Astragalus – beneficii, proprietăți, prospect și contraindicații

Rădăcina de Astragalus a fost utilizată în medicina tradițională chineză de secole, având numeroase beneficii pentru sănătate. Este considerată un remediu natural în caz de imunitate scăzută.

De asemenea, include o mulțime de alte proprietăți, printre care de stimulare a imunității, antiîmbătrânire și antiinflamatoare.

Denumită și qi huang, ceea ce se traduce în „lider galben”, astragalus este o plantă asiatică utilizată pentru a trata o mare varietate de afecțiuni, cum ar fi oboseala, alergiile, răceala și gripa. Este, de asemenea, folosită pentru a combate bolile de inimă, diabetul, inclusiv cancerul.

Deși există peste 2.000 de specii de astragalus, doar două sunt utilizate în principal în suplimente, Astragalus membranaceus și Astragalus mongholicus. Mai exact, rădăcina plantei intră în compoziția mai multor forme diferite de suplimente pentru creșterea imunității.

Rădăcina de Astragalus conține mulți compuși vegetali activi, responsabili pentru beneficiile lor în întărirea sistemului imunitar, reducerea infla­mației, tratarea răcelilor și a gripelor, a alergiilor sezoniere, afecțiunilor cardiace, bolilor renale, oboselii cronice.

În medicina tradițională chineză, astragalus este considerată o plantă-minune. Aceasta poate crește producția de celule albe din sânge, care sunt celulele sistemului imu­nitar, responsabile de prevenirea bolilor. Protejează sistemul imunitar de atacuri majore și îl face mai inteligent și puternic. Are propri­e­tăți antibiotice naturale, crescând rezistența la infecții virale. Este plină de antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea provocată de radicalii liberi.

Astragalus – Proprietăți

Antiinflamatoare – datorită inflamațiilor, organismul cedează în fața numeroaselor boli; ca urmare, Astragalus este recomandat în boli și afecțiuni diverse – de la vindecarea rănilor, până la artrite, boli cardiace, renale si diabet.

Stimulează sistemul imunitar – acesta este, se pare, principalul beneficiu cunoscut si motivul pentru care planta a devenit vedetă  în medicina traditionala chineză. De la simple răceli sau gripe grave până la boli autoimune, Astragalus are reușite remarcabile.

Protejează sistemul cardiovascular și reduce tensiunea arterială – flavonoizii sunt cei care contribuie la această protecție. Datorită lor si a acțiunii antioxidante, placa nu se mai acumulează pe artere, iar riscul de infarct este redus.

Antiîmbatranire – diminuează stresul oxidativ la nivel celular, previne degradarea colagenului, iar polizaharidele îmbunătățesc funcționarea creierului.

Previne dezvoltarea tumorilor și le încetinește evoluția – în ultimii ani s-au obținut rezultate extrem de promițătoare în urma cercetărilor realizate pe bolnavii de cancer si a efectelor chimioterapiei.

Astragalus – remediu natural pentru numeroase afecțiuni

  • antitumoral (cancer de sân, rinichi, ficat, plamani, prostată, ovare sau oase, cervical, colorectal, endometrial, limfom Hodgkin);
  • antioxidant intracelular (crește nivelul enzimei antioxidante superoxid dismutază);
  • daptogen (stimulează selectiv funcțiile organismului, ajutându-l sa se adapteze fizic, psihic si imunitar);
  • crește energia Qi, energia vitală care susține întregul organism;
  • imunostimulator (activează limfocitele T si celulele NK (Natural Killer), crește nivelul de imunoglobuline IgA (ce protejează mucoasele), IgG (cea mai importantă imunoglobulina din corp, care neutralizează toxinele si microbii din sânge și limfa);
  • combate infecțiile cu bacterii, streptococi, stafilococi sau viruși (gripal, herpetic, Epstein Barr (EBV), Coxackie B3, HPV (Human Papilloma Virus), hepatic B si C);
  • activează metabolismul (efect benefic in hipotiroidie);
  • diuretic(efect antiedematos puternic);
  • protector renal(nefropatie diabetică, reduce proteinuria în nefrite cronice și acute);
  • protector pulmonar (tuberculoza, fibroză, bronșite, astm);
  • reduce transpiratiile nocturne;
  • cardiotonic exceptional (miocardita și endocardita);
  • hepatoprotector (susține nivelul de glutation, crește producția de interferon, stopează fibroza, reglează nivelul transaminazelor după două luni de utilizare, scade presiunea portală);
  • tonic cerebral (în afecțiuni neurodegenerative: maladia Alzheimer, schizofrenie, SLA (scleroza laterală amiotrofica);
  • vasodilatator, anticoagulant, reglează permeabilitatea capilara, reduce riscul de ischemie cerebrala, hipotensiv;
  • menține poziția organelor interne (benefic în prolaps uterin sau anal, împiedică sângerările uterine);
  • protejează organismul în chimioterapie (crește numărul de celule stem în măduvă, protejează glandele suprarenale);
  • reglează nivelul glicemiei;
  • antianemic, antimalaric, antialergic;
  • reduce fibrilatiile și fasciculațiile musculare;
  • tonifică splina (recomandat în splenomegalie);
  • reduce manifestările afecțiunilor digestive (diaree, flatulenta, ulcere, hemoragii);
  • tonic sexual masculin (crește motilitatea spermatozoizilor).

Astragalus a fost cunoscut ca medicament valoros încă din cele mai vechi timpuri, cu mult înainte de a fi cunoscut pentru varietatea de macro și micro nutrienți regăsiți în rădăcinile sale.

Astragalus conține: calciu, fier, seleniu, magneziu, cobalt, zinc, mangan, siliciu, molibden, crom.

În medicina alternativă s-au făcut cercetări prin care s-a confirmat că această plantă poate trata cu succes boli ale ficatului, rinichilor sau ale sistemului cardiovascular. De asemenea, astragalus poate trata afecțiuni ale creierului și sistemului nervos.

Substanțele acestei rădăcini funcționează ca un vasodilatator natural și accelerează fluxul sângelui.

IMUNO de la SEVA PLANT – ajutor pentru imunitate în caz de răceală și gripă

IMUNO supliment alimentar de la Seva Plant este o formulă 100% naturală, ce conține unele dintre cele mai puternice stimulente ale capacității de apărare a organismului.

Conține: extract de astragalus (Astragalus membranaceus), gheara mâței, pătlagină, eucalipt, cât și extracte naturale din drojdie, standardizate în Seleniu și respectiv Zinc.

IMUNO 60cps. Seva PlantPrevenirea în timpul epidemiilor de boli respiratorii.

Cu excepția extractului de frunze de măslin, în momentul de față, nu există remedii care să se poată compara cu eficiența astragalusului.  

Astragalus grăbește vindecarea și preîntâmpină în mare măsură complicațiile periculoase ale gripei.

Bronșită infecțioasă, pneumonie, tuberculoză pulmonară – este un domeniu în care astragalusul se dovedește salvator. El conlucrează extrem de eficient cu antibioticele de sinteză, sporindu-le eficiența și diminuându-le efectele adverse. Este soluția care funcționează atunci când nimic altceva nu mai dă rezultate în infecțiile bacteriene.

Prospect – IMUNO 60cps. Seva Plant

  • Astragalus extract: Rădăcina acestei plante este folosită pe cale largă în medicina tradițională chineză, unde este considerată un imunostimulent cu adevărat redutabil.
  • Zincul și Seleniul contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ;
  • Zincul contribuie la sinteza normală a ADN
  • Extractul de Măslin  extrem de eficient în caz de infecții gripale, ca adjuvant în infecții bacteriene sau fungice.

Extractul de măslin reduce puternic glicemia, colesterolul, trigliceridele din sânge. Reglează tensiunea arterială și previne depunerile de grăsimi pe vasele de sânge. Totuși, cea mai spectaculoasă rămâne acțiunea sa în tratarea infecțiilor, încă foarte puțin cunoscută, dar extrem de intensă, fie că vorbim de infecții herpetice, cu viruși hepatici, gripali etc.

Eucalipt (Eucalyptus globulus) și Pătlagina (Plantago lanceolata) fluidizează și stimulează expectorarea secrețiilor bronsice, eliberând căile respiratorii superioare și ușurând respirația. Inhiba dezvoltarea patogenilor la nivel respirator. Calmează tusea iritativă, susține organismul în perioade de răceală.

Administrare:
  • 1 capsulă de 2 ori pe zi înainte de mesele principale.
Contraindicații:
  • Persoanele cu boli autoimune ar trebui sa consulte medicul înainte de a lua suplimente cu Astragalus, din cauza capacității sale de a stimula sistemul imunitar
  • Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui sa ia suplimente cu Astragalus
  • Contraindicat persoanelor alergice la drojdie.
  • Contraindicat copiilor mici

Rețetă – Biluțe dulci cu cocos pentru stimularea sistemului imunitar

Ingrediente necesare:

Mod de preparare:

  • Într-un bol, amestecăm bine ingredientele pudră. Adaugăm pasta de susan și mierea, apoi amestecăm până se obține o pastă.
  • Adaugăm ingredientele opționale după plac. Până la obținerea consistenței dorite, completăm cu pudră de cacao sau roșcove.
  • Cu ajutorul palmelor, se modelează biluțe de dimensiunea unei nuci.
  • Se recomandă să mâncăm 2 biluțe pe zi. Acestea se vor păstra la frigider, într-un recipient etanș din sticlă. Pot fi consumate în decurs de o săptămână.

Alte beneficii ale rădăcinii de Astragalus

Datorita succesului deosebit obținut în urma numeroaselor studii și teste,  apar constant informații noi despre astragalus. In general, acestea fac referire la capacitatea sa deosebită de a preveni și proteja celulele de moartea celulare și elementele dăunătoare,  precum radicalii liberi și oxidarea.

Ameliorează simptomele chimioterapiei

Astragalus a demonstrat că poate ajuta pacienții să se recupereze mai repede după chimioterapie și le prelungește speranța de viață. In cazuri de simptome grave provocate de chimioterapie precum greața, voma, diaree și suprimarea măduvei spinării, astragalus a fost administrat intravenos și în combinație cu alte amestecuri de plante chinezești. Studii mai vechi îl recomandă pentru abilitatea acestuia de a reduce aceste simptome si de a mări eficiența tratamentelor de chimioterapie.

Reglează și previne diabetul și bolile asociate

Astragalus a fost studiat și ca produs antidiabetic. Studiile demonstrează abilitatea acestuia de a înlătura rezistența la insulina și de a trata diabetul in mod natural. Colecția de saponine, flavonoide și polizaharide a plantei este eficiența în tratarea și reglarea diabetului de tip 1 si 2. Acestea pot mări sensibilitatea insulinei, pot proteja celulele beta pancreatice (celulele de la nivelul pancreasului care produc și eliberează insulina) și pot acționa ca antiinflamatoare în zone asociate cu simptomele de diabet.

Afecțiunile renale sunt frecvente în diabet, iar astragalus este folosit în tratarea problemelor de rinichi de foarte multă vreme. Studii mai recente arată că astragalus poate încetini progresul afecțiunilor renale la diabetici și protejează sistemul renal.

Incetineste si previne dezvoltarea tumorilor

Multe investigații imagistice au arătat rezultate promițătoare în ultima vreme, cu privire la succesul obținut de saponinele, flavonoidele și polizaharidele din astragalus în reducerea sau eliminarea tumorilor.

In cazuri de chimiorezistență, în tratarea cancerului la ficat, astragalus a dovedit ca are potențialul de a reduce rezistența la medicamente și poate fi folosit ca tratament adiacent pentru chimioterapie, conform unui studiu publicat in Revista de Farmacie si Farmacologie.

Este antiinflamatoare

Inflamația stă la baza celor mai multe boli. De la artrită si pana la bolile cardiace, de cele mai multe ori, aceasta este cauza principala. Multe studii arata ca datorita saponinelor si polizaharidelor, astragalus poate reduce reacția inflamatorie ce apare în cazul multor boli și afecțiuni, de la vindecarea rănilor și a leziunilor, la reducerea inflamației în boli renale asociate cu diabetul.

Concluzii:

Beneficiile Astragalusului sunt numeroase iar eficiența sa a fost dovedită în tratarea multor afecțiuni. Rădăcinile acestei plante străvechi sunt comercializate în prezent sub formă de capsule, tablete, ceaiuri și suplimente lichide. Vorbim despre o plantă cu un potențial curativ impresionant, care fortifică sistemul imunitar și elimină simptomele de oboseală cronică.

De asemenea, poate ajuta persoanele cu anumite afecțiuni cardiace, boli de rinichi, diabet de tip 2 și cancer.

3 thoughts on “Astragalus – beneficii, proprietăți, prospect și contraindicații

  1. Multumesc pentru.ca mi la recomandat cineva de la plafar .Eram foarte racita obosita fară valagă ,desi am o virstă mai inaintata dar am incredere in Astragalus .E foarte bun. Multumesc..

  2. Sunt interesat de orice remediu naturist. Deasemenea, multe plante medicinale și remedii naturiste străvechi, poate că s-au și uitat, însă, noile cercetări în domeniile naturiste, ne ajută ASTĂZI, din ce în ce mai mult.

    1. Multumim de informatiile uluitoare asupra planetei de Astragal. Noi nu știam că există asa planta benefică pentru sanatatea omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.