Uleiul esențial de eucalipt -proprietăți, rețete și utilizări

Uleiul esențial de eucalipt

De-a lungul timpului, am descoperit beneficiile magnifice ale uleiului de eucalipt pentru sănătate. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii erau conștienți de proprietățile medicinale ale eucaliptului fapt pentru care îl foloseau în tratarea bolilor.

Ce este eucaliptul?

Eucaliptul (Eucalyptus), originar din Australia, este un copac veșnic verde, care face parte din familia Myrtaceae. Frunzele sale luxuriante eliberează o aromă ușoară și proaspătă și un elixir care este folosit în ameliorarea congestiei nazale, în răceli și alte afecțiuni respiratorii și nu numai.  

Uleiul esential de eucalipt este compus 70% din eucaliptol, cunoscut mai ales pentru calitățile sale expectorante. Mulți nu știu, însă, că este capabil să lupte și împotriva infecțiilor sistemului uro-genital, să calmeze sistemul nervos și să țină departe insectele. De asemenea, este folosit frecvent în diverse preparate din industria cosmetică: de la paste de dinți si uleiuri de masaj, până la creme anticelulitice.

Origine și curiozități

Originar din Australia, în special din Tasmania, eucaliptul a fost plantat rapid în regiunile subtropicale din Asia și bazinul mediteranean. Multe țări au integrat rapid utilizările medicinale ale frunzelor de eucalipt în farmacopeea lor: China, India, Sri Lanka, țări din Europa etc.

Datorită capacității sale excepționale de a absorbi apa din solul pe care crește, eucaliptul a uscat rapid mlaștinile în perioada colonială. În acest fel au fost eliminați factorii de reproducere al insectelor care transmiteau malaria, de unde și denumirea de „fever tree”.

În secolul al XIX-lea, uleiul esențial era folosit pentru a dezinfecta cateterele urinare în spitalele engleze. Astăzi este folosit în producția de apă de gură și paste de dinți. Numeroase preparate farmaceutice pentru diferite boli respiratorii și solvenți endodontici utilizați în stomatologie contin ulei de eucalipt. De asemenea, este folosit chiar și ca degresant industrial.

Iată care sunt proprietățile uleiului esențial de eucalipt:

  • Proprietăți cosmetice. Știați că uleiul esențial obținut din frunzele de eucalipt este adesea inclus în preparatele anticelulitice? Pentru că la fel ca uleiul esențial de mentă, este un tonic tisular: prin stimularea circulației sângelui, redă elasticitatea pielii, luptând împotriva petelor. Uleiul esențial de eucalipt poate fi deci folosit pentru a contracara formarea de coșuri, puncte negre sau acnee, în plus, datorită parfumului său persistent, neutralizează bacteriile din cavitatea axilelor, înlocuind mirosul neplăcut, devenind astfel un compus ideal și pentru un deodorant făcut în casă.
  • Proprietăți pentru piele. Fiind deci un antibacterian natural, acest ulei esențial poate fi folosit pentru a trata infecții precum herpesul, cistita și candidoza și pentru a calma iritațiile cauzate de răni și arsuri, de exemplu. Din același motiv, poate fi folosit și pentru a trata bolile cavității bucale și, prin urmare, și ca adaos la pasta de dinți.
  • Proprietăți pentru păr. În trecut, în Australia a fost folosit pentru combaterea malariei, în timp ce astăzi uleiul esențial de eucalipt s-a dovedit deosebit de eficient în lupta împotriva păduchilor.
  • Proprietăți antibacterian și antiseptice: Combate germenii și bacteriile, de aceea este potrivit atunci când vă confruntați cu bronșită, răceli, sinuzită.
  • Proprietăți decongestionante și expectorante. Ajută la eliminarea mucusului și astfel ajută la ameliorarea tusei.
  • Proprietăți purifiante și revigorante. Purifică încăperile și poate îmbunătăți respirația celor care suferă de sinuzită sau congestie nazală.
  • Proprietăți antiinflamatoare. Este o proprietate mai puțin cunoscută, dar uleiul esențial de eucalipt poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor musculare, reumatice și artritice.
  • Proprietăți stimulante. Este stimulant, promovează atenția și concentrarea.

Rețete cu ulei esențial de eucalipt

  • ÎN MASAJ: Pentru susținerea sistemului respirator.
    Aplicați 5-6 picături de ulei esențial de eucalipt cu 1 lingură de ulei vegetal de cânepă sau nucă de cocos pe piept, spate și talpa picioarelor, de 2-3 ori pe zi.
  • UTILIZARE TOPICĂ: Pentru a elimina ciupercile pielii (candida).
    Aplicați 5-6 picături de ulei esențial de eucalipt împreună cu 1 lingură de gel de Aloe Vera pe zona afectată (evitați întotdeauna zonele sensibile).

10 utilizări ale uleiului esențial de eucalipt

Aborigenii australieni îl foloseau pentru vindecarea rănilor, vindecarea infecțiilor fungice și, de asemenea, ca expectorant. Uleiul esențial de eucalipt este un produs benefic pentru organism și a fi ideal ca toată lumea să îl aibă acasă. Această minune a naturii este un produs versatil și ieftin.

Iată 10 utilizări ale uleiului esențial de eucalipt

1. Decongestionant nazal

Pentru a combate uscăciunea nazală și a decongestiona nasul, puteți adăuga 10 picături de ulei esențial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte, acoperiți-vă capul cu un prosop și inspirați aburul rezultat. În câteva minute veți observa cum își face efectul. Pentru a combate disconfortul nocturn din cauza uscăciunii nazale și a vă odihni mai bine, puteți impregna un tifon cu câteva picături din acest ulei esențial și îl puteți pune pe noptieră, lângă pat.

2. Ajută la reducerea tusei

Eucaliptolul, ingredientul activ din uleiul de eucalipt, de asemenea,

3. Dezinfectant de uz casnic 

Pe lângă aroma sa proaspătă, uleiul esențial de eucalipt are importante proprietăți antibacteriene. O idee bună este să adăugați câteva picături la produsele obișnuite de curățare pentru a profita de proprietățile lui extraordinare ca dezinfectant.

4. Dezinfectant bucal 

Acțiunea antibacteriană a uleiului esențial de eucalipt este perfectă pentru eliminarea germenilor din gură, reducerea plăcii bacteriene și combaterea tulburărilor gingivale. Câteva picături diluate în apă vor servi drept apă de gură și vă vor oferi o respirație proaspătă (aveți mereu grijă să nu o ingerați).

5. Calmează mușchii obosiți sau durerile

Un masaj cu ulei de cocos, în care diluați câteva picaturi de ulei esențial de eucalipt, vă va ameliora disconfortul mușchilor obosiți.

6. Ulei esențial de eucalipt pentru păr și scalp

Câteva picături de ulei de eucalipt, amestecat cu ulei de nucă de cocos, vor oferi hidratare părului și, de asemenea, scalpului cu probleme ca: mătreața și iritațiile din cauza uscăciunii excesive, reducând disconfortul și mâncărimea.

7. Repelent pentru insecte

Și nu conține substanțele chimice potențial periculoase găsite în insecticidele comerciale. Insectelor nu le plac mirosurile intense, iar printre cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva insectelor este cel de eucalipt.

8. În caz de febră, poate ameliora disconfortul

Un tifon înmuiat în apă și câteva picături de ulei esențial de eucalipt aplicate pe frunte, glezne și axile ajută la diminuarea disconfortului

9. Antiseptic pentru răni mici

Calitățile antibacteriene și antiseptice ale uleiului de eucalipt îl fac un tratament eficient pentru răni mici, tăieturi, arsuri și mușcături de insecte. Pe lângă vindecarea leziunii, calmează durerea și disconfortul din zonă.

10. Aromoterapie

Uleiul esențial de eucalipt oferă o experiență minunată de aromoterapie.

Contraindicații ale uleiului esențial de eucalipt

În prezența inflamațiilor gastrointestinale, poate da naștere unor fenomene de intoleranță la nivelul sistemului digestiv. Din acest motiv nu se recomandă administrarea pe cale orală persoanelor predispuse la afecțiuni gastrice, copiilor, femeilor însărcinate și care alăptează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.