Momordica Charantia: Planta care vindecă diabetul și previne cancerul

Potrivit unui studiu sociologic realizat în anul 2020, diabetul zaharat de tip 2 este una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România. 823.000 de pacienți sunt deja înregistrați cu diabet zahar de tip 2 iar 3 din 10 români se confruntă cu prediabet, o condiție metabolică premergătoare diabetului. 

Cel mai bun „medicament” rămâne prevenția. Astfel, dacă vrem să preîntâmpinăm sau să intervenim atunci când observăm primele manifestări ale hiperglicemiei, cel mai indicat ar fi să ne orientăm spre schimbarea radicală a stilului de viață și includerea remediilor naturale, pentru potențialul lor curativ și lipsa reacțiilor adverse.

În acest sens, vești îmbucurătoare vin tocmai din India, acolo unde în medicina tradițională indiană (ayurvedică) diabetul este controlat cu ajutorul unei plante uimitoare numită Momordica Charantia.

Se pare că Momordica (sau castravetele amar) este benefic în tratarea diabetului. Conține cel puțin trei substanțe active cu proprietăți antidiabetice, care au un efect de scădere a glicemiei, oferind organismului un compus asemănător insulinei, cunoscut sub numele de Polipeptida P sau insulina vegetală.

Mai multe studii au demonstrat că substanțele conținute de acest fruct pot mima hormonul secretat de pancreas numit insulină. De aceea mai este numit și “insulina naturală” sau “insulina verde”. La ora actuală, Momordica Charantia este cea mai populară și utilizată plantă în tratarea diabetului, datorită proprietăților sale antidiabetice.

Ce este Momordica Charantia ?

Momordica Charantia, cunoscută și sub denumirea de pepene amar sau castravete amar, este un fruct tropical al cărui frunze sunt asemănătoare viței de vie. Face parte din familia Cucurbitaceae, o specie de plante erbacee dicotiledonate, cu tulpini agățătoare, frunze mari și fruct cărnos. Planta tropicală este cultivată pe scară largă în Asia, India, Africa de Est și America de Sud. Fructele sale intens amare sunt utilizate atât în gastronomie cât și ca remediu în tratarea mai multe afecțiuni, printre care diabetul zaharat. Crește până la 5 metri înălțime și produce fructe care au o formă alungită și un exterior verucos distinct. Este o plantă medicinală și vegetală, fiind considerată una din cele mai benefice plante în reglarea glicemiei.


Inflorește într-un climat umed si cald, unde temperaturile se încadrează între 22 și 38 °C, astfel  încât este răspândită, preponderent, în zona Americii de Sud și în țările din Asia. In ciuda gustului său amar, aproape insuportabil, castravetele amar conține o mulțime de substanțe benefice. În structura sa există 17 aminoacizi, dintre care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine. Spre deosebire de insulina extrasă din microorganisme modificate genetic, cea vegetala are marele avantaj de a fi lipsită de reacții adverse și contraindicații.

Momordica – Proprietăți 

Peste 100 de studii de specialitate afirmă că această plantă are proprietăți curative rar întâlnite la alte vegetale. 

  • Stimulează metabolizarea glucozei
  • Scade nivelul de glucoză din sânge 
  • Efect insulinomimetic 
  • Efect hipotensiv
  • Efect laxativ
  • Acțiune stomahică vermifugă 
  • Antibacterian, antifungic, antiparazitar, antitumoral, antineoplazic
  • Antibiotic, Antiviral 
  • Efect imunomodelator, stimulează metabolismul 
  • Hipocolesterolemiant

Oamenii de știință au analizat compoziția plantei și au confirmat o lista impresionantă de vitamine și minerale, dintre care amintim vitaminele: A, B1, B6, B9, B12, C, E și K  și minerale precum calciul, magneziu, potasiu, sodiu, fier și zinc. Mai conține fibre alimentare și carbohidrați, fiind recomandată în regimul alimentar al persoanelor care suferă de afecțiuni digestive.

De ce este recomandat consumul de Momordica în tratarea diabetului ? 

Suplimentele alimentare ce conțin extract de Momordica sunt recomandate deoarece conțin o serie de substanțe cu rol esențial. Vorbim despre:

 – polipeptidă-p și vicină, 2 compuși cu activitate asemănătoare insulinei;

 – charantina, substanță activă care, datorită acțiunii puternic hipoglicemiante, scade nivelul de glucoză din sânge;

 – 17 aminoacizi care se regăsesc și în insulină.

Momordica –  Beneficii

Previne apariția cancerului si stopează evoluția lui

Cercetătorii de la University of Colorado Cancer Center au descoperit că extractul de Momordica  poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase din pancreas. Explicația ar fi aceea ca planta poate opri furnizarea de glucoză către celulele canceroase, iar acest fenomen este foarte important pentru că celulele au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta.
Potrivit unui studiu publicat în anul 2007 în Farmacologia Biochimică, s-a demonstrat că anumiți compuși din Momordica au ajutat la distrugerea celulelor de cancer mamar.

Sursă naturală de insulină vegetală

O speranță de vindecare pentru diabetici, mulțumită unor substanțe care au proprietatea de a echilibra nivelul zahărului din sânge, coborând către normal valorile sale prea ridicate. Potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de 3 luni, la care au participat 24 de persoane cu diabet, s-a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a toleranței la glucoză, în cazul diabeticilor de tip 2 cărora li s-a administrat Momordica Charantia. Aceasta are rol în conservarea celulelor β pancreatice și a funcțiilor acestora. Datele obținute din studiile clinice atestă faptul că aportul suplimentar de Momordica poate duce la micșorarea unor parametri principali, cum ar fi hemoglobina A1c și glicemia. Prin urmare, ar reduce cu până la 42% riscul de a dezvolta sechele în această categorie de pacienți.

O serie de alte beneficii:

  • Protejează inima – stabilizează presiunea arterială
  • Întărește sistemul imunitar – întărește foarte bine sistemul imunitar contra atacurilor bacteriilor și virușilor
  • Îmbunătățește vederea – are un conținut ridicat de beta-caroten
  • Regenerează părul
  • Previne apariția petelor și ridurilor de pe față – datorită conținutului ridicat de vitamina C
  • Tonic general cu rol remineralizant – asigură o starea generală de bine

Util în tratarea obezității

Excesul de grăsime corporală este un factor de risc major pentru a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Acesta este principalul motiv pentru care trebuie să învingem obezitatea. Grăsimea depozitată în special în jurul abdomenului determină celulele organismului să devină rezistente la insulina proprie, fapt ce conduce la hiperglicemie. Mai mult de 80 de procente din bolnavii de diabet sunt obezi sau supraponderali. O abordare corectă este exercițiul fizic, împreună cu o dietă echilibrată, constituită din alimente naturale, neprocesate. Pe lângă asta, un supliment alimentar sau un ceai cu extract de Momordica poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus, prin reglarea zahărului din sânge.

Supliment alimentar cu extracte standardizate Premium. Produs notificat de Serviciul Național pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produse ale Stupului.

Conține o formulă specială pentru reglarea glicemiei, îmbunătățește răspunsul insulinic și protejează pancreasul. Momordica Complex asigură o cantitate optimă de substanțe active, fiind totodată ușor de administrat. Pentru realizarea extractului s-au folosit ingrediente 100% naturale, provenite din plante nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau altfel de poluanți. 

Acest produs a fost conceput pentru a avea o acțiune reglatoare la nivelul glicemiei, protectoare la nivelul pancreasului și de scădere a rezistenței la insulină. 

În plus, Castravetele amar este folosit tradițional și pentru normalizarea colesterolului, a trigliceridelor și îmbunătățirea digestiei. 

În compoziție se regăsesc si Anghinare + Măslin, ambele plante având un efect puternic de reducere a glicemiei, colesterolului și trigliceridelor din sânge. Acțiunea celor două este extrem de complexă. Măslinul are un puternic efect de scădere a valorilor colesterolului, în special a valorilor colesterolului rău – LDL, iar extractul de anghinare adaugă o acțiune de scădere a valorilor trigliceridelor.

Momordica – Prospect 

  • Momordica (Momordica charantia), fructe, extract hidroalcoolic (maltodextrina), uscat: 200mg; 
  • Maslin (Olea europaea), frunze, pulbere: 50mg; 
  • Sofran-de-India (Curcuma longa/Curcuma sp.), rizom, pulbere: 50mg; 
  • Gymnema (Gymnema sylvestris), frunze, extract cu min 25% acid gimnemic: 40mg;
  • Maslin (Olea europaea), frunze, extract hidroalcoolic uscat cu min. 18% oleuropeina: 20mg; 
  • Anghinare (Cynara scolymus), frunze, extract uscat (maltodextrina) cu min. 2,7% derivati de acid cafeic: 20mg; 
  • Papadie (Taraxacum officinale), radacina, pulbere: 20mg;
  • Capsulă de origine vegetală.

Recomandări terapeutice:

  • diabet de tip 2 (adult) non-insulinotratat
  • diabet de tip 2 (adult) insulinotratat
  • diabet de tip 1 (juvenil) – are rol adjuvant

Acțiuni:

  • contribuie la menținerea metabolismului celular normal și a sănătății celulelor
  • contribuie la buna funcționare a pancreasului;
  • contribuie la menținerea nivelului normal al glicemiei, colesterolului și trigliceridelor
  • contribuie la menținerea unei receptivități normale a organismului la insulină
  • Contribuie la buna gestionare a metabolismului zaharurilor si grăsimilor.
  • Contribuie la buna funcționare și la menținerea structurii normale a ficatului

Precauții:

In perioada administrării se recomandă controlul periodic al glucozei si colesterolului din sânge; produsul poate potenta acțiunea hipoglicemiantă a insulinei si a altor produse cu rol de reglare a glicemiei sau a colesterolemiei. Utilizarea produsului în cure se face numai la recomandarea specialistului. Produsul este un supliment alimentar si nu trebuie sa înlocuiască o dieta variată, echilibrată și un stil de viață sănătos. 

A se păstra la temperatura camerei (15-25ºC), ferit de umiditate și lumină, in ambalajul original ! Doza recomandată pentru consumul zilnic nu trebuie depășită !

Mod de administrare:

Câte 2-4 capsule pe zi, după mese.

In primele 3 zile se ia cate o singură capsula pe zi, astfel încât organismul sa aibă timp sa se acomodeze cu administrarea produsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.