Momordica Charantia: proprietăți și utilizări medicale

tărtăcuță amară sau pepene amar

Momordica Charantia: ce este și cum se folosește

Momordica Charantia este o plantă comestibilă aparținând familiei Cucurbitaceae și crește mai ales în Asia și Africa. Ea poate fi întâlnită și în Australia și insulele Pacificului. Este cunoscută sub denumirea de tărtăcuță amară sau pepene amar. Momordica Charantia este renumită pentru cantitatea remarcabilă de micro și macronutrienți pe care o conține și pentru beneficiile pe care le are dacă este consumată.

Planta, încă puțin cunoscută în România, poate fi descrisă ca o viță-de-vie tropicală cu fructe foarte amare. Se caracterizează prin mirosul foarte puternic și înțepător pe care îl eliberează. Ceea ce face ca Momordica Charantia să fie atât de specială este prezența fructelor și frunzelor comestibile care posedă proprietăți medicale incredibile.

Virtuțile și beneficiile plantei Momordica Charantia sunt cu adevărat numeroase

Această plantă cu fructe amare are de fapt o puternică acțiune antidiabetică. Reglează intestinul, elimină toxinele din organism si are acțiune antitumorală Este extrem de bogată în vitamine, săruri minerale, proteine, flavonoide și multe alte substanțe foarte importante pentru organism.

Acest remediu natural a fost descoperit cu milenii în urmă și multe popoare, precum chinezii, indienii și africanii l-au folosit întotdeauna pentru proprietățile sale vindecătoare.

Momordica Charantia: proprietăți nutriționale

Momordica Charantia este considerată o sursă naturală de fier, calciu și fosfor, precum și vitaminele A, C și E. Când fructul este copt, în interiorul semințelor există o concentrație semnificativă de licopen, un antioxidant puternic prezent și în roșii. Dar ingredientul activ care îi conferă plantei Momordica Charantia cel mai mare potențial terapeutic este charantina. Aceasta substanța este responsabilă de efectele antidiabetice și hipoglicemiante ale extractelor acestei plante prețioase.

Momordica Charantia conține, așadar, ingrediente active care o fac un remediu natural împotriva diverselor patologii.

În interiorul plantei Momordica Charantia există următoarele ingrediente active:

  • Vitaminele A, B, C, esențiale pentru sănătatea organismului. Vitamina A îmbunătățește sănătatea oaselor, îndepărtează riscul de infecții și este un aliat în îngrijirea pielii și a părului. Vitamina C este un remediu binecunoscut pentru întărirea sistemului imunitar precum și pentru efectuarea unei acțiuni antioxidante și chiar anticancerigene.
  • Acid folic, esențial în timpul sarcinii, ajută și la prevenirea anemiei.
  • Săruri minerale precum fierul, calciul, potasiul, zincul și fosforul ajută la creșterea energiei și a dezvoltării țesuturilor, în același timp, crescând rezistența și menținând oasele sănătoase.
  • Fibre esențiale pentru reglarea intestinului, utile și pentru a da senzația de sațietate.
  • Proteine ​​vegetale pentru creșterea mușchilor și pielii, părului și unghiilor.
  • Saponine, caracterizate printr-o puternică acțiune antiinflamatoare și atidiuretică.
  • Flavonoide, în special quercetina care are o importantă acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Quercetina reduce stresul oxidativ și combate radicalii liberi. Aceasta reduce efectele îmbătrânirii organelor, precum și a pielii și părului. Quercetina are o acțiune anti-îmbătrânire și protectoare asupra organismului.

Momordica Charantia: beneficii pentru sănătate și utilizări medicale

Are acțiune antidiabetică

Au fost publicate mai multe lucrări științifice despre proprietățile antidiabetice ale tărtăcuței amare, inerente atât plantei, cât și fructului.

De exemplu, rezultatele unui experiment care a evidențiat efectele virtuoase ale extractului de tărtăcuță amară asupra complicațiilor vasculare la șobolanii cu diabet zaharat de tip 1 au fost dezvăluite în EXCLI Journal. S-a constatat că lotul de șobolanii diabetici supuși administrării orale a extractului de fructe, pe o perioadă de 28 de zile, a prezentat o scădere a tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de trigliceride, precum și o reducere a deteriorării țesuturilor aortice. Rezultate similare au fost găsite și într-o cercetare publicată în Diabetes Research and Clinical Practice, al cărei obiectiv a fost observarea acțiunii extractului de fructe asupra profilului plasmatic și lipidic al șobolanilor care suferă de diabet de tip 1 indus artificial prin administrarea de streptozotocină.

Tratamentul cu tărtăcuță amară, care a durat 10 săptămâni, a readus șobolanii la niveluri regulate de lipide.  În schimb, rezultatele unui studiu publicat în British Journal of Nutrition – realizat tot pe șobolani – au arătat o îmbunătățire semnificativă a secreției de insulină a celulelor betapancreatice și a producției de ATP intracelular, atribuit extractului de Momordica Charantia

Tot din punctul de vedere al toxicității, o lucrare publicată în Jurnalul de Etnofarmacologie a evidențiat siguranța acestuia, confirmându-i potențialul antidiabetic, protector hepato-renal și hipolipemiant.

Are efecte asupra fertilităţii

Un studiu interesant publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine s-a concentrat asupra potențialului extractelor de frunze de Momordica Charantia de a crește fertilitatea la femei. Mai exact, o echipă de cercetători nigerieni a observat variația nivelurilor de estrogen și hormoni de reproducere a unui grup de șobolani Wistar (femele adulte) supuse consumului de extract din această plantă.

Are potențial antitumoral

Cercetările publicate în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention au evidențiat potențialul chimiopreventiv al extractelor de tărtăcuță amară în ceea ce privește tumorigeneza pielii (indusă artificial) și cancerul de melanom.

Utilizări medicale în tradiția populară

Tărtăcuța amară a fost folosită de mii de ani în medicina populară. De exemplu, medicii indieni au folosit comprese din plantă, combinate cu alte elemente naturale, ca remediu pentru scabie și alte afecțiuni ale pielii.

Medicii musulmani l-au administrat ca paliativ pentru reumatism, boli ale ficatului și splinei. În Turcia, totuși, a fost folosit pentru a vindeca răni și pentru a trata ulcerul peptic. În schimb, populația maurițiană îl folosește și astăzi ca ingredient pentru prepararea unui ceai considerat util pentru tratamentul diabetului zaharat. Același lucru se întâmplă și în alte țări, inclusiv Cuba și Puerto Rico. În Africa, infuzia de plantă este consumată pentru a trata tulburările de dispoziție.

Cum să luați Momordica Charantia

Pentru a beneficia de numeroasele sale ingrediente active, este important să afli unde să-l găsești și să știi cum să-l iei. Cea mai bună alegere este să cumperi de la magazinele naturiste un supliment alimentar bun. Poate fi luat în diferite moduri, în funcție de preferințele și obiceiurile personale.

Cel mai bun mod de a folosi Momordica Charantia este să o savurezi într-un ceai de plante, care trebuie consumat în fiecare zi, înainte de mesele principale. Pentru a-l pregăti, trebuie doar să adaugi două lingurițe de Momordica (ceea ce echivalează cu aproximativ 4 grame) în apă clocotită și să aștepți câteva minute înainte de a-l consuma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.