Coacazele negre: beneficii si contraindicatii

Racoritoare si acrisoare, coacazele negre sunt fructele ideale in sezonul cald si se numara printre cele mai apreciate fructe de padure. Fiind bogate in vitamine, minerale, dar si alti compusi benefici pentru sanatate, aceste mici bobite negre nu sunt numai gustoase, consumul de coacaze negre avand beneficii numeroase pentru organismul uman.

Cu un continut bogat de fitonutrienti si antioxidanti, dar sarace in grasimi si calorii, coacazele negre ar trebui sa se regaseasca in permanenta intr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Vrei sa afli toate minunile pe care aceste fructe de padure le pot face pentru sanatatea ta? Descopera in articolul urmator tot ce trebuie sa stii despre coacazele negre, de la beneficii si contraindicatii, pana la proprietatile acestora si diversele moduri in care te poti bucura de gustul intens dulce acrisor al bobitelor mici si rotunde!

Proprietatile coacazelor negre


Asa cum am mentionat anterior, coacazele negre au numeroase beneficii pentru sanatatea organismului uman. Aceste fructe de padure sunt o bogata sursa de substante nutritive, precum vitamine, minerale, flavonoide, antioxidanti, acizi grasi Omega-3 si fibre dietetice.

Coacazele negre contin cantitati semnificative din aceste substante nutritive, informatiile nutritionale indicand:

  • Vitamina C – aceasta vitamina determina proprietatile antioxidante ale coacazelor negre, ce blocheaza radicalii liberi;
  • Complexul de vitamine B – asa cum este acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si tiamina (vitamina B1), acestea fiind esentiale pentru accelerarea metabolismului;
  • Fier – acesta este un mineral important care se regaseste in coacazele negre, oferind 20% din valoarea zilnica. De asemenea, prin transportul oxigenului in celule, fierul din coacazele negre are beneficii privind deficientele de imunitate si de oboseala;
  • Coacazele negre sunt, totodata, bogate in calciu, cupru, fosfor, mangan, magneziu si potasiu, mentinand functia optima a celulelor, tesuturilor si organelor din organism;
  • Betacarotenul, zeaxantina si criptoxantina sunt flavonoide continute de coacazele negre ce au beneficii miraculoase in ceea ce priveste cancerul, bolile neurologice, inflamatiile sau procesul de imbatranire.

Mai mult decat atat, coacazele negre se remarca printr-o concentratie mare de:

  • Antociani;
  • Substante polifenolice;
  • Antioxidanti;
  • Acidul gamma-linoleic (GLA).

Coacazele negre si beneficiile pe care ti le ofera


Complexul de substante nutritive pretioase pentru sanatatea organismului justifica, intr-o mare masura, numeroasele beneficii ale coacazelor negre. Pentru a fi si mai expliciti in confirmarea rolului fundamental pe care aportul nutritional al coacazelor negre il are pentru organism, am adunat cateva dintre cele mai importante beneficii ale coacazelor negre:

Stimuleaza sistemul imunitar


Daca ai nevoie de un supliment pentru sistemul imunitar, poti alege oricand coacazele. Gustul lor acrisor le da de gol in privinta continutului bogat de vitamina C, caci doar o cana de coacaze negre contine 46 mg de vitamina C. Aportul de vitamia C asigura functionarea optima a sistemului imunitar si cum nici antioxidantii nu se lasa mai prejos, impreuna vor reusi sa faca fata oricarei infectii virale sau bacteriene.

Au efect antiinflamator


Coacazele negre sunt recunoscute pentru efectul asupra raspunsului inflamator al corpului uman. Uleiul de coacaze negre are beneficii la nivelul ameliorarii inflamatiilor din organism, datorita continutului sau de acid gamma-linolenic (GLA) si de antocianina, ce pot ajuta chiar si la reducerea durerilor muschilor sau din articulatii. Exista chiar si studii care precizeaza ca suplimentele GLA sunt atat de eficiente incat pacientii ce sufera de poliartrita reumatoida pot reduce medicamentatia obisnuita prin consumul de coacaze negre.

Coacazele negre au beneficii pentru sanatatea ochilor


Acidul gamma-linolenic si acidul linoleic sunt extrem de eficiente in protejarea si tratarea pacientilor ce sufera de afectiunea ochilor uscati. Din fericire, coacazele negre le contin pe amandoua, aducand beneficii remarcabile sanatatii ochilor. Totodata, este demonstrat stiintific, ca aceste fructe de padure pot imbunatati semnificativ functia oculara, dintre care enumeram:

  • Capacitatea ochilor de a se adapta la intuneric;
  • Deteriorarea campului vizual la persoanele ce sufera de glaucom;
  • Fluxul de sange la nivelul ochilor;
  • Simptomele de oboseala a ochilor.

Au efecte benefice pentru sanatatea inimii


Datorita continutului bogat de potasiu si GLA, coacazele negre au beneficii pentru sanatatea inimii, ajutand la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, acidul gamma-linolenic previne deteriorarea celulelor inimii si incetinirea trombocitelor in vasele sangvine. Mai mult decat atat, exista un studiu ce demonstreaza ca pudra de coacaze negre ajuta la cresterea fluxului sanguin al inimii, scazand rezistenta periferica generala. Prin urmare, coacazele negre au beneficii miraculoase privind recuperarea dupa efort.

Mentin greutatea corporala


Fiind fructe hipocalorice, sarace in grasimi, coacazele negre sunt benefice pentru controlul greutatii corporale. Astfel, o dieta echilibrata, cu un maximum de 2000 de calorii pe zi, presupune un consum minim de 78 de grame de grasimi, zilnic. O portie de coacaze nu depaseste acest aport si contine chiar mai putin de un gram de grasimi.

Coacazele negre au beneficii in reglarea tranzitului intestinal


Cu aproximativ 5 grame de fibre intr-o portie de 100 de grame de coacaze negre, aceste fructe de padure ajuta la reglarea digestiei si a tranzitului intestinal, tratand in acelasi timp constipatia sau alte probleme digestive cu care te poti confrunta. Fibrele nu contin calorii, se digera lent si mentin starea de satietate.

Suplimenteaza aportul de magneziu


Magneziul protejeaza sanatatea oaselor si are un rol important in buna functionare a inimii, a sistemului nervos si a celui muscular. Totodata, acesta contribuie si la reglarea glicemiei in sange, dar si la intarirea sistemului imunitar. Si cum o portie de coacaze negre contine 15 mg de magneziu, din doza zilnica recomandata de 300-420 mg, acest aspect nu face decat sa demonstreze beneficiile pe care coacazele negre le aduce sanatatii.

Coacazele negre au rol in prelungirea longevitatii


Continutul important de fitochimicale sau antocianine al coacazelor negre are beneficii spectaculoase in prevenirea cancerului, a imbatranirii premature, a bolilor neurologice si a inflamatiilor. Astfel, aceste fructe de padure au un rol important in prelungirea longevitatii.

Coacazele negre au beneficii asupra membranelor mucoase


Fiind bogate in vitamina A, beta-caroten si zeaxantina, compusi recunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante, coacazele negre aduc beneficii membranelor mucoase, mentinand integritatea si sanatatea acestora.

Ajuta la tratarea astmului


Exista studii care au testat eficienta extractului de coacaze negre asupra celulelor pulmonare umane. Acestea au dovedit ca extractele pot combate alergenii, in special cei asociati cu inflamarea tesutului pulmonar, observata in cele mai multe cazuri de astm.

Coacazele negre au beneficii pentru piele


Uleiul de seminte de coacaze negre are beneficii uimitoare in ceea ce priveste usurarea simptomelor pacientilor cu psoriazis. Acest ulei poate incetini cresterea si dezvoltarea zonelor uscate provocate de aceasta afectiune a pielii.

Cocazele negre alunga stresul


Atat fructele coacazului negru, cat si frunzele acestuia sunt benefice in ceea ce priveste alungarea stresului si anxietatii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca influzia din frunzele coacazului negru creste secretia glandelor ce produc adrenalina, determinand o stare generala de bine.

Cum se pot consuma coacazele negre


Coacazele negre sunt consumate in cele mai diverse moduri, si aici nu vorbim doar despre fructe, ci si despre frunzele si semintele acestora. Cea mai populara forma este uleiul de seminte de coacaze negre, insa pot fi preparate chiar si infuzii din frunzele coacazului, fie ele proaspete sau uscate. Cu asemenea multitudine de variante, nu este deloc greu sa introduci coacazele negre in dieta ta, mai ales ca ti-am vorbit despre beneficiile miraculose ale acestor fructe.

Astfel, pe langa fructele proaspete, care sunt si cele mai bune, poti cosuma coacaze negre sub forma de:

Fructe uscate


Deja ti-am vorbit despre beneficiile coacazelor, iar coacazele uscate nu se lasa mai prejos. Poti introduce oricand in alimentatia ta coacaze uscate, pentru un efect tonic si remineralizant.

Ulei de coacaze negre


Uleiul de coacaze negre are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, fiind atat de pretios datorita continutului de elemente esentiale pentru piele, in special cea sensibila, deshidratata sau alergica.

Pastile și capsule cu coacaze negre


Coacazele negre pot fi consumate si sub forma de pastile sau capsule, asa cum este si Resveratrol, ingredient ce se regaseste in agudele negre, in samburi de struguri negri si albi, in vinul rosul, mure, prune inchise si coacaza negre.

Sirop de coacaze negre


Si siropul de coacaze negre are beneficii numeroase asupra organismului, acesta fiind un excelent tonic general si nervos. Acest sirop este, totodata, o bautura detoxifianta care se poate prepara extrem de usor si acasa, dar pe care-l poti achizitiona si din magazinele naturiste.

Extract de coacaze negre


Extractul de coacaze negre este renumit pentru beneficiile sale, aceleasi beneficii pe care le are si extractul de muguri de coacaze negre. Fiind recomandate pentru infectiile de cai respiratorii, probleme osteoarticulare sau diverse alergii, aceste extracte te vor ajuta prin continutul lor bogat in substante nutritive.

Ceai de coacaze negre


Daca vrei sa te bucuri de savoarea unui ceai cu gust dulce-acrisor, ceaiul de coacaze negre are beneficii cum nu-ti poti imagina. Sa nu mai vorbim de aroma specifica fructelor de padure!

Tinctura de coacaze negre


Daca ai nevoie de un adjuvant de incredere al sistemului imunitar, afla ca poti consuma coacazele negre si sub forma de tinctura de coacaze negre, cu beneficii numeroase pentru sanatate.

Vin de coacaze negre


Un alt aliat al sistemului imunitar este si vinul de coacaze negre, ce se bucura de aceleasi beneficii spectaculoase pentru organism. Se spune adesea ca un pahar de vin rosu pe zi iti adauga ani de viata, insa stai sa vezi ce poate face vinul de coacaze negre pentru sanatatea ta, fiind considerat un adevarat elixir al tineretii.

3 retete delicioase cu coacaze negre


Credeai ca delicioasele coacaze negre nu isi au rolul si in domeniul culinar? Fructele de padure, in general, isi au locul binemeritat in bucatarii, iar coacazele negre nu fac exceptie de la regula. Iata cateva retete savuroase cu coacaze negre, pline de beneficii!

1.Dulceata de coacaze negre
Ingrediente:

  • 1 kg de coacaze negre
  • 1 kg de zahar
  • 3 linguri de zeama de lamaie
  • 1 cana de apa

Mod de preparare:
Cumpara 1 kg de coacaze negre cu boabe mari si putine seminte. Spala bine coacazele in apa rece, apoi desrpinde-le de pe ciorchini si curata-le de seminte. Intre timp, pune pe foc apa, zaharul si zeama de lamaie. Lasa totul sa fiarba pana obtii un sirop bine legat, apoi adauga coacazele si lasa-le sa fiarba la foc potrivit, pana se leaga din nou siropul.

Cand aceasta s-a legat, ia dulceata de pe foc si acoper-o cu un capac, peste care se pune un prosop de bucatarie umezit. Cand dulceata se raceste, pune-o in borcane si acopera-le cu capac. Apoi te poti bucura de gustul intens al dulcetii de coacaze negre si de beneficiile acestui preparat dulce-acrisor.

2. Sirop de coacaze negre
Ingrediente:

  • 1 kg de coacaze negre
  • 1 kg de zahar

Mod de preparare:
Spala bine sub un jet de apa coacazele negre bine coapte, apoi lasa-le sa se scurga intr-un vas. Striveste apoi coacazele si acopera-le cu un capac, dupa care lasa-le la macerat pentru 24 de ore. Transfera apoi fructele intr-un sac de panza sau pe un tifon si stoarce sucul din acestea.

Sucul astfel obtinut se va amesteca cu un kilogram de zahar, apoi se adauga totul intr-un vas smaltuit. Pune amestecul pe foc si lasa-l sa dea in doua-trei clocote, luand spuma ce se formeaza in timpul fierberii. Toarna apoi totul in sticle, astupa-le ermetic si pastreaza-le la loc uscat si rece. In final, te poti bucura de gustul aromat al siropului de coacaze negre si de beneficiile pe care sucul de coacaze negre le are pentru sanatate!

3. Salata cu coacaze negre
Ingrediente:

  • Cateva frunze de salata verde sau baby spanac
  • 30 grame de telemea
  • 1 castravete
  • 2-3 linguri de coacaze proaspete
  • 2 lingurite de suc de lamaie
  • Cateva picaturi de ulei de masline
  • Piper


Mod de preparare:
Nu te-ai gandit pana acum sa adaugi fructe in salata ta de legume? Poti incepe cu delicioasele coacaze! Pune intr-un bol cateva frunze de salata verde sau baby spanac, adauga peste aceste branza telemea, un castravete taiat felii si cateva linguri de coacaze. Prepara apoi un dressing din zeama de lamaie, ulei de masline si piper, apoi toarna-l peste salata. Cina ta este gata!


Contraindicatii pentru consumul de coacaze negre


Desigur, nu totul este lapte si miere, caci si coacazele negre pot avea contraindicatii. Uneori, aceste mici fructe pot provoca diverse reactii alergice anumitor persoane, in special celor care au o sensibilitate la salicilat. In cazul in care prezinti eruptii cutanate in urma consumului de coacaze negre, este indicat sa incetezi imediat in a le consuma.

Chiar si uleiul de coacaze negre poate avea contraindicatii, provocand anumite reactii adverse ce pot include diaree, dureri de cap sau gaze intestinale. Exista persoane care pot avea probleme de coagulare a sangelui din cauza consumului de coacaze negre. De asemenea, siropul de coacaze negre este contraindicat in perioada sarcinii, atunci cand alaptezi, daca ai gastrita sau daca urmezi tratamente in care sunt prezente laxativele.

Multitudinea de beneficii prezenta in consumul de coacaze negre cu siguranta te-a determinat sa adaugi pe lista de cumparaturi cele mai diverse produse cu coacaze negre. In acest fel, te vei bucura, pe termen lung, de toate avantajele pe care aceste mici bobite negre le au pentru sanatatea organismului tau. Desigur, acorda atentie si contraindicatiilor consumului de coacaze negre!

8 thoughts on “Coacazele negre: beneficii si contraindicatii

  1. Acum prepar pt.prima data dulceata,
    Am cnsumat proaspete excelente,bio din productie propie,numai ca ,coacazele mele au numeriase seminte mici si fine,nu 1 2 seminte.
    Asta ma cam deruteaza.

  2. Da, coacăzele negre sunt un complex de vitamine și minerale bio, atât de necesare pentru o de viață sănătoasă

  3. Consum coacaze negre de mai bine de 5 ani, sub diferite forme. Proaspete in perioada de coacere, sirop de coacaze, vin de coacaze si binenteles dulceata de coacaze, care este excelenta.
    Nu am constatat sa am neplaceri dupa cosumarea acestora,oricum ar fi fost ele, preparate sau nepreparate. Le gasesc exceptionalae pentru consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.