De ce ar fi ideal sa bei ceaiul neindulcit

De ce ar fi ideal sa bei ceaiul neindulcit

Din ce in ce mai multa lume devine constienta de necesitatea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, insa acest articol nu isi propune sa se transforme intr-o lectie de nutritie, ci mai degraba intr-o sugestie de cum te-ai putea indeparta de produsele nesanatoase.

Probabil stii deja cat de daunator poate deveni zaharul, mai ales consumat in exces, cum iti poate provoca tot felul de afectiuni, de la cele ale dintilor, pana la diabet, boala care iti poate distruge intreg organismul. Vei fi surprins sa afli in cate din produsele aflate pe piata poti gasi zahar. Daca in sucurile din comert sau dulciurile de pe rafturi nu mai e un secret cat zahar se ascunde, afla ca pana si iaurtul natural sau painea contin o cantitate impresionanta din aceasta substanta care creeaza dependenta. Si daca nu ai cum sa eviti total sa consumi zahar, poti macar renunta la obiceiurile nesanatoase legate de acest aliment.

De exemplu, poti face primul pas catre o viata mai echilibrata daca nu mai indulcesti bauturile tale preferate. Cum ti s-ar schimba in bine starea, daca renunti la obiceiul de a adauga zahar in ceaiurile pe care le savurezi cu atata pofta?

Vei avea mai multa energie

Desi zaharul pare sa-ti dea mai multa energie pentru activitatile zilnice, aceasta reactie este valabila pentru un timp foarte scurt. Intr-adevar, te vei simti mai bine imediat ce zaharul va intra in organism, dar senzatia va fi trecatoare. Imediat dupa aceea, pofta ta de mancare va creste si acest lucru te va determina sa mananci haotic, intre mese. Vei crea un lant al slabiciunilor, pentru ca vei simti constant nevoia de a consuma dulce, pentru a retrai starea de bine provizorie. Ulterior, acul cantarului nu va indica cifre tocmai imbucuratoare, iar tu te vei demoraliza.

Vei tine glicemia in parametri normali

Glicemia reprezinta concentratia glucozei din sange iar un nivel prea mare sau prea mic al acesteia poate duce la reactii violente din partea corpului, care pot ajunge pana la coma. Consumand prea multe produse dulci poti declansa aparitia diabetului zaharat, care are urmari grave si de care nu te mai poti descotorosi niciodata. Atunci cand simti nevoia de dulce, poti „pacali” corpul daca mananci putina ciocolata neagra, care stabilizeaza nivelul zaharului din sange, sau poti bea un ceai verde, care stimuleaza activitatea insulinei.

Vei reduce numarul caloriilor

In functie de stilul tau de viata si de alimentatia cu care esti obisnuit, e bine sa stii cate calorii iti sunt recomandate daca vrei sa slabesti, sa te mentii sau sa te ingrasi. Ideal ar fi sa consulti un medic nutritionist pentru a avea reteta unei vieti sanatoase care ti se potriveste. Daca, insa, nu iti propui sa faci asta prea curand, te poti orienta dupa variantele universale, independente de grupa sanguina, preferintele culinare si pasiunea pentru sport sau lipsa totala a acesteia. Pentru a slabi, nu trebuie sa depasesti 1.200 de kilocalorii pe zi, daca vrei sa te mentii te poti opri la 1.700 de kilocalorii, iar daca iti doresti sa cresti in greutate, numarul kilocaloriilor trebuie sa depaseasca 2.500 zilnic. E pacat sa nu te poti bucura de alimente hranitoare, pentru ca alegi in detrimentul lor zaharul.

Nu iti vei risca sanatatea

Nu numai zaharul iti poate face rau, ci si mierea, mai ales daca e adaugata in cana de ceai fierbinte. La temperaturi mari, mierea de albine isi schimba proprietatile si poate deveni cancerigena. Miturile care spun ca atunci cand esti racit sa bei ceai fierbinte cu lamaie si miere sunt false, nu vei face decat sa iti fortezi corpul sa lupte impotriva mai multor factori daunatori.

Vei savura fiecare aroma

Atunci cand adaugi zahar, miere sau alti indulcitori in bauturi, pierzi foarte mult din gustul acestora si ajungi sa bei apa calda si dulce. Mai bine lasi aromele sa infuzeze si te poti bucura de gustul parfumat al ceaiului sau cafelei tale preferate.

Asadar, tine indulcitorii la distanta atunci cand vrei sa duci o viata sanatoasa. Bucura-te de ceaiul tau favorit fara sa adaugi zahar sau miere. La inceput va fi ciudat sa il bei ca atare, dar in scurt timp te vei obisnui si iti va parea rau ca nu ai incercat mai devreme sa renunti la cele doua substante.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.