Avantajele produselor bio și cum să le incluzi în meniul tău

Suntem ceea ce mâncăm, pentru că sănătatea fizică și mentală este în directă legătură cu modul în care compunem meniurile zilnice: ce alimente punem în farfurie la mic dejun, prânz și cină, cât de mari sunt porțiile și cum ne bucurăm de fiecare masă în familie.
Te preocupă starea de bine a celor dragi, așa că îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre avantajele produselor bio, care-ți aduc nutrienții necesari pentru un mod de viață echilibrat:

Ce înseamnă produse bio

Vei găsi pentru produse bio definiții diverse, dar ideea de bază este că aceste alimente trebuie să respecte norme stricte de producție, procesare, ambalare și comercializare. Reglementările se referă în detaliu la fiecare etapă de creștere și prelucrare a gamei de produse alimentare bio:

  • alegerea tipului de sol;
  • selectarea semințelor;
  • tipul de apă pentru irigarea terenului;
  • modul de îngrijire și recoltare;
  • procedeele de stocare și prelucrare;
  • protocolul de ambalare și livrare;
  • condițiile de etichetate și comercializare (inclusiv expunere la raft);
  • pentru produsele bio de origine animală se adaugă condiții stricte de selectare, hrănire și procesare.

Diferența între produse bio și ecologice

Există diferite tipuri de produse bio, și toate au în comun faptul că sunt realizate fără utilizarea de substanțe chimice și fără să fie efectuate intervenţii genetice. Trebuie să fie produse și ambalate într-un mod responsabil, care să respecte și să protejeze natura și mediul înconjurător. De asemenea este necesară certificarea din partea unor organisme oficiale, autorizate la nivel național, european și internațional.

Diferențele dintre termeni apar în funcție de țările unde sunt utilizați: eticheta „produs organic” este folosită în Marea Britanie și SUA pentru produse agroalimentare ce respectă condițiile menționate anterior. În statele UE se utilizează termenul “produs ecologic”, iar pentru a specifica faptul că sunt îndeplinite toate procedurile de selectare și realizare a respectivelor sortimente, se menționează și caracteristica “bio”.

Există și mențiuni naționale, de exemplu pentru produse bio românești se specifică termenul de “agricultură ecologică” (AE), ca particularitate a siglei de certificare. Alte state din UE folosesc etichete similare (agricultură biologică, agricultură organică).

Toate aceste procedee au în comun realizarea unor produse proaspete, autentice, realizate prin procedee care respectă și protejează natura și mediul înconjurător, deci sunt benefice pentru sănătate. Poate fi vorba despre de produse agricole bio, produse apicole bio, produse alimentare bio, produse bio de curățenie, produse cosmetice bio ș.a.

Avantajele produselor alimentare bio

Dacă te întrebi de ce să folosim produse bio, iată câteva avantaje care provin din grija cu care sunt realizate aceste alimente:

Conțin mai mulți nutrienți activi decât celelalte produse alimentare

Pentru că sunt interzise substanțele chimice precum pesticide, fertilizatori sintetici sau îngrășăminte periculoase, fructele și legumele din culturi ecologice au mai mulți antioxidanți și flavonoide decât cele obișnuite, cu până la 40% în plus, deci sunt mai eficiente în prevenirea bolilor de inimă și a altor afecțiuni.

În mod similar, în produse lactate bio se află cu 60-80% mai mulți antioxidanți și nutrienți decât cel de la animale hrănite cu furaje convenționale. Prin conținutul lor echilibrat de substanțe bioactive și minerale, produsele bio reprezintă o opțiune excelentă pentru diete echilibrate, fără aport caloric mare și fără grăsimi dăunătoare sănătății.

Nu conțin chimicale sau ingrediente periculoase pentru sănătate


Datorită condițiilor stricte de cultivare și prelucrare, produsele bio nu conțin chimicale, pesticide, ierbicide sau hormoni de creștere. Reprezintă mâncare curată, fără OMG-uri (organisme modificate genetic), metale grele sau alți aditivi și reziduuri toxice. De aceea sunt mai sănătoase pentru organismul uman și se recomandă produse bio pentru bebeluși.

Nu dăunează mediului înconjurător

Realizarea de produse alimentare bio și produse nealimentare bio se face prin procedee tehnologice mai simple, fără consum mare de resurse energetice și fără să polueze mediul înconjurător. Sunt excluse operațiunile periculoase precum iradierea, stimularea artificială a creșterii recoltelor sau folosirea în exces a tehnologiilor poluante.

Au gust mai bun decât celelalte produse alimentare

Folosirea metodelor tradiționale pentru obținerea unor produse bio reprezintă un avantaj important, pentru că astfel se obține un gust mai bun al alimentelor, se păstrează aromele naturale și se pot realiza meniuri savuroase, pentru toate vârstele. Când evaluezi la produsele bio avantaje și dezavantaje, faptul că sunt sățioase și gustoase reprezintă un argument foarte bun, pentru că te saturi cu o cantitate mai mică de alimente și astfel pui accent pe calitate în alimentația zilnică.

Top produse alimentare bio pe care să le incluzi în meniul tău

fructe, legume si lactate

Lactate bio


Printre cele mai apreciate avantaje la produse bio de origine animală se numără aportul nutrițional deosebit, care este foarte important pentru o alimentație corectă și completă. Se recomandă ca produse bio pentru copii, pentru că sunt realizate din lapte de calitate superioară, obținute în ferme ecologice. Animalele sunt hrănite în aer liber, pe pășuni naturale, ce nu sunt alterate de chimicale, iar furajele utilizate sunt și ele de cea mai bună calitate.

Gama de produse lactate bio cuprinde lapte, telemea, brânzeturi proaspete, iaurt, lactate de băut (chefir, sana, lapte bătut ș.a.).


Cereale bio


Sunt recomandate ca produse bio pentru bebeluși, totodată se folosesc în dietele speciale pentru persoane cu intoleranțe alimentare, sensibilitate digestivă sau alte tipuri de afecțiuni. Fac parte din meniul zilnic al oamenilor care își doresc un trai sănătos și duc o viață activă, plină de energie.

Se găsesc sub formă de fulgi de ovăz fără gluten, fulgi de hrișcă, orez roșu integral, mălai integral, soia boabe, fasole boabe, linte, făină de cocos, făină sorg, făină spelta, tărâțe de grâu, năut boabe, musli cereale germinate ș.a.

Fructe si legume bio

Aceste surse de vitamine, minerale și nutrienți activi sunt obținute de la producători certificați, pentru a avea certitudinea că oferă cele mai bune sortimente de legume și fructe de sezon, produse oleaginoase și deshidratate, gustărele sănătoase și alte alimente realizate din vegetale bio.

Produse apicole bio

Mierea reprezintă un izvor de sănătate, de aceea în top produse bio cele apicole se află pe primele locuri. Fie că este vorba despre specialități apicole sau apiterapeutice, aceste produse au proprietăți medicinale curative foarte apreciate de oameni de toate vârstele.

Produsele apicole bio sunt disponibile sub formă de miere, propolis, lăptișor de matcă, polen, tincturi, extracte glicolice, soluții hidroglicerice ș.a.

Ceaiuri bio

Pentru un mod de viață echilibrat există o gamă largă de produse de tip ceai, cafea, cacao bio care sunt recomandate în cazul unor afecțiuni cronice și acute, au efecte benefice asupra sănătății și arome savuroase. Provin din culturi ecologice și sunt însoțite de certificări internaționale pentru ceaiuri clasice, ceaiuri medicinale, ceaiuri funcționale, cafea, cacao și înlocuitori (cafea gano, cicoare, orz solubil, cafea cereake yannoh, latte sfeclă roșie, cardamom, cafea instant cereale păpădie ș.a.).

Suplimente naturale bio

Oferta de suplimente naturale bio cuprinde ingrediente culinare, snack-uri bio și diverse produse destinate protejării imunității, prevenirii și tratării diferitelor afecțiuni. În farmacia naturii se găsesc capsule și comprimate cu pulberi vegetale, suplimente solubile, extracte lichide, siropuri sucuri și băuturi nutritive și uleiuri terapeutice. Toate produsele sunt realizate din ingrediente naturale provenite din surse ecologice și reprezintă opțiuni sănătoase, cu efecte terapeutice.

Produse cosmetice naturale bio

Sănătatea pielii este foarte importantă, de aceea multe persoane folosesc cosmetice naturale, pentru că protejează epiderma, nu conțin substanțe chimice, parabeni, ftalați și sunt eficiente în cazul unor alergii și afecțiuni cutanate. Se recomandă produse cosmetice bio certificate, pentru că asigură o îngrijire mai bună a tenului și protejează pielea de efectele poluării și de razele UV.

La aceste articole se adaugă și o gamă largă de produse bio de aromaterapie, produse bio de curățenie și alte sortimente, astfel că un magazin de produse bio reprezintă o opțiune recomandată pentru orice persoană care își dorește un mod de viață sănătos.

Produsele bio reprezintă o alegere responsabilă, preferată de tot mai mulți oameni care și-au dat seama de importanța ingredientelor din alimentația zilnică și a substanțelor care se regăsesc în articole utilizate pentru îngrijirea sănătății, cosmetică sau curățenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.