Toata lumea cauta un mod de viata cat mai sanatos care sa asigure un trai lung, energic si plin de evenimente placute. De cele mai multe ori, sanatatea este strict legata de modul in care ne alimentam.

Desi produsele din supermarket nu ajuta prea mult la sustinerea unei vieti sanatoase, exista o multime de plante care o fac. Natura este atat de bogata, incat putem descoperi plante care sa ajute oricare dintre procesele vietii. Printre acestea se evidentiaza si plante minune, care pot avea un impact pozitiv asupra unui numar mare de functii vitale. Una dintre aceste plante minune este ARONIA.

Ce este aronia?

Aronia este Aronia sau arbustul aronic, cunoscut în denumirea populară ca scoruș negru, iar științific drept Aronia melanocarpa, este o plantă intrată destul de recent in societatea noastra. A devenit cunoscut in Europa abia in anii ’50, atunci cand  a fost adus pe batranul continent de catre cosmonautii rusi.

Originar din regiunile reci ale Americii de Nord, acest arbust creste la inaltimi de maxim 2 metri si face fructe mici, in nuante de rosu, albastru sau negru. Este un arbust inrudit cu marul, ce are o durata de viata de aproximativ 20 de ani.

Desi gustul fructelor nu este cel mai placut, putand avea un impact major asupra celor care nu le-au cunoscut niciodata, acestea merita introduse in alimentatie datorita proprietatilor sale excelente.

Tipuri de aronia

Astazi, aronia se planteaza peste tot in lume, fiind descoperită inclusiv in Romania si se evidențiindu-se prin 3 tipuri de fructe:

  • Fructe rosii, cu un gust destul de dulce si placut
  • Fructe negre, cu un gust amarui si uscat, insa foarte bogate in substanțe nutritive;
  • Fructe purpurii, cu gust care combina aromele primelor doua

Aronia: Proprietăți

Proprietățile fructului de aronia sunt multiple și benefice organismului, cuprinzând o varietate de substanțe nutritive care asigură un aport foarte bun de elemente active importante pentru sănătate.

Ce vitamine si minerale conțin fructele de aronia?

Continutul fructelor este unul foarte interesant, in acestea regasindu-se antioxidanti, vitamine sau fibre.

In doar 100 de grame de fructe se gasesc 16.9 grame de fibre, care ajuta la protectia sistemului digestiv. De asemenea, o portie de aronia asigura 35% din necesarul zilnic de vitamina C si imbogateste organismul cu vitaminele K, A, E, B9 sau P.

Pe lista cu ingrediente se numara si manganul, care are puternice proprietati antioxidante), precum si potasiul, calciul, fierul, zincul sau magneziul.

Toate aceste ingrediente reusesc sa sa se combine intr-o formula aproape magica, ideala pentru orice organism.

Valori nutriționale aronia

Care sunt beneficiile consumului de fructe de aronia?

Consumul fructelor de aronia prezinta o varietate mare de beneficii. Cei care consuma frecvent aceste fructe se pot bucura de un corp mai puternic si mai frumos. Printre cele mai importante beneficii se numara urmatoarele:

1. Este un ajutor de nadejde pentru digestie

Multumita continutului mare de fibre, fructele de aronia contribuie la o digestie eficienta. Acestea combat constipatia, balonarea si diareea si protejeaza intestinele de bacterii.

2. Imbunatateste sistemul imunitar

 Continutul bogat de vitamina C, precum si numerosii antioxidanti ce pot fi descoperiti in aceste fructe, ajuta la intarirea sistemului imunitar. Vitamina C reuseste sa stimuleze activitatea celulara si productia de colagen. Acesta are un impact urias asupra vietii noastre, fiind cel care ajuta la repararea organelor, celulelor si vaselor de sange. Totodată, vei observa că prin consumul preventiv de aronia vei răci mult mai rar, deoarece sistemul imunitar este stimulat să lupte și să combată virușii.

3. Poate preveni cancerul

Cancerul este una dintre bolile care pun o multime de probleme in societatea moderna. Din fericire, acesta poate fi prevenit cu ajutorul unei diete sanatoase, aronia contribuind din plin la aceasta preventie. Consumul fructelor reduce riscul de aparitie a cancerului de colon si are efecte pozitive si impotriva altor tipuri de cancer.

4. Imbunatateste vederea.

Cei care au probleme cu vederea vor descoperi cu incantare ca aronia are proprietati excelente in acest sens. Cu un continut bogat de caroten, fructele pot sa reduca stresul oxidativ de la nivelul ochilor. Consumate frecvent, acestea pot preveni aparitia unor probleme grave, cum ar fi cataracta.

5. Sustine functiile cognitive

Numeroasele substanțe nutritive din fructe reusesc sa lupte impotriva radicalilor liberi care distrug legaturile neuronale. Practic, sunt imbunatatite in mod considerabil functiile cognitive iar activitatea neuronala creste simtitor. Multumita reducerii stresului oxidativ din creier, sunt prevenite anumite boli cum ar fi Alzheimerul sau dementa.

6. Imbunatateste tensiunea arteriala

Fructele de aronia au un continut bogat de potasiu, care este un ajutor de nadejde pentru inima. Odata ajuns in sange, potasiul ajuta la dilatarea vaselor sanguine si scade tensiunea arteriala. Practic, cei care consuma frecvent aronia prezinta un risc mult mai scazut de infarct.

7. Este un aliment excelent pentru diabetici

Cantitatea mare de fibre gasita in fructele de aronia ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Cei care sufera de diabet pot evita astfel scaderile sau cresterile bruste de glicemie, ceea ce le echilibreaza foarte mult viata.

8. Este un antibacterian puternic

Chiar si bacteriile care provoaca raceli pot fi combatute prin consum de aronia. Daca alegi sa consumi preventiv aceste fructe, vei descoperi ca racesti mult mai rar.

9. Este un ajutor pentru cei care doresc sa piarda in greutate

Daca esti in plin proces de slabire, fructele de aronia te pot ajuta sa simti senzatia de satietate fara a manca foarte mult. Acestea contin putine calorii, asigura un aport serios de substanțe nutritive si contribuie la detoxificarea si curatarea organismului.

Este bine sa consumi fructe de aronia in curele de slabire in primul rand pentru concentratia bogata de caroten, luteina si catehina.

10. Mentine sanatatea tractului urinar

Cei care sufera de infectii urinare pot consuma cu incredere fructe de aronia. Acestea au o doza mare de acid chinic, care vindeca si previne aparitia microorganismelor ce duc la infectarea tractului urinar.

De asemenea, consumul acestor fructe ajuta si la eliminarea stresului si oboselii, la prevenirea intoxicatiilor si la prevenirea alergiilor sau la vindecarea anumitor boli capilare si de piele.

Fructele de aronia nu sunt destinate doar consumului alimentar, ci si aplicării topice. Vei descoperi o multime de sapunuri realizate din aceste fructe, sau creme cu protectie solara.

Cum pot fi consumate fructele de aronia?

Exista mai multe moduri in care pot fi consumate fructele de aronia:

Proaspete

Din fructele proaspete se poate face suc, dulceata, sirop sau chiar vin. Daca ai fructe proaspete de aronia, le poti tine in frigider pentru aproximativ o saptamana, fara a-si pierde proprietatile sau le poti tine in congelator pentru o perioada mai lunga de timp.

Deshidratate

Foarte adesea, fructele de aronia sunt consumate deshidratate, sub forma unor gustari intre mese. Atunci cand sunt deshidratate se pastreaza pentru mai multa vreme si pot fi folosite zilnic in alimentatie. Fructele uscate de aronia au la fel de multe proprietăți ca cele crude, însă prin deshidratare se pierde conținutul de apă, iar zaharurile sunt mai concentrate.

Sub forma de ceai

Fructele deshidratate pot fi folosite chiar si sub forma de ceai. Bautura obtinuta prin infuzarea lor este bogata in antioxidanti si foarte aromata.

In principiu, fructele au un gust amarui care nu este pe placul tuturor. Tocmai de aceea, pot fi consumate in diverse combinatii cu nuci sau alte fructe uscate.

Gatite in deserturi

De multe ori, este nevoie doar de inspiratie pentru a te bucura de toate beneficiile unor alimente. Daca nu iti place sa consumi fructele de aronia ca atare, le poti gati in torturi, prajituri, bomboane sau alte delicii care sa iti ofere acel boost de energie si de sanatate de care ai nevoie.

Miere cu aronia

O variantă rapidă și ușor de preparat este să adaugi fructe de aronia în miere și să le dai la rece. Acestea se vor păstra mai bine, iar gustul va fi dulce și bun.

Sirop și suc de aronia

Siropul și sucul de aronia își păstrează toate proprietățile dacă sunt preparate corespunzător, prin presare la rece. Acestea se pot consuma din când în când ca băuturi hidratante, adăugându-se apă proaspătă la nevoie.

Gem și dulceață cu aronia

Fructele de aronia se pot conserva sub formă de gem sau dulceață, fiind ideale pentru un mic dejun ca în copilărie.

Pulbere de aronia

Unele suplimente naturale vin sub formă de pulbere de aronia. Aceasta se poate adăuga în smoothie-uri sau iaurturi, alături de alte fructe și legume, pentru un plus de energie și vitalitate. Dozele recomandate variază în funcție de producător, însă o linguriță de pudră este de obicei de ajuns.

Aronia: Utilizări și tratamente

Aronia se folosește în industria cosmetică, ca ingredient în săpunuri sau creme de protecție solară. De asemenea, se utilizează în gastronomie, aducând un plus de valoare nutrițională preparatelor homemade. Poate fi un ingredient de bază în dulcețuri, gemuri sau siropuri, dar și o aromă pentru prăjituri, smoothie-uri sau sucuri.

Totodată, din aronia se extrage pigment ce poate fi utilizat în industria alimentară pentru fabricarea coloranților naturali. În sezonul rece, fructele uscate se infuzează, iar ceaiul rezultat ajută organismul în lupta cu virușii, prevenind răcelile. Sucul de aronia presat la rece păstrează toate vitaminele și antioxidanții, fiind un adevărat medicament natural.

Fructele de aronia în sarcină și alăptare

Din păcate, nu sunt realizate studii cu privire la siguranța consumului de aronia pe timpul sarcinii sau alăptării. Din acest motiv, se recomandă evitarea fructelor de aronia în perioada sarcinii și urmarea recomandărilor medicului specialist.

Contraindicatii si precautii

In principiu, consumul acestor fructe este sigur. Totusi, exista anumite recomandari si precautii de care oricine trebuie sa țină cont.

Daca alegi sa consumi aronia sub forma de suc, spre exemplu, este bine sa o faci cu 30 de minute inainte de masa. Cantitatea optima este de cate 50 de mililitri inainte de fiecare masa.

Daca alegi sa consumi fructele uscate sau proaspete, este bine sa nu depasesti 30 de grame pe zi.

In cazul in care consumi cantitati mai mari este posibil sa apara diverse reactii adverse, cum ar fi durerile de stomac, varsaturile, greata sau diareea.

Fructele de aronia nu sunt indicate persoanelor care sufera de ulcer gastric si duodenal.

De asemenea, este bine sa fie evitate de femeile insarcinate. Desi nu exista studii care sa arate ca sunt periculoase pentru persoanele care poarta o sarcina, nu exista nici studii care sa dovedeasca faptul ca nu au efecte adverse.

Ce preț are aronia în România?

Aronia nero, care este cel mai răspândit soi din comerț, poate fi găsită în formă deshidrată în cutii de diferite gramaje și prețuri. Spre exemplu, 100 g de aronia uscată pornește de la un preț de aproximativ 6-7 lei și poate varia în funcție de producător, originea culturii sau cantitate. Bineînțeles, variantele organice, fără conservanți, sunt cele mai bune și oferă organismului proprietățile benefice de care are nevoie, însă pot fi mai scumpe.

Fructele crude de aronia costă în jur de 10 lei suta de grame, însă prețul diferă de la sezon la sezon și în funcție de producător și calitatea produsului. Opțiunea sigură este să cumperi fructele la vrac, pentru a le putea vedea și a le inspecta calitățile.

Produse cu Aronia recomandate de Planteea

1. Sirop de aronia fara zahar. Este un sirop cu rol antioxidant, ce poate sa fie baut in fiecare zi in limitele indicate pe eticheta. Are continut mare de vitamina C, vitamina E si polifenoli si inlatura probleme cum ar fi stresul. Consumul frecvent al acestui sirop poate incetini procesul de imbatranire. Acest produs poate sa fie dizolvat in apa sau ceai.

2. Fructe uscate de aronia. Pot fi consumate ca atare sau pot fi amestecate in diverse preparate (dulciuri, cereale cu lapte, etc). Este recomandat sa nu fie consumate in cantitati mai mari de 30 de grame pe zi, deoarece are o doza mare de antioxidanti. Pentru persoanele care au probleme de sanatate, fructele trebuie sa fie consumate doar in urma recomandarii medicului.

3. Miere cu Aronia. Mierea este unul dintre cele mai sanatoase si complexe alimente pe care le putem consuma. Combinata cu fructele de aronia, aceasta da nastere unui super aliment. Mierea de aronia are un gust placut si reuseste sa combine toate beneficiile produsului apicol cu beneficiile fructelor. Poti consuma in fiecare zi cateva lingurite.

Concluzie

Fara doar si poate, aronia este un fruct excelent pentru corp si minte. Poti consuma fructele acestei plante in diverse combinatii si atata vreme cat te asiguri ca ingredientele sunt naturale, vei descoperi rapid toate avantajele pe care le ofera.

5 thoughts on “Aronia: Proprietati, beneficii, utilizare

  1. Deci. Sucul de Aronia nu poate fi consumat dacă ai ulcer/gastricduodenal? Aștept răspunsul dvs. Mulțumesc.

  2. Doresc cateva informatii : intrebarea mea este daca trebuie facuta cura cu suc de aronia ,ce perioada de timp trebuie consumat si cat este perioada de pauza si cum este mai eficient, consumat inaintre de masa sau dupa masa.

  3. Bună ziua … am o rugăminte la dumneavoastră , puteți să imi ziceți de ce după ce beau dimineața 50 g suc aronia imi vine sa vomit ? Dar după aproximativ 15 minute nu mai am nici o problemă … mulțumesc frumos pentru răspuns !!!

  4. Ma intereseaza cum pot procura, cum se livrează, care este perioada pt cultivare, ce productivitate are, după cât timp apare rodul. Va mulțumesc, ma interesează mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.