Când este necesară o cură de detoxifiere?

Felul în care te raportezi la corpul tău este un factor important care îți influențează starea de sănătate. Atenția pe o acorzi alimentației, odihna de calitate, alegerea unui stil de viață activ sunt doar câteva lucruri pe care le poți face, pentru a-i arăta corpului tău că îți pasă de nevoile sale și pentru a avea o relație echilibrată cu el. Cu toate acestea, știm că respectarea cu strictețe a tuturor acestor lucruri, tot timpul, este o adevărată provocare, mai ales în perioadele în care stresul e la ordinea zilei și obișnuiești să mănânci dezordonat și să dormi prea puțin. 

După astfel de perioade, pentru a-ți reechilibra starea de sănătate, detoxifierea organismului este o opțiune pe care merită să o iei în considerare. În rândurile care urmează îți vom prezenta ce înseamnă detoxifierea organismului, ce presupune detoxifierea corpului și când este recomandată.

Detoxifierea organismului: Când este necesară o cură de detoxifiere?

Detoxifierea organismului. Informații generale

Când este necesară o cură de detoxifiere?

Beneficiile unei cure de detoxifiere

Cura de detoxifiere: ce e indicat și ce e de evitat

Alimente și lichide ce pot fi consumate

Ce trebuie să eviți în perioada detoxifierii organismului?

Detoxifierea ficatului

Detoxifierea colonului

Recomandări pentru un program de detoxifiere complet

Fii activ

Odihnește-te

Folosește produse cosmetice naturale

Produse pentru detoxifiere recomandate de Planteea

Detoxifiant capsule

Capsule pentru drenare și detoxifiere limfatică

Fructe uscate Aronia

Detoxifierea organismului. Informații generale

Pentru a înțelege procesul de detoxifiere, este esențial să fim conștienți de toxinele care există peste tot și care, inevitabil, ajung și în organismul nostru. „Adevărul este că trăim într-o mare de toxine, care ne distrug corpul și mintea”, afirmă Mark Hyman, doctor și autorul cărții What the Heck Should I Eat? 

Toxinele sunt substanțe organice, mai frecvent proteice, care au acțiune dăunătoare, fiind produse de organisme vegetale sau animale. Există două tipuri de toxine:

 • Toxine interne (endogene): reziduuri generate natural prin metabolismul nutrienților, resturi de celule moarte;
 • Toxine externe (exogene): fum, particule de praf, medicamente, aditivi alimentari, substanțe chimice.

Cu alte cuvinte, suntem expuși, fie că vrem, fie că nu, la o mulțime de toxine externe, care pot avea efecte negative serioase asupra sănătății, printre care: stări de balonare, de oboseală, dureri de cap, acumularea excesivă a kilogramelor etc. Pentru a scăpa de aceste simptome este necesară o cură de dezintoxicare a organismului. 

Detoxifierea este procesul natural de eliminare și de neutralizare a toxinelor din organism. Printre principalele mecanisme de detoxifiere a organismului nostru se numără colonul și ficatul, cărora le vom dedica două capitole separate. Din cauza activităților cotidiene, care implică stres, oboseală, alimentație dezechilibrată, capacitatea de detoxifiere a organismului nu mai este suficientă, ceea ce duce la acumularea toxinelor în propriul corp. În acest moment, o cură de detoxifiere este necesară și binevenită. 

Când este necesară o cură de detoxifiere?

Dacă tot am aflat ce este detoxifierea organismului, trebuie să descoperim și când devine acest proces necesar. Specialiștii recomandă cura de detoxifiere o dată la 6 luni, însă poți apela la aceasta și mai devreme, în următoarele situații:

 • Te simți copleșit de oboseala psihică și/sau fizică;
 • Ai probleme cu trigliceridele sau cu colesterolul;
 • Ai probleme digestive, precum constipația sau senzația de balonare;
 • Te simți epuizat și vrei să îți reîncarci depozitul de energie;
 • Îți dorești să dai jos câteva kilograme.

De asemenea, detoxifierea este binevenită după sărbători, perioade în care am consumat multe preparate din carne.

În unele cazuri, însă, detoxifierea nu este recomandată: copiilor, femeilor însărcinate, bătrânilor, persoanelor anemice. Chiar dacă nu faci parte din aceste categorii, este indicat să consulți un medic specialist, cu care să alegi cea mai potrivită cură de detoxifiere pentru tine și nevoile tale. Totodată, și analizele de sânge sunt necesare, pentru că detoxul nu este o alegere bună pentru persoanele care au pietre la rinichi, tensiune arterială sau început de diabet.

Beneficiile unei cure de detoxifiere

Cura de detoxifiere are o mulțime de beneficii, cele mai cunoscute fiind:

 • Recăpătarea tonusului și a energiei.
 • Eliminarea reziduurilor și toxinelor din organism.
 • Slăbire în mod sănătos și natural.
 • Îmbunătățirea sistemului imunitar.
 • O piele mai strălucitoare.
 • Un aspect mai sănătos al părului.
 • Odihnă de calitate.
 • Dispariția mirosurilor corporale.
 • Creșterea acuității mentale.

Cura de detoxifiere: ce e indicat și ce e de evitat

Pentru a detoxifia organismul în mod natural va fi nevoie de anumite alimente, dar și de evitarea altora. 

Alimente și lichide ce pot fi consumate 

Alimentația joacă un rol cheie în detoxifierea pe care ți-ai propus-o. Fie că optezi pentru detoxifierea organismului în 3 zile, fie pentru detoxifierea organismului în 7 zile, este important să cunoști alimentele care te vor ajuta să faci față provocărilor detoxului. Pentru că da, să alegi să ții o cură de detoxifiere nu este un lucru tocmai simplu: e nevoie, în primul rând, de conștientizare, iar apoi de multă determinare. Iată ce poți consuma pe parcursul drumului către echilibrul sănătății tale:

Apă

Pentru un proces de detox complet, hidratarea este esențială, de aceea îți recomandăm să bei minimum 6 pahare de apă pe zi.

Lămâi 

Știai că există o cură de detoxifiere cu lămâie? Tot ceea ce trebuie să faci este bei apă cu suc de lămâie dimineața, pentru a-ți pregăti sistemul digestiv pentru o nouă zi.

Avocado

Datorită conținutului de fibre și antioxidanți, avocado reprezintă o opțiune pe care o poți include în alimentația ta. Îți sugerăm să îl consumi preparat cât mai simplu, pentru a te bucura de toate proprietățile sale.

Citrice

Citricele sunt o variantă binevenită într-o cură de detoxifiere a organismului, întrucât conțin antioxidanți, fibre și vitamine, utile în procesul de eliminare a toxinelor.

Varză

Sulful conținut de varză este benefic pentru sănătatea ficatului, scăzând în mod eficient colesterolul.

Broccoli

Antioxidanții din broccoli curăță organismul, în timp ce enzimele sale contribuie la funcționarea eficientă a sistemului digestiv.

Sfeclă

Poți consuma sfecla fie în diverse rețete, fie crudă, fiind benefică pentru sănătatea ficatului și a sistemului digestiv. De asemenea, conține fibre, magneziu, calciu, fier și vitaminele A și C, niacină și acid folic, ceea ce o transformă într-un aliment potrivit în lupta contra cancerului și a bolilor de inimă. Un alt avantaj al sfeclei este acela că te poate ajuta să dai jos acele kilograme de care ți-ai propus de ceva vreme să scapi.

Pește de apă rece 

Datorită conținutului foarte mic de toxine, dar și a cantității mari de grăsimi bune, acest aliment împiedică apariția inflamațiilor în corp. Totodată, proteinele conținute ajută în procesul de detox.

Pui de țară

Puii crescuți la țară, fără hormoni și antibiotice, sunt recomandați în detoxifiere, deoarece conțin proteine de calitate, benefice pentru sănătate.

Ceai detoxifiant 

Ceaiurile detoxifiante sunt binevenite într-o cură de detoxifiere, având o cantitate semnificativă de antioxidanți. Printre beneficii se numără îmbunătățirea stării de sănătate a ficatului, întărirea sistemului digestiv, purificarea sângelui, creșterea imunității împotriva infecțiilor și a bolilor bacteriene. 

Ce trebuie să eviți în perioada detoxifierii organismului? 

Dacă îți dorești o detoxifiere corectă, la finalul căreia să îți reechilibrezi starea de sănătate, trebuie să ții cont de faptul că există o listă cu alimente ce nu sunt recomandate în această perioadă, printre care:

 1. Alimente procesate (de tip fast-food, sucurile concentrate etc.)
 2. Lactatele 
 3. Produsele pe bază de grâu (pâine, paste, cereale, biscuiți, prăjituri)
 4. Zahărul, îndulcitorii naturali sau artificiali
 5. Alcoolul 
 6. Carnea de porc sau de vită

Detoxifierea ficatului

Printre simptomele care indică probleme de sănătate ale ficatului se numără starea de greața, de oboseală, somnul de slabă calitate, lipsa de concentrare, irascibilitatea, halena, transpirațiile abundente și urât mirositoare. Astfel, dacă prezinți aceste simptome, este indicat să apelezi la ajutorul unui medic specialist. Dacă primești acordul acestuia, e timpul să începi să urmezi un program de detoxifiere care să răspundă problemei și nevoilor tale.

Alimentele binevenite în timpul detoxului ficatului sunt semințele, fructele, legumele și peștele, pe care le vei consuma zilnic, împărțindu-le în 5 mese: 3 principale și două gustări, stabilite împreună cu medicul nutriționist. În plus, și sucurile naturale sunt recomandate în această perioadă, printre care se află și sucul de lămâie, sucul de portocale și țelină, sucul de morcovi și sfeclă roșie. Pe de altă parte, există și o serie de alimente de evitat: cafeaua, alcoolul, grâul, dulciurile etc. 

În urma curei de detoxifiere a ficatului, îți vei redobândi echilibrul stării de sănătate: îți vei regla digestia, vei elimina excesul de apă, te vei bucura de un somn odihnitor și îți vei reîmprospăta respirația. Un alt beneficiu al detoxifierii ficatului constă în umplerea „depozitului” intern cu energia care te părăsise în ultima perioadă. 

Detoxifierea colonului

Un alt subiect de interes în ceea ce privește sănătatea organismului este detoxifierea colonului. Acest lucru se întâmplă dat fiind numărul mare al celor care suferă de balonare, constipație sau de sindromul colonului iritabil. Cauzele principale ale problemelor legate de colon sunt toxinele provenite din alimentele procesate, care conțin o cantitate mare de aditivi, dar și toxinele din medicamente, din apă, din aerul poluat. Astfel, colonul mai este denumit și „groapa de gunoi” a organismului, întrucât el este spațiul de depozitare a toxinelor care se acumulează.

Pentru a goli „groapa de gunoi” a organismului, un program de detoxifiere a colonului este necesar. În această perioadă, hidratarea corespunzătoare este esențială, întrucât fibrele solubile și insolubile, regăsite în alimente, au nevoie de apă pentru a curăța eficient colonul. Pe lângă cantitatea necesară de apă, ține cont să incluzi în cura de detoxifiere un măr pe zi și legume cu frunze verzi, surse foarte bune de fibre solubile și insolubile. De asemenea, o linguriță de pudră de Spirulină, care are numeroase beneficii pentru o stare de sănătate echilibrată. Fiind luată ocazional, ajută la curățarea tractului intestinal, datorită conținutului de clorofilă. 

Recomandări pentru un program de detoxifiere complet

Pe lângă alimentație, detoxifierea organismului cuprinde și alte lucruri pe care este indicat să le incluzi în viața ta. Pentru a-i dovedi corpului tău că îți pasă de nevoile sale și pentru a primi, la rândul tău, un răspuns pozitiv din partea lui, iată ce mai poți face:

Limitează consumul de alcool

Alcoolul îngreunează procesele naturale prin care organismul își ia nutrienții necesari pentru o funcționare la nivel optim. Ficatul este de asemenea afectat de un consum ridicat de alcool, ceea ce poate duce la probleme hepatice grave. Încearcă să bei un pahar de apă după fiecare pahar de alcool consumat și ai grijă să nu îți întreci propriile limite.

Hidratează-te

După cum sigur știi deja, apa are un rol decisiv în sănătatea și buna funcționare a oricărui organism. Este important să consumi minim 2 litri de apă pe zi și chiar mai mult în perioadele în care ai activitate fizică sau vremea de afară este caniculară. Apa ajută la reglarea metabolismului și te ajută să elimini produșii reziduali metabolici astfel încât să ai mereu un tonus bun.


Redu consumul de zahăr

Consumul zahărului în exces poate cauza diverse probleme de sănătate pe termen lung printre care obezitatea. Simptomele mai constau în apariția cariilor sau dureri constante de cap, așa că verifică etichetele produselor pe care le consumi astfel încât să menții un nivel echilibrat de zaharuri în organism.


Redu consumul de alimente procesate

Alimentele procesate îngreunează digestia, iar consumul lor în mod frecvent poate fi foarte nociv pe termen lung. Optează în schimb pentru produse bio și fructe și legume naturale, încearcă pe cât posibil să eviți prăjelile și semipreparatele și introdu în dieta ta zilnică nuci, fructe deshidratate sau floricele de porumb pentru a le înlocui.

Redu consumul de sare

Încearcă să înlocuiești sarea cu diverse condimente naturale sau să reduci cantitatea pe care o adaugi în mâncare. Verifică pe etichetele produselor cumpărate din magazin cantitatea de sare și optează pentru cele cu un conținut scăzut de sodiu. Sarea consumată în exces îți poate cauza probleme la rinichi sau chiar afecțiuni cardiovasculare.

Fii activ 

Activitatea fizică are numeroase beneficii pentru sănătatea ta: te ajută să slăbești sau să îți menții greutatea și contribuie la reducerea inflamației.  Este recomandat să faci cel puțin 150 de minute de exerciții fizice, de intensitate moderată, în fiecare săptămână. Făcând un calcul simplu, mai puțin de 22 de minute își pot spune cuvântul, în mod pozitiv, asupra stării tale generale.

Odihnește-te

Somnul de calitate este un factor cheie în orice program de detoxifiere a organismului, întrucât contribuie la eliminarea toxinelor acumulate pe parcursul zilei. Pentru un stil de viață echilibrat, este indicat să dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte și să nu te culci la ore foarte târzii.

Folosește produse cosmetice naturale

Produsele cosmetice naturale (deodorante, creme, șampoane etc.) conțin mult mai puține chimicale, dar sunt la fel de eficiente precum celelalte, uneori chiar mai potrivite nevoilor tale. 

Produse pentru detoxifiere recomandate de Planteea 

Cu ce se face detoxifierea organismului în afară de alimentele potrivite? Poți încerca și câteva produse speciale recomandate de noi: 

Detoxifiant capsule

Sursa foto: https://www.planteea.ro/capsule-detoxifiant-ganoderma-60cps-fares/

Suplimentele solide de la Fares sunt naturale și nu conțin niciun fel de alergeni. Astfel, organismul tău va putea fi purificat și va elimina toxinele cât mai repede. Pe lista de ingrediente vei regăsi cărbunele medicinal, fructe de soc și rădăcină de brusture. Acest produs nu este recomandat în cazul sarcinii sau alăptării. 

Capsule pentru drenare și detoxifiere limfatică

Sursa foto: https://www.planteea.ro/total-cleanse-lymph-60cps-solaray/

Capsulele Total Cleanse de la Solaray conțin o formulă complexă, ideală pentru îmbunătățirea circulației limfei și a funcțiilor ganglionilor limfatici, precum și îmbunătățirea drenării limfei de la nivelul tuturor organelor. Aceste capsule pot fi luate ca parte a unei diete vegetariene sau vegane și conțin o varietate de elemente precum Gotu Kola, Yerba Mate și Echinacea. 

Fructe uscate Aronia

Sursa foto: https://www.planteea.ro/aronia-fructe-uscate-100g-solaris-plant/

Fructele uscate de Aronia sunt recunoscute pentru beneficiile aduse în cadrul dietelor de detoxifiere, îmbunătățirea sistemul imunitar, susținerea funcției cognitive, reglarea tensiunii și chiar și menținerea echilibrului nivelului de zahăr din sânge. De asemnea, pot fi utilizate pentru a slăbi, în cadrul dietelor fără zahăr și sare. Se recomandă un consum echilibrat de maximum 30 de grame pe zi. 

Ori de câte ori optezi pentru detoxifierea organismului, sub îndrumarea unui medic specialist, alegi, de fapt, să regăsești armonia stării tale de sănătate.Informații utile pentru responsabilul cu urcarea articolului

6 comentarii la „Când este necesară o cură de detoxifiere?”

 1. Bună eu folosesc produse de la fit 6…firma F M..din Polonia…rezultate garantate din prima săptămână…le recomand cu încredere…preț bun …produse naturale…

  1. In afara de cateva poze cu mancare ce iti faci tu si alte poze cu tine,prea multe informatii nu am gasit.Poate ai vrut sa te faci si tu remarcat ca faci sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.