Cate tipuri de uleiuri de gatit exista si care sunt beneficiile acestora

Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Tot mai multe persoane incearca sa evite folosirea uleiului de floarea soarelului in bucatarie, intrucat favorizeaza aparitia colesterolului. O alternativa mult mai sanatoasa a uleiului de floarea soarelui este folosirea uleiurilor vegetale mononesaturate. Cel mai cunoscut astfel de ulei este uleiul de masline, care are o proportie de pana la 80% de grasimi monosaturate. Chiar si asa, uleiul de masline nu este singurul inlocuitor, pe piata plafar existand numeroase alte tipuri de astfel de uleiuri de gatit.

Care sunt cele mai cunoscute uleiuri alimentare naturale virgine si extravirgine?

Printre cele mai cunoscute uleiuri monosaturate, intalnite si in catalogul Planteea, sanatoase pentru organism si ideale pentru gatit putem enumera:

 

  • Uleiul de argan

 

Uleiul de agan se numara printre cele mai benefice uleiuri alimentare, intrucat contine un aport echilibrat de substante nutritive si acizi, printre care: vitamina E, acizi grasi saturati, acizi grasi monosaturati, acizi gasi polinesaturati si fibre polinesaturate. Este un ulei exotic, obtinut prin presare la rece prin metode traditionale. Este un ulei culinar extras din semintele arborelui de argan orginar din Maroc.

Beneficii: reduce colesterolul nociv care provoaca bolile cardiovasculare si obezitatea.

Actiune culinara: se foloseste in salate, sosuri, cuscus.

Curiozitate: 1 litru de ulei de argan se obtine din 30 kg de fructe si in urma a 15 ore de munca.

 

  • Uleiul de masline

 

Din ce in ce mai folosit si de romani, nu doar de partea mediterana a Europei, uleiul de masline reuseste sa contribuie la valoarea nutritionala necesara organismului. La fel de benefic, precum in gastronomie, uleiul de masline este foarte folosit si in prepararea produselor cosmetice, fiind considerat de multe ori uleiul frumusetii. Uleiul pastreaza toate proprietatile (gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative) ale maslinilor.

Beneficii: reducerea colesterolului, previne cancerul, mentine greutatea corporala, previne diabetul zaharat.

Actiune culinara: poate fi folosit in orice preparat culinar, in special in asezonarea pestelui, carnii si salatelor.

Curiozitate: Este singurul ulei care poate fi consumat neprocesat, fiind proaspat presat din masline. Exista 4 tipuri de ulei de masline: ulei de masline pur, ulei de masline virgin, ulei de masline extra virgin, ulei de masline presat la rece.  

 

  • Uleiul de avocado

 

Uleiul de avocado este un produs obtinut din agricultura ecologica si are numeroase proprietati curative. Este un ulei bogat in vitamine, complexul de B-uri, A, C, E, D si K, precum si de minerale, cum ar fi calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc.

Beneficii: hraneste organismul cu un aport considerabil de nutrienti, reduce nivelul de colesterol din sange, contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular.

Actiune culinara: foarte folosit in prepararea mancarurilor exotice si la diferite preparate

Curiozitate: In unele zone de pe glob, avocado mai este numit si “para crocodilului”.

 

  • Uleiul de cocos

 

Uleiul de cocos este obtinut prin presare la rece, si ca forma gasita in comert, acesta apare in stare solida, urmand ca la o temperatura de 250 grade Celsius sa devina lichid. Este bogat in vitaminele A si E, in potasiu, fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc.

Beneficii: intareste sistemul imunitar, regleaza sistemul digestiv si te ajuta sa pierzi din greutate

Actiune culinara: se foloseste in diverse preparate culinare la prajitul termic

Curiozitate: este folosit in domeniul culinar, medical si cosmetic.

In catalogul Planteea, exista 50 de tipuri de uleiuri naturale alimentare, cu importante beneficii pentru organism. Este indicat pentru sanatatea ta sa eviti pe cat posibil consumul de ulei de floarea soarelui si sa il alternezi cu cel de uleiuri vegetale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.