Colagenul și acidul hialuronic: Beneficii pe termen lung

Fiind asociată de multe ori cu domeniul cosmeticii, combinația de colagen și acid hialuronic este una esențială, ce stă la baza produselor destinate înfrumusețării, respectiv a cremelor anti-aging și antirid. Beneficiile acestor două substanțe asupra domeniului beauty sunt incontestabile, mai cu seamă că avantajele administrării colagenului și acidului hialuronic cuprind inclusiv zona sănătății.

Cum te pot ajuta colagenul și acidul hialuronic să arăți și să te simți mai bine? Care sunt formele optime de administrare în acest sens și de ce organismul are nevoie de un astfel de aport? Te invităm să descoperi răspunsurile acestor întrebări în articolul următor, dar și alte informații extrem de folositoare cu privire la colagen și acid hialuronic.


Ce deosebește colagenul și acidul hialuronic?


Colagenul și acidul hialuronic sunt proteine produse în mod natural de către corpul uman. Chiar dacă acestea sunt prezente în întreg organismul, cea mai mare concentrație a acestor două substanțe se găsește în oase, cartilaje, tendoane, ligamente și, desigur, în structura pielii, fiecare dintre acestea având un rol bine definit.

Care este diferența dintre colagen și acidul hialuronic? În timp ce colagenul are rolul de a menține fermitatea, elasticitatea și flexibilitatea țesuturilor, acidul hialuronic e responsabil de hidratarea celulelor. Acesta din urmă are rolul de a reține apa și de a asigura nivelul optim de umezeală în țesuturile conjunctive și organe, contribuind în același timp la sinteza colagenului.


Ce este colagenul?


Așa cum menționat anterior, colagenul este o proteină structurală pe care organismul o sintetizează în mod natural. Este cea mai abundentă proteină din organism, aceasta reprezentând o treime din compoziția proteică a corpului uman. Denumirea de colagen vine de la cuvântul grecesc kolla, ce se traduce prin lipici.

Puternicele fibre de colagen au rolul de a întări structura oaselor, de a permite elasticitatea pielii și a tendoanelor și de a ajuta pielea să se refacă în urma unei răni. În afară de faptul că este o componentă principală a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, colagenul se găsește și în multe alte părți ale corpului, precum la nivelul vaselor de sânge, a corneei și a dinților.


Tipuri de colagen


În total există 28 de tipuri de colagen, însă colagenul de tip I reprezintă 90% din această familie. Iată care sunt cele mai importante tipuri de colagen:

  • Colagen tip I

Tipul de colagen preponderent în organism, respectiv colagenul tip I conferă structură pielii, oaselor, cartilajului fibros, tendoanelor, țesutului conjunctiv și dinților.

  • Colagen tip II

Colagenul tip II este prezent în cartilajul elastic, ce acoperă suprafețele articulare.

  • Colagen tip III

Colagenul tip III susține structura organelor, mușchilor și vaselor de sânge.

  • Colagen tip IV

Acest tip de colagen este preponderent la nivelul pielii și constituie principala parte componentă a membranei bazale.

  • Colagen tip V

Colagenul tip V se găsește împreună cu colagenul tip I la nivelul oaselor, corneei, mușchilor, ficatului, plămânilor și placentei.


De la ce vârstă se ia colagen?


Organismul produce colagen în mod natural, iar atunci când suntem tineri colagenul este prezent din abundență în organism. Producția acestuia scade, însă, după vârsta de 25 de ani, cu atât mai mult după menopauză, în cazul femeilor. Cantitatea de colagen din organism nu se poate determina cu exactitate, însă se poate observa diminuarea acesteia la nivelul articulațiilor, la nivelul masei musculare și a pielii.

Dacă te întrebi de la ce vârstă se ia colagen, răspunsul se află undeva în jurul vârstei de 25-30 de ani, atunci când producția de colagen începe să scadă. Procedeele și tratamentele cosmetice cu colagen, cremele cu colagen, alimentele ce ajută la sinteza colagenului și suplimentele cu colagen se numără printre cele mai populare metode de combatere a carenței de colagen din organism.


Cum se folosește colagenul?


Există anumite proceduri estetice nechirurgicale pe bază de injecții cu colagen, în ideea diminuării aspectului ridurilor, măririi volumului buzelor sau corectarea anumitor cicatrici. De asemenea, există și o mulțime de cosmetice pe bază de colagen, așa cum sunt cremele pentru reducerea ridurilor. Acestea oferă o barieră protectivă la nivelul pielii și scad pierderea de apă, însă nu au rolul de a mări cantitatea de colagen din piele.

Există, totodată, tipuri de suplimente de colagen pentru care poți opta: colagenul hidrolizat sau pudra și gelatina. În aceste produse, colagenul este degradat în peptide mici, ce sunt ușor absorbite în intestin. Chiar dacă nu există studii cu privire la efectele suplimentelor cu colagen, firmele producătoare susțin că acestea au rol în creșterea masei musculare, rol protectiv în apariția artrozei și în menținerea elasticității pielii.

Desigur, te poți raporta și alte surse de colagen, mai cu seamă că există numeroase alimente bogate în colagen sau care ajută la sinteza acestuia în organism. Dintre alimentele ce conțin nutrienți pentru producerea colagenului enumerăm: proteinele de bună calitate precum carnea roșie, carnea de pasăre, fructele de mare, legumele, lactatele sau tofu, albușul de ou, varza, sparanghelul, pielea de porc, pielea de pui, gelatina, năutul, lintea, fasolea, semințele de dovleac, susanul, nucile, cerealele integrale, piper negru, caju, pudra de cacao sau ciocolata neagră.


Ce este acidul hialuronic?


Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronat sau hyaluronan, este o moleculă compusă din zaharuri, ce se găsește în mod natural în țesutul conjunctiv al corpului uman și în piele. Această substanță are rolul de menține țesuturile hidratate, un singur gram de acid hialuronic fiind capabil să susțină până la șase litri de apă.

Pielea conține într-un procent de 50% acid hialuronic, cele mai mari concentrații găsindu-se la nivelul articulațiilor și la nivelul ochilor. De asemenea, pielea bebelușilor conține o cantitate semnificativă de acid hialuronic, de aici și pielea întotdeauna hidratată a micuților. Asemenea colagenului, și acidul hialuronic are rol de a crește rezistența și elasticitatea pielii, de a cicatriza leziunile și de a lubrifia cartilajele și articulațiile.


Tipuri de acid hialuronic


Acidul hialuronic se regăsește pe piață în mai multe variante, cele mai cunoscute, utilizate și recomandate de medicii specialiști fiind Juvederm, Restylane, Volbella și Teosyal Kiss.

  • Juvederm

Juvederm este unul dintre cele mai populare tratamente utilizate pentru tratarea semnelor îmbătrânirii. Acest gel cu o consistență netedă corectează ridurile și pliurile faciale, fiind un agent de umplere non-chirurgical. Juvederm este injectat în piele cu scopul de diminua pentru o anumită perioadă de timp activitatea musculară de sub suprafața pielii.

  • Restylane

Restylane este un acid hialuronic ce se aseamănă foarte multe cu Juvederm. Specialiștii în chirurgie plastică și dermatologie utilizează acest produs pentru umplerea ridurilor și pentru mărirea volumului buzelor, efectele sale menținându-se pentru o perioadă între 6 și 24 de luni.

  • Volbella

Din familia Juvederm face parte și Volbella, specialiștii folosind acest acid hialuronic pentru reducerea ridurilor nazolabiale și ridurile verticale din jurul gurii. Volbella este folosit, de asemenea, și pentru volumul buzelor sau umplerea cicatricilor post-acnee.

  • Teosyal Kiss

Un bun tratament anti-aging este și cel de la Teosyal Kiss, produs gândit special pentru mărirea volumului buzelor și tratarea ridurilor. În comparație cu majoritatea produselor folosite, Teosyal Kiss rezistă pentru mai mult timp, având o compoziție mai vâscoasă spre deosebire de Juvederm sau Restylane.


De la ce vârstă poți folosi acid hialuronic?


Asemenea producției de colagen, și cea a acidului hialuronic scade pe măsura înaintării în vârstă, respectiv începând cu vârsta de 26 de ani. Astfel, dacă te întrebi de la ce vârstă poți folosi acid hialuronic, răspunsul este asemănător precum cel în cazul colagenului. Desigur, în intervalul 25-30 de ani, intervențiile pe bază de acid hialuronic pot fi întârziate prin folosirea produselor cosmetice cu acid hialuronic, așa cum sunt cremele, serurile sau măștile faciale cu acid hialuronic.

În cât timp se văd efectele acidului hialuronic? Acest lucru depinde de tratamentele pe care le urmezi. Ca și în cazul colagenului, și acidul hialuronic poate asigura rețeta pentru o tinerețe fără bătrânețe, mai cu seamă că industria cosmetică a descoperit și introdus acidul hialuronic în produse de care te poți folosi la tot pasul.


Cum se folosește acidul hialuronic?


Așa cum am menționat anterior, acidul hialuronic asigură hidratarea pielii și reține apa. Din acest motiv, este indicat să folosești un ser cu acid hialuronic, care să te ajute în procesul tău de hidratare a pielii, în combinație cu alte produse menite să hidrateze pielea. Dacă utilizezi un ser ce are în componența sa o cantitate mare de acid hialuronic, poți opta fie pentru un ser de hidratare, fie pentru o cremă lejeră pe care să le aplici înainte. Odată ce produsele au intrat în piele, poți folosi și acidul hialuronic, acesta asigurând ca factorul hidratant să rămână în piele. O altă variantă este aplicarea acidului hialuronic pe tenul umed sau folosirea unei creme hidratante cu acid hialuronic.

De asemenea, în ultimii ani a luat amploare fenomenul de injectare cu acid hialuronic. Tratamentele ce presupun injectarea cu acid hialuronic sunt folosite la scară largă pentru remodelarea nasului, a bărbiei, a pomeților, liniei maxilarului, dar și pentru umplerea ridurilor și reducerea semnelor de îmbătrânire. Totodată, acidul hialuronic este folosit drept filler în tratamentele cosmetice, oferind volum și remodelând buzele.


Importanța aportului de colagen și acid hialuronic


Chiar dacă se găsesc în mod natural în organism, colagenul și acidul hialuronic cunosc o scădere bruscă odată cu înaintarea în vârstă. Desigur, această carență este favorizată și de factori externi precum poluarea, razele soarelui, stresul sau fumatul. Astfel, pentru a menține un nivel optim al colagenului și acidului hialuronic în țesuturi, este esențial să consumăm în mod frecvent alimente ce au capacitatea de a stimula producția acestor substanțe în organism: legumele verzi și roșii, ouăle, rădăcinoasele, citricele, kiwi, avocado, pește, soia sau zeamă de oase, o sursă esențială de colagen.

Dat fiind însă că alimentația nu este un capitol la care excelează omul modern, o altă modalitatea mult mai la îndemână constă în administrarea suplimentelor naturale cu colagen și acid hialuronic. În acest fel îți poți asigura aportul de substanțe, efectele acestora resimțindu-se atât din punct de vedere al frumuseții, cât și al sănătății.


Beneficiile administrării de colagen și acid hialuronic


Administrarea colagenului și acidului hialuronic poate aduce numeroase îmbunătățiri la nivelul organismului datorită beneficiilor pe care le posedă aceste substanțe. Descoperă în continuare cele mai importante beneficii ale administrării de colagen și acid hialuronic!


Contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor


Regăsindu-se în proporție de 90% în masa organică a oaselor, colagenul are un rol important în refacerea cartilajelor. Acesta crește gradul de lubrifiere, în timp ce acidul hialuronic menține vâscozitatea lichidului sinovial.


Mențin sănătatea sistemului gastrointestinal


Colagenul ajută la reținerea apei în intestin, stimulând activitatea tractului și contribuind la buna digestie. Suplimentele ce au colagen în compoziție au rol în secreția sucurilor gastrice, prevenind apariția problemelor gastrointestinale.


Colagenul și acidul hialuronic ajută la tratarea diverselor boli oftalmologice


Atât colagenul, cât și acidul hialuronic sunt prezente la nivelul ochilor, menținând gradul optim de hidratare al zonei ochilor. Ambele substanțe sunt adesea prezente în tratamentul pacienților ce suferă de ochi uscați, pentru că reduc senzația de uscăciune și stabilizează filmul lacrimal.


Luptă împotriva radicalilor liberi și contribuie la reducerea ridurilor


Colagenul este substanța de bază a dermei, oferind pielii elasticitate și flexibilitate. Acidul hialuronic stimulează producția de colagen, motiv pentru care e benefic pentru persoanele ce vor să diminueze semnele îmbătrânirii.


Colagenul și acidul hialuronic au rol în hidratarea tenului


Colagenul și acidul hialuronic au rol de menținere a apei în interiorul țesutului, motiv pentru care pielea este mai hidratată și catifelată la atingere. Datorită acestor două substanțe, cicatrizarea dermei se va face mult mai rapid, iar petele cauzate de depigmentare nu vor mai fi vizibile.


Ajută la funcționarea optimă a plămânilor


Colagenul este o substanță secretată în mod natural de plămâni și de către membranele ce protejează aceste organe. Alături de elastină, acesta ajută la menținerea elasticității pielii. Asfel, pentru refacerea țesuturilor și pentru flexibilitate, administrarea de suplimente alimentare ce au în compoziție colagen este recomandată.


Care sunt contraindicațiile colagenului și ale acidului hialuronic?


La fel ca orice alte suplimente alimentare, colagenul și acidul hialuronic pot avea efecte adverse, în afara beneficiilor deja menționate. Iată ce trebuie să știi!


Nu sunt indicate persoanelor ce suferă de alte boli sau femeilor care alăptează


Administrarea unui tratament compus din fiole cu colagen și acid hialuronic nu este indicată femeilor care alăptează sau pacienților care suferă de tulburări ale sistemului imunitar, boli autoimune și diabet. Totodată, sunt de evitat în cazul în care urmezi un tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare.


Colagenul și acidul hialuronic pot avea reacții adverse


Înainte de a începe administrarea unui produs pe bază de colagen și acid hialuronic, e important să verifici compoziția. În cazul în care prezinți vreo alergie la vreun ingredient care apare pe listă, chiar și cel mai bun colagen poate da reacții adverse. Printre acestea se numără respirația urât mirositoare sau resimțirea unui gust amărui.


Aceste substanțe pot produce vânătăi


Cu toate că injectarea acidului hialuronic alături de colagen este un proces non-invaziv, în urma unei astfel de intervenții pot apărea diverse umflături, vânătăi sau roșeață, în funcție de nivelul de sensibilitate al pielii. Acestea vor dispărea, însă, în decurs de câteva zile, însă este indicat să eviți dușurile fierbinți, sauna, solarul sau masajul zonei injectate.

În concluzie, aportul de colagen și acid hialuronic poate aduce numeroase beneficii pe termen lung, iar importanța acestor două substanțe pentru organismul uman este de necontestat. Acum ai toate indicațiile pentru a avea grijă de pielea ta și cu siguranță știi ce să-i oferi și cum o poți păstra pentru cât mai mult timp tânără și frumoasă!

One thought on “Colagenul și acidul hialuronic: Beneficii pe termen lung

  1. Buna ziua
    M.ar interesa in ce concentratie Collagen si hyaluron are cel mai bun efect? Cat ar trebui sa contina ptr a avea efect? Arat caxsi Creme de fata dar si ca rablete( suplimente alimentare) sau praf care se adauga in cafea de ex? Multumesc frumos ☀️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.