstițială și sindromul de colon iritabil.

1. Ajută la combaterea afecțiunilor sistemului osos

De-a lungul timpului, glucozamina a fost studiată, în special, pentru capacitatea sa de a combate simptomele și progesia afecțiunilor precum osteoartrita, artrita reumatoidă și osteoporoza.

Mai multe studii indică faptul că suplimentele cu glucozamină pot reduce semnificativ simptomele osteoartritei și progresia bolii, având rezultate și în cazul prevenției.

Cercetători italieni și olandezi au analizat efectele glucozaminei timp de 2 ani pe un grup de femei cu vârste cuprinse între 50-60 de ani. Aceștia au concluzionat că  administrarea zilnică a 1500 mg de glucozamină a redus în mod semnificativ riscul de a dezvolta osteoartrita genunchiului, spre deosebire de grupul de control, rezultatul sugerând că glucozamina, folosită ca supliment, poate avea efecte benefice și în terapia preventivă.

În 2001, în cadrul unui studiu belgian, 212 persoane cu osteoartrită a genunchiului au primit, timp de trei ani, glucozamină într-o doză de 1500 mg pe zi și au fost evaluate folosind indicele de osteoartrită al Universităților Western Ontario și McMaster (WOMAC).

Acest indice este chestionarul cel mai frecvent utilizat în cercetarea clinică pentru a evalua gradul de durere și rigiditate, precum și deficiența funcțională cauzată de osteoartrită.

Rezultatele studiului arată că pacienții care au luat glucozamină și-au ameliorat durerile de la nivelul genunchilor cu aproximativ 11,7% și au obținut o reducere a îngustării spațiului articular (0,06 mm față de 0,31 mm), potrivit măsurătorilor efectuate în cadrul radiografiilor. Ambele diferențe au fost semnificative din punct de vedere statistic.

În plus, cercetări realizate în China și Japonia arată că în urma administrării mai multor forme de glucozamină pe șoareci de laborator s-a obținut o reducere semnificativă a markerilor artritei reumatoide.

2. Folosită ca tratament în cistita interstițială

Glucozamina este folosită și în combaterea cistitei interstițiale, afecțiune asociată cu un deficit al compusului glicozaminoglican. Pentru că glucozamina este precursorul acestui compus, oamenii de știință susțin că administrarea suplimentelor cu glucozamină pot ajuta în controlul cistitei interstițiale.

3. Ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil

Precum cistita interstițială, sindromul de colon iritabil este asociat adesea cu deficitul de glicozaminoglican. Există câteva studii care susțin ameliorarea simptomelor date de sindromul de colon iritabil prin utilizarea glucozaminei.  O echipă de cercetători japonezi au descoperit în urma unui studiu realizat pe șoareci de laborator că administrarea de glucozamină reduce inflamațiile de la nivelul colonului.

4. Susține sănătatea ochilor

Mai multe studii realizate de cercetătorii din Taiwan, China, indică faptul că glucozamina susține sănătatea ochilor prin efectul antioxidant pe care îl are asupra retinei și reducerea inflamației oculare.

Alte produse care ușurează simptomele afecțiunilor osteo-articulare:

Balsam gheara diavolului SEVA PLANT  are un puternic efect antiinflamator, recomandat in calmarea durerilor reumatice, relaxarea si regenerarea tonusului muscular, regenerarea cartilaginilor si la îmbunătățirea circulației sângelui. Gelul este indicat in cazul tuturor afecțiunilor care provoacă durere, regenerând tonusul muscular cu un efect răcoritor și relaxant după masaj.

Gel ReumaSev SEVA PLANT, împotriva durerilor reumatice, musculare și articulare, realizat din 18 plante medicinale cu Untul-pământului, Tătăneasă, Arnică, Spânz. Gelul a fost conceput pentru a servi tuturor persoanelor care se confruntă cu durerea și inflamația articulară.
Conform studiilor, ingredientele active din compoziția gelului, au avut un efect benefic in ameliorarea si tratarea simptomelor precum: dureri la nivelul membrelor, a spatelui și a gleznelor, artrita, artroza sau alte afecțiuni reumatice. Producătorul a dorit să ajute la eliminarea acestor durerii articulare printr-un produs natural, la îndemâna oricui.

Tinctura stimulent colagen SanoColagen SEVA PLANT este un supliment alimentar în formă lichidă, cu ingrediente vegetale și apicole, ce favorizează acțiunea stimulatorilor de colagen. Stimulatorii naturali de colagen au o acțiune benefică demonstrată și contra: osteoporozei, fragilității vasculare, prolapsului diferitelor organe, degradării diferitelor mucoase.

Concluzie

Suplimentele cu glucozamină și condroitină sunt adesea recomandate, complementar tratamentelor alopate, pentru remedierea durerilor asociate cu osteoartrita.

Acestea sunt considerate sigure în mod obișnuit, cu excepția persoanelor ce prezintă alergii la aceste ingrediente, a celor care suferă de diabet sau persoanelor care suferă de tulburări metabolice sau urmează un tratament cu anticoagulante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.