De ce să ai mereu piper Cayenne în casă?

Ești fan declarat al preparatelor inedit condimentate? Dacă deja ai o colecție impresionantă de mirodenii, așază pe rafturile bucătăriei și piper Cayenne, ideal pentru a conferi o notă picantă felurilor de mâncare preferate.

Nu pierde însă din vedere că piperul Cayenne este mai mult decât o simplă mirodenie. Obținut dintr-un soi de ardei destul de iute, denumit Cayenne, acest condiment este mai degrabă clasat ca superaliment, datorită profilului nutrițional complex, care se reflectă în multitudinea de beneficii pe care le oferă organismului. 

Ca să-ți faci o idee despre valoarea nutritivă a piperului Cayenne, merită să știi că doar 5 g din acest ingredient îți poate pune la dispoziție:

  • 17 calorii; 
  • 3 g de carbohidrați;
  • 8 mg de calciu;
  • 8 mg de magneziu;
  • 107 mg de potasiu;
  • 16 mg de fosfor;
  • 15% din doza zilnică necesară de vitamina A, E, C, B6 și K.

Dacă deja vezi potențialul ascuns al piperului Cayenne, rămâi alături de noi și află cum îți poți îmbunătăți starea de bine generală doar prin simpla integrare a acestui condiment în regimul tău alimentar și nu numai.

Cum îți menții sănătatea cu piper Cayenne?

Ardeiul din care este produs acest condiment conține capsaicină, un compus responsabil de gustul iute. Însă interesant este că acest alcaloid nu se limitează la sfera gustului, ci contribuie activ și la funcționarea optimă a organismului tău, mai ales la nivelul sistemului cardiovascular și muscular.

Pentru că susținem orice alegere conștientă în materie de sănătate, trecem în revistă câteva dintre cele mai comune beneficii ale piperului Cayenne: 

Ameliorează durerile și inflamațiile din corp

Compusul miraculos, capsaicina, prezintă capacitatea de a inhiba durerea prin inducerea senzației de căldură la nivel local, cu efect scontat asupra disconfortului muscular sau osos, ori chiar al migrenelor. În aceste condiții, capsaicina reduce cantitatea de substanță P, un neuropeptid, responsabil de transmiterea semnalului de durere spre sistemul nervos central. Cu cât cantitatea de substanță P este diminuată, cu atât durerea scade în intensitate.

Contribuie la confort digestiv

Deși poate sună neașteptat, pentru că asociem gustul iute cu refluxul gastroesofagian, consumul moderat al acestui condiment stimulează activitatea stomacului prin producerea anumitor fluide digestive, aspect favorabil pentru sănătatea digestivă. În plus, piperul Cayenne poate proteja stomacul de instalarea bacteriei Helicobacter Pylori, una dintre principalele cauze ale declanșării ulcerului gastric. 

Favorizează scăderea în greutate

Piperul Cayenne se dovedește un aliat de încredere și în accelerarea metabolismului, favorizând „arderea” grăsimilor prin procesul de termogeneză, adică de încălzire corporală. Acest rezultat benefic se datorează în egală măsură conținutului de capsaicină. Mai mult, piperul Cayenne contribuie la menținerea greutății în limitele dorite și prin stimularea tranzitului intestinal și inhibarea apetitului.

Conferă frumusețe pielii

Piperul Cayenne acționează asupra frumuseții pielii dinspre interior spre exterior. Probabil știi deja că un sistem digestiv deficitar poate afecta până și aspectul pielii din cauza acumulării de toxine în organism. Partea bună este că piperul Cayenne menține sănătatea digestivă, iar prin rolul său hepatoprotector asigură funcționarea optimă a ficatului, unul dintre organele cheie în procesul de detoxifiere naturală a organismului. Implicit, aspectul pielii tale poate fi influențat pozitiv, putând să te bucuri în oglindă de imaginea unui ten radios.

Iar ca un extra avantaj, piperul Cayenne poate fi de ajutor și în reducerea inflamațiilor și iritațiilor pielii.

Asigură armonia în cuplu

Piperul Cayenne e ingredientul secret care reaprinde pasiunea în cuplu. Acesta acționează pe multiple planuri, oferind ca rezultat restabilirea unei dinamici sexuale sănătoase prin stimularea producției de endorfine și susținerea funcției erectile.

Piperul Cayenne ca remediu natural

Odată ce ai văzut cât de multe beneficii pentru sănătate îți poate oferi piperul/ardeiul Cayenne, merită să te orientezi spre formula de administrare potrivită pentru tine. 

Desigur, să-l incluzi în alimentația ta este o idee utilă și la îndemână, însă dacă dorești să-i potențezi beneficiile asupra propriului corp, și să profiți la maximum de rolul său terapeutic, ia în calcul următoarele variante: 

  • Uz intern: sub formă de suplimente de tip capsule, pe bază de extract de ardei Cayenne, recomandate pentru controlul greutății, susținerea arderilor celulare, sănătate digestivă, susținerea circulației sanguine, fortificarea sistemului imunitar. Dacă întâmpini dificultăți la administrarea capsulelor, vestea bună este că ai și opțiunea tincturii pe bază de ardei Cayenne, care acționează cu succes în atingerea obiectivelor sănătoase deja menționate.
  • Uz extern: sub formă de creme și unguente cu aplicare locală, destinate mai ales ameliorării durerilor musculare, dar și în scop cosmetic, pentru diminuarea celulitei și redarea supleții pielii.

Cele mai populare utilizări ale piperului Cayenne în bucătărie

Dacă sfera gastronomică rămâne una de interes pentru tine, piperul Cayenne nu dezamăgește, pentru că este un ingredient versatil, care îți oferă o varietate de posibilități.

Noi îți propunem câteva idei, iar tu aduci savoarea și personalitate în bucătărie prin alegerile potrivite! Iată în ce preparate apetisante îl poți integra: 

  • supe creme și tocănițe;
  • omlete, tarte tip quiche sau salată de ouă;
  • mixuri de marinadă pentru carne sau pește;
  • hummus cremos;
  • legume sotate sau cartofi copți;
  • ciocolată homemade picantă sau fursecuri aparte.

Și o rețetă surpriză pentru tine …

Pentru fursecuri cu ciocolată cu un `twist` picant, ai nevoie de: 

  • 190 g făină universală;
  • 50 g pulbere de cacao neîndulcită;
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată;
  • ½ linguriță sare kosher;
  • ¼ linguriță piper Cayenne;
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 120 g unt nesărat la temperatura camerei;
  • 200 g zahăr brun;
  • 1 ou mare, la temperatura camerei;
  • 300 g ciocolată rasă, cu 70% cacao.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Amestecă într-un bol încăpător făina, pulberea de cacao, scorțișoara, sarea, piperul Cayenne și bicarbonatul de sodiu.
  2. Într-un alt bol, mixează untul cu zahărul brun. Adaugă oul și extractul de vanilie, mixând bine până ce se încorporează. E timpul să integrezi ușor și conținutul pe bază de făină, iar apoi, să adaugi ciocolata rasă. Amestecă totul foarte bine.
  3. Formează biluțe de aluat și dispune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presează-le ușor cu ajutorul unei linguri și lasă-le la copt timp de 12 – 15 minute, până ce observi că se crapă ușor la suprafață.

Precauții cu privire la consumul de piper Cayenne 

De regulă, consumul de piper Cayenne nu prezintă riscuri, însă și în acest caz, calea moderației este recomandată. În caz contrar, excesul poate cauza apariția arsurilor gastrice și a durerilor de stomac. De asemenea, dacă ai o sensibilitate aparte la preparatele picante, te poți confrunta cu senzația de arsură la nivelul cavității bucale, inclusiv a buzelor.

Acordă atenție medicației pe care o urmezi, dacă este cazul, și ține cont că acest ingredient poate interfera cu aspirina, anticoagulante sau medicație pentru reglarea hiperacidității gastrice.

De abia aștepți să testezi piperul Cayenne? Atunci hai pe www.planteea.ro, unde opțiunile sunt la fel de variate ca beneficiile oferite de acest produs în sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.