5 Condimente exotice care dau mâncării o savoare aparte

Pe lângă banalele cuişoare, piper, curry sau rozmarin, în sertarul de condimente al fiecărui gurmand ar trebui să existe unele mai deosebite, care să ofere mâncărurilor un gust delicios, dar și inedit. Cardamomul şi chimionul sunt două dintre acele condimente exotice, puternice care pot da personalitate preparatelor tale culinare.

De-a lungul timpului, odată cu descoperirea de noi continente, oamenii au aflat care este adevărata valoare a acestor prafuri aromate.

În cele ce urmează îți vom oferi câteva tipuri de condimente îndrăznețe, care îți vor oferi o experiență culinară intensă.

Cardamom


Poate nu știai, dar cardamomul este cea mai scumpă mirodenie după șofran. Originar din sudul Indiei și Egipt, se numără printre condimentele străvechi. Are o aromă plăcută, caldă, ușor mentolată, cu note de eucalipt, camfor și lămâie. Semințele de cardamom, de culoare verde, se găsesc într-o păstaie, care se formează la baza tulpinii. Unii oameni le mestecă cu totul, pentru a-și albii dinții.  

În țările arabe și în Turcia, cardomomul râșnit este deseori folosit pentru a da acea aromă specifică cafelei. Această rețetă tradițională se numește gahwa. De asemenea, se folosește mai ales la prăjituri și deserturi, budinci și înghețate, dar și la fripturi și orez. Deoarece are o aromă intensă, se folosește o cantitate foarte mică.

Șofran


Este considerat a fi cel mai scump condiment și se numără, la rândul său, printre condimentele orientale cele mai populare. De ce este atât de scump? Deoarece pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care se rețin numai stigmatele. Acestea sunt recoltate și uscate, pentru a fi transformate în pudră.

Șofranul se folosește mai ales pentru a da culoare mâncării, dar are și o aromă delicată, ca de miere cu note florale și ierboase. Se folosește la orez, supe și la preparatele din fructe de mare. Aroma sa este eliberată la căldură, așa că firișoarele roșiatice ar trebui înmuiate în lichid cald înainte de a fi folosite.

Schinduf


Schinduful este o plantă antică, originară din Irak. Se cultivă în mai multe țări, dar chiar și așa, India acoperă 80% din producție. Se folosește ca iarbă aromatică, condiment, dar și ca remediu medicinal, pentru că are o mulțime de proprietăți vindecătoare. Are o aromă ușor dulceagă, de alună și este deseori descrisă ca o combinație între țelină și arțar.

Se folosește la salate, sau ca și condiment ori garnitură la carne și orez.

Chimen și chimion


Multă lume face confuzie între cele două sau au impresia că înseamnă, de fapt, același lucru. Chiar dacă se numără printre cele mai folosite din lume, ele sunt două condimente diferite. Semințele seamănă foarte tare între ele, numai că chimionul este mai deschis la culoare, pe când semințele de chimen sunt negricioase.

Chimionul face parte din familia feniculului și este o mirodenie cu aromă intensă, foarte parfumată. El este cel care conferă falafelului gustul unic. De asemenea se folosește la Tahini, dar și pentru a aromatiza fripturile sau preparatele din fasole și linte.

Chimenul face parte din familia pătrunjelului și a coriandrului și are o aromă de pământ, dulce-picantă, cu note florale. Se folosește mai ales în bucătăria nord africană, la pâine, dar și sosul harissa.

Scorțișoară

Scorțișoara este apreciata pentru abilitățile ei de a ajuta digestia, de a scădea tensiunea arterială, de a stabiliza insulina, de a aroma atât feluri dulci, cât și mâncăruri sărate.

Scorțișoara este obținută din scoarța mai multor specii de copaci, iar cele mai comune tipuri pe care le găsești în magazine au la bază Cinnamomum verum (scorțișoara de Ski Lanka/Ceylon, care are un gust mai dulce și o aromă mai fină și mai delicată) și Cinnamomum cassia (scorțișoara chinezească, care este mai tare și are un gust puternic).

Presar-o peste bolul cu cereale integrale, la micul dejun, folosește-o în băuturi calde (cidru cald de citrice și merișoare), sosuri, smoothie-uri (smoothie de banane și curmale, smoothie cu unt de alune), deserturi de casă (prăjitură cu mere, negresă cu banane) sau feluri principale de mâncare (orez natur, curry, cartofi dulci la cuptor).

Cum ai grijă de condimente, în bucătărie?

Pentru a nu uita să le folosești, a vedea imediat ce cantitate ai din fiecare și a-ți reface stocul la timp, nu depozita condimentele îndesate într-un dulap sau un sertar, ci ține-le la vedere: pe un raft, în cutii transparente cu magnet, prinse pe o tabliță metalică (deasupra blatului de lucru) sau pe frigider, în borcanele așezate într-un suport rotativ (ținut pe blatul din bucătarie). Reține urmatoarele sfaturi legate de mirodeniile tale, pentru a nu le irosi și a te bucura din plin de aroma lor:

  • condimentele uscate au o durata de viata mai mare comparativ cu cele proaspete, dar dupa vreo 12 luni isi pierd aroma (mirosindu-le inainte de fiecare utilizare, iti dai seama daca au expirat)
  • nu cumpara condimente angro, ci in cantitati mici, fix cat pentru recipientele in care le tii
  • nu le tine in soare plin (isi vor pierde aroma mai rapid), ci intr-un loc uscat si intunecat, departe de caldura emisa de aragaz si cuptor, in recipiente de sticla acoperite
  • cumpara si condimente intregi (scortisoara, nucsoara, piper), care vor fi mai aromate atunci cand sunt macinate pe loc

Falafel autentic – rețetă

Ingrediente:

  • Năut uscat 500 g
  • Bicarbonat de sodiu 3 lingurițe
  • Ceapă 1 buc
  • Usturoi (căței) 3 buc
  • Pătrunjel 3 legături
  • Coriandru măcinat 1 linguriță
  • Boia ardei dulce sau iute 1 linguriță
  • Chimion pudră 0.5 lingurițe
  • Piper negru măcinat 0.5 lingurițe
  • Sare 1 lingură (după gust)
  • Făină albă 2 linguri
  • Ulei 1 l folosește un ulei potrivit pentru prăjit, cum ar fi uleiul de rapiță
  • Ulei de măsline 100 ml
  • Tahini 1 lingură
  • Lămâie 0.5 buc

Mod de preparare:

  • Cu o seară înainte înmuiat năutul într-o cantitate mare de apă și adaugă 2 lingurițe de bicarbonat. Lasă-l așa peste noapte, sau 12 ore aproximativ.
  • A 2-a zi scurge tot lichidul și clătește bine năutul în 2-3 ape curate.
  • Adăugăm năutul în robotul de bucătărie, folosind lama S, în 2 reprize, să nu se blocheze lamele. Îl mutăm într-un bol mai mare și îl lăsăm deocamdată deoparte. În același robot punem tot pătrunjelul, coriandrul, ceapa și usturoiul. Le mărunțim cât se poate de bine.
  • Verdeața tocată am adăugat-o peste năutul din bol și le amestecăm cu o spatulă. Introducem blenderul vertical în amestec până obținem o textură cât mai fină.
  • Acum adăugăm în pasta de năut condimentele:  1 linguriță coriandru uscat măcinat, 1 linguriță boia dulce sau iute, 0.5 linguriță de chimion măcinat, 0.5 linguriță de piper negru măcinat și 1 lingură de sare.
  • La final adaugă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și 2 linguri de făină albă.
  • Amestecă bine totul, compoziția finală de năut trebuie să fie moale și fină(dar să nu curgă!). Dacă cumva este mai uscăcioasă și prea densă, mai adaugă puțin ulei de măsline și amestecă.
  • Acoperă bolul cu capac sau folie și lasă 2-3 ore la frigider să se pătrundă aromele.
  • Încinge bine uleiul într-o cratiță sau tigaie adâncă, apoi modelează repede chiftelele. Trebuie rumenite repede, la foc iute, periodic întorcându-le cu spatula de pe o parte pe alta. Când sunt bine rumenite, se scot cu spatula din ulei si se așează pe o farfurie așternută cu niște șervețele, să absoarbă excesul de ulei.

Orez Thailandez în sos de curry și lapte de cocos

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Adaugă apa și orezul în wok. Acoperă-l cu un capac și așteaptă să dea în clocot.
  2. Dupa vreo 10 minute adaugă restul ingredientelor.
  3. Lasă-le pe foc aprox. 15 minute, sau până când orezul a absorbit tot lichidul și este moale. Amestecă ocazional.
  4. Servește orezul cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

Poftă bună !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.