Resveratrol: în ce alimente îl găsim și care sunt beneficiile lui

Dacă ar trebui să numim un compus ce apare adesea în discuțiile despre antioxidanții ce au un rol important în menținerea sănătății organismului, resveratrolul cu siguranță s-ar numără printre primele opțiuni. Asociat de cele mai multe ori cu vinul roșu, datorită conținutului ridicat de resveratrol din struguri, acest compus este recunoscut pentru efectele sale miraculoase asupra corpului uman.

Prin urmare, în articolul următor, am adunat pentru tine cele mai interesante informații despre resveratrol: ce este această substanță, cum acționează aceasta, care sunt alimentele ce o conțin și care sunt beneficiile sale. Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre resveratrol.


Ce este resveratrolul?


Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Acest compus sa polifenol aparține clasei de stilbenoide și este produs de diferite plante, în special de fructele de culori închise, precum strugurii negri, afinele, coacăzele negre, murele și altele. De-a lungul timpului, resveratrolul și-a demonstrat rolul antioxidant și efectele benefice pe care le are asupra organismului, de la protejarea sănătății inimii, până la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.

Substanța poartă numele și de „paradoxul francez”, datorită unui studiu realizat în anii ‘80 de către un profesor și un om de știință, Serge Renaud, în cadrul Universității din Bordeaux. Premisa acestui studiu a fost faptul că francezii, în ciuda alimentației lor bogate în grăsimi nesănătoase, aveau o rată de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare mult mai mică decât a altor popoare. În urma acestui studiu a fost găsită o conexiune între consumul de vin roșu specific francezilor, ce conține resveratrol și protejarea sistemului cardiovascular.


În ce alimente găsim resveratrol?


Așa cum am menționat anterior, resveratrolul este o substanță produsă din fructele de culoare închisă ale plantelor. Iată care sunt alimentele considerate cele mai bogate surse de resveratrol!


Rădăcină de trestie japoneză

Polygonum cuspidatum sau trestia japoneză este cunoscută drept planta a cărei rădăcină conține cea mai mare cantitate de resveratrol. Desigur, aceasta nu poate fi consumată ca atare, motiv pentru care poate fi introdusă în alimentație prin ceaiul Itadori. Acesta este cunoscut drept un remediu natural folosit de către asiatici pentru combaterea problemelor cardiovasculare.


Struguri


Strugurii, în special cei negri și cei roșii, conțin o cantitate importantă de resveratrol în semințele și coaja fructelor. Beneficiile strugurilor nu se opresc însă aici. Pe lângă acest compus, strugurii sunt prețioși datorită conținutului de vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina K, zinc, potasiu și mangan.


Vinul roșu


Ți-am povestit anterior cum vinul roșu stă la baza „paradoxului francez”. Și cum strugurii sunt fructe ce conțin o cantitate mare de resveratrol, acesta este și motivul pentru care este recomandat câte un pahar de vin roșu, ocazional. În timpul fermentării strugurilor, aceștia eliberează resveratrolul din ei, urcând vinul în topul alimentelor bogate în această substanță.


Fructe de padure


Alte surse naturale de resveratrol sunt și fructele de pădure. Fie că vorbim de afine, coacăze, mure, zmeură sau alte fructe de pădure de culoare închisă, acestea sunt cu toatele o sursă importantă de antioxidanți, printre care și resveratrol. Cu o valoare nutritivă mare și un conținut caloric redus, fructele de pădure sunt de-a dreptul minunate pentru sănătatea organismului.


Prune


Alte fructe gustoase bogate în vitamine, minerale și antioxidanți sunt și prunele, acestea conținând o cantitate substanțială de resveratrol.


Arahide


Dacă dorești să introduci acest antioxidant important în alimentația ta, ar trebui să iei în considerare fructele oleaginoase precum arahidele, alunele, caju sau fistic, ce conțin atât resveratrol, cât și proteine, fibre și minerale.


Ciocolată neagră


Și ciocolata neagră se numără printre cele mai bogate surse de antioxidanți, mai cu seamă că polifenolii se află într-o cantitate importantă în boabele de cacao.


Care sunt beneficiile resveratrolului?


Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, dar și contribuției aduse în combaterea diferitelor afecțiuni, resveratrolul a devenit din ce în ce mai popular. Desigur, trebuie să ai în vedere faptul că, deși experții au adus confirmarea efectelor benefice ale acestui antioxidant, nu există încă un studiu propriu-zis care să garanteze eficiența administrării acestui compus pentru tratarea sigură a diverselor probleme de sănătate. Cu toate acestea, resveratrolul are beneficii semnificative pentru sănătate. Iată care sunt acestea!


Resveratrolul reduce tensiunea arterială


Fiind un puternic antioxidant, resveratrolul scade presiunea de la nivelul arterelor prin stimularea producției de oxid nitric. Acesta ajută la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației.


Ajută la scăderea nivelului colesterolului rău


Cum creșterea nivelului de colesterol rău din organism poate fi cauza numeroaselor probleme cardiovasculare, resveratrolul poate reduce efectul enzimei ce controlează producția de colesterol, limitând astfel acțiunea dăunătoare a acestuia.


Încetinește procesul de îmbătrânire


Una dintre principalele funcții ale antioxidanților este aceea de a neutraliza acțiunea radicalilor liberi ce provoacă dezechilibre la nivelul organismului. Printre aceste dezechilibre se numără și îmbătrânirea accelerată a pielii. Tocmai din acest motiv, resveratrolul este un aliat de bază al menținerii tinereții pielii.


Resveratrolul protejează creierul


Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, resveratrolul poate încetini procesul de degenerare a celulelor cerebrale, proces ce are loc odată cu înaintarea în vârstă.


Resveratrolul reglează nivelul insulinei


Acest compus este ideal pentru persoanele ce suferă de diabet, având rolul de a reduce nivelul zahărului din sânge și cel de reglare a insulinei. Resveratrolul oprește acțiunea enzimei ce transformă glucoza în sorbitol, substanță care, prezentă într-o cantitate mare în organism, crește nivelul stresului oxidativ și riscul de apariție a diabetului.


Poate preveni apariția obezității


Resveratrolul poate preveni depunerea grăsimilor, ajutând la reducerea greutății corporale. Mai mult decât atât, proteina SIRT1, ce este activată de resveratrol, are rolul de a proteja organismul împotriva obezității.


Ajută la ameliorarea durerilor musculare și osoase


Datorită acțiunii antioxidante și antiinflamatoare, resveratrolul contribuie la protejarea cartilajelor, prevenind deteriorarea acestora și apariția ulterioarelor dureri sau umflături.


Resveratrolul combate boala Alzheimer


Tot grație efectului antioxidant, resveratrolul oprește producția de beta-amiloide, proteine ce contribuie la apariția bolii Alzheimer. Mai mult decât atât, acest compus reduce riscul apariției bolii Parkinson sau a sindromului Huntington.


Resveratrolul are efect anticancerigen


Combaterea formării celulelor canceroase se numără printre beneficiile aduse de resveratrol organismului. Acest antioxidant joacă un rol important în blocarea procesului de carcinogeneza, ce favorizează dezvoltarea tumorilor canceroase.


Ce efecte secundare poate avea resveratrolul?


Până în prezent, studiile nu au arătat efecte secundare semnificative ale consumului de resveratrol, nici măcar atunci când este luat în doze mari. Cu toate acestea, compusul poate interfera cu anumite medicamente antiinflamatoare sau anticoagulante, crescând riscul unei hemoragii.

De asemenea, în lipsa studiilor concludente, femeilor însărcinate nu li se recomandă administrarea de resveratrol, cel puțin nu înainte de a se consulta cu un medic specialist. Totodată, dacă un pacient urmează să aibă o intervenție chirurgicală sau îi este prescris un tratament pentru o anumită problemă de sănătate, ar trebui consultat medicul specialist în vederea administrării de resveratrol.

Majoritatea suplimentelor alimentare conțin între 250 și 500 de miligrame de resveratrol, însă doza zilnică recomandată poate diferi de la o persoană la alta, luând în considerare istoricul medical, vârsta și medicația pe care o administrează.


Care este rolul suplimentelor cu resveratrol?


Resveratrolul poate fi regăsit într-o mulțime de alimente, însă acesta poate fi administrat și prin intermediul suplimentelor alimentare pe bază de struguri, fructe de pădure sau polygonum cuspidatum. La rândul lor, aceste suplimente au un puternic efect antioxidant, oferind suport și protecție organismului. Iată câteva exemple de suplimente naturale ce conțin resveratrol și au un rol important pentru organism:

  • Resveratrol 100mg Resvida 30cps – COSMO PHARM

Dacă te întrebi care este cel mai bun resveratrol, Resveratrol 100mg Resvida 30cps – COSMO PHARM cu siguranță intră în topul suplimentelor cu acest compus. Cu o puritate de peste 99%, aceste capsule reprezintă un puternic antioxidant ce asigură suportul cardiovascular de care ai nevoie.

  • Sirop coacaze negre miere 500ml – MANICOS


Am vorbit recent despre coacăzele negre și beneficiile acestora pentru organism. Acesta este și motivul pentru care îți recomadăm siropul de coacăze negre cu miere, mai cu seamă că aceste fructe conțin o cantitate însemnată de resveratrol.

  • Pulbere coaja struguri 500g – HERBAL SANA


Cojile de struguri au numeroase proprietăți benefice pentru organism, fiind o reală sursă de aminoacizi. Pulbere coajă struguri 500g de la HERBAL SANA conține concentrații mari de resveratrol, ce are o puternică acțiune antioxidantă la nivelul organismului, reducând riscul bolilor cardiovasculare.

Acestea fiind spuse, resveratrolul se numără printre cei mai puternici antioxidanți în apărarea organismului, intervenind în numeroase procese interne din corpul uman. Astfel, numeroasele sale beneficii te pot ajuta să-ți păstrezi o stare bună de sănătate, însă nu înainte de a cere sfatul medicului cu privire la administrarea suplimentelor pe bază de resveratrol. Pentru cele mai bune și naturale produse cu acest compus, te așteptăm în magazinele Planteea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.