Cele mai eficiente produse naturiste pentru copii

Pe masura ce cresc, este important ca pruncii sa se bucure de aportul necesar de vitamine si minerale pentru un organism sanatos. Cei mai multi copii asimileaza cantitati adecvate de nutrienti din alimentele consumate, insa, in anumite circumstante, poate fi nevoie de administrarea unor suplimente.

Necesarul caloric si nevoile nutritionale ale copiilor

Necesarul caloric al celor mici depinde de varsta, sex, ritmul de crestere si nivelul de activitate fizica. In general, conform expertilor, copiii cu varste intre 2 si 8 ani au nevoie de 1.000 –1.400 de calorii pe zi, iar cei cu varste intre 9 si 13 ani au nevoie de 1.400 – 2.600 de calorii pe zi [1].

Cand vine vorba despre nutrienti, copiii au nevoie de anumite cantitati de vitamine si minerale pentru o crestere corecta si o stare de sanatate buna, insa, aceste cantitati variaza in functie de varsta celor mici. 

Au copiii nevoi nutritionale diferite fata de adulti?

Copiii au nevoie de aceiasi nutrienti ca adultii, insa, de obicei, cantitatile necesare sunt mai mici. Pe masura ce cresc, este vital pentru copiii sa asimileze cantitatile adecvate de nutrienti ce ajuta la dezvoltarea oaselor, precum calciul si vitamina D [2]. Mai mult, fierul, zincul, iodul, colina si vitaminele A, B6 (acidul folic), B12 si D sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului celor mici [3]. 

Asadar, desi copiii au nevoie de cantitati mai mici de vitamine si minerale decat adultii, acestia tot trebuie sa primeasca necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa. 

Au nevoie copiii de suplimente?

Copiii care au o dieta sanatoasa si echilibrata nu necesita suplimente. Totusi, bebelusii au nevoi nutritionale diferite decat ceilalti copiii si pot avea nevoie de anumite suplimente, precum vitamina D pentru nou-nascutii alaptati [4].

Academia Americana de Pediatrie nu recomanda suplimentele administrate copiilor sanatosi de peste 1 an care au o dieta echilibrata. Organizatia recomanda in schimb un consum variat de fructe, legume, cereale, lactate si proteine, pentru a-si satisface nevoile nutritionale [5]. Aceste grupe de alimente contin toti nutrientii necesari pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa. Chiar si asa, exista cateva exceptii pe care le vom prezenta in paragrafele urmatoare.

suplimente

Unii copii pot avea nevoie de suplimente 

Chiar daca majoritatea copiilor care au o dieta sanatoasa nu necesita suplimente, sunt cateva situatii in care lucrurile stau altfel. Astfel, anumite suplimente pe baza de vitamine si minerale pot fi recomandate copiilor ce au diferite deficiente, cum sunt cei care:

Copiii care au un regim alimentar plant-based (bazat pe plante) sunt supusi riscului de a avea deficiente de calciu, fier, zinc si vitaminele B12 si D – in special, daca nu mananca deloc sau consuma cantitati mici de produse de origine animala [6].

Regimul alimentar vegan poate fi periculos pentru cei mici daca anumiti nutrienti, cum ar fi vitamina B12 (ce se gaseste in produsele de origine animala), nu sunt administrati sub forma de suplimente.

Copiii care sufera de boala celiaca sau bolile inflamatoare intestinale pot avea dificultati in absorbtia unor vitamine si minerale, in special a fierului, zincului [7][9] si a vitaminei D [11].

Pe de alta parte, copiii cu fibroza chistica au dificultati in absorbtia grasimii si, prin urmare, nu pot asimila corect vitaminele liposolubile A, D, E si K [8].

Mai mult, copiii care au cancer si alte afectiuni ce duc la nevoi nutritionale speciale pot necesita administrarea anumitor suplimente pentru a preveni malnutritia [12]. 

In cele din urma, unele studii prezinta o legatura intre consumul selectiv de alimente in timpul copilariei si aportul scazut de micronutrienti [13][10].

Cele mai eficiente produse naturiste pentru copii

Citeste, in continuare, informatii importante despre cateva vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea celor mici.

vitamine

Vitamina D

Vitamina D ajuta la cresterea si dezvoltarea oaselor si previne rahitismul, afectiune care cauzeaza slabirea acestora. Copiii mai mici de 1 an au nevoie de 400 unitati internationale (UI) sau 10 micrograme (mcg) de vitamina D in fiecare zi. Copiii intre 1 si 18 ani au nevoie de 600 UI sau 15 mcg de vitamina D pe zi [14].

Vitaminele B

Exista diferite tipuri de vitamine B. Conform Serviciului National de Sanatate (NHS) al Marii Britanii, majoritatea vitaminelor B ajuta corpul sa foloseasca energia din alimente [15], ceea ce inseamna ca acestea sunt esentiale pentru energia celor mici. De asemenea, vitaminele B sunt benefice si pentru sanatatea sangelui dar si pentru metabolism, piele si ochi, precum si pentru dezvoltarea neurologica.

Fierul

Fierul ajuta celulele rosii ale sangelui sa transporte oxigenul prin corp. Mai mult, fierul este important de-a lungul tuturor etapelor de dezvoltare a celor mici. Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani au nevoie de 7-15 mg de fier pe zi, in functie de varsta si sex [16].

Vitamina C

Vitamina C se numara printre nutrientii principali de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa si o functionare corecta a sistemului imunitar. Pe langa asta, vitamina C ajuta la mentinerea sanatatii pielii, oaselor si a vaselor de sange. Cei mici au nevoie de 15-75 mcg de vitamina C pe zi, in functie de varsta si sex [16].

Prin urmare, copiii sanatosi care au o dieta echilibrata isi iau, de regula, necesarul de nutrienti din alimente. Totusi, suplimentele pot fi benefice pentru copiii pretentiosi la mancare, pentru cei care sufera de diferite afectiuni sau care au un regim alimentar vegetarian sau vegan. Atunci cand esti in cautarea unor suplimente pentru cel mic, asigura-te ca alegi produse naturiste de calitate, care contin dozele potrivite de vitamine si/sau minerale.

Referinte

1.https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/wecan/downloads/calreqtips.pdf

2. Golden, Neville H., and Steven A. Abrams. „Optimizing bone health in children and adolescents.” Pediatrics 134.4 (2014): e1229-e1243.

3. Cusick, Sarah E., and Michael K. Georgieff. „The role of nutrition in brain development: the golden opportunity of the “first 1000 days”.” The Journal of pediatrics 175 (2016): 16-21.

4. https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-d.html

5. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Where-We-Stand-Vitamins.aspx

6. Amit, M. C. P. S., Canadian Paediatric Society, and Community Paediatrics Committee. „Vegetarian diets in children and adolescents.” Paediatrics & child health 15.5 (2010): 303-314.

7. Pacheco, Gladys Guevara, Eduardo Chavez Cortes, and Carlos Castillo-Durán. „Micronutrient deficiencies and celiac disease in Pediatrics.” Archivos argentinos de pediatria 112.5 (2014): 457-463.

8. Gaskin, K. J. „Nutritional care in children with cystic fibrosis: are our patients becoming better?.” European journal of clinical nutrition 67.5 (2013): 558-564.

9. Goodhand, James R., et al. „Prevalence and management of anemia in children, adolescents, and adults with inflammatory bowel disease.” Inflammatory bowel diseases 18.3 (2012): 513-519.

10. Xue, Yong, et al. „Growth and development in Chinese pre-schoolers with picky eating behaviour: a cross-sectional study.” PloS one 10.4 (2015): e0123664.

11. Levin, Alon D., et al. „Vitamin D deficiency in children with inflammatory bowel disease.” Digestive diseases and sciences 56.3 (2011): 830-836.

12. Bauer, Jacqueline, Heribert Jürgens, and Michael C. Frühwald. „Important aspects of nutrition in children with cancer.” Advances in Nutrition 2.2 (2011): 67-77.

13. Taylor, Caroline M., et al. „Macro-and micronutrient intakes in picky eaters: a cause for concern?.” The American journal of clinical nutrition 104.6 (2016): 1647-1656.

14. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

15. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/

16. https://health.gov/our-work/food-nutrition/previous-dietary-guidelines/2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.