Frunzele de măslin – Beneficii, proprietăți, recomandări

Supranumit „copacul vieții”, măslinul a fost utilizat pentru prima dată în scop terapeutic de către egiptenii antici, fiind în același timp considerat un simbol al puterii cerești. 

Frunzele de măslin reprezintă un adevărat fenomen medical. Iar efectele lor terapeutice de excepție au fost descoperite încă din vremuri străvechi. În medicina marocană, frunzele de măslin erau infuzate și utilizate cu scopul de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge și de a controla diabetul zaharat.

Atât măslinele, cât și uleiul de măsline sunt arhicunoscute pentru proprietățile lor extraordinare asupra sănătății. Cu toate acestea, studiile au demonstrat că frunzele acestui copac au, de fapt, cele mai puternice proprietăți vindecătoare.

Sunt considerate un remediu eficient în tratarea răcelii severe, gripei, infecțiilor cu candida, meningitei, virusului Epstein-Barr (EBV), encefalitei, herpesului I și II, zonei zoster (herpes zoster), HIV / ARC / SIDA, oboselii cronice, hepatitei B, pneumoniei, tuberculozei, gonoreei, malariei,  diareei severe, diverselor infecții (dinți, urechi, plămâni, ficat, tract urinar și infecții chirurgicale).

Ce este extractul din frunze de măslin ?

Extractul din frunze de măslin provine din frunzele măslinului, denumit științific Olea europaea. Măslinul face parte din familia Oleaceae, care include și specii precum liliacul și iasomia. Este un arbust veșnic verde, originar din Asia, Africa și Marea Mediterană. Cercetătorii cred ca măslinul și-a avut originea cu aproximativ 6.000-7.000 de ani în urmă, în regiunea corespunzătoare Persiei și Mesopotamiei antice.

Frunzele de măslin conțin săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu, protide), vitamine (A, B1, B2, C, E), acizi grași nesaturați și fibre.

Ce substanțe benefice conțin frunzele de măslin ?

Un compus bioactiv prezent în frunzele de măslin este oleuropeina secoiridoid, care poate constitui până la 6-9% din substanța uscată din frunze.

Alte componente bioactive sunt: secoiridoidele, flavonoidele și triterpenele.

Aceștia sunt metaboliți vegetali care oferă beneficii pentru sănătate datorită efectelor antioxidante puternice pe care le dețin. Oleuropeina, unul dintre compușii principali din frunzele de măslin, a atras atenția încă de la începutul anilor 1900 datorită proprietăților sale antivirale, antibacteriene și antifungice.

Studiile au demonstrat că oleuropeina, care este un polifenol, este un antioxidant puternic, eficient în scăderea tensiunii arteriale în mod natural și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Frunzele de măslin -Indicații terapeutice

  • combat infecțiilor virale(gripă, răceală, Covid)
  • scad nivelul de colesterol de tip LDL
  • combat oboseala
  • stimulează imunitatea
  • scade nivelul ridicat al tensiunii arteriale

Frunzele de măslin – Remediu natural pentru numeroase afecțiuni

  • diabet
  • tromboflebită
  • ateroscleroză
  • arterită obliterantă
  • iradiere
  • cancer
  • leucemie
  • ischemie cardiacă
  • aritmie cardiacă
  • hiperglicemie
  • cistită
  • infecții renale
  • toxiinfecție alimentară
  • herpes
  • pneumonie
  • tuberculoză
  • hepatită B
  • osteoporoză
  • gripă

IMUNO de la SEVA PLANT – Un booster pentru imunitate

IMUNO 60cps – SEVA PLANT este un supliment alimentar cu o formulă 100% naturală, ce conține unele dintre cele mai puternice stimulente ale capacității de apărare a organismului, cum ar fi extractul din frunze de măslin, astragalus, cat’s claw, pătlagina, eucalipt, cât și extracte naturale din drojdie standardizate în Seleniu și respectiv Zinc

Compoziție:

Extractul de Măslin: asociază efectul antiinfecțios și reglator al metabolismului, cu acțiunea imunostimulentărădăcinii de Astragalus.
Rezultatul este un produs extrem de eficient în caz de infecții gripale, ca adjuvant în infecții bacteriene sau fungice.
Extractul de măslin reduce puternic glicemia, colesterolul, trigliceridele din sânge. Reglează tensiunea arterială și previne depunerile de grăsimi pe vasele de sânge. Totuși, cea mai spectaculoasă rămâne acțiunea sa în tratarea infecțiilor, încă foarte puțin cunoscută, dar extrem de intensă, fie că vorbim de infecții herpetice, cu viruși hepatici, gripali etc.

Astragalus extract: Rădăcina acestei plante este folosită pe cale largă în medicina tradițională chineză, unde este considerată un imunostimulent cu adevărat redutabil.
Sutele de studii științifice care i-au fost dedicate au confirmat valoarea nu doar ca imunostimulent, ci și ca antitumoral, stimulent al capacității de regenerare a organismului.
Astragalusul susține rezistența fiziologică a organismului în cazul unor condiții ambientale severe, având efect antioxidant, luptând contra efectelor radicalilor liberi asupra organismului nostru.

Cat’s claw sau gheara mâței: este o plantă originară din America de Sud, cu efecte deosebite asupra sistemului imunitar și osteoarticular.
Alcaloizii prezenți în această plantă ajută la menținerea optimă a sistemului imunitar, iar glicozidele au efecte anti-inflamatorii și antioxidante. Băștinașii foloseau această plantă pentru: afecțiuni inflamatorii, artrite, reumatism, răceli, gripe, ulcer stomacal, diabet, ciroze hepatice.

Eucalipt și Pătlagina: fluidizează și stimulează expectorarea secrețiilor bronsice, eliberând căile respiratorii superioare și ușurând respirația.
Inhiba dezvoltarea patogenilor la nivel respirator. Calmează tusea iritativă, susține organismul în perioade de răceală.

Administrare:
  • 1 capsulă de 2 ori pe zi înainte de mesele principale.
Contraindicații:
  • Persoanele cu boli autoimune ar trebui sa consulte medicul înainte de a lua suplimente cu Astragalus, din cauza capacității sale de a stimula sistemul imunitar
  • Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui sa ia suplimente cu Astragalus
  • Contraindicat persoanelor alergice la drojdie.
  • Contraindicat copiilor mici

9 Beneficii ale frunzelor de măslin

1. Frunzele de măslin scad tensiunea arterială

Un studiu efectuat în anul 2011 a evaluat eficacitatea extractului din frunze de măslin în comparație cu medicamentele administrate pacienților cu hipertensiune arterială. Consumul a 500 mg de extract din frunze de măslin, de două ori pe zi, timp de opt săptămâni, a condus la reducerea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Tratamentul cu frunze de măslin a determinat și o reducere a nivelului trigliceridelor și a colesterolului rău. În plus, această soluție naturală nu provoacă niciun fel de reacție adversă.

2. Frunzele de măslin îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Frunzele de măslin au fost folosite ca tonic natural pentru sprijin cardiovascular timp de mii de ani. Dozele mari de extract din frunze de măslin s-au dovedit a fi utile în reducerea nivelurilor crescute de colesterol rău, ajutând și la menținerea tensiunii arteriale normale. Oleuropeina, glicozida principală prezentă în frunzele de măslin, și hidroxitirozolul, produsul principal al oleuropeinei, au fost legate de reducerea bolilor coronariene și a anumitor tipuri de cancer. Un studiu realizat la School of Biomedical Sciences din Australia a examinat șobolani hrăniți cu un conținut ridicat de grăsimi și cu o dietă bogată în carbohidrați timp de 16 săptămâni. Șobolanii care au fost tratați cu extracte din frunze de măslin și-au normalizat funcțiile cardiovasculare, hepatice și metabolice. Acest studiu sugerează că frunzele de măslin pot avea efecte benefice împotriva stresului cardiovascular și cronic, precum și împotriva inflamației cauzate de anumite afecțiuni.

3. Frunzele de măslin te ajută în gestionarea diabetului

O cercetare realizată în Grecia a măsurat efectele extractului din frunze de măslin cu privire la formarea de compuși finali avansați de glicare (AGE), substanțe ce pot fi un factor important în dezvoltarea diabetului zaharat și a altor boli cronice. Inhibarea formării de AGE este o țintă terapeutică și de prevenire pentru pacienții cu diabet zaharat, extractul de frunze de măslin fiind un tratament natural eficient. Polifenolii din frunzele de măslin joacă un rol vital în controlul glicemiei.

4. Frunzele de măslin reduc riscul de cancer

Extractul de frunze de măslin se prezintă ca un important tratament natural anticancer datorită capacității sale de a opri procesul angiogenic, care stimulează dezvoltarea tumorilor. Oleuropeina are un efect antioxidant și antiangiogenic prin inhibarea reproducerii și migrării celulelor tumorale avansate. Un studiu din 2009 realizat în Grecia a arătat pentru prima dată că extractul de frunze de măslin inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, încetinește dezvoltarea celulelor asociate cu cancerul de sân, de vezică urinară și cancer cerebral.

5. Frunzele de măslin îmbunătățesc funcționarea creierului

Un alt avantaj al frunzelor de măslin este legat de efectele sale pozitive asupra funcției cerebrale. Studiile arată că oleuropeina reduce simptomele sau apariția tulburărilor legate de vârstă, cum ar fi demența sau boala Alzheimer. Cercetările sugerează că există o legătură între radicalii liberi și Alzheimer, iar pentru că frunzele de măslin sunt un puternic antioxidant, ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi și protejează creierul de pierderile de memorie. Extractul din frunze de măslin reprezintă o modalitate sigură și eficientă în tratarea naturală a bolii Alzheimer.

6. Frunzele de măslin tratează artrita

Artrita este o afecțiune comună, care provoacă tumefacție și durere la nivelul articulațiilor. Tumefacția înseamnă inflamație, iar pentru că frunzele de măslin sunt un agent antiinflamator, acestea funcționează ca un remediu natural pentru artrită. Un studiu efectuat în anul 2012 a arătat că extractul de frunze de măslin reduce în mod semnificativ inflamația șobolanilor cu artită. Cercetările confirmă că frunzele de măslin elimină durerea cronică asociată cu osteoartrita și reduc producția de citokine și enzime specifice procesului inflamator.

7. Frunzele de măslin distrug bacteriile și fungii

Un beneficiu important al frunzelor de măslin este capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv a infecțiilor cu Candida, meningită, pneumonie, oboseală cronică, hepatita B, malarie, gonoree, zona Zoster sau tuberculoză. De asemenea, tratează în mod natural infecțiile urechii, ale tractului urinar și cele dentare. Un studiu din anul 2003 confirmă că extractele din frunze de măslin au un puternic efect antimicrobian împotriva bacteriilor și ciupercilor. În cadrul studiului, frunzele de măslin au ucis aproape toate bacteriile testate, inclusiv pe cele dermatofite (care cauzează infecții la nivelul pielii, părului și unghiilor), Candida albicans (un agent al infecțiilor orale și genitale) și Escherichia coli.

8. Frunzele de măslin întăresc sistemul imunitar

Frunzele de măslin au proprietăți antivirale, fiind de folos în prevenirea răcelilor comune și în tratamentul împotriva virusurilor periculoase. Cercetările arată că acest extract natural luptă împotriva unui număr mare de microbi cauzatori de boli, inclusiv împotriva unor virusuri care cauzează gripă și alte infecții respiratorii. Compușii puternici care se găsesc în frunzele de măslin distrug invadatorii și nu permit replicarea virusurilor și declanșarea infecției.

9. Frunzele de măslin îți protejează pielea

Nu în ultimul rând, frunzele de măslin au puterea de a combate semnele de deteriorare a pielii și alte semne de îmbătrânire. Datorită proprietăților antioxidante, acestea ajută la prevenirea anumitor tipuri de leziuni celulare, în special a celor cauzate de oxidare. The Division of Biochemical Pharmacology din Japonia a constatat că extractul din frunze de măslin administrat șoarecilor cu probleme produse de razele ultraviolete, a adus beneficii importante pentru sănătatea și frumusețea pielii. De asemenea, a inhibat carcinogeneza pielii și dezvoltarea tumorilor.

Alte beneficii ale extractului de frunze de măslin pot include creșterea energiei, ameliorarea durerilor de dinți, diminuarea poftelor alimentare, reglarea bătăilor inimii sau îmbunătățirea vindecării rănilor. Multe studii arată că rata bolilor coronariene și canceroase este mai redusă în zona mediteraneană, deoarece dietele persoanelor din această zonă conțin, într-o formă sau alta, măsline.

Rețetă cu miere, propolis și cătină pentru imunitate

Vremea rece a venit iar noi trebuie să ne pregătim organismul pentru lunile ce urmează. Iată o rețetă naturală, perfectă pentru o imunitate de fier:

Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 

Mod de preparare: Se amestecă bine toate ingredientele într-un borcan mare, care se închide ermetic și se păstrează în cămară sau la frigider. Toate ingredientele trebuie să se îmbine perfect, așa că trebuie lăsat amestecul la macerat cam 24 de ore-48 de ore.

Recomandare: Se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi, din toamnă până în primăvară. Pentru copiii de peste 2 ani se recomandă o cură de 10 zile, cu 1-2 lingurițe luate dimineața pe stomacul gol. Se poate relua după o pauză de 10 zile.

One thought on “Frunzele de măslin – Beneficii, proprietăți, recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.