Beneficiile consumului de ceai verde

Foto: pixabay.com

 

Sunt atât de multe beneficii asociate cu consumul zilnic de ceai verde încât n-ar trebuie să ne fie de mirare că a ajuns să fie considerat cea mai eficientă băutură anti-îmbătrânire. În Japonia, Okinawa – o faimoasă regiune a longevității – consumul de ceai verde chinezesc în fiecare zi este absolut esențial.

O practică populară presupune ca pe tot parcursul zilei să se savureze un ceai din frunze de ceai verde, flori de iasomie și cu puțin turmeric. Și, pentru că tot se zvonește că ceaiul este cea mai consumată băutură din lume după apă, n-ar trebui să pierdem ocazia de a regândi din nou la ce este bun ceaiul verde. Zeci de studii susțin că ceaiul verde poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă sau a bolii Alzheimer, ajută la menținerea unei densități mai bune a mineralelor osoase și chiar poate prelungi durata de viață.

 

Ceaiul verde conține compuși bioactivi care îmbunătățesc sănătatea

Mulți dintre compușii frunzelor de ceai verde transformă această băutură într-una cu mari cantități de nutrienți importanți. Astfel, ceaiul este bogat în polifenoli – mai precis, 30% din greutatea sa este dată de polifenoli – care reduc inflamația și luptă împotriva cancerului. Dar mai important decât atât, ceaiul verde conține cantități enorme de catechină numită EGCG. Catechinele sunt antioxidanți naturali care ajută la prevenirea leziunilor celulare, la reducerea formării radicalilor liberi în organism, protejează celulele și moleculele de deteriorări. Specialiștii susțin că tocmai datorită catechinelor, ceaiul verde are proprietăți medicinale atât de puternice.

 

Compușii din ceaiul verde pot îmbunătăți funcția creierului

Se pare că ceaiul verde nu numai că ne trezește, dar ne face și mai inteligenți. Principalul ingredient activ este cofeina, un stimulent foarte cunoscut care îmbunătățește diferite aspecte ale funcției cerebrale, inclusiv starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria. Dar ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua și mai conține și aminoacidul L-theanina, care crește dopamină și producerea undelor alfa în creier. Studiile arată că L-theanina și cofeina pot avea efecte sinergice. Combinația dintre cele două este deosebit de puternică în îmbunătățirea funcției cerebrale. Nu sunt puțini cei care confirmă că se bucură de o energie mai stabilă și de mai multă productivitate atunci când beau ceai verde chinezesc decât atunci când consumă cafea.

 

Ceaiul verde mărește arderea grăsimilor și îmbunătățește performanțele fizice

Dacă vă uitați la lista de ingrediente a suplimentelor de slăbit, sunt șanse mari să fie și ceaiul verde acolo, și asta pentru că s-a demonstrat că ceaiul verde crește arderea grăsimilor și stimulează rata metabolică. Unele studii arată că oxidarea grăsimilor a crescut cu 17%, ceea ce indică faptul că ceaiul verde poate crește în mod selectiv arderea grăsimilor. Pe de altă parte, și despre cafeină se consideră că îmbunătățește performanțele fizice prin mobilizarea acizilor grași din țesuturile grase și punerea lor la dispoziție pentru utilizare ca energie. Prin urmare, ceaiul verde pentru slăbit poate fi consumat înainte de a practica sport pentru a fi plini de energie.

 

Antioxidanții din ceaiul verde pot scădea riscul unor tipuri de cancer

Cancerul este cauzat de creșterea necontrolată a celulelor și este una dintre principalele cauze de deces din lume. Se știe că daunele oxidative contribuie la dezvoltarea cancerului și că antioxidanții pot avea un efect protector. Cum ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți puternici, este logic să reducă riscul de apariție a cancerului. Numeroase studii observaționale au arătat că băutorii de ceai verde sunt mai puțin susceptibili să dezvolte mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, cancer de prostată și cancer de colon. Mai mult decât atât, ar trebui să rețineți că nu e chiar bine să puneți lapte în ceai întrucât ar putea reduce valoarea antioxidantă.

 

Ceaiul verde reduce riscul obezității și vă ajută să scăpați de greutate

Dat fiind faptul că ceaiul verde poate stimula rata metabolică pe termen scurt, prin urmare vă ajută să pierdeți în greutate. În plus, se pare că acest ceai verde pentru slăbit duce la scăderea grăsimii corporale, în special în zona abdominală. Iată că un studiu controlat pe timp de 12 săptămâni care a implicat 240 de femei și bărbați ce sugerează că ceaiul verde reduce semnificativ procentul de grăsime corporală, greutate corporală, circumferință talie și grăsime abdominală.

Toate acestea fiind spuse, pentru a vă simți mai bine, tonici și plini de energie, pentru a slăbi și pentru a reduce riscul bolilor cronice, ar trebui ca ceaiul verde să facă parte din rutina de zi cu zi a vieții.

One thought on “Beneficiile consumului de ceai verde

  1. Un alt beneficiu al consumului de ceai verde este ca inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, ceea ce duce la o respiratie mai proaspata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.