Extract de Tămâie Boswellia: beneficii, proprietăți și recomandări

Tămâia este unul dintre cele mai vechi suplimente naturale cunoscute și folosite de om, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate. Inclusiv în România, tămâia a fost integrată în cultura țării, fiind nelipsită din tradițiile și obiceiurile bisericești, datorită proprietăților de purificare precum și pentru mirosul specific, foarte intens și plăcut. 

Despre Tămâie

Tămâia este rășina unui arbore care crește spontan în țările din Asia de Sud-Est. Mai exact, extractul de tămâie indiană utilizat în majoritatea suplimentelor alimentare este obținut din Boswellia Serrata, o specie de arbori. De regulă, arborele din care este extrasă tămâia crește în vecinătatea apelor și în zonele stâncoase din India, China, Etiopia, Egipt și Somalia.

Tămâia de calitate superioară este obținută din ultima recoltă din sezon, picăturile de rășină extrase având o culoare crem-bej deschisă, aproape transparentă.

În China, tămâia este folosită de mii de ani pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea cronică produsă de boli inflamatorii sau tumori, precum și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. 

De asemenea, în medicina ayurvedică, tămâia este considerată un remediu excelent împotriva artritei, fiind utilizată în suplimente alimentare destinate pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă sau de alte afecțiuni degenerative asociate cu inflamația și durerea cronică.

Ce spun studiile ?

Beneficiile tămâii Boswellia sunt date de substanțele care se găsesc în compoziția acesteia. Cele mai valoroase substanțe active din compoziția tămâii sunt acizii boswellici, care au proprietăți antiinflamatoare.

Acești acizi inhibă capacitatea unei enzime de a activa leucotrinele implicate în reacțiile inflamatorii.

Conform cercetărilor realizate de-a lungul timpului, acizii boswellici sunt eficienți într-un număr mare de afecțiuni inflamatorii precum colitele cronice, colitele ulcerative, boala Crohn, artrita și astmul bronșic.

Proprietăți extract de tămâie Boswellia

  • Produce un efect analgezic, reducând semnificativ senzațiile dureroase neplăcute
  • Efect antiinflamator, datorită prezenței acidului boswellic, care blochează activitatea hormonilor leucotrienici responsabili de formarea proceselor inflamatorii
  • Are un efect dăunător asupra microflorei patogene
  • Normalizează funcționarea sistemului nervos, ameliorează afecțiunile depresive
  • Restabiliți integritatea vaselor de sânge și întăriți pereții acestora, îmbunătățind circulația sângelui
  • Pentru a atenua simptomele bolilor gastro-intestinale, este inclus în tratamentul ulcerelor de stomac și a altor afecțiuni
  • Efect antialergic
  • Ameliorează afecțiunile astmatice
  • Reduce manifestările clinice de gută și reumatism
  • Tratează inflamațiile cavității bucale (carie, gingivită, parodontită, boală parodontală)
  • Efect antiseptic

Spre deosebire de aceste medicamente, extractul de tămâie poate fi administrat pe termen lung fără a produce efecte adverse, cu scopul de a reduce inflamația articulațiilor, ameliorând astfel simptomele artritei reumatoide și a reumatismului cronic degenerativ (spondiloză, artroze). Practic, tămâia este un analgezic natural.

Tămâia folosită atât intern, ca supliment alimentar, cât și extern, ca gel sau cremă de masaj, contribuie la încetinirea până la stoparea procesului de degradare a țesutului articular și cartilaginos.

Îmbunătățește mobilitatea și crește rezistența la efort, fără a mai resimți durere de oase, de articulații, de mușchi sau alte dureri reumatice.

Tămâie Complex SEVA PLANT este un produs concentrat, dedicat pentru refacerea mobilității și flexibilității articulare. Conține o concentrație ridicată de extract premium de rășină de boswellia (tămâie): 400 mg/capsulă, cu cea mai înaltă standardizare în 70-85% Acizi Boswellici.
Studiile de medicină experimentala si clinică au arătat că forma de preparare a tămâii cea mai activă în tratarea bolilor este extractul standardizat.

Proprietățile antiinflamatorii ale extractului de Boswellia Serrata au un efect benefic și asupra persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, prin reducerea inflamației gastrointestinale.

De asemenea, tămâia este utilă și în tratamentul astmului bronșic, mai multe cercetări științifice demonstrând că acizii boswellici ameliorează inflamația de la nivelul căilor respiratorii și inhibă secreția de citokine, markeri responsabili cu declanșarea inflamației cronice.

Studii recente efectuate pe animale au demonstrat că tămâia poate fi un instrument util în eforturile medicilor de a trata boala Parkinson. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, tămâia reușește să protejeze sistemul nervos și să îmbunătățească funcția motorie.

În plus, este clinic dovedit faptul că tămâia protejează ficatul de toxicitatea medicamentelor, a alcoolului și a aditivilor alimentari sintetici, precum și de stres și oboseală cronică.

Beneficii extract de tămâie Boswellia

1. TĂMÂIA ȘI AFECȚIUNILE ONCOLOGICE

Boswellia serrata este una din speciile de arbori din această familie care conțin triterpenoide, substanțe cu proprietăți antitumorale și efect de stopare a creșterii și de distrugere a celulelor cancerigene. Mai mult, în distrugerea acestor tipuri de celule, tămâia are caracter selectiv, ceea ce înseamnă că sunt atacate doar celulele cancerigene, nu și cele sănătoase cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice cu citostatice de sinteză. 

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Hamdard din New Delhi, India arată că acizii boswellici din compoziția tămâii au proprietăți antitumorale și efecte toxice asupra celulelor canceroase. Autorii acestui studiu au concluzionat că rezultatele obținute în urma studiului îi va ajuta să creeze noi tratamente pe bază de tămâie Boswellia, care să acționeze pozitiv în cazul pacienților care suferă de cancer de prostată, de piele sau alte tipuri de cancer. 

2. TĂMÂIA Și ASTMUL

Utilizarea tămâii Boswellia a devenit cunoscută și în cazul problemelor respiratorii, motiv pentru care este indicată în inhalații, băi și masaje pentru a combate tusea, bronșita și astmul. Acizii boswelici sunt responsabili de inhibarea biosintezei leucotrienelor și, prin urmare, reduc și previn inflamațiile în multe boli cronice precum astmul.

Pacienții care au fost tratați cu preparatul Boswellia serrata într-o doză de 300 mg de trei ori pe zi pentru o perioadă de 6 săptămâni au avut o îmbunătățire a simptomelor astmului cu 70%. Simptome precum dispneea (dificultate în respirație), zgomotul pulmonar și numărul atacurilor astmatice s-au ameliorat simțitor.

Studiul care a analizat efectele tămâii Boswellia a fost realizat de către oamenii de știință de la Institutul de cercetare Pars Bioscience din Leawood, Kansan, USA.

Într-un alt studiu dublu orb, 40 de persoane cu astm bronșic au fost tratate timp de 6 săptămâni cu un preparat de rășină de tămâie, în timp ce al doilea grup, controlat placebo, a primit lactoză ca tratament. În timp ce 70% din persoanele tratate cu tămâie au arătat o ameliorare semnificativă a simptomelor fizice specifice acestei boli (inclusiv numărul de atacuri pe zi), doar 27% din numărul persoanelor participante la studiul placebo au arătat semne de îmbunătățire în acest sens.

3. TĂMÂIA ȘI DIABETUL

Administrarea sistematică a extractului de tămâie conduce la scăderea gradată a glicemiei la diabetici non-insulinodependenți. La toate tipurile de diabetici, tămâia luată intern are un efect cu totul deosebit de protecție a rinichilor, ficatului și a sistemului nervos.

4. TĂMÂIA ȘI REUMATISMUL

Această plantă este un adevărat fenomen în lupta cu bolile articulare. Administrată intern, tămâia sub formă de extract reduce durerile și inflamația articulară, crește flexibilitatea articulațiilor, mărește capacitatea de efort (s-a demonstrat că permite, de exemplu, pacienților cu artrită reumatoidă sau osteoartrită a genunchilor să parcurgă distanțe mai mari)

5. TĂMÂIA, DEPRESIA ȘI ANXIETATEA

O substanță conținută în această rășină (acetat de incensol) are deopotrivă efecte anti-depresive și anxiolitice. O singură doză de tămâie crește tonusul psihic și disponibilitatea minții către activitate, eliminând prompt stările de tristețe obsesivă, apatie, lipsă de inițiativă. Curele de câteva săptămâni cu tămâie induc o stare de stabilitate psihică, împiedicând apariția stărilor de teamă fără motiv aparent, precum producerea atacurilor de panică.
De asemenea, această plantă are un puternic efect de atenuare a emoțiilor extreme, prevenind apariția și ameliorând tulburările bipolare.

Aromaterapia cu tămâie tratează anxietatea și depresia

Pentru ameliorarea stărilor de anxietate și depresie, psihoze și nevroze grave, se realizează o fumigație cu rășină de tămâie pură, în dormitor, înainte de culcare. Este un străvechi leac de medicină monahală, care şi-a arătat nu o dată eficiența, mai ales asociat cu celelalte modalități de tratament.

Atenție ! Nu se recomandă administrarea internă a granulelor de tămâie. 

Tămâia consumată ca atare atacă dantura de aceea se recomandă sa fie administrată în formă de capsule, acestea fiind mai concentrate ca efect terapeutic.

6. TĂMÂIA, SISTEMUL CARDIOVASCULAR ȘI INIMA

Curele de trei luni, au darul de a păstra intacte vasele de sânge (îmbunătățește flexibilitatea și rezistența pereților vasculari). De asemenea, previne formarea cheagurilor de sânge și inflamarea venelor (feblita). Asupra inimii, tămâia are efecte protectoare, prevenind tulburările de irigare ale mușchiului cardiac și infarctul. Studiile au mai arătat că administrarea îndelungată a tămâiei scade nivelul trigliceridelor și a colesterolului rău (LDL) din sânge, dar și crește nivelul colesterolului bun (LDL).

7. Efect benefic în boala Parkinson

Oamenii de știință de la Universitatea de Științe medicale Isfahan din Tehran, Iran, au concluzionat într-un studiu realizat în anul 2019 că Boswellia poate fi de un real folos în ameliorarea bolii Parkinson. Studiul realizat pe șoareci arată că datorită efectelor antiinflamatorii și antioxidante, tămâia Boswellia are puterea de a proteja neuronii și de a îmbunătăți funcțiile motorii.

8. TĂMÂIA ȘI RINICHII

Extractul de tămâie este un protector renal excepțional, curele de lungă durată ajutând la stimularea funcției de filtrare a rinichiului, ceea ce conduce la scăderea nivelului ureei și creatininei din sânge.

9. TĂMÂIA ȘI IMUNITATEA

Curele repetate cu extract de tămâie măresc în mod armonios capacitatea de luptă a sistemului imunitar cu infecțiile. Tămâia stimulează mai ales multiplicarea și activarea așa-numitelor macrofage, celule ale sistemului imunitar care atacă orice germene infecțios din sânge, înainte ca acesta să se replice și să producă o boală. Despre macrofage se spune că sunt cele care alcătuiesc prima linie de apărare a sistemului imunitar.

10. TĂMÂIA ȘI FICATUL

Extractul de tămâie protejează ficatul de acțiunea nocivă a stresului psihic, a unor substanțe toxice (medicamente, alcool, aditivi alimentari sintetici etc.), precum și a virușilor. La pacienții cu hepatită cronică evolutivă, administrarea de extract de tămâie stopează procesul de fibrozare a ficatului și evoluția spre ciroză. Un studiu japonez arată că așa-numitele chisturi hepatice (cunoscute și drept chisturi hidatice) scad ca dimensiuni și complicațiile lor sunt mai reduse dacă se țin cure repetate cu tămâie.

Cum se administrează extractul de tămâie Boswellia?

Boswellia se găsește în diverse forme (pudră, capsule, creme și uleiuri esențiale pentru uz extern), iar calitatea acesteia variază destul de mult. Boswellia se găsește, de asemenea, și în formule care conțin în plus turmeric și alte plante.

Specialiștii din cadrul Fundației de Artrită din Atlanta recomandă administrarea a 300-400 miligrame de Boswellia de trei ori pe zi pentru a beneficia de efectele pe care îi au acizii boswellici asupra organismului. În plus, cele mai bune capsule sunt acelea care conțin acid boswellic în proporție de cel puțin 60%.

Precauții, atenționări și sfaturi

 Tămâia Boswellia este în principiu bine tolerată de organism și este considerată a fi sigură pentru utilizare. Posibilele efecte secundare includ greața, durerile abdominale, arsurile la stomac și pruritul. Aceasta are un nivel foarte redus de toxicitate, de aceea a fost inclusă în lista de substanțe sigure pentru consum, iar folosirea ei ca ingredient în diferite alimente a fost permisă de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.

Sarcină și alăptare: Nu există date suficiente pentru administrarea suplimentelor pe bază de tămâie la femei gravide sau care alăptează, de aceea se recomandă ca administrarea unor astfel de suplimente să fie realizată doar cu acordul medicului de specialitate.

Contraindicații: Tămâia Boswellia poate interacționa cu antiinflamatoarele nestoroidiene. Înainte de a folosi acest extract natural, consultă medicul de specialitate dacă urmezi un tratament cu ibuprofen sau aspirină. Boswellia poate interacționa și cu anumite medicamente anticoagulante sau antiplachetare.

Un alt supliment natural în a cărui compoziție regăsim extractul de tămâie Boswellia este Suport articular Flexo SEVA PLANT.

Contribuie la funcționarea normală a sistemului osteo-articular si muscular. Este un cunoscut antiinflamator de sinteză.

Suportul articular FLEXO acționează eficient asupra tuturor zonelor articulațiilor: genunchi, solduri, membre superioare și coloana vertebrală.
Substanțele active protejează, hrănesc și ajută la regenerarea cartilajelor.

Recomandat ca adjuvant în:

  • Spondiloză cervicală, dorsală și lombară, poliartroză, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, entorse
  • Recuperarea articulațiilor după operații
  • Osteoartrită, osteoporoză, artrită reumatoidă, discopatii
  • Dureri articulare
  • Sporturi de performanță
  • Mialgii, nevralgii

Efecte:

  • Amelioreză disconfortul articular și ajută la menținerea sănătății articulațiilor
  • Ajută la menținerea mobilității articulațiilor și a circulației la nivelul acestora
  • Contribuie la ameliorarea simptomelor precoce ale afectării articulațiilor, membrelor și coloanei vertebrale
  • Contribuie la menținerea sănătății articulațiilor în caz de suprasolicitare (în sporturile de performanță)

Administrare Flexo suport articular 30cps – SEVA PLANT

  • Câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, după mese.
  • Cure de minim 2-3 luni.

Cum peste jumătate din populația activă se confruntă cu diverse boli ale sistemului osos și alte afecțiuni musculare care provoacă disconfort, dureri și neplăceri, este esențială găsirea unor soluții alternative pentru antiinflamatoarele clasice care se pot administra o perioadă limitată.

Nu întâmplător, există sute de studii clinice în derulare care urmăresc efectele remediilor naturale vechi de mii de ani. Exemplul de astăzi fiind tămâia, această rășină cu puteri vindecătoare.

2 thoughts on “Extract de Tămâie Boswellia: beneficii, proprietăți și recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.