Arginina: Proprietăți, beneficii și utilizare

Daca ne dorim o viata sanatoasa, este important sa ne alimentam corect. Din pacate, este foarte greu sa avem o alimentatie atat de diversificata incat sa putem sa oferim organismului toti nutrientii de care are nevoie. Este motivul pentru care medicii recomanda consumul de suplimente alimentare, cum ar fi arginina.

Ce este arginina?

Un aminoacid semiesential pentru adulti si esential pentru sugari, copii si adolescenti. Aceasta face parte din grupul substantelor ortomoleculare, cu importante beneficii in functiile hepatice si cardiovasculare.

Aceasta este esentiala și pentru productia de proteine si este foarte eficienta in randul sportivilor. Desi se gaseste in destul de multe alimente, precum carnea rosie, carnea de pasare, semintele de dovleac, lintea, pestele si produsele lactate, suplimentele naturale reprezinta o alternativa cat se poate de sigura.

Pentru cei care doresc sa evite suplimentele se recomandă un consum echilibrat de:

  • carne de curcan  – 3009 mg la fiecare 450 de grame de carne gatita;
  • Spanac – 2877 mg la fiecare 1 ceasca de spanac;
  • Seminte de dovleac – 2076 mg la fiecare 1 ceasca de seminte;
  • Carne de vita – 2271 mg la fiecare 450 de grame de carne;

Care sunt functiile biologice ale argininei?

Odata administrata, are o multime de functii biologice extrem de importante in organism:

  • Ajuta la sinteza ureei la nivel hepatic;
  • Ajuta anumite celule sa aiba o imunitate mai buna;
  • Are actiune endogen-secretagoga;
  • Participa la sinteza colagenului;
  • Contribuie la sinteza poliaminelor;
  • Ajuta la biosinteza creatinei si a ornitinei;
  • Poate creste la biosinteza proteinelor hepatice.

Arginina vs L-Arginina:

In general, in magazinele naturiste, farmacii si magazinele cu suplimente naturale, arginina se gaseste sub denumirea de L-arginina, ceea ce trezeste o serie de intrebari. Una dintre ele este legata de diferenta dintre cele doua.

L-arginina este, de fapt, arginina necesara organismului uman, insa exista si alte forme ce se regasesc in natura, care nu sunt necesare, cum ar fi d-arginina. Tocmai de aceea, in momentul in care se achizitioneaza suplimente care contin acest aminoacid este bine sa se verifice atent sursa din care provine.

Care sunt beneficiile consumului de arginina?

Administrata corect si din surse sigure, L-arginina poate sa genereze extrem de multe beneficii pentru organism:

1. Imbunatateste fluxul sanguin

Atunci cand ajunge in organism, L-arginina se transforma in oxid nitric, un gaz care permite circulatia mai buna a sangelui prin artere. Cei care sufera de boli cardiovasculare si prezinta risc de infarct pot descoperi in acest aminoacid beneficii uriase, scazand foarte mult riscul de aparitie a cheagurilor de sange ce pot cauza infarct.

2. Creste potenta barbatilor

De cele mai multe ori, problemele erectile sunt cauzate tot de circulatia slaba de la nivelul arterelor, deci imbunatatirea potentei este un raspuns la fluxul sanguin mai bun.

Pe langa o circulatie mai buna insa, aceeasi arginina reuseste sa creasca libidoul, imbunatateste calitatea spermei si automat, imbunatateste fertilitatea.

3. Este un supliment excelent pentru diabetici

In general, cei care sufera de diabet au o serie de probleme precum colesterolul marit, obezitatea si hipertensiunea arteriala. Suplimentarea cu arginina poate sa aiba efecte benefice asupra acestor probleme: reduce tesuturile grase, mentinand masa musculara, ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si scade riscul de aparitie a colesterolului.

Pe langa aceste avantaje, arginina reuseste sa stimuleze pancreasul sa produca mai multa insulina. Este un excelent supliment pentru persoanele care sufera de diabet cu dependenta de insulina.

4. Creste imunitatea

Indiferent de sursa acesteia, consumul de arginină cu ajutorul oxidului nitric, ajută organismul să raspunda mult mai bine in fata agentilor patogeni distructivi.

5. Poate ameliora anxietatea

Nu este unul dintre avantajele sale principale, insa in combinatie cu lizina, arginina poate ajuta persoanele cu anxietate. Conform unor studii, persoanele carora li s-a administrat 3 grame de lizina si 3 grame de arginina, au eliberat mai multi hormoni esentiali in situatii de stres si au reusit sa elimine senzatia de anxietate.

6. Este un supliment excelent pentru sportivi

Persoanele care fac sport se pot bucura de o eficienta mult mai mare daca isi suplimenteaza alimentatia cu L-arginina.

Aceasta substanta accelereaza procesul de regenerare musculara, stimuleaza detensionarea musculaturii prin oxigenarea muschilor si imbunatateste rezistenta la oboseala.

De asemenea, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca arginina ajuta glucoza sa se transfere mai usor in celulele muschilor, ceea ce duce la eliminarea rapida a grasimii corporale.

7. Imbunatateste capacitatea organismului de a-si vindeca ranile

O cantitate normala de arginina in organism poate imbunatati depunerea de colagen in zona in care apar rani si poate micsora raspunsul inflamator. Astfel, ranile sunt vindecate mult mai repede.

8. Mentine sanatatea parului si a pielii

Consumata frecvent, stimuleaza producerea hormonului de creștere, ceea ce încetinește imbatranirea. Efectele sunt foarte vizibile la nivelul pielii, care isi pastreaza un aspect tanar si tonifiat.

De asemenea, se vad efecte benefice si la nivelul podoabei capilare, acolo unde produsii chimici au o actiune mult mai slaba, ceea ce pastreaza firul de par puternic si sanatos.

9. Este un puternic detoxifiant si are efect anticancerigen

Arginina este un detoxifiant puternic, eliminand o mulțime de toxine, inclusiv derivatii toxici de azot. De asemenea, stimuleaza productia de limfocite și de celule, ceea ce este extrem de benefic în cazul bolnavilor de cancer. Persoanele care sunt supuse tratamentelor de radioterapie și chimioterapie pot descoperi o multime de efecte benefice ale acestui supliment.

Poate sa aiba  si alte efecte benefice: elimina oboseala cronica, are efect cicatrizant, contribuie la regenerarea ficatului, mentine sanatatea copiilor in perioada de crestere, mentine sanatatea ochilor si a aparatului cardiovascular, etc.

Foarte multi medici o recomanda, asadar, pentru ficat, pentru sistemul renal, pentru imbunatatirea performantelor sportive si pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Cum se administreaza arginina?

Arginina nu are doar efecte benefice. Daca nu este administrata corect, aceasta poate sa duca la efecte secundare care nu sunt placute. Tocmai de aceea, inaintea administrarii prospectul trebuie sa fie citit cu atentie si este indicat sa se viziteze medicul.

Suplimentele de arginina se administraza in mai multe moduri. Atat sub forma de fiole (aspartat de arginina) cat si sub forma de capsule. Poate sa fie administrata oral, intravenos sau pe piele, insa cel mai adesea este preferata administrarea orala.

In general, sunt recomandate cantitati de pana in 20 de grame pe zi.

Este foarte important ca arginina sa se administreze doar după o informare corecta. Daca nu este administrata corect, poate sa dea nastere unei serii de efecte secundare pe termen scurt. Astfel, consumata in cantitati de peste 20 de grame zilnic arginina poate genera dureri de cap, diaree, balonare, ameteli, indigestie si varsaturi. De asemenea, poate duce la aparitia unor probleme mai grave, cum ar fi guta, inflamarea cailor respiratorii, hipotensiunea arteriala si agravarea simptomelor de astm.

Cat de necesare sunt suplimentele de L-arginina?

Cel mai adesea, corpul adultilor poate sa mentina un nivel normal de L-arginina, bazandu-se pe o alimentatie sanatoasa.

In cazul persoanelor care fac foarte mult sport insa, sau in cazul celor care sufera de arsuri grave, infectii si diverse alte leziuni, l-arginina poate sa fie un supliment excelent. De asemenea, copiii in crestere pot avea nevoie de un astfel de supliment.

Contraindicatii, sfaturi si precautii

1. Trebuie sa se citeasca foarte atent instructiunile de pe ambalaj si sa se analizeze compusii care se afla in suplimentul de arginina.

2.  Este interzisa suplimentarea cu arginina inainte de o operatie de inima;

3. In general, o cura de arginina trebuie sa dureze 4-6 saptamani, dupa care trebuie sa se faca o pauza de minim o luna inainte de reluarea suplimentarii;

4. Arginina poate sa interactioneze cu diverse alte medicamente, cum ar fi Viagra, Vardenafil sau diverse tratamente cu nitrati. Cel mai adesea, interactioneaza cu medicamente pentru boli de inima, diabet si disfunctii erectile. Tocmai de aceea, este important sa se acorde atentie si acestui aspect si sa se administreze doar in cazul in care efectele sunt 100%.  sigure;

5. Trebuie sa se acorde o atentie deosebita suplimentarii cu arginina in urmatoarele cazuri: la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza, in cazurile de ciroza, astm, alergii sau tensiune arteriala scazuta, in cazul afectiunile renale sau in cazul herpesului.

6. Este important sa se achizitioneze suplimente de arginina din surse sigure, de la producatori de incredere.

Per total, arginina este un supliment sigur, care ofera o mulțime de beneficii pentru organism.

Atata vreme cat se respecta indicatiile prospectelor si cantitatile recomandate, nu ar trebui sa genereze probleme.

Exista  foarte multe pareri bune pe forumurile de specialitate, din partea celor care administreaza suplimente de arginina si efectele benefice sunt cat se poate de bine conturate.

One thought on “Arginina: Proprietăți, beneficii și utilizare

  1. Unii producatori spun ca l-arginina nu este indicata pentru diabet,d.voastra o recomandati.Pe ce considerente si constatari medicale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.